Gra pozycjami przeciwstawnymi zamiast SL/TP - 'hedge'
- Mighty Baz
- Pasjonat
pewnie sie domyslam daczego, bo wiekszosc sys chodzi non stop, zas powinny byc limitowane przez okreslone parametry we.wy i zamykane.
Fundamentalne limity powinny wywodzic sie z zasad zarzadzania kapitalem, czyli:
max profit
max loss
ratio P/L
jesli zostana osiagniete to sys pozamyka wszystkie zlecenia dla danej pary.
Oczywiscie pozostaje pytanie kiedy ma je otwierac? Moze im prosciej tym skuteczniej? Pullback / breakout jak sygnal otwarcia pierwszej pozycji z wyliczeniem neutralnego zakresu, czyli poziomów dla potencjlanego wybicia? Pokaze na rysunku
Fundamentalne limity powinny wywodzic sie z zasad zarzadzania kapitalem, czyli:
max profit
max loss
ratio P/L
jesli zostana osiagniete to sys pozamyka wszystkie zlecenia dla danej pary.
Oczywiscie pozostaje pytanie kiedy ma je otwierac? Moze im prosciej tym skuteczniej? Pullback / breakout jak sygnal otwarcia pierwszej pozycji z wyliczeniem neutralnego zakresu, czyli poziomów dla potencjlanego wybicia? Pokaze na rysunku
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
DAYTRADER
powodzenia, kilometrow pips wam zycze
Największy problem z gridem jest gdy pulback okazuje się być odwróceniem trendu i to na dobre. To jest to miejsce gdzie zaczynają się kłopoty i jak nie umie się tego wychwycić albo wyskoczyć póki jest jeszcze czas zamiast dalej rozwijać siatkę to można szybko wyzerować konto...
Jakże często ludzie mają już gotową opinię zanim zdążą pojąć istotę rzeczy.
A gdy już ta istota w pełni do nich dotrze, jakże często muszą zmagać się z konsekwencjami swojej opinii ;-)
A gdy już ta istota w pełni do nich dotrze, jakże często muszą zmagać się z konsekwencjami swojej opinii ;-)
- Mighty Baz
- Pasjonat
dlatego moze warto pochylic sie nad utworzeniem neutralnej strefy, tak jak pokazalem na obrazku?259 pisze:Największy problem z gridem jest gdy pulback okazuje się być odwróceniem trendu i to na dobre. To jest to miejsce gdzie zaczynają się kłopoty i jak nie umie się tego wychwycić albo wyskoczyć póki jest jeszcze czas zamiast dalej rozwijać siatkę to można szybko wyzerować konto...
DAYTRADER
W wątku Gralla opisywałem system budowania pozycji EA ForexHacked. Opis ten przedstawiał normalną, podstawowa pracę tworzenia siatki pod prąd z równoczesnym hedge z prądem. Dosyć bezpieczne podejście jeżeli prawidłowo się określi możliwość maksymalnego kapitału zaangażowanego w wypadku pulbacku. Czyli wartość pierwszej pozycji.
W tym EA jest jeszcze dodatkowy motyw określony w parametrach jako MassHedge. Domyślnie wartością mnożnika jest 1,01. Co to daje. System otwiera siatkę pod prąd a MassHedge nie tworzy tylko jednej pozycji jak wyżej, tylko otwiera pozycje hedge o wartości przeliczonych otwartych pozycji siatki z mnożnikiem np. 1,01 Zwiększa to oczywiście ryzyko, wymaga większego zabezpieczenia, ale poprawia wyniki widoczne na obrazku. Te dwa piki w górę, to właśnie efekt tego MassHedge, które włączyłem dwa razy na jednej z par. Czerwonym zaznaczyłem przyrost zysku z zamknięcia całej pozycji (w przybliżeniu, bo inne pary też trochę punktowały w tym samym czasie).
Taka ciekawostka w temacie.
W tym EA jest jeszcze dodatkowy motyw określony w parametrach jako MassHedge. Domyślnie wartością mnożnika jest 1,01. Co to daje. System otwiera siatkę pod prąd a MassHedge nie tworzy tylko jednej pozycji jak wyżej, tylko otwiera pozycje hedge o wartości przeliczonych otwartych pozycji siatki z mnożnikiem np. 1,01 Zwiększa to oczywiście ryzyko, wymaga większego zabezpieczenia, ale poprawia wyniki widoczne na obrazku. Te dwa piki w górę, to właśnie efekt tego MassHedge, które włączyłem dwa razy na jednej z par. Czerwonym zaznaczyłem przyrost zysku z zamknięcia całej pozycji (w przybliżeniu, bo inne pary też trochę punktowały w tym samym czasie).
Taka ciekawostka w temacie.
- Mighty Baz
- Pasjonat
mike, to wyglada na poprawna identyfikacje problemu, niemniej przy aktualnych swingach, polujacych na stopy +/- kilkadziesiat pips moze powodowac duze spustoszenie depzytu.
