Forex - hazard czy inwestycja?

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Stforex »

szulczas pisze:pytanie: ;)

mam np. system..... wejście BUY codziennie o 12.00. Przeoralismy ostatni rok/ dwa na historii i dajmy na to ze na 100 wejsc 51 jest trafnych (czyli jestesmy na + )

czy to jest:
- hazard
- inwestycja
- totolotek

???
Witam.

Trafność 51% przy jakim RR?
Generalnie jest to hazard. Typowy błąd graczy - uzależnianie wystąpienia zdarzeń niezależnych. Skoro wypadło 5 razy czarne, to wcale nie musi wypaść czerwone.

To, że w ciągu ostatnich X lat parę razy częściej wypadło buy, to wcale nie znaczy, że w ciągu następnych X lat się to powtórzy.

EDIT:
Songo89K pisze:Spekulacja i tyle.
A to jak sobie to będziemy ubierać to już nie ma znaczenia.
Jeden się przyzna i powie"jasne,to nic innego jak gra"
a drugi powie"gra to może bierki,ale nie po to kończyłem studia,spędziłem tysiące h przed wykresami,żebym mówił żonie że GRAM,ja przecież inwestuje ! " ;)
:clap: :clap:

Nie dziwię się tej dyskusji. Cech wspólnych jest mnóstwo, ale są też pewne subtelne różnice. Ten, kto je wyłapie i nauczy się wykorzystywać, ma dużą szansę zarobić świadomie na FX.

Awatar użytkownika
aniacfiszan
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: aniacfiszan »

Mnie czasem drażni podejście do mojej pracy z zewnątrz, że forex to hazard bo "grali", bo słyszeli, że ktoś miał fury i chaty i przegrał, bo znają kogoś kto żył jak król a teraz ma tylko tradycyjny biznes bo forex to hazard. Drażni mnie to bo to moje jedyne zajęcie do którego mam duży respekt i na czym mi bardzo zależy, to moja pasja i w końcu coś w czym się odnajduję i mogę się realizować, a jak słyszę z zewnątrz, że coś czym się zajmuje jest tak niepewne, że jest aż hazardem, albo, niby w żarcie tylko domu nie przegraj to mnie szlak trafia w środku, ale nie wchodze w głębsze dyskusje bo nie będę udowadniać nic na siłe.

Awatar użytkownika
123dom
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: 123dom »

gra warta świeczki

vision
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: vision »

spójrzcie na załączone wykresy. bez problemu można wyznaczyć linię trendu opory, jakby przejechać po tym poziomami fibo może okazałoby się że też są respektowane :) więc nudziłem się dzisiaj w pracy i napisałem sobie taki prosty program:

var y = 100.0;
var rand = new Random();

for (int i = 0; i < 100000; i++)
{
y += rand.Next(-1, 2);
line.Points.Add(new Point(i, y));
}

dla tych co są z programowaniem na bakier są to wykresy 100000 losowo wygenerowanych liczb. Nie mówię że kursy walut i spółek na gpw są czysto losowe a AT i AF są naukami o pietruszce, ale odkrywczy też nie będe jak powiem, że na giełdzie jest bardzo dużo czynnika losowego ;P
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Esco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Esco »

vision

To standardowy generator z visual c#\c++?

Niektóre fragmenty wykresu są tak łudząco podobne że mam wrażenie ze okres został przekroczony.

vision
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: vision »

tak sandardowy napisany w c#, nie ma tu zadnych sztuczek. wystarczy że w visual studio stworzysz aplikację wpf, kod z postu powyżej wkleisz do konstruktora MainWindow a w xamlu dodasz obiekt polyline
<Polyline x:Name="line" Stroke="Black" Stretch="Fill" StrokeThickness="1" />

Awatar użytkownika
Midas
Pasjonat
Pasjonat

Re: Forex - hazard czy inwestycja?

Nieprzeczytany post autor: Midas »

Przema pisze: Powstał nawet pewien system oparty o forex do gry hazardowej, aby ominąć prawo zakazujące hazardu w internecie.
Mógłbyś rozwinąć trochę? Z czystej ciekawości pytam :)

Pozdrawiam

Szkola-Forex_pl
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: Szkola-Forex_pl »

Tutaj jest bardzo cienka granica,podobnie jak miedzy odwagą a głupotą. Jeżeli coś przynosi zyski- wtedy jest w porządku i można traktowac to nawet jako zabawę,rozrywkę lub inwestycje,natomiast jeśli mamy straty a mimo wszystko non stop próbujemy i nie możemy się od tego uwolnić- wtedy to już hazard. Bardzo cienka granica.

Macunaima
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Macunaima »

na pewno nie inwestycja, ja bym to nazwał spekulacją obarczoną wysokim ryzykiem, a czy hazard to już zależy od podejścia konkretnego człowieka jeżeli handluje na pałę dużymi lotami to zdecydowanie hazard, co nie znaczy że nawet najbardziej doświadczeni fachowcy z najlepszym zapleczem technicznym i analitycznym nie zaliczają poważnych wpadek - Buffetowi udało się wtopić ponad mld $ na forexie a na pewno pracowali dla niego najlepsi z najlepszych traderów,

Awatar użytkownika
rootec
Gaduła
Gaduła

Re:

Nieprzeczytany post autor: rootec »

aniacfiszan pisze:Mnie czasem drażni podejście do mojej pracy z zewnątrz, że forex to hazard bo "grali", bo słyszeli, że ktoś miał fury i chaty i przegrał, bo znają kogoś kto żył jak król a teraz ma tylko tradycyjny biznes bo forex to hazard. Drażni mnie to bo to moje jedyne zajęcie do którego mam duży respekt i na czym mi bardzo zależy, to moja pasja i w końcu coś w czym się odnajduję i mogę się realizować, a jak słyszę z zewnątrz, że coś czym się zajmuje jest tak niepewne, że jest aż hazardem, albo, niby w żarcie tylko domu nie przegraj to mnie szlak trafia w środku, ale nie wchodze w głębsze dyskusje bo nie będę udowadniać nic na siłe.
niesamowicie trafiłaś również w moje odczucia,

a co do tematu,
hazardem rządzą ściśle określone mechanizmy w konkretnej osobie a nie rzeczy martwej, substancji czy na ten przykład rynku,
to w nas leży problem,
pytanie w przypadku forex jest w ogóle nie właściwe, należało by zapytać:
jestem (eś) inwestorem czy hazardzistą??
to jest właściwe pytanie,
czy wszyscy gracze i pasjonaci pokera czy brydża to hazardziści?? NIE
czy poker to hazard czy może zwykła gra?? bo ja myślę że zależy jak dla kogo, dla wielu osób to zwyczajnie forma rozerwania się, spędzenia wolnego czasu, hobby itd
uzależnienia charakteryzują kompulsywne zachowania, brak kontroli, nieświadomość wykonywanych ruchów, przykre konsekwencje, "skrzywione" postrzeganie rzeczywistości i wiele innych patologii,
i to się tyczy również hazardu, bo hazard to nic innego jak uzależnienie, choroba, jak alkoholizm itd

pozdrawiam
"A co, jeżeli rzeczywistość tak naprawdę jest iluzją i nic nie istnieje? - Cóż, w takim razie zdecydowanie przepłaciłem mój nowy dywan. "

ODPOWIEDZ