Droga do zwycięstwa

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.

Zwyciężymy?

Czas głosowania minął 14 sie 2012, 18:21

Tak
0
Brak głosów
Nie
0
Brak głosów

Liczba głosów: 0

Awatar użytkownika
klonmarcin
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: klonmarcin »

Vulpes pisze:wiec monte carlo raczej odpada:P
I tutaj masz rację - to odpada - znam ten system - podstawowa zasada na FX to - nie dokładaj do stratnej pozycji :) - powinno to być pierwsze przykazanie. :D

Drugie - nie zwiększamy stawki jeśli tracimy - zwiększamy jeśli zyskujemy - oczywiście progi przy, których to robimy są wielce uznaniowe.

I bardzo ważna rzecz - na początek należy się skupić na na ochronie kapitału - to jest najważniejszy krok do zysków.

Oczywiście są tacy co robią tak jak ty piszesz - ale ilu z nich się to udaje - tego nie wiem - ale jest ich niewielu i raczej dobrze nie kończą.

Następna zasada - tnij straty jak najszybciej - pozwól zyskom rosnąć - każdy początkujący robi dokładnie odwrotnie. :)
Vulpes pisze:niby 50% szans
Jeśli osiągniesz stałe ok 60% to będzie ogromny sukces.

Znam za to strategię odwrotną do maryngała - piramidowanie - to może nam dać zwielokrotnienie zysków - a nie strat.

pozdrawiam Marcin
8)
Nie prowadzę szkoleń - nie sprzedaję sygnałów
No pain - No gain
Czas to pieniądz - ile jesteś w stanie go poświęcić?

https://www.youtube.com/watch?v=FLqQPZaiHvs

Rób to co kochasz, kochaj to co robisz, a nigdy nie będziesz musiał pracować...

MaxRipper
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: MaxRipper »

He he system monte carlo to nic innego jak martyngał.... Powiem Ci tak - system martyngałowy działa dopoki gracz nie trafi na tzw. długą serie strat. Otóż najzwyklejsza statystyka matematyczna potrafi obalic strategie martyngałowa jako przynoszaca zyski w dlugim terminie. Czas przetrwania na rynku w przypadku stosowania strategii martyngałowej / monte carlo jest wprost proporcjonalny do posiadanej gotowki i stawki poczatkowej. Reasumujac im mniejsza stawka początkowa tym wieksze szanse przetrwania.

Z kolei jesli chcesz wygrywac na FX to po pierwsze wywal wskaźniki mierzace przeszlość. Po drugie zacznij drazyc temat pt. jak grają grube ryby (musisz grac z dużymi graczami do jednej bramki). Po trzecie zaczniej okreslac trend, poziomy wsparcia i oporu oraz na koncu zainteresuj się pojeciem Money Managementu (MM).

EDIT: Marcin uprzedziles mnie :D

Awatar użytkownika
klonmarcin
Maniak
Maniak

MaxRipper pisze:EDIT: Marcin uprzedziles mnie Very Happy
He he :D

To co napisano wyżej to najlepsze metody - ja proponuję Ci systemy oparte o Price Action - są najskuteczniejsze - poobserwuj wykres - zobacz jak cena idealnie - wręcz często co do pipsa dochodzi do poziomów wsparcia/oporu.
:D
No pain - No gain

MaxRipper
Pasjonat
Pasjonat

klonmarcin pisze:To co napisano wyżej to najlepsze metody - ja proponuję Ci systemy oparte o Price Action - są najskuteczniejsze - poobserwuj wykres - zobacz jak cena idealnie - wręcz często co do pipsa dochodzi do poziomów wsparcia/oporu.
Dla mnie tego mowic nie musisz :). No chyba ze to bylo do naszego hazardzisty :). Sorry za OT.

