Harmonic Trading

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
Yankee
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Yankee »

Dla mnie to mialo za malo znamion formacji... Oczywiscie mozna szukac na sile, ale:
1) kompletny brak podloza - zgodnie z poczatkiem ukladu abc to fala 4. - jak na 4. doleciala stanowczo za wysoko, max jak na fale 4. to w tym przypadku 61.8 imho.
2) kompletny brak symetrii a i c - przede wszystkim czasowy
3) to nie bylo 88,6 tylko podad 94% zniesienia (choc to akurat najslabszy argument)

Takze jesli ten wzrost uznawac za ruch korekcyjny to raczej za fale b, a pewniej fale a w b... I zadzialalo tu raczej 61,8 calego spadku niz 88,6 fali 3./c

To taka krytuka, bo po fakcie bardzo czesto moznanarysowac formacje, ktora w realtime moze byc oceniana bardzo slabo...

A jesli o realtime mowa to bardzo ladna formacja na chf/jpy :wink:

Awatar użytkownika
Kuguar
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Kuguar »

ZUP nazywa go classic bullish butterfly realtime a czy to jest dokładnie to to miałbym troche wątpliwosci..
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
GOD BLESS ME...-"candles absorb EVERYTHING (news, rumours, speculation, etc). candles are price. price is....everything"
Mój Journal: http://forex-nawigator.biz/forum/journa ... 17291.html

Awatar użytkownika
Nievinny
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Nievinny »

Z całym szacunkiem do autora, ale ZUP to gówno. Albo inaczej, on wskazuje, że jakaś formacja może być, a czy jest to musimy sami zdecydować.
Trade what you see, NOT what you hear or think

Awatar użytkownika
Kuguar
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Kuguar »

Prawie to samo napisałem i dlatego pisze że są wątpliwosci= to co Ty napisałes że należy samemu pomierzyć.
GOD BLESS ME...-"candles absorb EVERYTHING (news, rumours, speculation, etc). candles are price. price is....everything"
Mój Journal: http://forex-nawigator.biz/forum/journa ... 17291.html

Yankee
Pasjonat
Pasjonat

Jakikolwiek butterfly to mogl byc ale 18.12... Teraz to jest ewidentna piatka, a nie abc.

Zreszta butterfly ma 1.zniesienie na poziomie 78.6, nie uznaje harmonicow z 1. zniesieniem 88.6

Jesli juz szukac formacji to x powinien sie zaczynac 12.12 wtedy byloby 50% i 88.6% czyli calkiem ladny bacik. Ale tak czy tak nie zadzialal, to nie byla korekta, mamy piatke w dol

Yankee
Pasjonat
Pasjonat

Yankee pisze: A jesli o realtime mowa to bardzo ladna formacja na chf/jpy :wink:
Juz ponad 200p wiec mozna pomalu mowic ze formacja zadzialala. Zwroccie uwage na mozliwosc potrojnego xa (zygzak zakonczony na 1,27, 78,6 lub 61,8 x) z dodatkowym 50% zniesieniem calej fali i c=a.
Takze prawdopodobienstwo ze nie zadziala bylo znikome

Gent
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Gent »

Nievinny pisze:Z całym szacunkiem do autora, ale ZUP to gówno. Albo inaczej, on wskazuje, że jakaś formacja może być, a czy jest to musimy sami zdecydować.
Dlatego na rynku wszystko robimy ręcznie :-)

Awatar użytkownika
besot
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: besot »

Gent
Gent pisze:Dlatego na rynku wszystko robimy ręcznie :-)
a rynek i tak sobie z tego nic nie robi.

Awatar użytkownika
marcin.lisiecki
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: marcin.lisiecki »

Tak sie zastanawiam nad kwestia ryzyka w HT i szukam rozwiazania, ktore moze byc korzystniejsze. Zalozmy, ze mamy nastepujacy setup:

1. Tworzaca sie formacja ABCD
2. Mamy juz zafiksowane punkty A, B i C
3. Interesuja nas np. 3 mozliwosci: 0.886 AB=CD, 1.000 AB=CD i 1.130 AB=CD
4. Dla wszystkich tych projekcji mamy grupy zniesien

I teraz mamy sytuacje taka, ze kurs reaguje na obszar 0.886 AB=CD i mamy sygnal wejscia (potwierdzenie). Przyjmujemy, ze SL ustawiamy tuz pod tym obszarem i jestesmy gotowi na ponowne wejscie na rynek po zaliczeniu SL i uzyskaniu sygnalu wejscia w kolejnym obszarze. Wiemy, ze moze to byc krotkie odbicie, kurs moze przebic ten rejon i zatrzymac na kolejnych zgrupowaniach, gdzie AB=CD i gdzie moze pojawic sie ponowny sygnal wejscia.

Czy w takiej sytuacji wchodzicie na rynek z maksymalnym ryzykiem na trasakcje, czy dzielicie je jeszcze na ilosc miejsc, w ktorych mozna bedzie potencjalnie ponownie wejsc na rynek?

Awatar użytkownika
Nievinny
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Nievinny »

Ja obliczam jakieś prawdopodobieństwo zakończenia formacji na którymś z poziomów. Najczęściej sprowadza się to do wyznaczenia wag na podstawie własnego doświadczenia. Tam, gdzie prawdopodobieństwo największe, tam największe ryzyko. Myślę, że to najbardziej odpowiedni sposób, w sytuacji, którą opisałeś :)

Swoją drogą... ostatnio zaniedbałem HT....
Trade what you see, NOT what you hear or think

ODPOWIEDZ