Forex a podatki..

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Awatar użytkownika
Jarpen
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Jarpen »

Hej mam kilka pitów z forex i jeden z banku zachodniego (akcje + kontrakty), pytanie mam odnosnie tego Banku Zachodniego, w picie nie zostal uwzgledniony koszt dostepu do notowan (5 ofert - 80pln miesiecznie), poniewaz rozne urzedy roznie to interpretują. A wiec spotkala kogos z was odmowa zaliczenia tego kosztu ?? Czy wogole go nie wpisujecie w PIT ??
Success lies on the far side of failure

Awatar użytkownika
reptile
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: reptile »

Jarpen pisze: A wiec spotkala kogos z was odmowa zaliczenia tego kosztu ??
Nie..ale nie powinno, a masz problem?Co ci szkodzi.. wpisac to koszt.. nie duzy ale jest..
R.E.P.T.I.L.E. - Robotic Electronic Person Trained for Infiltration and Logical Exploration (off-line,only e-mail)

Awatar użytkownika
Jarpen
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Jarpen »

nie wpisywalem jeszcze, najpierw chcialem tutaj zapytac. No ale jak tak to wpisze
Success lies on the far side of failure

Awatar użytkownika
tafams
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: tafams »

Rozliczam się przez internet i próbowałem w aplikacji edeklaracja wpisać stratę osiągnięta stratę u greckiego brokera w pit Z/G. Dostałem komunikat że wartość nie może być ujemna. :) Czyli najprawdopodobniej tylko pit 38. prawda ? Chciałem jeszcze zapytać jak traktować wszelkiego rodzaju premie ?np: za otwarcie rachunku i pierwszy depozyt ?
casper pisze:
DM_POZNAŃ pisze:czy w przypadku straty u brokera zagranicznego na pewno nalezy wypelniac pit Z/G?
http://podatki.gazetaprawna.pl/artykuly ... naniu.html
"W praktyce przychody, odpowiadające im koszty oraz dochód lub stratę wpisujemy w przypadku transakcji zagranicznych bezpośrednio do zeznania PIT-38. Załącznik PIT-Z/G musimy złożyć tylko wtedy, gdy od transakcji zagranicznych pobrano nam podatek dochodowy za granicą. PIT-Z/G służy do odliczania od podatku w Polsce podatku zapłaconego w innym kraju."

Odmienna interpretacja!

http://ksiegowosc.infor.pl/poradniki/52 ... anica.html
Również osoby, które inwestowały na zagranicznych giełdach lub uzyskały dochody z zagranicznych funduszy inwestycyjnych, powinny rozliczyć się na formularzu PIT-38.

Przychody te wykazuje się w części C formularza. Należy też wypełnić załącznik PIT/ZG dla każdego kraju, z którego uzyskaliśmy przychód (wykazując dochód, czyli przychód pomniejszony o koszty jego uzyskania). W przypadku zagranicznych dochodów kapitałowych, nie mając informacji PIT-8C, musimy oprzeć się na innych danych (np. zestawieniach zagranicznego biura maklerskiego). Kwotę dochodu wykazaną w PIT/ZG przenosimy do PIT-38 jako inne przychody.

http://www.e-pity.pl/abc_podatki/deklar ... ik_pit_zg/
UWAGA: Jeżeli całość przychodów podlega zwolnieniu z opodatkowania na terytorium Rzeczypospolitej, a ty nie uzyskałeś w Polsce dodatkowych przychodów - nie masz obowiązku składać deklaracji podatkowej ani załącznika PIT-ZG. Jeżeli jednak na terytorium Rzeczypospolitej uzyskałeś jakiekolwiek przychody podlegające opodatkowaniu – deklarację i załącznik musisz złożyć.
http://www.podatki.biz/sn_autoryzacja/l ... ykulu=9392
Począwszy od zeznań dotyczących roku 2006 podatnicy osiągający dochody z zagranicy mają obowiązek dołączania do zeznania formularza PIT/ZG, w którym należy wskazać państwo, z którego pochodzi dochód, wysokość tego dochodu, a także ewentualnie wysokość podatku zapłaconego za granicą.
PIT-38, który złoży mąż, wykazując dochody z giełdy w Polsce oraz ze Stanów Zjednoczonych, wraz z załącznikiem:
- PIT/ZG – w którym będzie wykazany dochód z giełdy w Stanach Zjednoczonych.
Zasadniczą część formularza PIT/ZG stanowi część C, w której należy wykazać dochody z zagranicy i zapłacony podatek za granicą.

