Harmonic Trading

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
Yankee
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Yankee »

wroclawrafal To nie jest formacja harmoniczna, a gartley to juz w ogole...

Na ej byl bardzo ladny harmonic, wypelnil sie godzinke temu

Khornes
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Khornes »

Yankee jeśli nie byłby to problem, mógłbyś wrzucić screena z formacją. Ewentualnie info o TF na jakim zaobserwowałeś. Dzięki :)

Awatar użytkownika
tomaz_z
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: tomaz_z »

Ja także dokładam się do prośby Khornes'a
Tylko biedronka niema ogonka.

Yankee
Pasjonat
Pasjonat

To nie problem, ale podajac czas zakonczenia to nie powienien byc zaden problem zeby ja znalezc :P

Fala b ulozyla sie harmonicznie (czy to fala b to sie jeszcze okaze, ale na razie takie oznaczenia) - ab zakonczone na ret50%, cd na 78,6%, i najwazniejsze ab=cd.

Jak juz jestesmy przy ej to korzystajac z oznaczen fal na rysunku bardzo latwo znajdziecie kolejna (na razie potencjalna) formacje konczaca sie ok 1,3475.
I tam o ile rynek (i broker :evil: ) pozwoli wypadaloby zamykac shorty
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Khornes
Stały bywalec
Stały bywalec

Fakt :) Formacja nietoperza z AB=CD :) I ładnie na początku zadziałała :) Dzięki Yankee :)

Czy ta formacja na biało to jest ta o której pisałeś? Czy może jest tam co innego?

Yankee
Pasjonat
Pasjonat

Tak, chodzilo mi o tego gartleya,

a poprzednia formacja to nie byl klasyczny bat - bat ma 0,50 (ew 0,38) i 0,886, ale to malo wazne jak sie nazywa, wazne ze dziala

Khornes
Stały bywalec
Stały bywalec

Ok, fajnie. :) Analizowałem teraz ej i znalazłem coś takiego AB=CD trochę naruszone, natomiast widać, że cena respektuje ogólnie dany poziom. Może jednak spadki potrwają dłużej niż tylko do gartleya.

Yankee
Pasjonat
Pasjonat

Spadki byc moze juz sie skonczyly :)
Na razie gartley jest tylko potencjalny, nie wiadomo czy cena a tam dojdzie, a nawet jak dojdzie to moze odbic albo nie. To raz.

A co do formacji ktora zauwazyles:
Formacje harmoniczne to z zalozenia formacje korekty (pomijam te ktore doszly pozniej typu 3 drives - ja ich nie uznaje). Wpisuja sie w teorie elliota gdzie najlatwiejsza do rozpoznania formacja korekty jest zygzak zlozony z fal a,b i c (w jezyku harmonicznym to odcinki ab, bc i cd). Ja tak na to patrze.

Nawet butterfly, ktory wychodzi poza xa czesto jest swietna formacja korekty (jesli za xa uznamy podfale 5 w fali impulsu, ktorej korekte chcemy zlapac). Moze dla niektorych to zawile brzmi, niech przykladem bedzie nzd/usd korekta 22-26 maja, ale tu zalezy od brokera czy bedzie widac (poniedzialkowa luka to koniec fali a) motylka.

Nie wydaje mi sie zeby formacja ktora zaznaczyles mogla byc korekta - powiem wiecej - jestem pewien ze nie jest. Albo to fale impulsu albo tylko element bardziej zlozonej korekty.
A tak jak napisalem - dla mnie formacje harmoniczne to formacje korekty, calej :wink:

Ponadto samo ab=cd to jeszcze nic - musi jeszcze wspolgrac z jakims istotnym zniesiem (wg mnie)

Awatar użytkownika
abramacabra
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: abramacabra »

Czy wg Was to ma sens?
abramacabra - making things happen since 1983

Khornes
Stały bywalec
Stały bywalec

Na kablu mamy korektę. Na razie wygląda dość harmonicznie. Projekcje i zniesienia się ładnie grupują. Co o sądzicie o takim scenariuszu?
Jeśli dobrze zaznaczyłem punkt X to mamy potencjalną formację nietoperza.
XA zniesione w 50%.
AB zniesione w 50%.

ODPOWIEDZ