Tak gram na demu w Admiral Markets.Vulpes pisze:Grasz na demo, tak?
Na razie gram stałą wielkością lota - czyli aktualnie jest to 0.04 lota co stanowi aktualnie niecały 1% depo czyli depo początkowe jest 3000 pln. Mam w planach zwiększenie lota - ale to dopiero po osiągnięciu 10% wzrostu - być może wcześniej. Choć już teraz powinien zwiększyć do 0.05. Aby grać ryzykiem 1% depo.Vulpes pisze:Czemu rozliczasz sie na forum w pipsach a nie w $$ zysku? Jezeli grasz stale na jednej wielkosci lota to luz ale jak zmieniasz to pipsy chyba pokazuja troche zafalszowany obraz, mysle...
Platforma transakcyjna w AM to Metatrader 4.
W pewnym sensie może to być fałszowanie jeśli zwiększamy lota - ale pips to jest pips - inna sprawa to jego wartość. Jeśli umiemy ugrać pipsy to także umiemy ugrać kasę - takie jest moje zdanie - bo co z tego, że np. ugramy 10p przy 1 lot jeśli możemy ugrać 100p przy 0.1 lota. Ale jeśli umiemy ugrać te 100p przy 0.1 to pomyśl co może być przy 1 lot

Jeśli chcesz dokładnie obliczać te wielkości i wartości pipsów to skorzystaj z arkusza wyceny pozycji.Vulpes pisze:po swojemu jakos to obliczam:P
http://www.admiralmarkets.pl/education/ ... alculator/
http://www.xtb.pl/strona.php?p=333
Tam masz wszystko podane jak na tacy.
Czyli najpierw wyznaczasz wielkość sl np. 20 i dopiero potem możesz wyznaczać ile warta te 20p w kasie dla danej pary walutowej. Jeśli chcesz aby te 20 p sl wynosiło 1% depo to po prostu mnożysz 20x wartość 1p dla danej pary walutowej i to ma być mniej więcej równe 1% całego depo. I wtedy wychodzi Ci jakiego lota trzeba postawić - dla uproszczenia 0.1 lota na parach dolarowych to zawsze 1p = 1 USD.
Oczywiście możesz ryzykować więcej niż 1% i 20p.
Może się wydawać, że mój stan konta jest kiepski - mało % ale dla mnie ogromnym sukcesem jest dojście po 16 miesiącach do poziomu utrzymywania depo w granicach 100% początku. Także dla Ciebie - jak widzę początkujących gdy robią tak ogromne wyniki to mnie skręca - dosłownie - ale pocieszam się tym, że zdecydowana większość z nich marnie kończy z depo. Ja nigdy nie miałem zysków - dopiero od niedawna - wcześniej same straty.
A mnie nurtuje od jakiegoś czasu taki problem:
Otwieramy pozycję wielkości 1lot - po 20p zysku zamykamy 0.5 lota. Następnie po kolejnych 30p zamykamy 0.3 lota, następnie po kolejnych 20p zamykamy resztę czyli 0.2 lota - i teraz pytanie ile pipsów ugraliśmy i ile kasy przy założeniu, że postawiliśmy na edka.

pozdrawiam i jeśli masz pytania to pisz.