Droga do zwycięstwa

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.

Zwyciężymy?

Czas głosowania minął 14 sie 2012, 18:21

Tak
0
Brak głosów
Nie
0
Brak głosów

Liczba głosów: 0

Awatar użytkownika
klonmarcin
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: klonmarcin »

Vulpes pisze:Grasz na demo, tak?
Tak gram na demu w Admiral Markets.
Vulpes pisze:Czemu rozliczasz sie na forum w pipsach a nie w $$ zysku? Jezeli grasz stale na jednej wielkosci lota to luz ale jak zmieniasz to pipsy chyba pokazuja troche zafalszowany obraz, mysle...
Na razie gram stałą wielkością lota - czyli aktualnie jest to 0.04 lota co stanowi aktualnie niecały 1% depo czyli depo początkowe jest 3000 pln. Mam w planach zwiększenie lota - ale to dopiero po osiągnięciu 10% wzrostu - być może wcześniej. Choć już teraz powinien zwiększyć do 0.05. Aby grać ryzykiem 1% depo.

Platforma transakcyjna w AM to Metatrader 4.

W pewnym sensie może to być fałszowanie jeśli zwiększamy lota - ale pips to jest pips - inna sprawa to jego wartość. Jeśli umiemy ugrać pipsy to także umiemy ugrać kasę - takie jest moje zdanie - bo co z tego, że np. ugramy 10p przy 1 lot jeśli możemy ugrać 100p przy 0.1 lota. Ale jeśli umiemy ugrać te 100p przy 0.1 to pomyśl co może być przy 1 lot :D .
Vulpes pisze:po swojemu jakos to obliczam:P
Jeśli chcesz dokładnie obliczać te wielkości i wartości pipsów to skorzystaj z arkusza wyceny pozycji.

http://www.admiralmarkets.pl/education/ ... alculator/

http://www.xtb.pl/strona.php?p=333

Tam masz wszystko podane jak na tacy.

Czyli najpierw wyznaczasz wielkość sl np. 20 i dopiero potem możesz wyznaczać ile warta te 20p w kasie dla danej pary walutowej. Jeśli chcesz aby te 20 p sl wynosiło 1% depo to po prostu mnożysz 20x wartość 1p dla danej pary walutowej i to ma być mniej więcej równe 1% całego depo. I wtedy wychodzi Ci jakiego lota trzeba postawić - dla uproszczenia 0.1 lota na parach dolarowych to zawsze 1p = 1 USD.

Oczywiście możesz ryzykować więcej niż 1% i 20p.

Może się wydawać, że mój stan konta jest kiepski - mało % ale dla mnie ogromnym sukcesem jest dojście po 16 miesiącach do poziomu utrzymywania depo w granicach 100% początku. Także dla Ciebie - jak widzę początkujących gdy robią tak ogromne wyniki to mnie skręca - dosłownie - ale pocieszam się tym, że zdecydowana większość z nich marnie kończy z depo. Ja nigdy nie miałem zysków - dopiero od niedawna - wcześniej same straty.

A mnie nurtuje od jakiegoś czasu taki problem:

Otwieramy pozycję wielkości 1lot - po 20p zysku zamykamy 0.5 lota. Następnie po kolejnych 30p zamykamy 0.3 lota, następnie po kolejnych 20p zamykamy resztę czyli 0.2 lota - i teraz pytanie ile pipsów ugraliśmy i ile kasy przy założeniu, że postawiliśmy na edka.
:?: :?: :D :D

pozdrawiam i jeśli masz pytania to pisz. 8)
Ostatnio zmieniony 25 maja 2010, 11:55 przez klonmarcin, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie prowadzę szkoleń - nie sprzedaję sygnałów
No pain - No gain
Czas to pieniądz - ile jesteś w stanie go poświęcić?

https://www.youtube.com/watch?v=FLqQPZaiHvs

Rób to co kochasz, kochaj to co robisz, a nigdy nie będziesz musiał pracować...

