Financial transaction tax

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
mrk
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: mrk »

No prosze, nawet jakaś kampania promocyjna na rzecz FTT jest:
http://www.financialtransactiontax.eu/
Brak słów :roll: Gdyby faktycznie coś takiego przeszło w wysokości 0,005%(nie mowiac juz o 0,05% jak chca na tej stronie :shock: bo to malo realistyczne), to mamy np na e/u dodatkowo okolo 1,5 pipsa kosztow za runde.
Cala nadzieja w City :wink: Ludzie sobie nie uswiadamiaja jakie to bedzie miec skutki dla calej gospodarki, a tym samym dla nich.

zz
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: zz »

mrk pisze:No prosze, nawet jakaś kampania promocyjna na rzecz FTT jest:
http://www.financialtransactiontax.eu/
Brak słów Rolling Eyes Gdyby faktycznie coś takiego przeszło w wysokości 0,005%(nie mowiac juz o 0,05% jak chca na tej stronie Shocked bo to malo realistyczne), to mamy np na e/u dodatkowo okolo 1,5 pipsa kosztow za runde.
Cala nadzieja w City Wink Ludzie sobie nie uswiadamiaja jakie to bedzie miec skutki dla calej gospodarki, a tym samym dla nich.
Myślę że problem jest w tym że te pseudo prawicowe rządy to wyrosły z dzieci kwiatów i skrajnych lewackich ugrupowań np. żona prezydenta Francji mówi to wprost...
Dlatego niestety uważam że są niereformowalni....
Chcą zrobić dobrze biedakom zadłużając się po uszy w bankach azji../// gdzie nie ma debilizmu..// a potem z tych biedaków wyciskają wszystkie soki każac pracować 50 lat do 74 lat....

Pozdrawiam.
Bazylea III reforma finansowa staje się skuteczne,
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów

Awatar użytkownika
TARKIN
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: TARKIN »

panowie pomijając nasza teoretyczna dyskusja
według mnie najlepszym miernikiem wiarygodności na informacje jest rynek
a jak wyglądało zachowanie się cen akcji firm w które ten tax uderzyłby najbardziej ??
marna plotka bo nikt jej nie kupił :D
"Tylko silnych los obdarza hojnie "

Awatar użytkownika
Grzegorz
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Grzegorz »

zz pisze:Grzesiu nie masz racji.
Jest kolega na forum który przez platformę ECN Currenex Viking ruszył rynki na mniej płynnych walutach np.USD/MXN na wszystkich platformach ECN na świecie.,więc jest o czym myśleć....
Moje zdanie znasz.

Pozdrawiam.
Chłopaki, ja o jabłkach, Wy o gruszkach. Czy ja gdziekolwiek użyłem wyrażenia ECN? Czy ja pisałem o tego typu platformach? Aż sprawdziłem czy nie zrobiłem błędu. Pisałem o MM, które są po prostu umową między nimi a klientem. Więc jakim cudem nie mam racji w tym, o czym w ogóle nie wspominałem? Bo zaraz się dowiem, że według mnie kursy giełdowe losowane są w lotto lub coś w tym stylu.

anea
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: anea »

bilet do turcji, azji, albo viza do stanow :mrgreen:

wlasnie plotkuja w tv mowiac ze tax ustalono prawdopodobnie wczesniej z bankami, powolujac sie na wywiad z prezesem deutsche banku, ktorym popiera tax :shock:

p.s. jeszcze perspektywa rosji jako centrum finansowego :mrgreen:
"Po drugiej stronie monitora siedzą ludzie, którzy chcą waszych pieniędzy. Albo wy im je zabierzecie, albo oni zabiorą je wam. Bądźcie zimnymi sukinsynami. Cierpliwie czekajcie na swoją kolej......"

Awatar użytkownika
altmer
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: altmer »

