Dziennik wnuka Elliotta
Wielkie dzięki za wyjaśnienia. Już mam pewną koncepcję zarysowaną ale podczas testów często występuje takie zjawisko, że malują się kolejne zl na praktycznie takich samych poziomach. Który uważać za wiarygodny: najwyższy/najniższy/najstarszy/najmłodszy czy może jeszcze jakoś inaczej? Każdy ma jakieś plusy i minusy.
Przykład w załącznikach - kolory losowe dla kontrastu.
Przykład w załącznikach - kolory losowe dla kontrastu.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Faktycznie większe znaczenie mają te ostatnie - świeższe zl na wykresie i najlepiej jeśli są blisko, czy najbliżej ważnych poziomów tygodniowych. Poza tym liczy się "siła", czyli po prostu wielkość świecy momentum.Zuler pisze:Wielkie dzięki za wyjaśnienia. Już mam pewną koncepcję zarysowaną ale podczas testów często występuje takie zjawisko, że malują się kolejne zl na praktycznie takich samych poziomach. Który uważać za wiarygodny: najwyższy/najniższy/najstarszy/najmłodszy czy może jeszcze jakoś inaczej? Każdy ma jakieś plusy i minusy..
"Pewność siebie nie bierze się z nieomylności, ale z umiejętności radzenia sobie z błędami."
"Udany dzień, to dzień kiedy trzymasz się zasad od otwarcia pozycji po zarządzanie kapitałem".
Brett Steenbarger
"Udany dzień, to dzień kiedy trzymasz się zasad od otwarcia pozycji po zarządzanie kapitałem".
Brett Steenbarger
WEJŚCIE NR 2
EURUSD
Short 1,2758
SL 1,2788
TP 1,2518
Zamknięcie 1,2788 (-1%)
WRZESIEŃ:
Zysk 6,7%
DD -1,0%
BILANS od 05.07.2012:
Zysk całkowity 14,9%
DD -11,0%
EURUSD
Short 1,2758
SL 1,2788
TP 1,2518
Zamknięcie 1,2788 (-1%)
WRZESIEŃ:
Zysk 6,7%
DD -1,0%
BILANS od 05.07.2012:
Zysk całkowity 14,9%
DD -11,0%
Ostatnio zmieniony 11 wrz 2012, 08:12 przez andymen, łącznie zmieniany 1 raz.
"Pewność siebie nie bierze się z nieomylności, ale z umiejętności radzenia sobie z błędami."
Brett Steenbarger
Brett Steenbarger
WEJŚCIE NR 3
EURUSD
Short 1,2772
SL 1,2802
TP 1,2532
Zamknięcie ....
WRZESIEŃ:
Zysk 6,7%
DD -1,0%
BILANS od 05.07.2012:
Zysk całkowity 14,9%
DD -11,0%
Niestety niewielka niedokładność naniesienia linii (niecałe 3 pipswy) spowodowała sporo zamieszania. Po pierwsze poprzednie wejście było kilkanaście pipsów niżej niż powinno być, po drugie wywołało to wkurzenie Piotra, a po trzecie pozycja wystopowana.Ta pozycja to ponowienie poprzedniego wejścia. Wrzucam ją z poślizgiem, bo rano byłem za bardzo śpiący, żeby się rozpisywać w dzienniku.
EURUSD
Short 1,2772
SL 1,2802
TP 1,2532
Zamknięcie ....
WRZESIEŃ:
Zysk 6,7%
DD -1,0%
BILANS od 05.07.2012:
Zysk całkowity 14,9%
DD -11,0%
Niestety niewielka niedokładność naniesienia linii (niecałe 3 pipswy) spowodowała sporo zamieszania. Po pierwsze poprzednie wejście było kilkanaście pipsów niżej niż powinno być, po drugie wywołało to wkurzenie Piotra, a po trzecie pozycja wystopowana.Ta pozycja to ponowienie poprzedniego wejścia. Wrzucam ją z poślizgiem, bo rano byłem za bardzo śpiący, żeby się rozpisywać w dzienniku.
Brett Steenbarger
Brett Steenbarger
Generalnie gra się wszystkie, nawet te małe, ale jeśli w bliskim sąsiedztwie jest większa, to wejście jest na tej większej. Może być sytuacja, że będzie test poziomu, a w pobliżu będzie tylko mała, więc dopóki nie pojawi się żadna większa wejście będzie na małej.Zuler pisze: Z tym nie sposób się nie zgodzić. Jednak wczorajsze wejście było z świecy mającej ledwie 9,1pipsa na H4. Jak często takie małe zl się sprawdzają? Może lepiej je pomijać i brać tylko świece >20?
Brett Steenbarger
Brett Steenbarger
WEJŚCIE NR 4
EURUSD
Long 1,2970
SL 1,2745
TP 1,3220
Zamknięcie 1,2745 (-1%)
WRZESIEŃ:
Zysk 5,7%
DD -2,0%
BILANS od 05.07.2012:
Zysk całkowity 13,9%
DD -11,0%
Najistotniejszą informacją jest zmiana RR. Wynosi ono w tej chwili 1:10, stąd zmiana SL na 25 pipsów, a TP na 250.
EDIT:
Zapomniałem dodać, że to wejście jest na poziomie świecy z godz. 9:00 GMT+2, bo będąc w drodze do pracy nie miałem możliwości otwarcia pozycji.
EURUSD
Long 1,2970
SL 1,2745
TP 1,3220
Zamknięcie 1,2745 (-1%)
WRZESIEŃ:
Zysk 5,7%
DD -2,0%
BILANS od 05.07.2012:
Zysk całkowity 13,9%
DD -11,0%
Najistotniejszą informacją jest zmiana RR. Wynosi ono w tej chwili 1:10, stąd zmiana SL na 25 pipsów, a TP na 250.
EDIT:
Zapomniałem dodać, że to wejście jest na poziomie świecy z godz. 9:00 GMT+2, bo będąc w drodze do pracy nie miałem możliwości otwarcia pozycji.
Ostatnio zmieniony 20 wrz 2012, 11:07 przez andymen, łącznie zmieniany 3 razy.
Brett Steenbarger
Brett Steenbarger