Dziennik wnuka Elliotta

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
pmleczko
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: pmleczko »

Układ to dwie świece tak jak przy ZL. Zamknięcie ponad/poniżej max/low takiego układu na tym samym TF to negacja.

Awatar użytkownika
Miszcz
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Miszcz »

Wielkie dzięki za wyjaśnienia. Już mam pewną koncepcję zarysowaną ale podczas testów często występuje takie zjawisko, że malują się kolejne zl na praktycznie takich samych poziomach. Który uważać za wiarygodny: najwyższy/najniższy/najstarszy/najmłodszy czy może jeszcze jakoś inaczej? Każdy ma jakieś plusy i minusy.
Przykład w załącznikach - kolory losowe dla kontrastu.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
andymen
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: andymen »

Zuler pisze:Wielkie dzięki za wyjaśnienia. Już mam pewną koncepcję zarysowaną ale podczas testów często występuje takie zjawisko, że malują się kolejne zl na praktycznie takich samych poziomach. Który uważać za wiarygodny: najwyższy/najniższy/najstarszy/najmłodszy czy może jeszcze jakoś inaczej? Każdy ma jakieś plusy i minusy..
Faktycznie większe znaczenie mają te ostatnie - świeższe zl na wykresie i najlepiej jeśli są blisko, czy najbliżej ważnych poziomów tygodniowych. Poza tym liczy się "siła", czyli po prostu wielkość świecy momentum.
"Pewność siebie nie bierze się z nieomylności, ale z umiejętności radzenia sobie z błędami."
"Udany dzień, to dzień kiedy trzymasz się zasad od otwarcia pozycji po zarządzanie kapitałem".
Brett Steenbarger

Awatar użytkownika
andymen
Pasjonat
Pasjonat

WEJŚCIE NR 2

EURUSD
Short 1,2758
SL 1,2788
TP 1,2518

Zamknięcie 1,2788 (-1%)

WRZESIEŃ:
Zysk 6,7%
DD -1,0%

BILANS od 05.07.2012:
Zysk całkowity 14,9%
DD -11,0%
Ostatnio zmieniony 11 wrz 2012, 08:12 przez andymen, łącznie zmieniany 1 raz.
"Pewność siebie nie bierze się z nieomylności, ale z umiejętności radzenia sobie z błędami."
"Udany dzień, to dzień kiedy trzymasz się zasad od otwarcia pozycji po zarządzanie kapitałem".
Brett Steenbarger

Awatar użytkownika
pmleczko
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: pmleczko »

... te trzy kropki to mój ostatni komentarz w tym dzienniku.

Awatar użytkownika
andymen
Pasjonat
Pasjonat

WEJŚCIE NR 3

EURUSD
Short 1,2772
SL 1,2802
TP 1,2532

Zamknięcie ....

WRZESIEŃ:
Zysk 6,7%
DD -1,0%

BILANS od 05.07.2012:
Zysk całkowity 14,9%
DD -11,0%

Niestety niewielka niedokładność naniesienia linii (niecałe 3 pipswy) spowodowała sporo zamieszania. Po pierwsze poprzednie wejście było kilkanaście pipsów niżej niż powinno być, po drugie wywołało to wkurzenie Piotra, a po trzecie pozycja wystopowana.Ta pozycja to ponowienie poprzedniego wejścia. Wrzucam ją z poślizgiem, bo rano byłem za bardzo śpiący, żeby się rozpisywać w dzienniku.
Brett Steenbarger

Awatar użytkownika
Miszcz
Gaduła
Gaduła

andymen pisze:Poza tym liczy się "siła", czyli po prostu wielkość świecy momentum.
Z tym nie sposób się nie zgodzić. Jednak wczorajsze wejście było z świecy mającej ledwie 9,1pipsa na H4. Jak często takie małe zl się sprawdzają? Może lepiej je pomijać i brać tylko świece >20?

Awatar użytkownika
andymen
Pasjonat
Pasjonat

Zuler pisze: Z tym nie sposób się nie zgodzić. Jednak wczorajsze wejście było z świecy mającej ledwie 9,1pipsa na H4. Jak często takie małe zl się sprawdzają? Może lepiej je pomijać i brać tylko świece >20?
Generalnie gra się wszystkie, nawet te małe, ale jeśli w bliskim sąsiedztwie jest większa, to wejście jest na tej większej. Może być sytuacja, że będzie test poziomu, a w pobliżu będzie tylko mała, więc dopóki nie pojawi się żadna większa wejście będzie na małej.
Brett Steenbarger

Awatar użytkownika
Miszcz
Gaduła
Gaduła

Korzystacie z powiadomień przekroczenia poziomu na SMS? Chciałbym się dowiedzieć jak to w praktyce działa.
Czemu taka cisza w temacie? Dzisiaj były ładne sygnały na shorty :) .

Awatar użytkownika
andymen
Pasjonat
Pasjonat

WEJŚCIE NR 4

EURUSD
Long 1,2970
SL 1,2745
TP 1,3220

Zamknięcie 1,2745 (-1%)

WRZESIEŃ:
Zysk 5,7%
DD -2,0%

BILANS od 05.07.2012:
Zysk całkowity 13,9%
DD -11,0%

Najistotniejszą informacją jest zmiana RR. Wynosi ono w tej chwili 1:10, stąd zmiana SL na 25 pipsów, a TP na 250.
EDIT:
Zapomniałem dodać, że to wejście jest na poziomie świecy z godz. 9:00 GMT+2, bo będąc w drodze do pracy nie miałem możliwości otwarcia pozycji.
Ostatnio zmieniony 20 wrz 2012, 11:07 przez andymen, łącznie zmieniany 3 razy.
Brett Steenbarger

ODPOWIEDZ