Awatar użytkownika
admkowal
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: admkowal »

klonmarcin pisze:Otwieramy pozycję wielkości 1lot - po 20p zysku zamykamy 0.5 lota. Następnie po kolejnych 30p zamykamy 0.3 lota, następnie po kolejnych 20p zamykamy resztę czyli 0.2 lota - i teraz pytanie ile pipsów ugraliśmy
Nie wiem, prawdę mówiąc w czym problem. Wielkość pozycji nie ma tu nic do rzeczy. 1/2 pozycji na 20 pips. 3/10 zamykasz na 20+30 pips. 2/10 zamykasz na 20+30+20 czyli zysk w pipsach to 20+50+70 = 140 pips
its not what you trade its how you trade it
trading is waiting
--
więcej info na temat tradingu - strona www w profilu

AK

Awatar użytkownika
klonmarcin
Maniak
Maniak

admkowal pisze:140 pips
Chyba już załapałem o co chodzi - jak to umysł płata figle :D
No pain - No gain

Awatar użytkownika
admkowal
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: admkowal »

Według mnie o liczbie pozycji decyduje liczba ich zamknięcia a nie otwarcia. W tym wypadku otworzyłeś jedną pozycję a zamknąłeś trzy. Przy każdej pozycji oddzielnie liczysz pipsy. Oczywiście rozwiązania nie znajdziesz bez założenia ile otworzyłeś pozycji. Dla jednej pozycji 1lot jest to 70 pips zysku np na edku i depo w $ zysk 700$. Dla 3 pozycji o sumie jednego lota zysk to 140 pips a w $ to 100+150+140=390$ logiczne bo rozdrobniłeś sobie pozycję
its not what you trade its how you trade it
trading is waiting
--
więcej info na temat tradingu - strona www w profilu

AK

Awatar użytkownika
klonmarcin
Maniak
Maniak

admkowal pisze:logiczne bo rozdrobniłeś sobie pozycję
Dokładnie - dzięki za wytłumaczenie. :)
No pain - No gain

Awatar użytkownika
Vulpes
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Vulpes »

ok rozumiem.
co do wielkosci lotow to z tego., jak rozumuje to wychodzi mi, ze im mniejszy lot, tym mniejsza strata i tym mniejszy zysk. pewnie w realu to takze tym mniejsze emocje, co moze na forexie pomagac. dlatego na demko gram lotami za 8% depozytu, na live na pewno zaczne od minimum, bez szalenstw :P

a co do tego liczenia pipsow to tu chyba jednak jest roznica- jezeli ugrasz 10 pipsow przy 0,01lota i zalozmy, zarobisz na tym 10$ (strzelam, pojecia nie mam ile:P) to, gdybys mial 0,1 lota, na tych samych 10 pipsach zarobilbys 100$...czyli niby zysk i tu i tu +10 pipsow a roznica w cenie duza.

i tak na przyklad ugrywasz 10pipsow w 0,01lota na plus a nastepnie tracisz 10 pipsow na innej pozycji tyle ze ta ma 0,02 lota...wiec po podsumowaniu straciles 2x tyle co zyskales.. choc pipsowo wychodzi ze jestes na zero to w kasie jestes 10 pipsow z 0,01lota w plecy...o to mi chodzilo :P

z tymi wielkosciami lota w stosunku do depo to jak pisalem, pewnie trzeba sie sparzyc, zeby zaczac grac mniejszymi jednostkami, cos czuje :P

dzieki za wyjasnienie :)
Obrazek
Obrazek

Shadi
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Shadi »

Vulpes pisze:a co do tego liczenia pipsow to tu chyba jednak jest roznica- jezeli ugrasz 10 pipsow przy 0,01lota i zalozmy, zarobisz na tym 10$ (strzelam, pojecia nie mam ile:P) to, gdybys mial 0,1 lota, na tych samych 10 pipsach zarobilbys 100$...czyli niby zysk i tu i tu +10 pipsow a roznica w cenie duza.
Weź sobie zapisz gdzieś bo utoniesz...

