Forex a podatki..
Re: Forex a podatki..
Witam szanowne grono. Narobilo sie z tymi podatkami, a teraz i ja sam musze sie doinformowac, co dzieje sie w naszym pieknym kraju.
Sprobuje opisac po krotce moj dylemat.
Jestem obywatelem USA i PL, mieszkam w Nowym Jorku i tutaj tez rozliczam sie z podatkow. Teraz planuje wrocic na stale do ojczyzny i tu w Polsce zaczac nowe zycie. Jedyny dochod jaki mam pochodzi z gieldy, a moj broker ma siedzibe w NY. Nie chce go zmieniac i oczywiscie wolalbym uniknac placenia dodatkowych podatkow. Moze ktos wie, czy jako obywatel USA, mieszkajac w Polsce bede musial rozliczac sie tak jak kazdy polski podatnik czy moze wystarczy, gdy rozlicze sie w USA.
Ewentualnie czy mozna jakos to polskie prawo obejsc? Posiadam amerykanskie konta bankowe i adres zamieszkania w USA. Nie wiem nawet czy pod uwage bierze sie kraj, z ktorego zawieram transakcje czy siedzibe brokera.
Bardzo prosilbym o pomoc.
Sprobuje opisac po krotce moj dylemat.
Jestem obywatelem USA i PL, mieszkam w Nowym Jorku i tutaj tez rozliczam sie z podatkow. Teraz planuje wrocic na stale do ojczyzny i tu w Polsce zaczac nowe zycie. Jedyny dochod jaki mam pochodzi z gieldy, a moj broker ma siedzibe w NY. Nie chce go zmieniac i oczywiscie wolalbym uniknac placenia dodatkowych podatkow. Moze ktos wie, czy jako obywatel USA, mieszkajac w Polsce bede musial rozliczac sie tak jak kazdy polski podatnik czy moze wystarczy, gdy rozlicze sie w USA.
Ewentualnie czy mozna jakos to polskie prawo obejsc? Posiadam amerykanskie konta bankowe i adres zamieszkania w USA. Nie wiem nawet czy pod uwage bierze sie kraj, z ktorego zawieram transakcje czy siedzibe brokera.
Bardzo prosilbym o pomoc.
Z tego co mi wiadomo to zawsze rozliczasz się tam, gdzie jest Twoja rezydencja podatkowa, czyli też miejsce stałego pobytu (więcej niż 180 dni?). Wystarczy, że zgłosisz, że się ona zmieniła. Siedziba brokera nie ma znaczenia, podobnie jak obywatelstwo.
Może jest na to jakieś sprytne obejście (np. Założenie firmy w USA i handlowanie pod jej szyldem) ale tu już nie jestem w stanie ocenić opłacalności takiego działania...
Może jest na to jakieś sprytne obejście (np. Założenie firmy w USA i handlowanie pod jej szyldem) ale tu już nie jestem w stanie ocenić opłacalności takiego działania...
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)
Zapraszamy do kontaktu
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)
Zapraszamy do kontaktu
- marcinmijagi
- Pasjonat
Witam. Taka sytuacja: mieszkam i pracuje w uk, podatki od wynagrodzenia odprowadza moj pracodawca, ja nie musze nic robic. Z tego co wiem, to kwota nieopodatkowana od zyskow gieldowych to cos ok 10 tys gbp. Czy orientuje sie ktos jak wyglada kwestia rozliczenia, czy musze sie rozliczac ze straty tak jak to jest w pl? Jesli osiagne zysk, mniejszy niz kwota wolna od podatku, to czy musze to gdzies zglaszac? A moze zarobki z pracy i z forex sumuja sie? Moze mi to ktos wyjasnic? Z gory dzieki.
Cytaty, pipsów nie dają.
