Gra pozycjami przeciwstawnymi zamiast SL/TP - 'hedge'
MightyBaz a kiedy okreslasz ze trzeba dodac kolejna pozycje (L czy S) ??
Mi raz sie udalo zrobic hedging z swietnym wynikiem podczas danych:
Nie pamietam dokladnie ale mniej wiecej, trend byl bardzo wzrostowy i oczekiwalem duzego skoku w gore wiec ustawilem BUY LIMIT na 1.4380, niestety cena wyskoczyla w gore i szybko spadla w dol, wiec zamiast ustawil SL ustawilem Short-a:
1) L: 14380
2) S: 1.4360
3) L:1.4325 (tu byl spory support ustawilem long-a)
4) L:1.4335 (tu dolozylem, bo cena szybko rosla)
Po spadku pozycji 1 otworzylem short-a wiec moj P/L byl 20pipsow mimo ze cena spadala dalej. Po osiagnieciu ceny 1.4325 otworzyl mi sie long wiec zamknalem pozycje 2 przy cenie 14335 (+25pips) kiedy tez otworzylem kolejnego longa
pozycja 3 zamknieta na 14360 (+35pips) , pozycja 4 zamknieta na 14370 (+35pips) pozycja 1 zamknieta przy 1.4395 (+15pips)
To bylo moje 1 zagranie z hedgem i akurat sie udalo... pomoglo mi szczescie poczatkujacego i support na 1.4325:)
Mi raz sie udalo zrobic hedging z swietnym wynikiem podczas danych:
Nie pamietam dokladnie ale mniej wiecej, trend byl bardzo wzrostowy i oczekiwalem duzego skoku w gore wiec ustawilem BUY LIMIT na 1.4380, niestety cena wyskoczyla w gore i szybko spadla w dol, wiec zamiast ustawil SL ustawilem Short-a:
1) L: 14380
2) S: 1.4360
3) L:1.4325 (tu byl spory support ustawilem long-a)
4) L:1.4335 (tu dolozylem, bo cena szybko rosla)
Po spadku pozycji 1 otworzylem short-a wiec moj P/L byl 20pipsow mimo ze cena spadala dalej. Po osiagnieciu ceny 1.4325 otworzyl mi sie long wiec zamknalem pozycje 2 przy cenie 14335 (+25pips) kiedy tez otworzylem kolejnego longa
pozycja 3 zamknieta na 14360 (+35pips) , pozycja 4 zamknieta na 14370 (+35pips) pozycja 1 zamknieta przy 1.4395 (+15pips)
To bylo moje 1 zagranie z hedgem i akurat sie udalo... pomoglo mi szczescie poczatkujacego i support na 1.4325:)
kupuj POLSKIE produkty
bzdura
sam kiedys tak kombinowalem ale doszedlem do wniosku ze ta strategia to najwieksza bzdura jaka moze wymyslic poczatkujacy na fx
hedge jest wtedy gdzy zamykasz wszystkie pozycje na raz. np otwierasz 3 pozycje na roznych majorach (oczywiscie przeciwstawne ) i w momencie gdy zysk jest wiekszy od straty zamykasz wszystkie. w twojej nigdy tak nie bedzie bo zawsze ci jedna pozycja zostanie ze strata. proponuje proste doswiadczenie, wg twojej teorii otworz pozycje od 2 maja do 20 na edku , wyjdzie ci mnostwo longow otwartch gdzies ok 1.46- 1.45 bo tam byly wsparcia ale ze zostaly przebite z sila wodospadu to tylko zamkniesz shorty a do longow juz jak na razie nie wrocisz
sam kiedys tak kombinowalem ale doszedlem do wniosku ze ta strategia to najwieksza bzdura jaka moze wymyslic poczatkujacy na fx
hedge jest wtedy gdzy zamykasz wszystkie pozycje na raz. np otwierasz 3 pozycje na roznych majorach (oczywiscie przeciwstawne ) i w momencie gdy zysk jest wiekszy od straty zamykasz wszystkie. w twojej nigdy tak nie bedzie bo zawsze ci jedna pozycja zostanie ze strata. proponuje proste doswiadczenie, wg twojej teorii otworz pozycje od 2 maja do 20 na edku , wyjdzie ci mnostwo longow otwartch gdzies ok 1.46- 1.45 bo tam byly wsparcia ale ze zostaly przebite z sila wodospadu to tylko zamkniesz shorty a do longow juz jak na razie nie wrocisz
kupuj tanio sprzedaj drogo - jedyna zasada, ktora pomaga zarabiac na FX
- Gwyn_Bleidd
- Stały bywalec
Ja też kiedyś sprawdzałem hedgowanie.
