Fraktale , Sieci neuronowe ,Algorytmy genetyczne...

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
Awatar użytkownika
Matteo
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Matteo »

lolek pisze:Chodzi mi na przykład o Sieć Kohonena.
Niestety nie mialem z nia jeszcze do czynienia, dlatego wiele na jej temat nie powiem. Gdybym zobaczyl jakies ciekawe efekty na pewno szybciej bym sie nia zainteresowal... :]
lolek pisze:Nie mogę się doszukać na czym polega ta przewaga sieci.
mysle, ze odpowiedzi na to konkretnie pytanie powinienes bardziej szukac w opisie/charakterystyce danej sieci, nie wsrod wzorow.
lolek pisze:Ja rozumiem tylko żeby stworzyć algorytm trzeba rozumieć wzory i tu mam problem.
Jesli masz wszystkie potrzebne wzory, to mozna je rozpracowac, ale przydalyby sie tez przykladowe dane, zeby sprawdzic, czy otrzymujemy dobre wyniki i czy poprawnie zrozumielismy wzory.
Greg68E pisze:Jesli jacys zwykli smiertelnicy sa zainteresowani taka wspolpraca moze warto pomyslec o stworzeniu grupy ktora by sie tym zajela.
To ciekawa inicjatywa :) Moze moglbym sie do niej wlaczyc, ale przydaloby sie wiecej szczegolow, bo na razie to nie wiem na co sie porywam :)

maariuszn
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: maariuszn »

Temat sieci neuronowych nie jest mi obcy, również poszukuję kogoś kto się tym interesuje i z chęcią wziąłbym udział w jakiejś inicjatywie. :) Aktualnie pracuję nad probabilistycznymi sieciami neuronowymi oraz nad programowaniem genetycznym. Jest ktoś chętny do współpracy?

Awatar użytkownika
Blackhole
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Blackhole »

Ja właśnie czynię próby (jak już pisałem) z sieciami SOM (mapy Kohonena). Czy ktoś jeszcze?
"W Bogu wszelkie nasze bogactwo."

maariuszn
Stały bywalec
Stały bywalec

Z tego co na szybko przeczytałem to są to sieci samoorganizujące się. Muszę na to głębiej spojrzeć.. Jednocześnie polecam PNN :)
A te sieci SOM programujesz sam czy używasz jakiegoś softu?

Awatar użytkownika
lolek
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: lolek »

maariuszn pisze:A te sieci SOM programujesz sam czy używasz jakiegoś softu?
I to jest kluczowe pytanie.
Bez programowania to można sie zajmować sieciami a ich nie rozumieć.
To powoduje że wszelkie poszukiwania w takim wypadku są ograniczone możliwościami programów których się używa.
Te programy mają oczywiście fenomenalne możliwości ale trudno na nich zrealizować własną wizje.
Oczywiście lepsze to niż znać się na programowaniu a nie rozumieć wzorów tak jak w moim przypadku :wink:

Awatar użytkownika
Blackhole
Stały bywalec
Stały bywalec

Sam programuję. Myślę, że tak jest najlepiej, bo ma się całkowitą kontrolę nad wszystkim. Choć oczywiste minusy tego istnieją.

maariuszn
Stały bywalec
Stały bywalec

To może każdy napisałby nad czym pracuje i ewentualnie co chce uzyskać dzięki sieciom.

Jeżeli chodzi o mnie to jakiś czas temu zajmowałem się sieciami typu MLP. Napisałem również EA, który na otwarciu każdej świecy (TF to kwestia wyboru) zapisywał dane wejściowe sieci do pliku, następnie uruchamiał sieć, która uczyła się na zbiorze danych z tego pliku i generowała odpowiedni sygnał. Puściłem taki automacik na demo ale efekty nie były zadowalające.

Aktualnie pracuję nad PNN. Chciałbym stworzyć system, który przy pojawieniu się nowej świecy porównuje nowo utowrzoną formację z tym co było wcześniej i ewentualnie kwalifikuje daną formację jako Long, Short lub Out of the market.
Właściwie to prawie wszystko już mam tylko pozostaje kwestia w jaki sposób zakwalifikować dane formacje świec (i ilu świec?) jako trend up, down lub boczny. Na razie porównywałem ceny otwarcia i range z trzech okresów no ale to prymitywna metoda ;). Ostatnio pomyślałem, że może zastosować świeczki Heiken Ashi no ale muszę nad tym jeszcze popracować.
Blackhole pisze:Sam programuję. Myślę, że tak jest najlepiej, bo ma się całkowitą kontrolę nad wszystkim. Choć oczywiste minusy tego istnieją.
W jakim języku programujesz?

Awatar użytkownika
Blackhole
Stały bywalec
Stały bywalec

maariuszn pisze:W jakim języku programujesz?
Cały mechanizm sieci mam w C++.

Podobnie, jak u Ciebie, mój EA zapisuje po otwarciu każdej świecy (aktualnie na TF=15M) dane dla sieci. Sieć je przetwarza i max. po minucie (ograniczenie wynika z właściwości demona cron na Linuksie) zwraca wynik.
Chcę przywidywać, czy w najbliższym czasie kurs wzrośnie, czy zmaleje. Efekty na zbiorze danych uczących są jak dotąd do niczego.

Może Vader się wypowie, jakie dane wejściowe podawał dla sieci?

maariuszn
Stały bywalec
Stały bywalec

spons pisze:z checia pomoge tworzyc siec tylko jakie chcielibyscie sygnaly rynkowe:
Ja bym chciał stworzyć sieć, która działa na świeczkach 1M i rozpoznaje jaki jest trend, tzn. wzrostowy, spadkowy czy boczny. Na razie mam taki pomysł, aby sieć sprawdzała np. okres ostatnich 1000 świeczek, natępnie wybierała sekwencje świec (np. 5 świec) składających się na trend wzrostowy (1), spadkowy (-1) oraz boczny (0). Mając tak zdefiniowane zbiory, sieć przyporządkowuje aktualną formację z wykresu do któregoś wzorca i na tej podstawie system podejmuje decyzje.

Zastanawiam się z ilu świeczek brać dane. Na razie biorę dane z trzech świec choć wydaje mi się, że to za mało (łącznie 21 danych wejściowych)

ODPOWIEDZ