Zarobki z pracy i forex NIE SUMUJĄ SIĘ. Są rozliczane na innych pitach i nie można ich łączyć.marcinmijagi pisze:Witam. Taka sytuacja: mieszkam i pracuje w uk, podatki od wynagrodzenia odprowadza moj pracodawca, ja nie musze nic robic. Z tego co wiem, to kwota nieopodatkowana od zyskow gieldowych to cos ok 10 tys gbp. Czy orientuje sie ktos jak wyglada kwestia rozliczenia, czy musze sie rozliczac ze straty tak jak to jest w pl? Jesli osiagne zysk, mniejszy niz kwota wolna od podatku, to czy musze to gdzies zglaszac? A moze zarobki z pracy i z forex sumuja sie? Moze mi to ktos wyjasnic? Z gory dzieki.
"kwota nieopodatkowana od zyskow gieldowych to cos ok 10 tys gbp" - farciarz. Jeśli faktycznie tak jest w GB to chyba muszę pomyśleć nad zmianą adresu.
W Polsce czegoś takiego nie ma. Zarobisz 1 zł i musisz go opodatkować.
To oczywiście absurd, ale często podatek od zysków z lokat i rachunków oszczędnościowych wynosi 50% . Masz przychód 2 grosze i podatek wynosi 1 grosz.
Nie rozumiem czemu podatek od lokat bankowych nie jest połączony z podatkiem od zysków kapitałowych. Przecież to niemal to samo. Lokata to też inwestycja kapitałowa.
Trust no bit**es.
Należy tępić ludzi o mentalności niewolników, okutych w powiciu.
Specjalistą od prawa podatkowego to nie jestem ale o ile wiem to nie ma osobnego czegoś takiego jak "podatek od lokat bankowych". Jest tylko podatek dochodów kapitałowych - i w ten właśnie wlicza się dochody z lokat czy też FX.MarioDM pisze:Nie rozumiem czemu podatek od lokat bankowych nie jest połączony z podatkiem od zysków kapitałowych. Przecież to niemal to samo. Lokata to też inwestycja kapitałowa.
Ergo - możesz więc sobie zsumować dochody z lokat z dochodami z inwestycji.
Pytanie tylko po co - ma to jedynie sens kiedy z lokat masz dochód a z inwestycji stratę.
Tyle, że podatek od lokat płacony jest w momencie naliczania odsetek, czyli zazwyczaj w chwili jej wygaśnięcia więc nie wiem czy US pozwoli Ci odliczyć to, co już zapłaciłeś... 

ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
Zapraszamy do kontaktu
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
Zapraszamy do kontaktu
- por. Borewicz
- Gaduła
Można by potraktować zapłacony podatek od odsetek jako zaliczkę na podatek od dochodów kapitałowych. W praktyce jednak z tego co wiem nie jest to możliwe. Pewnie zdecydowały kwestie techniczne (większe obowiązki banków i US) no i mniejsze dochody do budżetu.raposo pisze:Tyle, że podatek od lokat płacony jest w momencie naliczania odsetek, czyli zazwyczaj w chwili jej wygaśnięcia więc nie wiem czy US pozwoli Ci odliczyć to, co już zapłaciłeś...
A jaki kłopot wykazać stratę ? Nawet nie musi to być realna strata. Wystarczy aby kwota zysku została zainwestowana.green7 pisze:
Pytanie tylko po co - ma to jedynie sens kiedy z lokat masz dochód a z inwestycji stratę.
Przed końcem roku można kupić akcje lub obligacje i sprzedać je po Nowym Roku.
Z tego co wiem (a pytałem w US) to nie można łączyć zysku z lokat z zyskiem osiagnietym z giełdy. Choć oczywiście odpowiedź, którą uzyskałem nie jest miarodajna. To był szeregowy prawcownik US.
Trust no bit**es.
No raczej odradzałbym Ci wykazywanie fałszywych kosztówMarioDM pisze: A jaki kłopot wykazać stratę ? Nawet nie musi to być realna strata. Wystarczy aby kwota zysku została zainwestowana.

Jak kupisz przed końcem roku i sprzedasz je po nowym roku to rozliczać podatkowo tą transakcję będziesz również w przyszłym roku. Ale ok - ogólnie można zrobić transakcje które "przesuną" podatek na kolejny rok.MarioDM pisze: Przed końcem roku można kupić akcje lub obligacje i sprzedać je po Nowym Roku.
