Firma w Delaware i inne kraje offshore.

Forum, na którym można do woli dyskutować nie tylko na tematy związane z Forexem.
zz
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: zz »

ziomekz pisze:dobry artykuł, widać że IRS dobiera się coraz bardziej do obywateli USA, miejmy nadzieje że inne kraje nie pójdą w ich ślady Rolling Eyes

Cytat:
Zagraniczne raje podatkowe stały się w ostatnich latach przedmiotem zmasowanego ataku, bo po kryzysie finansowym cierpiące na niedobór gotówki rządy szukają nowych źródeł dochodów. Zmusiło to takie kraje jak Szwajcaria do zadeklarowania bliższej współpracy w sferze zwalczania przestępstw podatkowych.

Z raportu Boston Consulting Group wynika, że zamożni Amerykanie wycofali od 2006 roku większość swoich pieniędzy z prywatnych banków szwajcarskich

i to ich boli najbardziej... ludzie uciekają z kapitałem, a "cierpiące na niedobór gotówki rządy szukają nowych źródeł dochodów" i kółko się zamyka. Gra kto kogo przechytrzy. Wink
Nie ma już takiej możliwości..... :clap: :clap: :clap:
Zwróć uwagę co napisałem wcześniej.....
Spragniony napisał:
zz napisał:
jak te Państwa // normalne//.. proponują Wam rozwiązania anty debilne..?

jakie to państwa? chętnie się do nich wyprowadzę.

Raj podatkowy nazwany też oazą podatkową to obszar takiego państwa, na którym istniejący system prawny umożliwia zagranicznym podmiotom redukcję obciążeń podatkowych w ich kraju macierzystym.

Dla mnie świetnym przykładem jest Premier Singapuru który bez ogródek obywatelom Niemiec,USA i innych państw gdzie nawiedzeni bolszewicy wprowadzają podatki bez umiaru,zaproponował super rozwiązania do tego stopnia że że zobowiązał ich BC że jeżeli inwestorzy będą mieć problem na świecie to BC Singapuru ma kupić na swoje konto i umożl;iwić odkup w Singapurze,jest to rewolucyjne i dalekowzroczne rozwiązanie.
Generalnie uważam że wszystkie te Państwa które znoszą podatki od kapitału // od FX w szczególności
No. Szwajcaria,Malta,Cypr,Księstwo Liechtenstein, Księstwo Andory, wyspa Jersey, Kajmany, Bermudy, Gibraltar, Dominikana, Grenada, Hongkong, Księstwo Monako, Montserrat, Republika Nauru, Saint Vincent i Grenadyny, , Wyspy Dziewicze Stanów Zjednoczonych, Republika Vanuatu.

Z tego co pamiętam jest chyba ok. 40 Państw. ........ :P

Pozdrawiam.
Bazylea III reforma finansowa staje się skuteczne,
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów

mlewy
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: mlewy »

witam,
jestem zainteresowany założeniem firmy w Delaware i/lub na wyspach Marshalla, kiedyś rozmawiałem z jednym z userów forum i teraz już podjąłem decyzję.

Próbowałem kontaktować się z dwoma osobami, lecz w tej chwili są nieosiągalne.

jesli ktoś jest zainteresowany to prosze o kontakt poprzez PW - najlepiej podać namiar do siebie, ja bardzo chętnie oddzwonię.

pozdrawiam
Michał

zz
Maniak
Maniak

witam,
jestem zainteresowany założeniem firmy w Delaware i/lub na wyspach Marshalla, kiedyś rozmawiałem z jednym z userów forum
To forum ma ogólnie przygotować do tematu...
Radzę koledze szczegóły omawiać z dobrymi profesjonalistami...

Pozdro.
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów

mlewy
Bywalec
Bywalec

wiem o tym, zeby poszukać profesjonalisty.

z kilkoma firmami rozmawiałem i dużo czytałem na ten temat. pojęcie jakieś mam i prawda jest taka że każda firma potrafiła mi czasami kilka razy na to samo pytanie odpowiedzieć inaczej tzn. głównie chodziło o zakupy w Polsce i sprzedaż w Polsce. To chyba nie za dobrze świadczy o nich.

Ja chciałbym tylko spotkać się, powiedzieć czego chce, zapłacić i otrzymać to co chce i tyle.

zz
Maniak
Maniak

Ja chciałbym tylko spotkać się, powiedzieć czego chce, zapłacić i otrzymać to co chce i tyle.
Tak każdy by chciał....,to jest normalne i naturalne.
Niestety u nas jest tak że klient z walizką pieniędzy leci z jednego banku do drugiego,trzeciego itp...,po kanclariach podatkowych itp..tracąc czas na pierdoły..
W normalnych bankach jest tak że klient jest obsłużony od A do Z,
począwszy od rozwiązań prawnych podatkowych,walutowych,dłużnych,pieniężnych,rynków swapów,forwardów,opcji, inwestycyjnych ,a na ubezpieczeniowych nie kończąc....
Skoro tak nie ma to trzeba to robić metodą prób i błędów....

