Forex a podatki..
- forexpolska
- Pasjonat
Witam
Wróciłem właśnie z US sprawa z tym PIT/ZG i wpisaniem straty nie jest taka prosta i kolorowa. Odesłali mnie do KIP, żebym tam spytał. Wydaje się, że ustawodawca zapomniał stworzyć 1 rubryczkę więcej w picie ZG czy koszty uzyskania przychodu. Podatek płacić bardzo chętnie ale straty już nie widzimy
Kobieta w US mi tak to zinterpretowała przychodu brak wpisujemy 0 podatku brak wpisujemy 0 czyli tak jakbyśmy wogle z tego się nie rozliczali. W sumie ona powiedziała, że nie wie jak jest i kazała się do KIP dowiedzieć.
Wróciłem właśnie z US sprawa z tym PIT/ZG i wpisaniem straty nie jest taka prosta i kolorowa. Odesłali mnie do KIP, żebym tam spytał. Wydaje się, że ustawodawca zapomniał stworzyć 1 rubryczkę więcej w picie ZG czy koszty uzyskania przychodu. Podatek płacić bardzo chętnie ale straty już nie widzimy

Kobieta w US mi tak to zinterpretowała przychodu brak wpisujemy 0 podatku brak wpisujemy 0 czyli tak jakbyśmy wogle z tego się nie rozliczali. W sumie ona powiedziała, że nie wie jak jest i kazała się do KIP dowiedzieć.
AVAFX - uwaga uwaga to oszuści i krętacze nigdy tam nie wpłacaj pieniędzy
Moja rada, jak już coś pytasz w US i pani z okienka Ci powie zrób to tak lub siak, poproś to na piśmie. Nasz system podatkowy, interpretacja indywidualna poszczególnych US jest naprawdę poroniona. wiem to z doświadczenia prowadzenia firmy. W Twoim wypadku, skorzystałbym z jakieś kancelarii prawno- podatkowej. Masz mało czasu, w takim razie wysyłasz pit aby wysłać, żeby kary nie dowalili, potem robisz korektę już na spokojnie. Za usługę takiej kancelarii zapłacisz, ale masz spokój i podkładkę ( oczywiście rachunek za usługę )
- forexpolska
- Pasjonat
http://interpretacje-podatkowe.org/kapi ... -415-13-07
Tu mam takie coś wydaje się , że podlega to pod to o czym pisałem.
Ta kobieta to nie była w okienku tylko przyjmowała do sprawdzenia PITY i tak na prawdę sama nie wiedziała jak powinno być.
Tu mam takie coś wydaje się , że podlega to pod to o czym pisałem.
Ta kobieta to nie była w okienku tylko przyjmowała do sprawdzenia PITY i tak na prawdę sama nie wiedziała jak powinno być.
- forexpolska
- Pasjonat
Microbi pisze:odnośnie okienka, napisałem ogólnie, pracownicy US doradzają, a potem wypinają się . Jak tylko chcesz porady na piśmie nagle zmiana frontu.forexpolska pisze:Ta kobieta to nie była w okienku tylko przyjmowała do sprawdzenia PITY i tak na prawdę sama nie wiedziała jak powinno być.
W okienku też byłem to tam się zapowietrzyły baby i odesłały właśnie do tego drugiego miejsca. Ja tej kobiecie powiedziałem, że to nie sprawiedliwe, że tylko chcą zyski wykazywać, a strat nie. Wogle to ten PIT/ZG to jest zrobiony nie dla inwestycji giełdowych tylko głownie dla pracujących za granicą, a ktoś dolepił jeden punkt i po sprawie.
Tylko tak po co mi na piśmie jak ona to interpretowała na moją niekorzyść żeby nie było zysku to i przychodu nie było i podatku nie było.
-
- Bywalec
forexpolska pisze:[
W okienku też byłem to tam się zapowietrzyły baby i odesłały właśnie do tego drugiego miejsca. Ja tej kobiecie powiedziałem, że to nie sprawiedliwe, że tylko chcą zyski wykazywać, a strat nie. Wogle to ten PIT/ZG to jest zrobiony nie dla inwestycji giełdowych tylko głownie dla pracujących za granicą, a ktoś dolepił jeden punkt i po sprawie.
Ja też miałem ten sam problem z rozliczeniem starty w pit/zg;
U mnie w US Bydgoszcz tak samo stwierdzili że pit/zg nie jest przystosowany do tych inwestycji.
Kika dni dumali co z tym zrobić i po prostu kazali wypisać ręcznie pit/zg i wpisać kwotę ujemną ( z minusem) żeby później było jasne skąd kwota ta się wzięła w pit38 i żeby wszystkie wyliczenia się zgadzały.
I tak już składam w ten sposób trzy lata.
- forexpolska
- Pasjonat
Witam
Dziwi mnie to, że taki problem nie został jeszcze rozwiązany ponieważ nie dotyczy to wyłącznie sporadycznych przypadków ale w masowych. Dlaczego każdy urząd sobie interpretuje jak chce tak nie może być.
Tak jak już pisałem PIT/ZG nie jest dostosowany do tego typu rozliczeń ale jakoś nikt tego nie chce wiedzieć.
Dodano po 26 minutach:
Ja pier...... teraz to mnie rozbili na amen. Babka z KIP powiedziała tak, że FOREX rozliczamy na PIT 36
Dziwi mnie to, że taki problem nie został jeszcze rozwiązany ponieważ nie dotyczy to wyłącznie sporadycznych przypadków ale w masowych. Dlaczego każdy urząd sobie interpretuje jak chce tak nie może być.
Tak jak już pisałem PIT/ZG nie jest dostosowany do tego typu rozliczeń ale jakoś nikt tego nie chce wiedzieć.
Dodano po 26 minutach:
Ja pier...... teraz to mnie rozbili na amen. Babka z KIP powiedziała tak, że FOREX rozliczamy na PIT 36