Dokładnie to samo chciałem napisać.Marcin chciałeś się odegrać po pierwszej wtopie?Strata zbyt duza jak na jeden dzien zobacz jak dlugo zbierales te pipsy a potem jeden dzien i ponad polowa w dol
Droga do zwycięstwa
- Seneszal26
- Pasjonat
- klonmarcin
- Maniak
MaxRipper
Wielkie dzięki za wykład - jutro to sobie na spokojnie przetrawię - i pomału zacznę wprowadzać w życie.
Wtedy z tych zyskownych mamy "zapas" na ewentualne sl.
Tylko to jest dla mnie największym problemem - wręcz na razie dla mnie nie do przeskoczenia - choć kiedyś ledwo do 10p zysku potrafiłem dociągnąć - a teraz ten próg się wydłużył.
pozdrawiam Marcin
Wielkie dzięki za wykład - jutro to sobie na spokojnie przetrawię - i pomału zacznę wprowadzać w życie.
Teraz się dobitnie o tym przekonałem - pozycje zyskowne muszą być większe od stratnych - inaczej nic z tego.MaxRipper pisze:To jest własnie magia odpowiedniego RR

Tylko to jest dla mnie największym problemem - wręcz na razie dla mnie nie do przeskoczenia - choć kiedyś ledwo do 10p zysku potrafiłem dociągnąć - a teraz ten próg się wydłużył.
Właśnie w tym problem, że nie - po prostu to było założone w planie gry - 3 sl na dzień - po pierwszym po prostu czekałem na kolejny sygnał - być może potrzebuję jeszcze jakiegoś potwierdzenia - bo wchodzenie po dwóch pipsach w moją stronę wydaje mi się trochę ryzykowne.Seneszal26 pisze:Marcin chciałeś się odegrać po pierwszej wtopie?
pozdrawiam Marcin

Nie prowadzę szkoleń - nie sprzedaję sygnałów
No pain - No gain
Czas to pieniądz - ile jesteś w stanie go poświęcić?
https://www.youtube.com/watch?v=FLqQPZaiHvs
Rób to co kochasz, kochaj to co robisz, a nigdy nie będziesz musiał pracować...
No pain - No gain
Zrezygnuj z ejka - ruchy w pipsach sa tutaj dosyc duze ale tez czesto sa dziwne wybicia i bardzo latwo zlapac SL.
Dodatkowo poza trzymaniem sie regul systemu postaraj sie wyczuc dana pare. Oworz sobie dodatkowe okno z para ktora obserwujesz bez tych wszystkich wskaznikow i zerkaj na czysty wykres. Analizuj co pokazuje system a co widzisz na czystym wykresie i ucz sie "przewidywac" co jest najbardziej prawdopodbne w danej chwili. Nie wiem czy dobrze to opisalem
Dodatkowo poza trzymaniem sie regul systemu postaraj sie wyczuc dana pare. Oworz sobie dodatkowe okno z para ktora obserwujesz bez tych wszystkich wskaznikow i zerkaj na czysty wykres. Analizuj co pokazuje system a co widzisz na czystym wykresie i ucz sie "przewidywac" co jest najbardziej prawdopodbne w danej chwili. Nie wiem czy dobrze to opisalem

Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on to właśnie robi.
Odpowiednie RR i można grać ta para jak żadna respektuje S/R cenowe fakt SL musi być większy. Jak wpada w mocniejszy trend to fibo, EMA etc. możesz mieć gdzieś rysujesz tylko horyzontalne linieguccon pisze:Zrezygnuj z ejka - ruchy w pipsach sa tutaj dosyc duze ale tez czesto sa dziwne wybicia i bardzo latwo zlapac SL
"If music is dying musicians are killing it" - MP
Bardziej chodzilo o to iz ta para widac iz nie pasuje Marcinowi chociazby patrzac na staty poszczegolnych par bo gdyby nie ejek to bylby na fajnym plusie. Poza tym jak napisales tutaj potrzebne by bylo wieksze SL a nie wiem czy 20p ktore gra Marcin jest wystarczajaceSEROL666 pisze:Odpowiednie RR i można grać ta para jak żadna respektuje S/R cenowe fakt SL musi być większy. Jak wpada w mocniejszy trend to fibo, EMA etc. możesz mieć gdzieś rysujesz tylko horyzontalne linieguccon pisze:Zrezygnuj z ejka - ruchy w pipsach sa tutaj dosyc duze ale tez czesto sa dziwne wybicia i bardzo latwo zlapac SL
Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on to właśnie robi.
Heh niestety i tu muszę Cię trochę uświadomić. Na rynku nic nie musiklonmarcin pisze:pozycje zyskowne muszą być większe od stratnych