Grzegorz pisze: Chłopaki, ja o jabłkach, Wy o gruszkach. Czy ja gdziekolwiek użyłem wyrażenia ECN? Czy ja pisałem o tego typu platformach? Aż sprawdziłem czy nie zrobiłem błędu. Pisałem o MM, które są po prostu umową między nimi a klientem. Więc jakim cudem nie mam racji w tym, o czym w ogóle nie wspominałem?
1. Czy broker tupu MM, choćby jeden z polskich brokerów, jest uczestnikiem rynku wymiany walut?
2. Jeśli przejdzie taki podatek (obciążający realne, bo przecież nie wirtualne, transakcje dot. wymiany walut na terenie Unii), to czy dla zwykłego szarego człowieka warunki handlu (hazardu - wg Twojego słownika) poprzez polskich i europejskich MM będą łatwiejsze / trudniejsze /nie zmienią się?
Grzegorz pisze: Ten podatek miałby dotyczyć "dużych", a ja chciałbym zobaczyć na własne oczy co by się stało jakby im to zakomunikowali. Ale byłaby zabawa. Wybiliby im to z głowy na kolejne 100 lat, albo nawet dłużej. :D Państwa nie mają szans w starciu z potężnym scalonym kapitałem. Zapomnijcie o tym. Teraz jest umowa jedni straszą choć wiedzą, że nie mogą nic więcej, drudzy się uśmiechają patrząc na dobre przedstawienie. Taka niepisana umowa, która odpowiada obu stronom. Za dużo jest do stracenia.
Na pewno odpowiada obu stronom? Państwa (partie rządzące) mogą tymi podatkami chcieć częściowo odzyskać to, co wpompowały w banki, a banki mogą chcieć na to przystać. Taka niepisana (wirtualna? wymyślona?) umowa, zawarta jakiś czas temu. Biorąc pod uwagę obecne problemy dot. długu publicznego, które (o dziwo) doszły nawet na pierwsze strony niektórych gazet, to taki podatek dzisiaj mógłby przejść.
A tak w ogóle jak już tu kiedyś pisałem, to taki ustawowy podatek i tak byłby śmiesznie niski w stosunku do podatku jaki nałożyłoby na Ciebie "miasto". Pewnie tylko nieliczni zrozumieją to zdanie, ale w nim jest wszystko co trzeba tu powiedzieć.
Jaki cel ma pisanie takich złotych myśli? To ma przestraszyć czy co?

Awatar użytkownika
reptile
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: reptile »

mrk pisze:Cala nadzieja w City Wink Ludzie sobie nie uswiadamiaja jakie to bedzie miec skutki dla calej gospodarki, a tym samym dla nich.
No jakie ? Jakby było 3% to by było koniec spekulacji.. i byłoby normlanie.. nikt by sie nie trapil ze mozna wichrowac kursami itd.. HFT goodbay..
Zamiast meczyc wykresy zajelibysmy sie fajniejszymi sprawami.. no i bylbym za tym zeby ten wirtualny swiat gieldowy przenisc do wirtualengo swaita giedlowego i tam zostawic.. i nazwac normlanie hazardem :lol:
R.E.P.T.I.L.E. - Robotic Electronic Person Trained for Infiltration and Logical Exploration (off-line,only e-mail)

Awatar użytkownika
MarioDM
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: MarioDM »

Sądząc po odpowiedzi świata finansów to taki podatek nie przejdzie. Anglia postawi twarde veto aby ratować swoje City. Ponoć City generuje sporą część PKB. Jeśli wprowadzą taki podatek to tylko gdzieniegdzie. Np. : Francja, Niemcy, Włochy. Jak dla mnie mogą tam wprowadzać ten podatek. W życiu nie miałem nawet CFD na indeksy francuski i włoski. Na Daxie kiedyś grywałem, ale łatwo mogę z niego zrezygnować.
Jak wprowadzą ten podatek to szybko go anulują bo się okaże, że zarżnęli płynność na rodzimych rynkach.
Trust no bit**es.
Należy tępić ludzi o mentalności niewolników, okutych w powiciu.

Awatar użytkownika
Szwajcar
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Szwajcar »

A ja myślę, że jednak wprowadzą ten podatek i pewnie będzie obejmował każdy kapitał, który dokonuje transakcji na i z Euro.

Co do brokerów MM to oni są przygotowani na to i na pewno ich to też obejmie.
Zastanawialiście się po co w Mt4 jest kolumna "Taxes".

A z wypowiedzi Grzegorza wynika, że bank handlujący z bankiem to jest ok, ale jak trader chce zahandlować z innym traderem albo nawet z brokerem to już są jakimiś podmiotami z niższej kategorii ?
Kwotowania są brane do CFD z rynku, także wszelkie opłaty jakie występują też będą uwzględniane.

Dopóki CFD na waluty będą właściwie odzwierciedlały rynek bazowy to nie ma mowy o żadnym hazardzie. Hazard to już bukmacherzy stosują na walutach robiąc różne gry w stylu w za minutę kurs nie wzrośnie powyżej jakiejś wartości.

DM_POZNAŃ
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: DM_POZNAŃ »

jakim prawem amerykanscy klienci nie moga otwierac konta u wielu zagranicznych brokerow, min Dukascopy z Szwajcarii? cos czuje ze jesli wprowadza ten podatek to my mozemy zostac objeci podobnym zakazem;/

ODPOWIEDZ