Forex a podatki..
w PIT-38 jest rubryka
C. DOCHODY / STRATY
2. Inne przychody [przypis 2)] - kratki 22. i 23.
przypis 2) do tego punktu jest na końcu druku:
'2) Należy wykazać także dochody (przychody):
- [...],
- uzyskane za granicą, o których mowa w art.30b ust.1 ustawy.'
art.30b ust.1:
'Od dochodów uzyskanych z odpłatnego zbycia papierów wartościowych lub pochodnych instrumentów finansowych,
i z realizacji praw z nich wynikających [...], podatek dochodowy wynosi 19 % uzyskanego dochodu.'
więc IMHO - PIT ZG nie jest w ogóle potrzebny, wystarczy PIT-38
C. DOCHODY / STRATY
2. Inne przychody [przypis 2)] - kratki 22. i 23.
przypis 2) do tego punktu jest na końcu druku:
'2) Należy wykazać także dochody (przychody):
- [...],
- uzyskane za granicą, o których mowa w art.30b ust.1 ustawy.'
art.30b ust.1:
'Od dochodów uzyskanych z odpłatnego zbycia papierów wartościowych lub pochodnych instrumentów finansowych,
i z realizacji praw z nich wynikających [...], podatek dochodowy wynosi 19 % uzyskanego dochodu.'
więc IMHO - PIT ZG nie jest w ogóle potrzebny, wystarczy PIT-38
- forexpolska
- Pasjonat
AK53 pisze:Nie do końca prawda, bo w PIT 38 nie ma rubryki "Kraj Pochodzenia", i PIT ZG musi być.
Tu nie masz racji bo w PIT/ZG nie wpiszesz w żaden sposób kosztów uzyskania przychodu. Ten załącznik stworzyli wogle do czego innego.
Złożyłem sam PIT-38 tak jak na początku wpisałem w inne i wyliczyłem. Przypomniało mi się, że handel walutami w rozumieniu US jest brany na 2 sposoby tak kiedyś w tvn mówili. Jak ktoś kupuje i sprzedaje waluty czyli idziesz do kantoru i kupujesz walute potem sprzedajesz to wtedy zapewne trzeba rozliczyć się w PIT-38, a jak handlujesz instrumentami to już nie podejrzałem rozliczenie z XTB z przed 5 lat to tam mnie rozliczyli na PIT-8c czyli tak samo teraz powinniśmy traktować forex. Oni to traktują jak instrumenty pochodne.
AVAFX - uwaga uwaga to oszuści i krętacze nigdy tam nie wpłacaj pieniędzy
raczej PIT-37, bo w przypadku przychodów z różnic kursowych obowiązuje normalna stawka progresywnaforexpolska pisze:Jak ktoś kupuje i sprzedaje waluty czyli idziesz do kantoru i kupujesz walute potem sprzedajesz to wtedy zapewne trzeba rozliczyć się w PIT-38
http://podatki.gazetaprawna.pl/porady/4 ... cznej.html
albo wpłacasz kasę w PLN na konto walutowe, i po jakimś czasie wypłacasz w PLN...
a kontrakty - info (od polskiego brokera) PIT-8C, rozliczenie podatku przez podatnika PIT-38
chyba jakoś tak to idzie...
umowy o unikaniu podwójnego opodatkowania są tutaj:
http://www.mf.gov.pl/dokument.php?const ... 50&id=9741
-
- Stały bywalec
Wszystkim zainteresowanym radzę sobie powoli i dokladnie przeczytać co pisze na PIT-38 w niebieskim polu na pierwszej stronie. Z pewnością PIT ten nie służy do rozliczania działaności polegającej na handlu walutami.
Po drugie jeżeli mówi ktoś o dochodach osiąganych na forexie : to znaczy gdzie? Na terenie jakiego państwa? Czy dochód uzyskujemy u brokera czy na giełdzie?
Po drugie jeżeli mówi ktoś o dochodach osiąganych na forexie : to znaczy gdzie? Na terenie jakiego państwa? Czy dochód uzyskujemy u brokera czy na giełdzie?