- rynek ciągle się zmienia
- na rynku występują trendy, które statystycznie mogą dać Ci przewagę
Niby proste ale nie wiele osób rozumie co się za tym kryje. A teraz wyjaśnienie - skoro rynek jest zmienny oznacza to że tak naprawdę parametry Twoich zleceń (SL i TP) muszą być zmienne i zależne od tego co dzieje się na wykresie. Dodatkowo jeśli ustalasz TP 3 razy większe niż SL wówczas musisz pamiętać ze w pewnym momencie po zajęciu pozycji rynek może dokonać zwrotu przeciwko Tobie, przez co zbyt rzadko osiągałbyś TP i w efekcie i tak byś tracił. Dlatego ważny jest TS ustawiony w rozsądnej odległości, którego zadaniem jest ochrona już powstałych zysków lub obniżenie wielkości straty w przypadku gdyby rynek zmienił się jakiś czas po zajęciu pozycji. Moim pomysłem na rozsadny TS jest ustawianie go w odległości SL + 10 pips (mój średni SL ostatnio to 12 pips).
EDIT:
Zapomniałem dodać, że jeśli ktoś jest daytraderem powinien monitorować dzienną zmienność rynku (chociaż nie jest to gwarantem sukcesu, jednak zabieg ten zwiększa nasze szanse). Dobrym narzędziem jest wskaźnik ATR. Dzięki niemu każdego dnia możemy sprawdzać średnią zmienność z dnia poprzedniego. Np. Na kablu ATR z wczoraj dla TF D1 wskazał 240 pips zmienności (realna zmienność od LL do HH wyniosła ok 116 pips). Oznacza to że trader chcący wziąć z rynku 50% zmienności, czyli 120 pips miałby 0% szans na ugranie takiego tradu. Gdyby jednak chciał wziąść 5 razy mniej czyli 240/5 = 48 pips wówczas jego szanse wzrosłyby kilkukrotnie. Gdyby w tym czasie trader szukał wejść w sprzyjających okolicznościach (np. po odbiciu od psychologicznego poziomu, od linii trendu itd.) jego szanse na trafienie i zakończenie dnia na plusie byłyby ogromne

- klonmarcin
- Maniak
Tutaj chciałem napisać, że muszę dążyć do tego aby brać więcej niż teraz biorę z transakcji zyskownych - bo jak zauważyłem - biorę np. 20p a cena robi np. 80p.MaxRipper pisze:klonmarcin napisał:
pozycje zyskowne muszą być większe od stratnych
Tak dokładnie.MaxRipper pisze:Dodatkowo jeśli ustalasz TP 3 razy większe niż SL wówczas musisz pamiętać ze w pewnym momencie po zajęciu pozycji rynek może dokonać zwrotu przeciwko Tobie, przez co zbyt rzadko osiągałbyś TP i w efekcie i tak byś tracił.
Muszę zacząć go stosować - nigdy tego nie używałem a może dać dużo lepsze efekty.MaxRipper pisze:Dlatego ważny jest TS ustawiony w rozsądnej odległości,
Sprawdzę i to.MaxRipper pisze:Dobrym narzędziem jest wskaźnik ATR
Dzięki za wszelkie sugestie. Potem opiszę moją dzisiejszą grę.
Nie prowadzę szkoleń - nie sprzedaję sygnałów
No pain - No gain
No pain - No gain
Marcin po zmianach strategii zalecam rozpocząć trening na historii - jest taki plugin HistoryTrain, który pozwoli Ci doskonalić Twoje zagrania i obnaży wszystkie słabe strony Twoje i Twojego systemu. Uzywając Historytrain musisz zebrać chociaż 100 zagrań na swoim systemem aby uznać naniesione zmiany za coś co może pozwolić Ci zarabiać - to naprawdę ważne.klonmarcin pisze:Dzięki za wszelkie sugestie. Potem opiszę moją dzisiejszą grę.