Do wniosków doszedłem prostych- lepiej założyć, że ten ruch (kierunek) w którym jesteś będzie długi i silny, niż kombinować. Okej, trafisz raz na 10 razy, ale jak trafisz do wydoisz. Do tego MM pozwalające na serię strat nawet dłuższą, niż 10 i jazda
Do wniosków doszedłem prostych- lepiej założyć, że ten ruch (kierunek) w którym jesteś będzie długi i silny, niż kombinować. Okej, trafisz raz na 10 razy, ale jak trafisz do wydoisz. Do tego MM pozwalające na serię strat nawet dłuższą, niż 10 i jazda
Życie to surfing, więc nie bój się fal.
- Mighty Baz
- Pasjonat
pierwsze co robię, to kreślę na wykresie poziomy oporów i wsparć, potem weryfikuje za pomocą zniesień fibo. Następnie patrzę na wskaźniki MFI, RSI, jakie podają sygnały na interwałach H4/H1/M15.mario83 pisze:MightyBaz a kiedy okreslasz ze trzeba dodac kolejna pozycje (L czy S) ??
Nie wchodzę " na pałę", bo tak mi się wydaję, czy też gdzieś przeczytałem o prognozie.
Zatem jak ustawić pierwsze zlecenie, by nie wpaść w konsolę czy też pod prąd?
Przeważnie czekam na właściwy setup, czyli wtedy gdy widzę dywergencję, która sugeruje następny ruch lub zmianę ceny. Sprawdzam jeszcze raz jak to się ma do poziomów aktualnych wsparć i oporów.
Na koniec wchodzę z palca, i od razu ustawiam kontr-zlecenie do najbliższego s/r.
To jest doskonała taktyka, gdy pejsy trzepią SL (pullbacki).
edit: aha, jeszcze jak wybrać moment, kiedy dać kolejne zlecenie w piramidzie? Dla początkujących hedgerów podam przykład:
cena 1.4300
daje shorta 1.430 i od razu ustawiam longa oczekujacego 1.4310
cena leci 30 pips, czyli mamy 1.4270
cena wraca do góry do 1.4285 ( dobre miejsce na drugiego shorta)
cena leci znowu w dół do 1.4230
daje longa 1.4230
dlaczego 1.4285 jest idealnym miejscem na dodanie drugiego shorta? Bo skończyła się korekta.

edit2: dla bardziej zaawansowanych. Ci doskonale zdają sobie sprawę, że dla pierwszej fali spadkowej 1.4300 do 1.4270 rysujemy natychmiast fibo, jak nie przebije pivota (od 38 do 68%) istnieje bardzo duże prawdopodobieństwo , że cena poleci jednak w dół. Więc wtedy rasowi hedgerzy dokładają więcej niż poprzedni lot, zabezpieczając się kontr-zleceniem long 1.4287 (2 pipsy nad ostatnią świeczką spokojnie wystarczą)
Osobiście zrobiłbym tak:
1.4300 short = 1 lot, hedge 1.4310 long 1 lot
1.42850 short =5 lot, hedge 1.4287 long 5 lot oraz kasuje oczekującego longa 1.4310
1.4230 long 5lot
W między czasie, obniżam cały czas oczekującego longa 5 lot, by na wszelki wypadek zabezpieczyć zysk.
zamykam wszystko po osiągnięciu ceny 1.4230.
edit 3: Jeszcze jedna ważna uwaga, szczególnie dla początkujących. Kiedy jesteśmy na plusie, a wcześniej daliśmy zlecenie, które na razie jest zgodne z trendem, często się tak zdarza że cena zawraca i nieuchronnie zbliża sie do naszego ukochanego zlecenia, mając wielką szansę na ujemny wynik.
