Firma w Delaware i inne kraje offshore.

Forum, na którym można do woli dyskutować nie tylko na tematy związane z Forexem.
AdamoFX
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: AdamoFX »

Chyba z prawem pięści
Wiem co mówię, swego czasu bardzo uważnie drążyłem ten temat , na prośbę znajomej osoby.

Marius
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Marius »

Google udało się obniżyć podatek od dochodów do 3% kombinując z rajami podatkowymi. Natomiast nie udało się im ominąć VATu na adwords. Każdy reklamodawca płaci VAT. Gdyby była furtka na ominięcie VATu to google z pewnością skorzystołoby z tego.

AdamoFX
Bywalec
Bywalec

Google udało się obniżyć podatek od dochodów do 3% kombinując z rajami podatkowymi. Natomiast nie udało się im ominąć VATu na adwords. Każdy reklamodawca płaci VAT. Gdyby była furtka na ominięcie VATu to google z pewnością skorzystołoby z tego.
Z tego co wiem , Google jest w Irlandii bynajmniej nie ze względu na podatek VAT, ale właśnie na dochodowy. ;) Zapewne większość klientów Googla stanowią firmy, więc nie powinien im specjalnie wadzić.

Marius
Stały bywalec
Stały bywalec

AdamoFX pisze: Na obowiązek VAT od usług elektronicznych są sposoby na ominięcie zgodne z prawem, ale zapewne osoby sprzedające na Allegro zarejestrowały sobie firmę u "registered agenta" , więc trzeba tylko czekać jak UKS je złapie.
Mam nadzieję że tym sposobem nie jest nieprzekraczanie rocznego obrotu 50.000 zł.

AdamoFX
Bywalec
Bywalec

Mam nadzieję że tym sposobem nie jest nieprzekraczanie rocznego obrotu 50.000 zł.
Takie pytania kieruj do właściwej firmy, co do której upewnisz się przedtem, że ponosi odpowiedzialność za to co pisze i nie chce cię naciągnąć.

Ja w przeciwieństwie do niektórych użytkowników , którzy na hurra potrafią pisać nigdzie niezweryfikowane rady , wolę ograniczyć się tylko do ogólników, żeby osoba niewtajemniczona nie wzięła tego jako zachęte do wklepania strony delawareinc.

Awatar użytkownika
unkle/.seed
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: unkle/.seed »

pytanie z trochę innej beczki

czy US wie o kontach polaków założonych za graniczą ? chodzi o to czy jest jakaś umowa, ze państwa czy wręcz banki dzielą się takimi informacjami ?

chciałbym o rozważenie 2 przypadków
1) konto w hsbc jednak założone np podczas pobytu np w Szwajcarii
biorąc pod uwagę, ze hsbc ma oddział w PL to czy zakładają mi konto jakbym poszedł do polskiego oddziału w PL ? czy mam konto jak obywatel Szwajcarii co z ulicy wszedł i założył sobie konto ? czy polski oddział wie o tym koncie i ma obowiązek poinformowanie US ?

2) konto w jakimś banku w Szwajcarii, który nie ma oddziału w PL - te same pytania czy US wie o takim koncie ?

Mr.T

Nieprzeczytany post autor: Mr.T »

unkle/.seed pisze:1) konto w hsbc jednak założone np podczas pobytu np w Szwajcarii
minimalny depozyt do otwarcia 100k $ inaczej nie chcą gadać

Awatar użytkownika
Tig3r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Tig3r »

unkle/.seed pisze:chciałbym o rozważenie 2 przypadków
1) konto w hsbc jednak założone np podczas pobytu np w Szwajcarii
biorąc pod uwagę, ze hsbc ma oddział w PL to czy zakładają mi konto jakbym poszedł do polskiego oddziału w PL ? czy mam konto jak obywatel Szwajcarii co z ulicy wszedł i założył sobie konto ? czy polski oddział wie o tym koncie i ma obowiązek poinformowanie US ?

2) konto w jakimś banku w Szwajcarii, który nie ma oddziału w PL - te same pytania czy US wie o takim koncie ?
Konta w bankach posiadają informacje czy jesteś rezydentem czy nie, ba nawet pewnie dużo z nich w ogóle nie otwiera kont "obcokrajowcom".

Jeśli jednak uda Ci się takowe konto założyć to nie ma bank zagraniczny obowiązku informowania US. Nie podlega on pod polskie prawo i już.

Inna sprawa ma się z oddziałem banku zagranicznego w PL - ten już pod nasze prawo podlega.
======================================================
Nie głupi ten co nie wie, lecz ten który nie chce się nauczyć..

Marius
Stały bywalec
Stały bywalec

Tig3r pisze: Jeśli jednak uda Ci się takowe konto założyć to nie ma bank zagraniczny obowiązku informowania US. Nie podlega on pod polskie prawo i już.

Inna sprawa ma się z oddziałem banku zagranicznego w PL - ten już pod nasze prawo podlega.
Wszystkie wypłaty z bankomatów są identyfikowane po nr dowodu osobistego więc UKS może poprosić odpowiedni urząd danego kraju o dane delikwenta i wyciąg z konta i je oczywiście dostanie.

Marius
Stały bywalec
Stały bywalec

Żeby otworzyć konto firmowe PayPal należy posiadać federal tax I.D. number lub SSN.
Jak ktoś nie będący obywatelem USA i nie płacący podatku międzystanowego może zdobyć taki numer?

ODPOWIEDZ