Wiem co mówię, swego czasu bardzo uważnie drążyłem ten temat , na prośbę znajomej osoby.Chyba z prawem pięści
Firma w Delaware i inne kraje offshore.
Z tego co wiem , Google jest w Irlandii bynajmniej nie ze względu na podatek VAT, ale właśnie na dochodowy.Google udało się obniżyć podatek od dochodów do 3% kombinując z rajami podatkowymi. Natomiast nie udało się im ominąć VATu na adwords. Każdy reklamodawca płaci VAT. Gdyby była furtka na ominięcie VATu to google z pewnością skorzystołoby z tego.

Mam nadzieję że tym sposobem nie jest nieprzekraczanie rocznego obrotu 50.000 zł.AdamoFX pisze: Na obowiązek VAT od usług elektronicznych są sposoby na ominięcie zgodne z prawem, ale zapewne osoby sprzedające na Allegro zarejestrowały sobie firmę u "registered agenta" , więc trzeba tylko czekać jak UKS je złapie.
Takie pytania kieruj do właściwej firmy, co do której upewnisz się przedtem, że ponosi odpowiedzialność za to co pisze i nie chce cię naciągnąć.Mam nadzieję że tym sposobem nie jest nieprzekraczanie rocznego obrotu 50.000 zł.
Ja w przeciwieństwie do niektórych użytkowników , którzy na hurra potrafią pisać nigdzie niezweryfikowane rady , wolę ograniczyć się tylko do ogólników, żeby osoba niewtajemniczona nie wzięła tego jako zachęte do wklepania strony delawareinc.
- unkle/.seed
- Gaduła
pytanie z trochę innej beczki
czy US wie o kontach polaków założonych za graniczą ? chodzi o to czy jest jakaś umowa, ze państwa czy wręcz banki dzielą się takimi informacjami ?
chciałbym o rozważenie 2 przypadków
1) konto w hsbc jednak założone np podczas pobytu np w Szwajcarii
biorąc pod uwagę, ze hsbc ma oddział w PL to czy zakładają mi konto jakbym poszedł do polskiego oddziału w PL ? czy mam konto jak obywatel Szwajcarii co z ulicy wszedł i założył sobie konto ? czy polski oddział wie o tym koncie i ma obowiązek poinformowanie US ?
2) konto w jakimś banku w Szwajcarii, który nie ma oddziału w PL - te same pytania czy US wie o takim koncie ?
czy US wie o kontach polaków założonych za graniczą ? chodzi o to czy jest jakaś umowa, ze państwa czy wręcz banki dzielą się takimi informacjami ?
chciałbym o rozważenie 2 przypadków
biorąc pod uwagę, ze hsbc ma oddział w PL to czy zakładają mi konto jakbym poszedł do polskiego oddziału w PL ? czy mam konto jak obywatel Szwajcarii co z ulicy wszedł i założył sobie konto ? czy polski oddział wie o tym koncie i ma obowiązek poinformowanie US ?
2) konto w jakimś banku w Szwajcarii, który nie ma oddziału w PL - te same pytania czy US wie o takim koncie ?
Konta w bankach posiadają informacje czy jesteś rezydentem czy nie, ba nawet pewnie dużo z nich w ogóle nie otwiera kont "obcokrajowcom".unkle/.seed pisze:chciałbym o rozważenie 2 przypadków
Jeśli jednak uda Ci się takowe konto założyć to nie ma bank zagraniczny obowiązku informowania US. Nie podlega on pod polskie prawo i już.
Inna sprawa ma się z oddziałem banku zagranicznego w PL - ten już pod nasze prawo podlega.
======================================================
Nie głupi ten co nie wie, lecz ten który nie chce się nauczyć..
Nie głupi ten co nie wie, lecz ten który nie chce się nauczyć..
Wszystkie wypłaty z bankomatów są identyfikowane po nr dowodu osobistego więc UKS może poprosić odpowiedni urząd danego kraju o dane delikwenta i wyciąg z konta i je oczywiście dostanie.Tig3r pisze: Jeśli jednak uda Ci się takowe konto założyć to nie ma bank zagraniczny obowiązku informowania US. Nie podlega on pod polskie prawo i już.
Inna sprawa ma się z oddziałem banku zagranicznego w PL - ten już pod nasze prawo podlega.