Droga Susła

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
Patyk89
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Patyk89 »

Ten okulista, to od gapienia się na wykresy? 8)

Widzę, że obserwujemy podobne pary walutowe.
Też siedzę na Esce na kiwi, z tymże ja dałem szerszego SLa, i powoli zaczyna odbijać w moją stronę. Zobaczymy, czy nie piepsznie z powrotem w góre

Nie myślałeś kiedyś nad stosowaniem szerszych SL? Też kiedyś stosowałem SLki po 10-15 pips, ale taki SL to ci konsola i szum potrafi wyciąć...

Awatar użytkownika
Good Will Hunting
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Good Will Hunting »

Od onanizmu. Nie, na serio to muszę badać co pół roku wzrok, bo jakiś rok temu poszedłem do okulistki, która "wybadała" u mnie stożek rogówki. Później okazało się, że tego stożka tak naprawdę nie mam ale muszę się badać czy przypadkiem się nie pojawia :wink: . Przewalone.

Ja normalnie nie obserwuje kiwi. Obserwuje przede wszystkim EUR/USD, potem zerkam trochę na kabla - powoli uczę się tej specyficznej pary i co jakiś czas przeglądam wyższe interwały na tych 8 głównych parach w poszukiwaniu jakiegoś fajnego układu do gry. Tym razem znalazłem kiwi no ale jak widać nic mi z tego nie wyszło.

Nie myślałem nad stosowaniem szerszych SL-i dla samego stosowania szerszych SL-i. Na ogół stawiam SL-a nie większego niż te 10 pipsów. Te dzisiejsze 15 pipsów które ustawiłem na kablu to wypadek przy pracy. Postawiłem go tam, bo trochę źle mnie wpuścili w pozycję. Nieistotne.

Normalnie stawiam takiego SL-a dlatego, że wychodzę z założenia, że kiedy go dostanę to mój sygnał do gry jest zanegowany. Każdy inny SL, tj. większy niż ustawiam byłby pewnym zanegowaniem spojrzenia na rynek w oparciu o które wchodzę w pozycję. Wiesz o czym mówię? Ustawianie większego SL-a wprowadzałoby do mojej gry pewną życzeniowość działającą na zasadzie "a może jednak jeszcze odbiją". Obecny SL odpowiada mi w 100% ponieważ daje mi jasny sygnał na zasadzie - wszedł SL? Znaczy, że sygnał się nie sprawdził.
Wolałbym umrzeć niż przegrać.

Nie pisz do mnie PW ponieważ mam bana. Pisz na skypie.

Awatar użytkownika
Good Will Hunting
Pasjonat
Pasjonat

Lecę, może nie dobiją.

Awatar użytkownika
Patyk89
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Patyk89 »

Rozumiem.

Ja mam trochę inną strategię, stąd pytanie.
Gram głównie na odbicia od wsparć i oporów, ustawiam SLki na 30-50 pips ze względu na: możliwość lekkiego naruszenia (pogłębienia) poziomu przed odbiciem oraz ze względu na błędy przy wchodzeniu - brak 100% precyzji co do pipsa :roll:
Czasem zaliczę obsuwę po 10-15 pips od idealnego wejścia.
Inna sprawa, że stosuje tak szerokie SL, bo celuję raczej w trejdy 30-100 pips :)

Pzdr

Awatar użytkownika
Good Will Hunting
Pasjonat
Pasjonat

Dzisiaj dla mnie wskazana jest przerwa. Nie idzie, rynek praktycznie nie reaguje na LT, które ja widzę. Nie wiem czemu tak się dzieje, ale dzisiaj nic mi nie wychodzi. Tak jak pisałem na górze, dzisiaj już odpuszczam sobie trading, bo notuje tylko straty. Zagram tylko w sytuacji gdy cena dojdzie do tej fajnej spadkowej LT na edku.

Notatka do siebie: nie ponawiaj wejść Konrad.

Songo89K
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Songo89K »

Dziś faktycznie coś nie tak.Chyba za bardzo się chciało L na edziu złapać,a eski wchodziły od tak,na 20-30 pips.

Awatar użytkownika
Wirus
Zbanowany
Zbanowany

Nieprzeczytany post autor: Wirus »

Good Will Hunting pisze:Dzisiaj dla mnie wskazana jest przerwa.
Nie cierpię takiego rynku, jak dzisiaj. Siedzisz, gapisz się w ten wykres, jak szpak w telewizor, i nic się nie dzieje... pójdziesz się odlać - łupnie 30-40 pipsów :-/
Notatka do siebie: nie ponawiaj wejść Konrad.
No nie zawsze, czasami trzeba ;-)

Awatar użytkownika
basketmat
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: basketmat »

coś takiego gramy?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Good Will Hunting
Pasjonat
Pasjonat

Rynek rzeczywiście nie był dziś jakiś rewelacyjny ale to raczej żadne usprawiedliwienie. Jaki by nie był ja nie powinienem dać sobie zrobić takiej straty. Tak jak pisał Songo, zagiąłem parol na granie L-ek do tej LT na górze i praktycznie nic innego poza tymi L-kami nie widziałem. To mega błąd i muszę się pilnować żeby się nie powtórzył. Ogólnie nie ma co rozpamiętywać, jutro też jest dzień i tak jak mówiłem - jeszcze będzie przepięknie :wink:

basketmat warunki do zagrania pozycji długiej są tutaj spełnione jednak ja bym uważał na taką pozycję. Jeśli cena nie wyhamuje i nie przestanie tak mocno pikować w dół to bardzo możliwe że może nic sobie nie zrobić z narysowanej przez Ciebie linii trendu. Fajnie by było gdyby cena teraz trochę się "pokotłowała" i poszła lekko w bok, a dopiero potem spadła.

Ja na dzisiaj wyłączyłem już platformę. Odpocznę trochę od migających wykresów i jutro wszystko powinno wrócić do normy :wink: .

Awatar użytkownika
Good Will Hunting
Pasjonat
Pasjonat

Wirus co do ponawiania, wiesz to zależy wszystko od sytuacji i strategii jaką się posługujemy. Ja np. mam tak że jeśli złapię już tego SL-a tzn. że odbicie od LT zostało zanegowane i może w 1 na 10 przypadków kierunek ruchu się odwróci. Ogólnie nie warto, dzisiaj wydawało mi się że to co widzę to jest właśnie ten "1 na 10", ale no.. niestety to nie był ten. Cena poleciała bezlitośnie w dół nacinając mnie na drugi SL.

ODPOWIEDZ