Droga do zwycięstwa

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.

Zwyciężymy?

Czas głosowania minął 14 sie 2012, 18:21

Tak
0
Brak głosów
Nie
0
Brak głosów

Liczba głosów: 0

dulf
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: dulf »

Shadi pisze: Czyli generalnie mówiąc jesteśmy w czarnej dupie i ciężko znaleźć złoty środek.
:shock:
Czy jest jakieś jakieś światełko w tym tunelu ?
Nie spiesz się , zawsze zdążysz stracić .

gfx
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: gfx »

W ZL nie świece są najważniejsze, a potężne Breakout'y. :D Świece oszukują.

obikane
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: obikane »

A teraz pytanie z innej beczki: Czy ma to istotne znaczenie dla ZL w jakich godzinach gramy? Lub może inaczej, w jakich godzinach wg Was grać?

Awatar użytkownika
klonmarcin
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: klonmarcin »

obikane pisze:A teraz pytanie z innej beczki: Czy ma to istotne znaczenie dla ZL w jakich godzinach gramy? Lub może inaczej, w jakich godzinach wg Was grać?
Wg mnie sygnał może powstać o dowolnej porze - z tym, że łatwiej o niego w czasie największej zmienności. Np. dzisiaj w nocy edek wygląda jakby wszyscy poszli spać :D

ps. postaram się coś wrzucić potem - na razie nie mam czasu.
Nie prowadzę szkoleń - nie sprzedaję sygnałów
No pain - No gain
Czas to pieniądz - ile jesteś w stanie go poświęcić?

https://www.youtube.com/watch?v=FLqQPZaiHvs

Rób to co kochasz, kochaj to co robisz, a nigdy nie będziesz musiał pracować...

gfx
Pasjonat
Pasjonat

ZL działa prawie zawsze. Tylko ważne dane makro mogą pokrzyżować plany.

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Stforex »

gfx pisze:W ZL nie świece są najważniejsze, a potężne Breakout'y. :D Świece oszukują.
Moim zdaniem najważniejsza jest wręcz cała filozofia gry, a nie tylko prosta kreska.
obikane pisze:A teraz pytanie z innej beczki: Czy ma to istotne znaczenie dla ZL w jakich godzinach gramy? Lub może inaczej, w jakich godzinach wg Was grać?
Dodając trzeciego grosza do tych dwóch już dorzuconych ;) powiem, że z tym miałem problemy. Wiadomo, że są okresy mniejszej i większej płynności na FX. Sesja azjatycka, w zależności od pary, ma z reguły płynność umiarkowaną. W dodatku koło 8:00 PL następuje odwrócenie (realizacja zysków). Możesz mieć ZL z nocy, ale jak wchodzi duża kasa w Londynie, a nie daj Boże jeszcze z NY, to rozjeżdżają biednych skośnookich. Dlatego osobiście staram się nie patrzeć na ZL z nocy i czekam na impuls londynu.

PS. Taka luźna dygresja - wielu nowych graczy szuka super wskaźników, które pokażą im co zrobi cena. A jednym z najlepszych (oprócz samej ceny ;) ) jest czas. Często ignorowany choć ma fundamentalne znaczenie.

gfx
Pasjonat
Pasjonat

Kod: Zaznacz cały

Moim zdaniem najważniejsza jest wręcz cała filozofia gry, a nie tylko prosta kreska. 
To również, ale kreska opisuje dużo.

Madins
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Madins »

Shadi pisze:Sprawa wejścia jest bardzo uznaniowa
Moment wejścia nie ma większego znaczenia, ważne żeby zgodnie z kierunkiem... reszta zależy od tego na ile potencjalnej straty możesz sobie pozwolić... Space Wars MO pięknie to opisuje, to naprawdę obowiązkowa lektura... Człowiek pokazał jak wejść 160 pip od idealnego wejścia a i tak zrobił piękny % konta.... genialny umysł....

gfx pisze:W ZL nie świece są najważniejsze, a potężne Breakout'y. Very Happy Świece oszukują.
Bardzo mądre słowa.... Breakout'y czyli utworzenie się świecy MOMO nadającej kierunek...

ZL ma pokazywać kierunek, możliwość odbicia, lub przebicia i kontynuacje... Momo pokazuje siłę ruchu w danym kierunku....dobre MM i w kółko robimy to samo.... Nic więcej nie potrzeba...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Każdy głupiec może cieszyć się z wygranej, ale tylko mądry potrafi znieść stratę.

Shadi
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Shadi »

Madins pisze:
Shadi pisze:Sprawa wejścia jest bardzo uznaniowa
Moment wejścia nie ma większego znaczenia, ważne żeby zgodnie z kierunkiem... reszta zależy od tego na ile potencjalnej straty możesz sobie pozwolić...
w teorii tak. W teorii można grać sobie same L - byle gdzie i kiedy się chce z SL pod 0,0000 - Myślę że nam nie wytną pozycji ;) Pozostaje tylko kwestia depo;)

Awatar użytkownika
pudel
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: pudel »

Świetny wątek Marcin.

Ostatnio zainteresowałem się tą metodą i mam pytanie dotyczące poprawnego wyznaczania ZL w pewnych sytuacjach. Chodzi o wielkość świecy momo w odniesieniu do świecy poprzedniej. W wątku Shadiego ZL w pierwszym poście Shadi opisuje momo jako świecę większą 2x od poprzedniej. Czy gdy mamy dwie świece pokazujące wyraźne momentum zbliżone długością do siebie można jako nasze Mighty Zone, w którym szukamy ZL traktować obszar w okolicy otwarcia drugiej z tych długich świec?

Załączyłem screena z wyresem H4 na Admiralu i FXCM. Inny datafeed, na FXCM można było wyznaczyć precyzyjne ZL, natomiast na Admiralu wg. sztywnych reguł (warunek = 2x większa świeca od poprzedniej) z offerem siedziałem trochę wyżej i niestety nie załapałem się na zjazd. :wink:

Sorry jeżeli takie pytania już padały, ale wątku Shadiego, jak i Twojego nie przeczytałem jeszcze w całości :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Zablokowany