Z tego co wiem (a pytałem w US) to nie można łączyć zysku z lokat z zyskiem osiagnietym z giełdy. Choć oczywiście odpowiedź, którą uzyskałem nie jest miarodajna. To był szeregowy prawcownik US.
Z tym, że jednak jeśli mówimy o lokatach to jednak nic to to nie da, idea ciekawa więc looknęłem do ustawy.
Ustawa jest oczywiście jedną wielką masakrą - miejscami chyba zaczyna brakować liter alfabetu na kolejne podpunkty wyliczanek co jest objęte podatkiem i jak ....
Ale wyszło mi na to, że nas interesuje Art. 30a.
Artykuł 52a, zwalnia z podatku obligacje nabyte przed 1 stycznia 2003 więc nas nie dotyczy.Od uzyskanych dochodów (przychodów) pobiera się 19% zryczałtowany podatek dochodowy, z zastrzeżeniem art. 52a:
Teraz następuje wyliczanka co jest objęte tymi 19% zryczałtowanymi i punkt 3 tej wyliczanki to:
Z kolei art. 14 ust. 2 pkt 5 mówi o kontach prowadzonych na potrzeby działalności gospodarczej. Te objęte są osobno w ustawie (i oczywiście jak zwykle nie wiadomo dokładnie jak powinny być rozliczane bo interpretacje są różne).3. z odsetek lub innych przychodów od środków pieniężnych zgromadzonych na rachunku podatnika lub w innych formach oszczędzania, przechowywania lub inwestowania, prowadzonych przez podmiot uprawniony na podstawie odrębnych przepisów, z zastrzeżeniem art. 14 ust. 2 pkt 5
Reasumując - ustawodawca był sprytny i odsetki obłożył podatkiem zryczałtowanym, więc nie możesz tu np. wliczyć nic w koszty. Czy można te dochody połączyć z innymi dochodami kapitałowymi - wynikało by, że jednak raczej nie (dlatego ujęto je w osobnym punkcie o podatku zryczałtowanym)
Ale czy tak to należy interpretować - cholera jasna wie. Być może z tego gąszczu punktów, podpunktów i odsyłaczy da się wyciągnąć inne wnioski, ale nawet jeśli to pytanie jak to zinterpretuje US

Tu link do ustawy: http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet? ... 9910800350 warto sobie uświadomić jakież to proste mamy w naszym kraju prawo podatkowe.
@Green
Przecież nie piszę o fałszywych kosztach. To by było niemądre.
Owszem, kupując przed i sprzedając po Nowym Roku akcje bądź obligacje tylko przesuwamy w czasie konieczność zapłacenia podatku. Tyle, że możemy tak przesuwać ją aż do naszej śmierci. Może w tym czasie coś się zmieni i uniknie się podatku ?
Co do lokat to tak jak mówiłem. Nic się nie da zrobić bo to bubel prawny. Lokata TO JEST INWESTYCJA KAPITAŁOWA, ale nie można jej łączyć z innymi inwestycjami. Zagłębiłeś się w ustawy i już wiesz jak jest
I my też już wiemy. Ogólnie szkoda o tym mówić.
Przecież nie piszę o fałszywych kosztach. To by było niemądre.
Owszem, kupując przed i sprzedając po Nowym Roku akcje bądź obligacje tylko przesuwamy w czasie konieczność zapłacenia podatku. Tyle, że możemy tak przesuwać ją aż do naszej śmierci. Może w tym czasie coś się zmieni i uniknie się podatku ?
Co do lokat to tak jak mówiłem. Nic się nie da zrobić bo to bubel prawny. Lokata TO JEST INWESTYCJA KAPITAŁOWA, ale nie można jej łączyć z innymi inwestycjami. Zagłębiłeś się w ustawy i już wiesz jak jest

I my też już wiemy. Ogólnie szkoda o tym mówić.
Trust no bit**es.