IMHO kontrakty foreksowe podpadają pod pochodne instrumentów finansowych (pomimo jakiejś tam nieścisłości);
zdaje się, że tak traktują je polscy brokerzy wystawiający PIT-8C
co do miejsca uzyskania przychodów, to nie jest to takie ważne,
jak przebywa się w Polsce dłużej niż 183 dni w roku; wtedy płaci
się podatek od całości swoich dochodów (przychodów) bez względu
na miejsce położenia źródeł przychodów (nieograniczony obowiązek podatkowy) - art. 3 ustawy.
zdaje się, że tak traktują je polscy brokerzy wystawiający PIT-8C
co do miejsca uzyskania przychodów, to nie jest to takie ważne,
jak przebywa się w Polsce dłużej niż 183 dni w roku; wtedy płaci
się podatek od całości swoich dochodów (przychodów) bez względu
na miejsce położenia źródeł przychodów (nieograniczony obowiązek podatkowy) - art. 3 ustawy.
- forexpolska
- Pasjonat
Witam
Mnie babka zapytała skąd przychody ja jej mówię, że z handlu walutami to kazała poczekać, że skonsultuje i tylko dopytała czy podatek był pobrany ja powiedziałem, że nie bo czy był czy nie to nie wiem ale raczej te firmy kryją się w takich krajach gdzie podatki niskie i płacone pewnie ryczałtem.
Potem po konsultacji powrócił i mówi PIT-36 to ja jej mówię, że to z rynku FOREX to ona że w PIT-36 waluty, a w PIT-38 pozostałe z pitów 8C i bez żadnego PIT/ZG.
Ja rozliczyłem wszystko na pit 38 ponieważ XTB też to rozliczyło z przed kilku lat jako PIT-8c a to chyba nie ma różnicy czy to w XTB czy to w FXPRO czy u innego broker. Handlujemy walutami tylko kiedyś w tvn jakiś analityk podatkowy powiedział coś takiego, że na rynku forex to handluje się jako kontraktem na walutę, a nie bezpośrednią walutą czy jakoś tak. Wiem wiem, że zaraz powiecie, że to nie jest kontrakt na waluty bo to są jesze inne instrumenty finansowe.
Podejrzewam, że problem jest tylko nie bardzo jest komu go rozwiązać. Ponieważ większość u zagranicznych brokerów nie wykazuje strat, a nawet zyski to też nie są wykazywane przez wszystkich. Ludzie to traktują tak, że jak nie ma PIT 8c to nie trzeba się rozliczać i tyle.
Mnie babka zapytała skąd przychody ja jej mówię, że z handlu walutami to kazała poczekać, że skonsultuje i tylko dopytała czy podatek był pobrany ja powiedziałem, że nie bo czy był czy nie to nie wiem ale raczej te firmy kryją się w takich krajach gdzie podatki niskie i płacone pewnie ryczałtem.
Potem po konsultacji powrócił i mówi PIT-36 to ja jej mówię, że to z rynku FOREX to ona że w PIT-36 waluty, a w PIT-38 pozostałe z pitów 8C i bez żadnego PIT/ZG.
Ja rozliczyłem wszystko na pit 38 ponieważ XTB też to rozliczyło z przed kilku lat jako PIT-8c a to chyba nie ma różnicy czy to w XTB czy to w FXPRO czy u innego broker. Handlujemy walutami tylko kiedyś w tvn jakiś analityk podatkowy powiedział coś takiego, że na rynku forex to handluje się jako kontraktem na walutę, a nie bezpośrednią walutą czy jakoś tak. Wiem wiem, że zaraz powiecie, że to nie jest kontrakt na waluty bo to są jesze inne instrumenty finansowe.
Podejrzewam, że problem jest tylko nie bardzo jest komu go rozwiązać. Ponieważ większość u zagranicznych brokerów nie wykazuje strat, a nawet zyski to też nie są wykazywane przez wszystkich. Ludzie to traktują tak, że jak nie ma PIT 8c to nie trzeba się rozliczać i tyle.
AVAFX - uwaga uwaga to oszuści i krętacze nigdy tam nie wpłacaj pieniędzy
jak jej powiedziałeś, że z handlu walutami, czyli z różnic kursowych, to faktycznie PIT-37 lub PIT-36 (działalność), i stawka progresywna.
a z handlu kontraktami na waluty - PIT-38 i stawka liniowa. IMHO, Forex to handel kontraktami na waluty, bo nie ma fizycznej dostawy (fizycznego obrotu) walut(y)...
a z handlu kontraktami na waluty - PIT-38 i stawka liniowa. IMHO, Forex to handel kontraktami na waluty, bo nie ma fizycznej dostawy (fizycznego obrotu) walut(y)...