Fraktale , Sieci neuronowe ,Algorytmy genetyczne...

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
Awatar użytkownika
Blackhole
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Blackhole »

Vader pisze:Testowałem różne architektury sieci od MLP do GRNN i TDNN oraz różne algorytmy uczenia i funkce aktywacji (generalnie to robiłem to za pomocą algorytmu genetycznego) na różnych itnterwałach czasowych: 1H, 2H, 4H, Dziennym i tygodniowym... Wyniki niektórych sieci są bardzo obiecujące i muszę jeszcze przetestować je jak sobie poradzą w realnym handlu bo na koncie demo się dobrze spisywały....
A które sieci spisują się najlepiej?
maariuszn pisze:Radev: W ilu procentach Twoja sieć trafnie prognozuje?
Przyłączam się do tego pytania 8)
"W Bogu wszelkie nasze bogactwo."

Awatar użytkownika
lolek
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: lolek »

Blackhole pisze:
maariuszn pisze:Radev: W ilu procentach Twoja sieć trafnie prognozuje?
Przyłączam się do tego pytania 8)
To jest najważniejsze pytanie bo daje odpowiedź czy mamy poświęcić miesiące na poszukiwania czy zmienić kierunek i szukać gdzie indziej. Chodzi o oszczędność czasu. Czas to pieniądz.

maariuszn
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: maariuszn »

Lolek: A jak tam Ci idzie z tymi sieciami Kohonena?

Awatar użytkownika
lolek
Gaduła
Gaduła

Analizowałem różne arty ale nie odkryłem dlaczego ta sieć miała by dawać jakieś super właściwości. Wiem mniej więcej jak działa że jest zasada zwycięzca bierze wszystko i zwycięski neuron działa na sąsiadów tylko nie rozumiem jak to się ma do samoorganizacji w rozpoznawaniu kształtów. Musiał bym mieć jakiś banalny przykład z algorytmem. Tak jak dla zwykłej sieci można zrobić rozpoznawanie plusa i minusa i z tego wywnioskować że początkowe stany wejść są po prostu przyporządkowane wyjściowym stanom poprzez wytrenowanie. A siec daję tą przewagę że można na wagach ustawić jak bardzo określona dana wejściowa ma znaczenie.

Na razie zrezygnowałem z sieci ponieważ opracowuje bardzo ciekawy algorytm i jeśli da oczekiwane wyniki to odpalam go na realu. Oczywiście gdzieś tam w umyśle tli się tęsknota za super siecią ale zależy mi na szybkich konkretach.
Pozdrawiam

maariuszn
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: maariuszn »

lolek pisze:Na razie zrezygnowałem z sieci ponieważ opracowuje bardzo ciekawy algorytm i
Rozumiem, ze ten tajemniczy "algorytm" to nie jest zwykly automat oparty o wskazniki tylko wyzsza matematyka? ;)

Awatar użytkownika
lolek
Gaduła
Gaduła

To jest moje bujanie w obłokach przelane na algorytmy :)

Awatar użytkownika
xpep
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: xpep »

ktos moze polecic jakas ksiazke na temat sieci neuronowych? najlpeiej po polsku

Awatar użytkownika
Matteo
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Matteo »

Latwa do czytania czy bardziej matematyczna?

Awatar użytkownika
xpep
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: xpep »

Matteo pisze:Latwa do czytania

Awatar użytkownika
Greg68E
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Greg68E »

xpep pisze:ktos moze polecic jakas ksiazke na temat sieci neuronowych? najlpeiej po polsku

Ed Gatley: "Sieci Neuronowe - Prognozowanie finansowe i projektowanie systemow transakcyjnych"

ODPOWIEDZ