Awatar użytkownika
klonmarcin
Maniak
Maniak

MaxRipper pisze:No chyba ze to bylo do naszego hazardzisty
Oczywiście to nie było do Ciebie :) Tylko do Vulpes

Ja także nigdy nie stosowałem takich "trików" a i tak zerowałem konta i to nawet przy graniu 1% na trejd.

8)

Czas na dzisiejsze podsumowanie - nie jest dobrze :cry:

Jeden trejd - short kabel o godz 13 1,4319 - skończone na sl -21p.

Wg mnie było to wejście zgodne z systemem - niestety nie jest to święty gral i wtopy się zdarzają mimo dobrych sygnałów.

Tak naprawdę to dzisiaj miałem tylko ten jeden sygnał - inne były albo w nocy albo wczoraj wieczorem - np. edek - wczoraj wieczorem sygnał idealny - poszło na ponad 200p.

Natomiast na ejku - sygnały były ale nie spełniały procedur na wejście. Tak samo na edku.

Ale co by nie pisać - uważam tą strategię za zyskowną - wg mnie wystarczy teraz wystrzegać się błędnych wejść i pozwalać rosnąć zyskom - gdyby nie to ostatnie to wiadomo....

Patrząc teraz prawdopodobnie rozpoczęło się odwracanie trendu na wzrostowy.

Dzień skończony na -21p
Całkowity stan konta +106p

Jutro i w czwartek będę grał dopiero po południu.

pozdrawiam Marcin 8)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
No pain - No gain

Awatar użytkownika
Edźwin
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Edźwin »

chyba powinieneś coś zmienić w swoim systemie klonmarcin, bo nie może być tak, że w dwa dni tracisz 2 tygodniowe zyski,
Obrazek

PanPiotr
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: PanPiotr »

Może pomyśl o dołożeniu np poziomów fibo ? może to pozwoli Ci określić jeszcze lepsze wejście ?

Awatar użytkownika
klonmarcin
Maniak
Maniak

Edźwin pisze:chyba powinieneś coś zmienić w swoim systemie klonmarcin, bo nie może być tak, że w dwa dni tracisz 2 tygodniowe zyski,
Jedyne co mogę na razie zmienić to zmniejszenie dopuszczalnej straty na dzień do 2xSL.

Druga sprawa to odpuszczam na razie ejka - choć będę go ciągle obserwował.

Wg mnie moim największym problemem jest to iż nie pozwalam rosnąć zyskom - to się na mnie mści w takich sytuacjach jak serie strat - jeśli nie nauczę się brać średnio z każdego trejdu zyskownego więcej niż ze stratnego to nie mam co szukać na Forex

Kolejna sprawa - muszę się zainteresować zagadnieniem piramidowania pozycji.

Ale nie poddaję się dopóki moje konto nie skurczy się do poziomu 50% stanu początkowego - potem zmiana strategii i od nowa. Zbyt daleko i długo szedłem do tego miejsca aby się poddawać po kilku wtopach - przecież nadal jestem na plusie - kiedyś po 55 trejdach byłbym już dawno po MC - przy takim samym depo.
PanPiotr pisze:Może pomyśl o dołożeniu np poziomów fibo ? może to pozwoli Ci określić jeszcze lepsze wejście ?
Korzystam także z tego - ale co z tego jak dzisiaj nic mi się nie sprawdziło
:(
Teraz znowu widzę szykujące się sell na edku i ejku - ale dzisiaj już nie gram.
Ale najgorsze jest to, że moja dzisiejsza analiza z rana co do shortów na edku sprawdziła się.

Dobra czas na dzisiejsze podsumowanie - trzy trejdy - wszystkie skończone na SL :(

Dzień skończony na -63p
Całkowity stan konta +43p :D

Szczegóły jak zawsze w stopce.

Ale jak już wielokrotnie pisałem - najważniejsze to ochrona kapitału początkowego - a to jak na razie się udaje i oby nadal się udawało.

