Fraktale , Sieci neuronowe ,Algorytmy genetyczne...

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
Awatar użytkownika
Matteo
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Matteo »

Ryszard Tadeusiewicz: "Odkrywanie wlasciwosci sieci neuronowych przy uzyciu programow w jezyku c#"

Zamiast wzorow matematycznych zawiera wiedze przystepna dla kazdego. Nie oznacza to jednak, ze brak jej konkretow. Analizowane sa rozne rodzaje sieci i ich elementy (wchodzenie w szczegoly, ot chociazby zalety zamiany danych wejsciowych na wartosci zero-jedynkowe).
Link do strony z opisem ksiazki
Ponizej po lewej masz recenzje jej. Sam ocen czy warta jest zakupu :)

Pozdrawiam

megaqujik
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: megaqujik »

Zacząłem czytać tego posta i patrze a tu 2005 rok :) ale patrze 25 stron i jakże aktualny temat :D zabiorę się za przeczytanie całego topicu i własne eksperymenty :D

maariuszn
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: maariuszn »

megaqujik pisze:Zacząłem czytać tego posta i patrze a tu 2005 rok :) ale patrze 25 stron i jakże aktualny temat :D zabiorę się za przeczytanie całego topicu i własne eksperymenty :D
A masz już jakieś osiągnięcia?

Eryk123
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: Eryk123 »

witam,
szkoda że wczesniej nie znałem tego forum bo to chyba jedyne gdzie można podyskutować o sieciach...
a czy ktos z tu piszacych stosuje sieci neuronowe typu rekurencyjnego?
jeśli tak to chetnie sie wymienie spostrzeżeniami,

maariuszn
Stały bywalec
Stały bywalec

Eryk123 pisze:witam,
szkoda że wczesniej nie znałem tego forum bo to chyba jedyne gdzie można podyskutować o sieciach...
a czy ktos z tu piszacych stosuje sieci neuronowe typu rekurencyjnego?
jeśli tak to chetnie sie wymienie spostrzeżeniami,
Niestety nie zajmuję się sieciami tego rodzaju. A czemu Ty je wybrałeś?

Eryk123
Uczestnik
Uczestnik

sieci rekurencyjne są trudne i słabo opisane w literaturze, ale maja znacznie większe możliwości i radza sobie z problemami które są niemożliwe do rozwiazania przez sieci jednokierunkowe i to jest głowny powód ich stosowania,,

maariuszn
Stały bywalec
Stały bywalec

Muszę przyznać, że czytam i czytam i czytam.. i odnoszę wrażenie, że tematyka jest nieskończona.. sieci neuronowe (probabilistyczne, samoorganizujące się, rekurencyjne), reinforcement learning ( + sieci neuronowe), algorytmy genetyczne, programowanie genetyczne... no i na czym tu się skupić?

Eryk123
Uczestnik
Uczestnik

zadałeś pytanie na czym sie skupić?
najpierw trzeba sobie zadać pytanie jaki problem bede chciał rozwiazać i do niego dobrać odpowiednia metode i narzedzie..
interesuje cie
-optymalizacja?, klasyfikacja?, predykcja(np szeregów czasowych)? zagadnienia kombinatoryczne?....
każdy poroblem wymaga innego podejscia i narzedzi, wymieniłeś kilka z kilkudziesieciu typu sieci. i......
jesli chodzi o algorytmy genetyczne to temat znam tylko powierzchownie nie stosowałem tego typu narzedzi w praktyce

jesli chodzi o sieci neuronowe to oczywiscie wiedza teoretyczna jest potrzebna ale aby osiagnać jakies rezulaty to niestety trzeba popróbować tego typu narzedzi, a to wymaga duuuuzo(bardzo duzo) czasu, prób i cierpliwości aż przyjda efekty, to jest tj z jazda autem z ksiażki nie nauczysz sie prowadzić samochodu musisz praktycznie podejsc ...

Awatar użytkownika
roman15
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: roman15 »

Witam znalazłem w sieci taki oto ruski wynalazek i z tego co widze ma znacznie wyższe możliwości niż programy z cyklu artificial inteligence czy ich odmiany .
Posiada opcje nauki regulacje alpha max błąd jak i max dopuszczalny błąd i wiele innych.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
reptile
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: reptile »

Pytanie czy to może działać... mam na myśli sieci etc... w tym temacie.
Czy naprawdę trzeba aż tak wiele wysiłku włożyć, żeby mogło?
http://www.hernandezgomez.com/index.php ... ade-forex/

ODPOWIEDZ