Dziennik Żelaznych Zasad

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
MaxRipper
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: MaxRipper »

Niestety nie ma róży bez kolców - a aktualnie tym kolcem jest czas jaki trzeba poświecić na ten wyczyn - wg moich obliczeń da się to optymalnie zrobić w 7-mcy przy 10% ryzyku i zastosowaniu "checkpointów" :)

Awatar użytkownika
Yigrashill
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Yigrashill »

Max dawno Ciebie nie było, zniknąłeś tak nagle..

Na samym starcie muszę Ciebie opierd...... Co robiłeś jak ciebie nie było ?? Piłeś wódkę czy co :P Widzę, że skupiłeś się na szukaniu Grala, co pewnie robiłeś na demo. Obliczenia na których da się zarobić 40 tyś z 100 zł to czysta utopia, nie ma takich wzorów. Idź kup sobie książkę do Analizy Wykresów, oszacuj RR i ryzyko, książka Eldara do Psychologi. Rok nauki, a później wpłać 1000 zł i utrzymaj je przez 3 miesiące.

Awatar użytkownika
jarek sumek
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: jarek sumek »

Wiesz Max chyba nie wiesz o co chodzi. Czasami trzeba tylko naprowadzić nowicjusza na właściwą drogę i będzie zarabiał.
Ja ostatnio nawet brata całkowitego awersanta i unikającego wszelkiego ryzyka podszkoliłem ogólnie w piramidowaniu i zyski rzędu 1000% nie są żadną trudnością.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

MaxRipper
Pasjonat
Pasjonat

Yigrashill pisze:Na samym starcie muszę Ciebie opierd...... Co robiłeś jak ciebie nie było ??
Uczyłem się - szczerze uczyłem się tajników spekulacji :).
Jeśli chodzi o grala to on nie istnieje :) - straty są częścią tej gry. Natomiast zrozumiałem, że mozna wygrywac w dlugim terminie przestrzegajac zasad MM, dobierając odpowiedni RR, grając z duzymi graczami do jednej bramki oraz wyzbywając się chciwości.

Co do książek - cóż teoria jest piękna ale... praktyka daje więcej. Po przeczytaniu paru książek (IMHO max 2-3) każdy trader powinien poświecić 10-tki godzin na doskonalenie swojej techniki na realnym rynku. Mi zajeło ponad pół roku dojście do momentu w którym zacząłem coś tam ciukać na koncie real. Teraz z kolei stawiam sobie wyzwania i cele. Pytanie zasadnicze czy uda mi się coś porządnego zaprezentować.

Co do mojego planu to przed startem wciaz go aktualizuje - oto lista zmian:
- transakcje będę zawierał na dwóch parach walutowych EU (edek) i GU (kabel) - EDIT: będę grał tylko na kablu
- sygnał do transakcji to reakcja na Momentum, linie trendu oraz poziomy S/R + Pivot Points EDIT: momentum idzie won :)
- transakcje będę zawierał od godz: 8-12 naszego czasu
- R = 1, czasem mniej niż 1 EDIT: Z zasady R = 3 poniewaz R=1 to za malo, do ochrony zyskow / lub zmiejszania strat rozsadny TS (wielkosc uznaniowa)
- TFy - analiza H1 na początku każdego dnia, wejścia na M5 EDIT: wejscia M1 - chcę być bardziej precyzyjny, M5 bedzie mnie wspieral przy rysowaniu mniej istotnych linii trendu, dodatkowo nowa analiza poszczególnych TFów co 30 minut
- po 1 przegranej kończę dzień handlu (nie próbuję się odegrać) EDIT: jednak nie bede konczyl dnia tylko gram dalej zgodnie z sygnałami, w koncu w handlu są gorsze i lepsze dni
- ryzyko/pozycję - 10%

MaxRipper
Pasjonat
Pasjonat

Chłopaki przepraszam za to milczenie ale wplacilem kase 27 maja i jescze mi nie zaksiegowali. Od dwoch dni powinienem grac a tu dupa :/. No nic czekamy dalej nie mam na to zadnego wplywu.

Awatar użytkownika
Edźwin
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Edźwin »

MaxRipper pisze:Chłopaki przepraszam za to milczenie ale wplacilem kase 27 maja i jescze mi nie zaksiegowali. Od dwoch dni powinienem grac a tu dupa :/. No nic czekamy dalej nie mam na to zadnego wplywu.
Siema, mógłbyś coś więcej powiedzieć, na temat gdzie otwierasz rachunek? sam myślę o otwarciu rachunku mikro w admiral markets by poćwiczyć na realnej kasie, skusiły mnie niskie spready i możliwość gry na mikrolotach :o
Obrazek

MaxRipper
Pasjonat
Pasjonat

mam rachunek w Alpari-us

MaxRipper
Pasjonat
Pasjonat

Dobra chłopaki konto doładowane na mega dużą kwotę czyli -> 31.64 $ (ok 100 zł) :D teraz postaramy się zrobić z tego 40k polskich złotych - pewnie niektórzy myślą - ooo znów Max majaczy :).

A teraz do rzeczy - czekając na wpłyniecie depo rozważyłem jeszcze jedną kwestię zw. z ryzykiem początkowym... otóż postanowiłem ze zanim dojdę do 5k PLN będę chciał grać z ryzykiem 30% - nie jestem pewien czy to się uda bo lewar w Alpari-us wynosi 1:100 wiec może się skończyć jedynie na 18% na pozycje. Nigdy nie ryzykowałem aż tyle więc stąd moje wątpliwości.

Na zakończenie publikuję finalną wersję założeń, których będę przestrzegał.

Założenia:
- transakcje będę zawierał na GBPUSD
- transakcje będę zawierał od godz: 7-17 naszego czasu (wcześniej miałem grać tylko do południa - jednak doszedłem do wniosku że to za krótko)
- R = 1 - do ochrony zysków TS 10pips
- TFy - analiza H1 na początku każdego dnia, wejścia na M5 (ogólnie analiza H1 ma symboliczne znaczenie ponieważ i tak gram wg tego jak zachowuje się cena poprzez obserwację układu szczytów i dołków na M5)
- ryzyko/pozycję - 10-30% (w zależności od fazy planu)
- po osiągnięciu checkpointu dokonuję wypłaty 75% zysków

Inne informacje:
- moja strategia powinna dać mi ok 70-80% wygranych transakcji
- DD może sięgnąć 50%
- system jest nastawiony na wyciąganie z rynku absolutnego minimum (tak to skalpowanie)

Aktualny cel:
Checkpoint 1 -> 1000 PLN

W poniedziałek zaczynamy :)
Ostatnio zmieniony 04 cze 2010, 18:10 przez MaxRipper, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
bigben
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: bigben »

Zapowiada się ostra jazda. Oby we właściwą stronę....

Awatar użytkownika
klonmarcin
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: klonmarcin »

Nie będę pisał o ryzyku - bo jesteś doświadczonym "zawodnikiem" i wiesz co robisz :D

A tak na serio - mała kasa - mało płaczu po stracie :D

Będę trzymał kciuki za sukces. :)
Nie prowadzę szkoleń - nie sprzedaję sygnałów
No pain - No gain
Czas to pieniądz - ile jesteś w stanie go poświęcić?

https://www.youtube.com/watch?v=FLqQPZaiHvs

Rób to co kochasz, kochaj to co robisz, a nigdy nie będziesz musiał pracować...

ODPOWIEDZ