Harmonic Trading

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
Awatar użytkownika
magictrader
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: magictrader »

Nad czymś podobnym zastanawiałem się tutaj:
http://www.forex.nawigator.biz/dyskusje ... highlight=

Do jednoznacznych wniosków nie doszedłem, ale lepiej mi było wchodzić niżej, przy mniejszym ryzyku, mimo że było mniej transakcji.
Zlecenia wstawiałem po prostu na poziomach Fibo bez potwierdzeń i też można było wyjść na plus, grając oczywiście z trendem gdzie XA było impulsem.

Awatar użytkownika
marcin.lisiecki
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: marcin.lisiecki »

Dzieki, chyba takie rozwiazanie bedzie najlepsze. Max. ryzyko bede ustalal na caly setup i dzielil to na ilosc mozliwych alternatywnych wejsc proporcjonalne do prawdopodobienstwa ich powodzenia. W dodatku, im pozniej wejde (na dalszych zgrupowaniach), tym wieksza bede mial pule do wykorzystania.

Dodano po 9 minutach:

Robie podobnie - interesuje mnie zalapywanie sie na aktualne trendy i wchodzenie w ich korektach wyznaczonych przez formacje ABCD lub XABCD. Natomiast co do zlecen, to jednak czekam na potwierdzenie. Poniewaz wchodze w mniejszej skali czasowej niz ta, na ktorej jest setup, to cena jaka za to place nie jest az taka duza, a ryzyko jest o wiele mniejsze. Tym bardziej, ze mam kilka alternatywnych miejsc wejscia, a stopy sa dosc scisle ustawione. Jak to dziala w dlugim dystansie - zobaczymy.

Awatar użytkownika
kor4x
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: kor4x »

Witam
Jestem tu nowy, gram na FX.
Jedna ze strategii jaka od niedawna stosuje w realu polega na harmonicznosci rynku. Rezultaty calkiem calkiem i dlatego chce to strategie dalej rozwijac.

Napisalem indykator ktory historycznie i w czasie rzeczywistym szuka formacji harmonicznych (na wielu TF). Funckcjonalnosc jest podobna do ZUPa, ...ale miec swoj idykator to co innego, zawsze mozna cos dodac, zmienic, bardziej kontrolowac dzialanie.

Nawet przy wyborze dosc precyzyjnego poszukiwania formacji (parametr indykatora) formcje wystepuja wszedzie i czesto. Skutecznosc bardzo duza jak twierdzi Pesavento. Mi za wczesnie to oceniac.

Obecne formacje w indykatorze:
- gartley
- butterfly
- bat
- crab
- ABCD
- Idealny ABCD w cenie
- Idealny ABCD w cenie i w czasie

W tym tygodniu dodane zostane:
- Three Drives
- Batman (z tego co wiem to autorska formacja Michala Kuracha)
- "5-0" (?)

1. Jesli mozecie mnie odeslac do jakis dodatkowych formacji harmonicznych, fajnie.
2. Ciekawy jestem jak laczycie analize czasu z formacjami harmonicznymi ceny?
3. Czy to co teraz uformowalo sie na EURUSD M1 (wyrysowane recznie, czerwone trojkaty), ma jakas nazwe, gracie pod to?

Pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
magictrader
Pasjonat
Pasjonat

ad. 1) chyba wszystkie podstawowe i najbardziej rozpoznawalne formacje już uwzględniłeś,
ad. 2) "na oko" :).Gdy wygląda dobrze i któreś z ramion nie jest za "szerokie" lub za "wąskie" :) to jest ok,
ad. 3) może to być jakaś korekta nieregularna, ale to już musisz poczytać o rodzajach korekt. Nie gram na coś takiego. A przede wszystkim pojawiło się to szczycie, a założenie jest takie, że częściej są to formacje kontynuacji trendu, niż odwrócenia.

Od jakiegoś czasu uprościłem sobie HT. Wrzuciłem ZUP'a na 10 par walutowych na TF od M1 do H1 i czekam na alarm, sprawdzam ręcznie zależności Fibo i gdy wszystko pasuje, to stawiam zlecenie oczekujące na poziomie 78,6 albo 88,6 XA. Gram tylko na formacje wewnętrzne bo wiem na 100% gdzie mam postawić SL.
Ogólnie jest na plus :).