Awatar użytkownika
maserati
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: maserati »

Moi drodzy, aby było już wszystko jasne to:

Przy rozliczeniu dochodu z rynku forex u zagranicznego brokera z którego nie ma Pit-8c, w Pit-38 dochód po obliczeniu wpisujemy w rubryce "inne dochody" i po sprawie.

Więc żaden pit-8c nie jest nam potrzebny, a w razie czego przedstawiamy biling ze statmentu.

Pit/ZG - czy jest konieczny do załączenia? Jeżeli jest wykazany dochód a nie strata? Tym bardziej jak rozliczam się w Polskim US a nie zagranicznym? w tym mniemaniu rozumiem, że nie załączamy. A jeśli tak to w rubryce C.3. pozycja 31. wpisujemy dochód np. 4000zł a w pozycji 32. "podatek zapłacony za granicą" wpisujemy 0,00zł ??

Reasumując składam Pit-38 i mam po sprawie.

Wiem, że pytam się jeszcze raz ale to wynika z zmieszania jakie powstało podczas tych pytań poprzedników, i nie było pełnej odpowiedzi.
Improwizuje, gram na przypał, nie zastanawiam się... Zwykle podejmuję błędne decyzję. Gram już tak 10lat i nadal żyję.
http://www.forexfactory.com/maserati

Awatar użytkownika
forexpolska
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: forexpolska »

Witam

Mam taki problem ponieważ prowadzę sprawę przeciwko brokerowi Alpari, gdzie broker przytrzymał depozyt i pozycji w części się pozamykały i mślałem, że uda się tą sprawę rozwiązać przed rozliczeniem PIT ale jak widać nie ma szans na tak szybkie rozwiązanie.

W takim wypadku mam stratę u brokera Alpari z tego działania, kasy nie odzyskałem więc chcę wykazać stratę jak to zrobić, żeby US się nie przyczepił. Dodam, że z GPW z tego roku mam zysk do rozliczenia?
AVAFX - uwaga uwaga to oszuści i krętacze nigdy tam nie wpłacaj pieniędzy

Awatar użytkownika
Tig3r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Tig3r »

forexpolska
Z tego co stanowi prawo rozliczasz się z zamkniętych (rozliczonych) transakcji i ja tak bym zrobił - rozliczył na to co jest obecnie.
Ewentualne korekty bym uwzględnił w tym roku w którym wystąpią (i fizycznie będą miały wpływ na stan twoich finansów).
======================================================
Nie głupi ten co nie wie, lecz ten który nie chce się nauczyć..

Awatar użytkownika
reptile
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: reptile »

Robi sie sprosotwanie.. korekte do podatku z wyjasnieniem i uzasadnieniem.
Poczytaj o tym,pewni cos znajdziesz.. korekta podatku, czasem trzeba sie skonsultowac w tej kwestii z US.. rozne to maja swoje widzimisie..
R.E.P.T.I.L.E. - Robotic Electronic Person Trained for Infiltration and Logical Exploration (off-line,only e-mail)

Awatar użytkownika
Tig3r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Tig3r »

reptile pisze:Robi sie sprosotwanie.. korekte do podatku z wyjasnieniem i uzasadnieniem.
Poczytaj o tym,pewni cos znajdziesz.. korekta podatku, czasem trzeba sie skonsultowac w tej kwestii z US.. rozne to maja swoje widzimisie..
Pytanie też czy korektę zrobią transakcji z poprzedniego roku czy jako transakcje w roku bieżącym.
======================================================
Nie głupi ten co nie wie, lecz ten który nie chce się nauczyć..

Awatar użytkownika
forexpolska
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: forexpolska »

1. Ta strata będzie za 2011 czyli rozliczam ja teraz.

2. Tą stratę wykazuję i odliczam od dochodu czyli tak jakby to był pit 8c to w rubryce strata.

3. Jak mam ją wykazać jak nie mam pit 8c bo jak ją odlicze to zaraz mnie US wezwie bo nie mam pit 8c.

4. Korekta to chodzi wam o to, że jak się sprawa załatwiła by pozytywnie i kasę bym odzyskał to wtedy korektę trzeba robić.
AVAFX - uwaga uwaga to oszuści i krętacze nigdy tam nie wpłacaj pieniędzy

ODPOWIEDZ