Pozdrawiam.

mlewy
Bywalec
Bywalec

zz, jeśli możesz to podeślij mi na pw swój jakiś nr kontaktowy.
Domyślam się, że byś był mi w stanie coś doradzić :)

pozdrawiam

Awatar użytkownika
unkle/.seed
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: unkle/.seed »

a czy jest możliwe żeby z takiego raju podatkowego skorzystała osoba prywatna ?
powiedzmy, ze byłbym gotowy nawet na kupno nieruchomości powiedzmy na to w Szwajcarii jednak nie chciałbym się wyprowadzać z Polski. Co musiałbym zrobić, żeby płacić podatki w Szwajcarii ? Chodzi mi oczywiście o podatki od instrumentów finansowych. Czy musiałbym spełniać jakieś specjalne wymagania żebym mógł się zameldować w Szwajcarii ? Wiem, że Szwajcaria to chyba trochę niefortunny przykład bo są dość specyficznym państwem jeśli chodzi np o zatrudnianie obcokrajowców więc pewnie w kwestii meldunku tez nie jest to takie proste. Ale abstrahując od tego czy mając meldunek w Szwajcarii mógłbym płacić podatki od fx (czyli ich nie płacić ) ?
Możemy przyjąć jakieś dodatkowe kryteria, ze fx to moje źródło utrzymania,
Czytałem, że można np mieszkać przez jakaś część roku gdzieś tam i jakaś cześć gdzieś indziej i płacić podatki tam gdzie jest nam korzystniej. Jednak przecież w unii nie ma ewidencji ile czasu spędza się na terenie jakiegoś konkretnego kraju więc chyba posiadanie domu w jakimś kraju mogłoby być dobrym powodem, żeby właśnie w tym kraju płacić podatki.

Awatar użytkownika
ziomekz
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: ziomekz »

Ministerstwo Finansów renegocjowało umowę o unikaniu podwójnego opodatkowania z Cyprem. Po zmianie umowy polsko-cypryjskiej osoby, które otrzymają dywidendę z cypryjskiej spółki, zapłacą 19 proc. podatku. Obecnie taka dywidenda opodatkowana jest stawką 9 proc. dla porównania wypłata z polskiej spółki opodatkowana jest stawka 19 proc.

Resort finansów chce też zmienić zasady rozliczania menedżerów spółek, którzy nie są na Cyprze rezydentami. Obecnie mogą oni unikać podatku, gdyż Cypr nie pobiera daniny od ich wynagrodzeń, a w Polsce są one wyłączone z opodatkowania na podstawie umowy o unikaniu podwójnego opodatkowania.

W wypadku umowy podatkowej oba państwa strony umowy muszą osiągać porównywalne korzyści z jej istnienia.

Jeśli przed końcem roku zakończy się procedura notyfikacyjna, to nowe zmienione zasady mogą obowiązywać już od stycznia 2012 r.
tekst z Podsumowania Prawnego Rzeczpospolitej
Zapewne rząd zauważył, że sporo przedsiębiorców przeniosło siedzibę działalności na Cypr i budżet na tym traci. Szkoda tylko, że (jak zwykle) ograniczenia swoim obywatelom tworzy Polska :/
czy jest możliwe żeby z takiego raju podatkowego skorzystała osoba prywatna ?
powiedzmy, ze byłbym gotowy nawet na kupno nieruchomości powiedzmy na to w Szwajcarii jednak nie chciałbym się wyprowadzać z Polski. Co musiałbym zrobić, żeby płacić podatki w Szwajcarii ?
Wszystko zależy od przepisów danego kraju, jak traktowani są nierezydenci i jakie obowiązują ich przepisy podatkowe.
Dla tych co nie widzieli, polecam film dokumentalny o Rajach podatkowych dostępny pod tym linkiem:
http://www.youtube.com/watch?v=Jj9gkNrXs6Q

Gdzieś pod koniec dokumentu pokazane jest jak to wygląda w UK. Kupione rezydencje (nawet pałace) w Londynie za grube miliony po to tylko aby unikać opodatkowania. Czy ci ludzie tam faktycznie mieszkają? to już inna kwestia :wink:

Awatar użytkownika
unkle/.seed
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: unkle/.seed »

Ciekawy film o tych rajach podatkowych.
Faktycznie jest cześć o kupowaniu drogich willi w centrum Londynu, jednak czy te przepisy nie odnoszą się tylko do firm czy spółek ?
W ogóle jest to dość ciekawe zagadnienie, z tymi podatkami w UK dla obcokrajowców. Czy wystarczy żeby mieli tam własną chatę ? Czy muszą się jakby tam przeprowadzić ? Czy może posiadanie domu jest jednoznaczne z przeprowadzką choćby taką "wirtualną" ?

zz
Maniak
Maniak

ziomekz pisze: tekst z Podsumowania Prawnego Rzeczpospolitej
Zapewne rząd zauważył, że sporo przedsiębiorców przeniosło siedzibę działalności na Cypr i budżet na tym traci.
Jest odwrotnie ponieważ Rząd celnie tylk paru deb...li i nic z tego nie będzie miał.
Należy robić odwrotnie, trzeba podjąć walkę z Cyprem o inwestorów ,wtedy będą realnie większe wpływy do budżetu.
Skoro ten Rząd intelektualnie nie dorasta...aby to zrozumieć ,to przynajmniej niech wprowadzi rozwiązanie Bułgarskie..

http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/ ... 00530.html

Pozdrawiam.

ODPOWIEDZ