Dlatego jeszcze raz postuje, by wziasc pod uwage strefe buforowa. Dla daytradingu jest w miare proste do wyznaczenia. Max i min z ostatnich pullbackow dla h1, tzn tych ktore sa najblizej ceny dla poczatku sesji europejskiej. A pozniej dla sesji amerykanskiej.
ponizej zalaczony przyklad dla edka z ostatniego piatku
Dlatego jeszcze raz postuje, by wziasc pod uwage strefe buforowa. Dla daytradingu jest w miare proste do wyznaczenia. Max i min z ostatnich pullbackow dla h1, tzn tych ktore sa najblizej ceny dla poczatku sesji europejskiej. A pozniej dla sesji amerykanskiej.
ponizej zalaczony przyklad dla edka z ostatniego piatku
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
DAYTRADER
Opisujesz warunek pierwszego wejścia, tak rozumiem?
Spustoszenie należy przewidzieć przed grą. Bardzo rozważnie trzeba wyliczyć, ile nam potrzeba zapasu w wypadku sytuacji polowania na stopy.
BTW
W większości brokerów, stopy i TP najlepiej mieć w opcji "hiden". Są mistrzowie urywania groszówek na lukach intraday. MT4 z najmniejszym TF 1M tego nie pokaże, wykres liniowy intra też. Z ukrytym TP SL mt4 czeka na właściwą cenę i nie zamknie niekorzystnie, tylko na plus. Istotne, kiedy na małym mnożniku 1,01, różnice z luk mogą zabrać cały interest teoretycznie wynoszący 0,01 pozycji.
Przykładowe wyliczenie, ile kasy siatka zużyje do 10 pozycji (ustawiam przeważnie 8 ) dla siatki x 1,56. Do MassHedge potrzeba *2,02 plus XX% tolerowanej obsuwki z uwzględnieniem poziomu SO brokera.
Spustoszenie należy przewidzieć przed grą. Bardzo rozważnie trzeba wyliczyć, ile nam potrzeba zapasu w wypadku sytuacji polowania na stopy.
BTW
W większości brokerów, stopy i TP najlepiej mieć w opcji "hiden". Są mistrzowie urywania groszówek na lukach intraday. MT4 z najmniejszym TF 1M tego nie pokaże, wykres liniowy intra też. Z ukrytym TP SL mt4 czeka na właściwą cenę i nie zamknie niekorzystnie, tylko na plus. Istotne, kiedy na małym mnożniku 1,01, różnice z luk mogą zabrać cały interest teoretycznie wynoszący 0,01 pozycji.
Przykładowe wyliczenie, ile kasy siatka zużyje do 10 pozycji (ustawiam przeważnie 8 ) dla siatki x 1,56. Do MassHedge potrzeba *2,02 plus XX% tolerowanej obsuwki z uwzględnieniem poziomu SO brokera.
- Mighty Baz
- Pasjonat
Mighty mam pytanie. Ponieważ nie rozumie pewnej kwestii. Załóżmy taki scenariusz że jest S/R mamy sygnał eSkowy z wyższego TF, potwierdzony na niższym. Wchodzimy w sprzedaż na 1.2700 . Powyzej poziomy stawiony zlecenie przeciwstawne 1.2710 ( jakiej wielkości? x2? ). I w przypadku :
1. Cena odbija od S/R "spada w dół" :
w którym momencie piramidujemy? czy ustawiamy sie na pivocie z tego wyższego TF ? czy szukamy poziomów a których cena może odbić ( zniesienia FIBO) i tam atakuje w przeciwną strone zleceniem kontrującym x2 ?
2. Cena przecina S/R i szybuje w góre. Rozumie że wtedy szukamy sygnałów odbicia ceny ( patrz. FiBO ) i atakujemy zleceniem kotrującym x2 ?
Chodzi mi o to kiedy piramidujemy i jak zachowujemy sie w takich sytuacjach jak opisałem. Z góry thx za odp.
1. Cena odbija od S/R "spada w dół" :
w którym momencie piramidujemy? czy ustawiamy sie na pivocie z tego wyższego TF ? czy szukamy poziomów a których cena może odbić ( zniesienia FIBO) i tam atakuje w przeciwną strone zleceniem kontrującym x2 ?
2. Cena przecina S/R i szybuje w góre. Rozumie że wtedy szukamy sygnałów odbicia ceny ( patrz. FiBO ) i atakujemy zleceniem kotrującym x2 ?
Chodzi mi o to kiedy piramidujemy i jak zachowujemy sie w takich sytuacjach jak opisałem. Z góry thx za odp.
The secret of being boring is to say everything
- Mighty Baz
- Pasjonat
Jesli masz sygnaly potwierdzajace spadki z 1.2700, to raczej ustawiam sie na 10 pips ponad s/r z symetrycznym lotem (dla robota ustawiam 20 pips, gdy jestem przy kompie igram recznie wtedy daje 10) . Gdyby jednak dalej probowali piąć sie do gory wtedy czekam min na m15, by setup wzrostowy zostal potwierdzony, tzn wybicie ponad s/r, powrot i ponowne odbicie do gory. Wtedy tez ustawiam odwrotna piramide, czyli dokladam longi.
