Dukascopy - ECN

Oferta brokererów rynku walutowego Forex oraz opinie użytkowników na ich temat.

Co myślisz na temat tego brokera?

Zdecydowanie polecam
27
40%
Poza paroma minusami są ok
22
33%
Przeciętny
6
9%
Mają wiele wad
1
1%
Stanowczo odradzam
11
16%

Liczba głosów: 67

olds

Re: Dukascopy - ECN

Nieprzeczytany post autor: olds »

Dzięki Paweł. trzeba będzie spróbować. IB to był świetny broker, ale na obecnym etapie czas się z nim rozstać.

Dukascopy Europe Logo
Sprawdź najnowszą ofertę DukasCopy
Rachunek Rzeczywisty Rachunek Demonstracyjny

-rookie-
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: -rookie- »

olds pisze:OK, rozumiem, że SWFX jest rynkiem ECN. Z opisu w necie wynika, że jego uczestnikiem są oprócz traderów indywidualnych banki i fundusze hedgingowe. Niestety żaden bank czy fundusz nie chwali się udziałem w SWFX więc można odnieść wrażenie, że jedynym uczestnikiem SWFX jest Dukascopy Bank.
Zresztą takie były jego początki. Czyli najpierw SWFX w 2006, przekształcony w Dukascopy Bank w 2010.

PS. Doszukałem się (w prezentacji Pawła)
"Dostawcy płynności Dukascopy:
Dresdner, SG Paris, Standard Chartered,
Barclays Capital, Bank of America, CRNX,
JPMorgan, Morgan Stanley, Deutsche Bank AG,
RBS, CITI, UBS, HOTSPOT INST, HOTSPOT
RETAIL, GOLDMAN, LavaFX, SWFX FX
Participant, SWFX FX Anonymous Bank i inni…"
Te informacje są tutaj https://www.dukascopy.com/swiss/pl/fore ... ess_model/
w tagu Egzekucja

Caldeborn
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Caldeborn »

"że jedynym uczestnikiem SWFX jest Dukascopy Bank. "
Dostawca "plynnosci" czyli informacji o kursie walut na rynkach detalicznych jest MQ(w przypadku MT4) ktore pobiera od bloomberga czy thomsona. Do zawarcia transakcji potrzebny jest broker ktory przyjmie twoj zaklad. Kazdy broker moze sobie zmieniac kurs i ustalac spread i jeszcze duzo innych rzeczy sam tak jak chce. Broker europejski nie ma obowiazku informowac ze jest MM(ustawa o reklamie) bo to kazdy powinien wiedziec. Duzo osob w Europie wierzy, ze krowy sa fioletowe.
Na rynkach OTC sa tylko brokerzy MM no i czasami gdzies tam STP ale u nich i tak wszystko kierowane jest do MM do pokoju obok czy pietro nizej. Powodzenia

olds

Caldeborn pisze:"że jedynym uczestnikiem SWFX jest Dukascopy Bank. "
Dostawca "plynnosci" czyli informacji o kursie walut na rynkach detalicznych jest MQ(w przypadku MT4) ktore pobiera od bloomberga czy thomsona. Do zawarcia transakcji potrzebny jest broker ktory przyjmie twoj zaklad. Kazdy broker moze sobie zmieniac kurs i ustalac spread i jeszcze duzo innych rzeczy sam tak jak chce. Broker europejski nie ma obowiazku informowac ze jest MM(ustawa o reklamie) bo to kazdy powinien wiedziec. Duzo osob w Europie wierzy, ze krowy sa fioletowe.
Na rynkach OTC sa tylko brokerzy MM no i czasami gdzies tam STP ale u nich i tak wszystko kierowane jest do MM do pokoju obok czy pietro nizej. Powodzenia
Słabo orientuje się w tych niuansach, bo w IB sprawa była prosta - zlecenie było wykonywane na rynku miedzybankowym i już. Kupowałem 1 lota eurusd to na koncie miałem +100 tysi euro i minus 119 tys USD. Myślałem jednak, że kwestia dostawcy notowań i dostawcy płynności to dwie różne sprawy. Pracuję na NT8 , które bardzo wyraźnie rozróżnia te 2 rzeczy. IB dostarcza notowania , ale filtrowane, więc kupiłem notowania (data feed) w IQFeed (tak to ustawiłem w NT8) , same zlecenia kierowałem na IB (też w ustawieniach NT8) dla którego dostawcą płynności (liquidity) jest interbank i tam lądowały moje zlecenia tym samym nie było mowy o dowolnym ustawianiu kursu, spreadu itp.

Caldeborn
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Caldeborn »

IB is headquartered in Greenwich, Connecticut and has offices in four cities. It is the largest subsidiary of market maker and brokerage group Interactive Brokers Group, Inc.,(Wiki)
Jak mowimy o OTC to twoje zlecenia ladowaly w IB Group Inc. Nie ma innej mozliwosci. Koniec kropka na ten temat.

olds

IB może pełnić rolę MM na rynkach innych niż forex. Dla mnie ostatecznym wskazaniem gdzie ląduje moje zlecenie fx jest oficjalna strona https://ibkr.info/tag/fx-trader a na niej "The IDEALFX venue provides direct access to interbank forex quotes for orders that exceed the IDEALFX minimum quantity requirement (generally 25,000 USD). Orders directed to IDEALFX that do not meet the minimum size requirement will be automatically rerouted to a small order venue principally for forex conversions. "
Ponieważ jednak nie chcę kolejnej gównoburzy a z IB się rozstaję to uznajmy , że masz rację :564:

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

Plotki stały się faktem :).

Dukascopy Bank oficjalnie obniża minimalny depozyt do 1000 USD.
https://forexclub.pl/dukascopy-bank-obn ... minimalny/
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

olds

W świetle nowych regulacji Dukascopy Bank może wyrosnąć na wiodącego brokera w Europie a tym ruchem przyciągną wielu traderów.
Zastanawia mnie tylko jedno, czy FINMA nie ugnie się przed żądaniami ESMA, bo zakulisowe rozmowy z pewnością już się toczą.

ADASKO2012
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: ADASKO2012 »

Niech wprowadzą gwarantowany sl ,to ESMA może sobie obniżyć dzwignie nawet do 1:2.

-rookie-
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: -rookie- »

ADASKO2012 pisze:Niech wprowadzą gwarantowany sl ,to ESMA może sobie obniżyć dzwignie nawet do 1:2.
Po co skoro w Dukascopy jest ochorna przed ujemnym saldem, z tego co pytałem nie ma limitów dla debetu.

ODPOWIEDZ