Dziennik wnuka Elliotta

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
Miszcz
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Miszcz »

Jak rozmieszczasz SL i TP po zabezpieczeniu przed luką weekendową?
Umieszczasz TP i SL w odległości takiej jak były przed zabezpieczeniem czy na wcześniejszych poziomach?
Trochę namieszałem ale mam nadzieje, że wiadomo o co chodzi :)

Awatar użytkownika
andymen
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: andymen »

Zuler pisze:Jak rozmieszczasz SL i TP po zabezpieczeniu przed luką weekendową?
Umieszczasz TP i SL w odległości takiej jak były przed zabezpieczeniem czy na wcześniejszych poziomach?
Trochę namieszałem ale mam nadzieje, że wiadomo o co chodzi :)
Jeśli wiem, że weekend zapowiada się spokojnie, czyli bez żadnych szczytów i innych tajnych narad w Europie czy w Stanch i kurs jest minimum 50-70 pipsów od SL to zostawiam pozycję tak jak jest. Poniżej tej wartości zamykam, albo hedginguję, czyli usuwam stopa i otwieram pozycję przeciwstawną też bez stopa.
Powyżej 100 pipsów zostawiam, a blisko TP (czyli w okolicach 200 pipsów) zamykam, ale przede wszystkim pytam Piotra :D
"Pewność siebie nie bierze się z nieomylności, ale z umiejętności radzenia sobie z błędami."
"Udany dzień, to dzień kiedy trzymasz się zasad od otwarcia pozycji po zarządzanie kapitałem".
Brett Steenbarger

Awatar użytkownika
andymen
Pasjonat
Pasjonat

PODSUMOWANIE SIERPNIA:

SL = 9 razy (-9%)
BE 6 razy
ZYSK = 2 razy (+14,3%)

Skuteczność:
12%

Całkowity zysk:
5,3%

Średni zysk:
7,2%

RR:
1:7

DD:
-4%

O 3 pozycje mniej niż w poprzednim miesiącu, odrobinę gorszy średni zysk, ale najważniejsze, że DD spadło do średniego poziomu. Niestety błędów jeszcze więcej niż było.
Zasłużyłem na kopa w dupę choć mam nadzieję, że w sierpniu zmażę plamę. :x
To cytat z poprzedniego podsumowania. Niestety wciąż aktualny. :(
Jednym słowem dobrze, że się skończył ten miesiąc. Wynik dużo gorszy niż powinien być, siwych włosów przybyło i Piotra też naraziłem na nerwicę. Tak więc pozytywów wciąż brak. Jeśli kolejne podsumowanie będzie podobne, to trzeba będzie zastanowić się nad przyszłością, bo przy takiej grze rodziny nie wyżywię...
"Pewność siebie nie bierze się z nieomylności, ale z umiejętności radzenia sobie z błędami."
"Udany dzień, to dzień kiedy trzymasz się zasad od otwarcia pozycji po zarządzanie kapitałem".
Brett Steenbarger

Awatar użytkownika
pmleczko
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: pmleczko »

a tak to powinno wyglądać:

SL = 5 razy
BE 6 razy
ZYSK = 2 razy (+14,8%)

Skuteczność:
30%

Całkowity zysk:
9,8%

Średni zysk:
7,4%

RR:
1:7

DD:
-3%

Awatar użytkownika
andymen
Pasjonat
Pasjonat

Dobre porównanie ile kosztowały mnie błędy :cry:
Brett Steenbarger

Awatar użytkownika
pmleczko
Gaduła
Gaduła

Z tym brakiem pozytywów to bez przesady. Mimo koszmarnej ilości błędów, zarobiłeś w dwa miesiące ok 9 procent. To już pozwala spokojnie się utrzymać. Problemem jest DD, ale to wina błędów. Jak je wyeliminujesz przynajmniej w połowie to już będzie wszystko ok. :)

Awatar użytkownika
jasonbourne
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: jasonbourne »

andymen pisze:Wręcz przeciwnie, zastosowałem metodę Piotra, czyli wstrzemięźliwość Very Happy
Piotr Wstrzemięźliwy, dobre. Może i ja muszę spróbować, ale to chyba dla mnie jednak nie jest dobre.:)

A tak z ciekawości, jedzie ktoś z Was na tą konferencję PI?
http://www.sii.org.pl/6035/edukacja/pro ... _2012.html

W sumie mam dylemat, do Kołobrzegu bym pojechał, bo tam są inne powody jeszcze, ale tutaj na razie nie wiem.:)

Awatar użytkownika
andymen
Pasjonat
Pasjonat

WEJŚCIE NR 1

EURUSD
Long 1,2523
SL 1,2493
TP 1,2763

Zamknięcie ....

WRZESIEŃ:
Zysk 0,0%
DD -0,0%

BILANS od 05.07.2012:
Zysk całkowity 8,2%
DD -11,0%

Trochę trzeba było czekać na to pierwsze wejście, ale niedługo pewnie pojawi się również short. Jakoś większe nadzieje pokładam w shorcie niż w longu...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Brett Steenbarger

Awatar użytkownika
jasonbourne
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: jasonbourne »

Jaką wy macie skuteczność przy takich wejściach licząc BE jako wejście udane?

Awatar użytkownika
pmleczko
Gaduła
Gaduła

Licząc ostatnie 3 miesiące gry live to jakieś 60 procent. Nie licząc BE w ogóle to jakieś 35 procent. Przy DD max na razie 3 i średnim rr 7:1. Podaje resztę, jakby pojawiły się kolejne pytania :)

edit: zapomniałem o średniej ilości wejść miesięcznie, która wynosi 8.

ODPOWIEDZ