Natomiast przy sytuacji odwrotnej, czyli przebcie s/r, uruchomienie oczekujacego longa ( hedge) i powrot, ponowne przebcie w dol s/r i kontynuacja spadku,. Wtedy tak samo czekam az setup zostanie potwierdzony, czyli cena wraca do s/r i odbija sie, lecac juz w dol, - to jest dobry moment na dolozenie shorta.
Nie ma sensu wlazic od razu po przebiciach s/r, bo mozemy nadziac sie na swingi, ktore (przy zle ustawionym automacie) spowoduja ciagle odpalanie nowych hedgow, - tak kiedys sobie dogodzilem na zlotowce, zapominajac o spreadzie, pewnie dopadl mnie syndrom boga fx, stracilem kilkadziesiat tys
W obu przypadkach mamy "ekstra" ujemnego hedge, ktorego mozemy zostawic o ile spodziewamy sie powrotu ceny (np widoczna konsola na d1/h4), wtedy po osiagnieci spodziewanego TP, zamknac jedno ze zlecen w hedge, lub otworzyc kontr-zlecenie do ostatniego z tego hedge, czyli w naszym przykladzie do shorta, czyli wtedy dokladamy longa.
Nie wiem , czy jasno wytlumaczylem? W razie watpliwosci wal smialo dalej
Natomiast przy sytuacji odwrotnej, czyli przebcie s/r, uruchomienie oczekujacego longa ( hedge) i powrot, ponowne przebcie w dol s/r i kontynuacja spadku,. Wtedy tak samo czekam az setup zostanie potwierdzony, czyli cena wraca do s/r i odbija sie, lecac juz w dol, - to jest dobry moment na dolozenie shorta.
Nie ma sensu wlazic od razu po przebiciach s/r, bo mozemy nadziac sie na swingi, ktore (przy zle ustawionym automacie) spowoduja ciagle odpalanie nowych hedgow, - tak kiedys sobie dogodzilem na zlotowce, zapominajac o spreadzie, pewnie dopadl mnie syndrom boga fx, stracilem kilkadziesiat tys

W obu przypadkach mamy "ekstra" ujemnego hedge, ktorego mozemy zostawic o ile spodziewamy sie powrotu ceny (np widoczna konsola na d1/h4), wtedy po osiagnieci spodziewanego TP, zamknac jedno ze zlecen w hedge, lub otworzyc kontr-zlecenie do ostatniego z tego hedge, czyli w naszym przykladzie do shorta, czyli wtedy dokladamy longa.
Nie wiem , czy jasno wytlumaczylem? W razie watpliwosci wal smialo dalej

DAYTRADER
No to pytamy 
Co ile dokładasz Longi? i czy każdy jest x2? Rozumie że robisz to do następnego S/R czy do osiągnięcia % depo? Bądź do odpowiedniego zniesienia Fibo na którym mogą dostać w łeb tak?
Czyli 1.2700 shorciki do 1.2630 ( Pivot) i tutaj Long końcowy x2 i z niego zganiam załóżmy 10 pipsow zamykam wszystko na ładnym +.
Ile "dokładek" stosujesz najwięcej? chyba wspominałeś wcześniej że max pozycji otwartych to 4-6 tak ?

Gdyby jednak dalej probowali piąć sie do gory wtedy czekam min na m15, by setup wzrostowy zostal potwierdzony, tzn wybicie ponad s/r, powrot i ponowne odbicie do gory. Wtedy tez ustawiam odwrotna piramide, czyli dokladam longi.
Co ile dokładasz Longi? i czy każdy jest x2? Rozumie że robisz to do następnego S/R czy do osiągnięcia % depo? Bądź do odpowiedniego zniesienia Fibo na którym mogą dostać w łeb tak?
Na jakim poziomie dokładasz shorty? Oraz moje pytanie czy można sie np. na pivocie z wyższego TF ustawić z Longiem przeciwnym.Natomiast przy sytuacji odwrotnej, czyli przebcie s/r, uruchomienie oczekujacego longa ( hedge) i powrot, ponowne przebcie w dol s/r i kontynuacja spadku,. Wtedy tak samo czekam az setup zostanie potwierdzony, czyli cena wraca do s/r i odbija sie, lecac juz w dol, - to jest dobry moment na dolozenie shorta.
Czyli 1.2700 shorciki do 1.2630 ( Pivot) i tutaj Long końcowy x2 i z niego zganiam załóżmy 10 pipsow zamykam wszystko na ładnym +.
Ile "dokładek" stosujesz najwięcej? chyba wspominałeś wcześniej że max pozycji otwartych to 4-6 tak ?
The secret of being boring is to say everything