Fale Elliota...

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
goose
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: goose »

A to moje oznaczenia. Na razie twierdze, ze jestesmy w duzej fali C niz jak ma to rozrysowane pmleczko w B. Ale nie upieram sie przy tym :wink: .

Edit: Wlasnie widze, ze shakindudi ma tak samo, wiec nic nowego nie pokazalem.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
explorer
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: explorer »

Prześledziłem trochę ten wątek i zacząłem się zastanawiać nad zastosowaniem fal Eliota dla pary EURUSD. Stwierdziłem, że zanim zagłębię się w skalę 1-dniową, czy godzinną spróbuję spojrzeć na to wszystko z szerszego horyzontu czasowego. Bez tego pozostaje tylko zgadywać i czasem się trafi, a czasem nie. Więc zacząłem drążyć, szukać w internecie. Trochę godzin poleciało, ale jakieś tam wnioski mam. A mianowicie:
Euro zostało wprowadzone 1.01.1999 r. transakcjach bezgotówkowych, a od 01.01.2002 jako gotówka. Ale czy 1999 to był początek tej pary walut? Euro zastąpiło istniejące wcześniej ECU w stosunku 1:1 (1 XEU=1 EUR). A ECU zostało wprowadzone 13.03.1979 r. Ale czy to był początek? ECU zastąpiło EUA (European Unit of Account), po naszemu Europejska Jednostka Rozrachunkowa w stosunku 1:1. EUA zaś było oficjalnie wprowadzone w 28.06.1974 r. (w internecie podawano również rok 1975 r., a tego już nie drążyłem). EUA było jednostką rozrachunkową opartą na koszyku walut członków Wspólnoty Europejskiej, czyli tak jak Euro. Ale czy to był początek? Szukałem dalej ...
Na jakiejś angielskojęzycznej stronie przeczytałem, że EUA zastąpiło wcześniejsze UA (Unit of Account). UA nie było koszykiem walut i trzymało się sztywno kursu dolara i złota (1 UA = 1 USD =około 0,888 grama złota). Jeśli chodzi o powstanie UA, to w Internecie znalazłem dwie wersje: w 1954 albo w 1950 roku, ale mniejsza o to. W 1971 roku dolar odpadł (USA olało swoje długi zagraniczne przeliczane na złoto i uniezależniło kurs $ od ceny złota), a UA zostało przy cenie złota jeszcze do 1974 roku. Później też się uniezależniło.
Wychodzi na to, że początkowy przelicznik UA (protoplasty Euro) na USD równy jest 1:1, może komuś się to przyda.
I kolejna sprawa to wykres, który znalazłem na stronie: http://stooq.pl/q/?s=eurusd&c=mx&t=c&a=ln&b=0
Wykres pokazuje kurs EURUSD od około 1971 roku i to by się zgadzało. Od 1971 roku ścieżki Euro (czy jak tam wcześniej zwał) i USD rozeszły się, wcześniej był tylko stosunek 1:1, czyli wykres płaski.

Pierwszy rzut oka na wykres i pierwsza myśl jaka przyszła mi do głowy, to że kurs jeszcze może porządnie polecieć. Widać trzy zakończone fale wzrostowe, czyli piąta kończyłaby się przy 1,6037,a my jesteśmy w fazie A giga korekty. Ale jednak wtedy fala czwarta nachodziłaby na falę pierwszą, a to jest niezgodne wg teorii Eliota. Jednak już nie che mi się teraz nad tym zastanawiać, lepiej zastanowię się, czy nie pójść spać. Ale wykres wrzucam pod ewentualną dyskusję.

Dodałem dzień później:
Ogónie w internecie są różne częściowo sprzeczne informacje dotyczące genezy Euro, więc w tym co wyżej napisałem, nie wszędzie musi być szczera prawda. Generalnie chodziło mi o znalezienie i wrzucenie wykresu EURUSD w jak największej skali czasowej. I jeszcze zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz: skoro na początku przelicznik poprzednika Euro (UA, EUA, czy jak mu tam) do dolara był 1:1 (a takie informacje w sieci znalazłem), to czemu na wykresie kurs zaczyna się od około 0,56 a nie od 1. Coś musiało mi umnkąć, ale zostawiam już ten temat za sobą ...
Ostatnio zmieniony 02 lut 2009, 14:42 przez explorer, łącznie zmieniany 2 razy.
Większość ludzi nie ma czasu zarabiać pięniędzy, bo musi pracować, by przetrwać kolejny dzień.

Awatar użytkownika
shakindudi
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: shakindudi »

To mi wygląda jak fala 5 wielkiego cyklu i teraz Euro zaliczy spektakularną korektę do poziomu 0,802.

Choć może to być też fala nr 1, co nie zmienia faktu że i tak ostro polecimy w dół, wynikało by z tego że Soros znów miał racje mówiąc o strasznych problemach strefy euro :?:

vipovsky
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: vipovsky »

ja widze tam linie wsparcia to też trzeba troche poczekać

Awatar użytkownika
explorer
Stały bywalec
Stały bywalec

shakindudi pisze:i tak ostro polecimy w dół, wynikało by z tego że Soros znów miał racje mówiąc o strasznych problemach strefy euro :?:
Soros najpierw mówi o problemach giełdy, a później wprowadza swoje słowa w czyn. A czasami nie musi nic robić, wystarczają tylko jego słowa ...

Awatar użytkownika
LesioS
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: LesioS »

Soros to zbój, ale skuteczny :cry:
Gdyby ciężka praca prowadziła do bogactwa, to najbogatsi byliby niewolnicy.
Musisz wiedzieć, czego chcesz, wierzyć, że to osiągniesz i działać, by to zrealizować.
Najbardziej niebezpieczna broń na Ziemi: ludzki mózg...

Awatar użytkownika
shakindudi
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: shakindudi »

No chociażby po ostatnim jego oświadczeniu że zlikwidował wszystkie pozycje krótkie na funcie gdyż przewiduje że ten nie powinien się już więcej osłabiać. EUR/GBP poleciało w dół o 700 pips.

Awatar użytkownika
explorer
Stały bywalec
Stały bywalec

Widać funt jest jedną z jego ulubionych zabawek, raz już położył tą walutę. Ale mam wrażenie, że złoty też jest w kręgu jego ścisłych zainteresowań, szczególnie w ostatnich dniach ...

Dodano po 14 minutach:

I pewnie koleś nie wie, że jest marionetką pociąganą falami przez Elliotta do poziomów, które ustala Fibonacci :wink:
Większość ludzi nie ma czasu zarabiać pięniędzy, bo musi pracować, by przetrwać kolejny dzień.

RAPczyn
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: RAPczyn »

Ja to widzę tak:

Awatar użytkownika
Kordit
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Kordit »

Witam, mam kilka wątpliwości co do sposobu oznaczania fal. I nie chodzi o interpretację, która fala jest która, ale w ogóle co do poprawności oznaczania fal: budowa fali, jej koniec i początek. Może po prostu przytoczę kilka zmodyfikowanych wykresów z tego wątku:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Chyba, że coś pomyliłem, albo że tu nie o fale chodzi. Proszę o wyprowadzenie mnie z błędu. pozdrawiam

ODPOWIEDZ