Awatar użytkownika
kor4x
Gaduła
Gaduła

Dzieki,
ad2. tak samo jak mierzymy cene (fibo ret) szukajac optymalnie utworzonej formacji, tak samo mozna mierzyc czas. Jesli formacje harmoniczne daja 80% skutecznosci przy zanalizie samej ceny, to uwzgledniajac czas moze wyciagnie sie jeszcze wiecej.
ad3. zakoduje i sprawdze jak dzialalo w przeszlosci.

..."i gdy wszystko pasuje"
Co uzywasz do potwierdzen, procz zniesien fibo?

"Gram tylko na formacje wewnętrzne bo wiem na 100% gdzie mam postawić SL. " - MA SENS!

Dodano po 2 minutach:

@magictrader
... skoro wspomniales ze uzywasz ZUPa
1. Co zaliczylbys do wad ZUPa?
2. Brakuje Ci w nim jakis funkcjonalnosci?

Awatar użytkownika
magictrader
Pasjonat
Pasjonat

Co uzywasz do potwierdzen, procz zniesien fibo?
W zasadzie to już niczego innego, kiedyś bawiłem się w formacje świecowe, linie trendu, formacje cenowe na mniejszych TF. Teraz gdy punkt D mieści się w przedziałach Fibo określających harmoniczność formacji stawiam, jak już wspomniał, oczekujące na odpowiednim poziomie XA. Jak formacja ma zadziałać i ma się odbić od tych poziomów to się odbije :).

Co do tej skuteczności to jednak 80% nie zauważyłem, u mnie jest to znacznie mniej, ale zysk do ryzyka mam przeważnie 2 lub więcej (TP na 61,8 CD), więc wystarczy skuteczność tylko 35% aby być na plusie (przy stałym ryzyku na transakcję).
@magictrader
... skoro wspomniales ze uzywasz ZUPa
1. Co zaliczylbys do wad ZUPa?
2. Brakuje Ci w nim jakis funkcjonalnosci?
Robi kawał dobrej roboty jak dla mnie i tylko czasami za późno daje znać i nie ma czasu na ustawienie oczekujących, bo już kurs jest przy 78,6 albo 88,6 XA. Poza tym jest ok :).

W załączniku wrzucam ZUP'a którego używam razem z całym szablonem dla większej ilość par i różnych TF.
Jak ktoś lubi może potestować :).
http://www.sendspace.com/file/wt490r
Ostatnio zmieniony 25 sty 2009, 18:27 przez magictrader, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
kor4x
Gaduła
Gaduła

Prowadzisz statystyki skutecznosci dla:
a) systemu gry na harmonicznosci - jaki to %
b) dla kazdej z formacji oddzielnie - jakie to %ty

Interesuje mnie tutaj czysta harmonicznosc i trzymanie sie zasad co do wejsc/wejsc/SL.
Jesli oczywiscie laczysz to z innymi metodami tradingu (co pewnie wiekszosc osob robi :-) ) to zaburza to obraz, jesli tracisz dana pozycje przez inne elementy gry, np.: psychike to tez zaburza to obraz.

Ciekaw jestem jak wygladaja % przy grze na harmonicznosci w sposob bardzo mechaniczny. Sprobuje je zebrac.

Awatar użytkownika
magictrader
Pasjonat
Pasjonat

Niestety nie prowadzę statystyk, ze względu na to, że i tak byłyby nieobiektywne gdyż nie mogę handlować od 8 do 20, 5 dni w tygodniu :). Prowadzenie statystyk dla wybiórczych godzin i dni mijałoby się z celem.

Jeżeli masz takie możliwości to też chętnie zapoznam się z rzeczywistą skutecznością HT.

Awatar użytkownika
kor4x
Gaduła
Gaduła

Mysle, ze nikt nie moze trejdowac caly czas i zajmowac wszystkich pozycji gdy tylko pojawia sie formacja.

Testy zrobie, na zasadzie realnych transakcji. Powiedzmy - ile zyskownych na 100 wejsc. Troche to zajmie, ale warto wiedziec cos wiecej o metodzie ktora sie gra :-)

Awatar użytkownika
roman15
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: roman15 »

świetna myśl to może jeszcze zamieść pare fotek z tych transakcji

ODPOWIEDZ