Od poniedziałku rozpoczynam "pojedynek na pipsy" z kolegą guccon.
Szczegóły zostaną opisane w oddzielnym temacie. Być może to zmobilizuje mnie do tego abym "pozwalał zyskom rosnąć" - bo z ucinaniem strat nie mam żadnych kłopotów. :D

Pozdrawiam Marcin 8)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
No pain - No gain

MaxRipper
Pasjonat
Pasjonat

Pogladalem sobie statement i to co jest zle wg mnie to:

- stała wielkość SL - otóż systemy posiadające SL i TP na stalym poziomie są to systemy ktore maja swoje lepsze i gorsze okresy - jest to wynik tego ze rynek z natury jest zmienny i co warto podkreslic - porusza sie od poziomu do poziomu. Np przez pol roku moze dzialac system z SL 50 pips a potem nastapi zwiekszenie zmiennosci i startegia zaczyna drenować nam dziurę w portfelu. To co warto wiedziec to to że SL wyrazony w pipsach jest malo istotny - ponieważ powinno się stawiać go w miejscu gdzie poprzednia analiza traci sens (patrz rysunek ponizej). Znaczenie ma z kolei ryzyko które ponosisz na pozycję.

Obrazek
Legenda: strzałka w dół to miejsce zajęcia pozycji krótkiej

- za duża ilość walut - wg mnie nie da się ogarnąć więcej niż 2 walut w jednym czasie - za duża ilość walut nie daje Ci czasu na rozsądne planowanie każdego trade'u

- zbyt mały RR - kiedyś zrobiłem kupę testów dotycz. optymalnej wielkości TP do SL - wyszło mi, że najlepiej jest trzymać proporcję 3:1, ochroną zysków niech zajmie się rozsądny TS (TS może być np równy SL + 10pips). Dodatkowo warto wspomnieć, że im mniej pipsów chcemy ugrac tym bardziej rośnie prawdopodobieństwo udanego trade'u - jednakże jesli chcemy zachować odpowiedni R musimy nauczyć się precyzyjnych wejść (a takich okazji w ciągu dnia jest mało).
Dodam jeszcze, że z punktu widzenia matematyki skuteczność (% ilość zwycięstw) jest wprost proporcjonalna do wielkości TP tzn. że im mniejsze masz TP tym większą masz skuteczność - jednakże niskie TP i wysoka skuteczność nie gwarantuje dochodowości systemu ponieważ za to odpowiedzialny jest już optymalny RR. Grunt aby to wszystko wyważyć.

Na zakończenie dodam wykres przedstawiający dwa systemy bazujące na tym samym momencie wejścia. Wyniki opierają się również na takich samych wartościach SL i takim samym ryzyku na pozycję - jedyną różnicą jest TP.

W systemie "różowym" TP jest równe lub nieco mniejsze niż SL (R<=1), natomiast w drugim systemie (żółty) TP jest średnio 3 razy większe niż SL (R=3), dodatkowo drugi system (żółty) po 35 pipsach "przestawia" SL na BE a następnie "czeka" do TP. Ma on co prawda mniejszą skuteczność ponieważ cena częściej trafia w BE ale ewentualne "trafienia" rekompensują wszystko.

Obrazek

To jest własnie magia odpowiedniego RR. Dla laików warto dodać, że stosowanie MM i RR nie zrobi z potencjalnie nielogicznego, stratnego systemu - systemu zyskownego. System zyskowny jest najczęściej wynikiem umiejętnego odnalezienia czynników w których mamy przewagę (edge) nad rynkiem. Do czynników takich należy m.in. trend oraz poziomy S/R z wyższych interwałów.

No to dałem wykład :D

guccon
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: guccon »

Strata zbyt duza jak na jeden dzien :( zobacz jak dlugo zbierales te pipsy a potem jeden dzien i ponad polowa w dol :/
Zrob sobie obiektywna analize co bylo zle albo 1-2 dni wejsc "na sucho" a nie na koncie. Musisz wrocic do poprzedniej formy ;)
Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on to właśnie robi.

Zablokowany