dla par kwotowanych w usd (eu gu itp) cena 1 pipsa równa się średnio:

0,01 lota = 30 gr
0,1 lot = 3 zł
1 lot = 30 zł

Awatar użytkownika
Vulpes
Gaduła
Gaduła

dzieki, przyda sie z pewnoscia
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
klonmarcin
Maniak
Maniak

Vulpes pisze:ze im mniejszy lot, tym mniejsza strata i tym mniejszy zysk.
Teoretycznie tak - choć konto można wyzerować grając nawet 0.01 lota.
Vulpes pisze:za 8% depozytu
To jest zdecydowanie zbyt dużo jak na początek.
Vulpes pisze:czyli niby zysk i tu i tu +10 pipsow a roznica w cenie duza.
Oczywiście - przy takich samych pipsach ale różnych lotach różnica w kasie jest - ale ja wolę zarobić więcej pipsów przy mniejszym locie niż mniej p przy dużym locie. Wtedy mam komfort psychiczny, że jeśli zwiększę lota moje zarobki drastycznie się zwiększą :D w przeciwieństwie do tej drugiej wersji.
Vulpes pisze:i tak na przyklad ugrywasz 10pipsow w 0,01lota na plus a nastepnie tracisz 10 pipsow na innej pozycji tyle ze ta ma 0,02 lota...wiec po podsumowaniu straciles 2x tyle co zyskales.. choc pipsowo wychodzi ze jestes na zero to w kasie jestes 10 pipsow z 0,01lota w plecy...o to mi chodzilo Razz
Dokładnie - dlatego należy ZMNIEJSZAĆ wielkość lota jeśli zaczynamy tracić - stosujemy progi ostrożnościowe - bo inaczej możemy wyzerować konto w expresowym tempie.
Vulpes pisze:z tymi wielkosciami lota w stosunku do depo to jak pisalem, pewnie trzeba sie sparzyc
Na koncie realnym gwarantuję Ci, że jeśli będziesz grał 8% to szybko się sparzysz. :D
No pain - No gain

Awatar użytkownika
Vulpes
Gaduła
Gaduła

klonmarcin pisze:To jest zdecydowanie zbyt dużo jak na początek.
Taka iloscia gram tylko na demku oczywiscie, malo prawdopodobne, ze na live od razu zaczne grac za az tyle...planuje na live byc znacznie ostrozniejszy :)

klonmarcin pisze:ja wolę zarobić więcej pipsów przy mniejszym locie niż mniej p przy dużym locie
teraz chyba rozumiem o co ci chodzi...jezeli w miesiac zarobie 20k$ na 40pipsach a ty w tym czasie zrobisz tez 20k$ ale na 200 pipsach to jasne, ze tutaj ty wycisnales wiecej z tego samego przy mniejszym ryzyku, a to oznacza, ze twoje bledy sa tansze choc jak mowilem i "trafienia mniej daja....dobrze rozumie? :D
klonmarcin pisze:Dokładnie - dlatego należy ZMNIEJSZAĆ wielkość lota jeśli zaczynamy tracić
nie wiem czy slyszales o systemie monte carlo..tak to sie chyba nazywalo...ssytem, ktory jest nielegalny w chyba kazdym kasynie bo..jest tak skuteczny, ze kasyna by poplynely...i jest to dokladna odwrotnosc tego, co mowisz wyzej :P

tzn wkladasz 50$> przegrywasz >stawiasz 100$ >przegrywasz > stawiasz 200 > wygrywasz i jestes na czysto + 50$ zysku..

watpie jednak czy to by dzialalo na forexie...tutaj wszystko wyglada troche inaczej...niby 50% szans...albo pojdzie w gore albo w dol ale...kiedy w gore, o ile etc...wiec monte carlo raczej odpada:P
Obrazek
Obrazek

Zablokowany