Od onanizmu. Nie, na serio to muszę badać co pół roku wzrok, bo jakiś rok temu poszedłem do okulistki, która "wybadała" u mnie stożek rogówki. Później okazało się, że tego stożka tak naprawdę nie mam ale muszę się badać czy przypadkiem się nie pojawia

. Przewalone.
Ja normalnie nie obserwuje kiwi. Obserwuje przede wszystkim EUR/USD, potem zerkam trochę na kabla - powoli uczę się tej specyficznej pary i co jakiś czas przeglądam wyższe interwały na tych 8 głównych parach w poszukiwaniu jakiegoś fajnego układu do gry. Tym razem znalazłem kiwi no ale jak widać nic mi z tego nie wyszło.
Nie myślałem nad stosowaniem szerszych SL-i dla samego stosowania szerszych SL-i. Na ogół stawiam SL-a nie większego niż te 10 pipsów. Te dzisiejsze 15 pipsów które ustawiłem na kablu to wypadek przy pracy. Postawiłem go tam, bo trochę źle mnie wpuścili w pozycję. Nieistotne.
Normalnie stawiam takiego SL-a dlatego, że wychodzę z założenia, że kiedy go dostanę to mój sygnał do gry jest zanegowany. Każdy inny SL, tj. większy niż ustawiam byłby pewnym zanegowaniem spojrzenia na rynek w oparciu o które wchodzę w pozycję. Wiesz o czym mówię? Ustawianie większego SL-a wprowadzałoby do mojej gry pewną życzeniowość działającą na zasadzie "a może jednak jeszcze odbiją". Obecny SL odpowiada mi w 100% ponieważ daje mi jasny sygnał na zasadzie - wszedł SL? Znaczy, że sygnał się nie sprawdził.