Nie oddawać żadnego pipsa, hedgować, nawet te kilka pips, nie przyzwyczajajcie się do oddawania kasy. Taki hedge z dodatnim marginem zawsze można zamknąć, i próbować później ponownego wejścia w rynek. Przynajmniej zaliczyliście złe wejście, ale bez straty.!!
Taka zabawa ma sens tylko wtedy, gdy w jednym momencie otwierasz pozycje przeciwstawne na skorelowanych do siebie parach. Np. na eur/usd i gbp/usd (oczywiście dobrze trzeba sobie dobrać wielkości pozycji). Robi się to wtedy gdy widać, że jedna para odbiegła trochę od drugiej. Czeka się, aż korelacja zadziała i można w ten sposób dorobić sobie kilka zł. Niby bezpieczniejsze od normalnego trejdowania, ale kokosów też z tego nie będzie.
- Mighty Baz
- Pasjonat
stosuje na jednej parze i jakoś nie mam problemów, o których piszesz. Myślę, że największym zagrożeniem jest wejście na rynek "na czuja". Wtedy rzeczywiście, siąść i płakać.Sigmalko pisze:Taka zabawa ma sens tylko wtedy, gdy w jednym momencie otwierasz pozycje przeciwstawne na skorelowanych do siebie parach. Np. na eur/usd i gbp/usd (oczywiście dobrze trzeba sobie dobrać wielkości pozycji). Robi się to wtedy gdy widać, że jedna para odbiegła trochę od drugiej. Czeka się, aż korelacja zadziała i można w ten sposób dorobić sobie kilka zł. Niby bezpieczniejsze od normalnego trejdowania, ale kokosów też z tego nie będzie.
edit: by przekonać SLowców do hedgingu wystarczy prosta arytmetyka z ceną w roli głównej. Policzcie ile razy tracicie SL bezpowrotnie w ciągu dnia.
Potem sprawdźcie, ile stracicie gdy zamiast SL ustawicie kontr-zlecenie na tym samym poziomie?
Wydaje mi się, że większość krytyki dotyczy potencjalnie większej ilości zleceń, które należy otworzyć w hedgu niż normalnie trejdując, to pewnie wszystkich odstrasza, bo kumuluje się element paniki, co mam teraz zrobić? Zamknąć hedge na stracie? A może tylko jedno zlecenie bo wykres poleci "w dobrą stronę"?
Ostatnio zmieniony 22 maja 2011, 18:17 przez Mighty Baz, łącznie zmieniany 1 raz.
podoba mi się ten wątek....ja zmodernizowałem tę strategię przy pomocy robota martingale ale rozsądną pozycję do depo i tylko kilka uśrednień....w ten sposób nie martwię się że jakiś long lub short zostanie w bardzo odległym miejscu gdyż martingale przyblizy wspólny profit do aktualnej ceny....oczywiście to działa tylko jak rynek wraca....a wraca zawsze nawet w bessie....jakoś od ponad 1.5 roku sprawdza mi się to i nie widzę lepszej strategii....tylko wymaga to dużego depo bo procent mały .......jak wejdzie MT5 to albo zacznę grać na dwa rachunki albo na skorelowanych parach....np eur/usd i gbp/usd.....lub gbp/jpy i eur/jpy....najwazniejsze to mieć gotowe rozwiazanie jak rynek mocno zaskoczy....bo forex to trudny i czasochłonny chleb
- Mighty Baz
- Pasjonat
zapomniałem o najważniejszej rzeczy, kiedyś się na niej przejechałem w hedgingu.hannibal pisze:podoba mi się ten wątek....ja zmodernizowałem tę strategię przy pomocy robota martingale ale rozsądną pozycję do depo
Uwaga: do hedgowania stosujcie się do zasady 1:1000, czyli
zlecenie 0.1 lot max dla 2500 zł depo
zlecenie 1 lot max dla 25000 zł depo
zlecenie 10 lot max dla 250 000 zł depo itd.
Dlaczego? Bo ilość i wartość zleceń obciąża wasze depo. Raz, gdy uczyłem się hedgingu wpadłem w konsole +/- 30 pips.
Oraz w przypadkach gwałtownej zmiany trendu (nasze ulubione długie bad tics) może wam zabraknąć kasy na hedgowanie całej wcześniej ustawionej piramidy.