Droga do zwycięstwa - part 2

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
JAREK67
Maniak
Maniak

Re: Droga do zwycięstwa - part 2

Nieprzeczytany post autor: JAREK67 »

Zephyr pisze:Marcin - mam pytanie. Dlaczego dzisiaj zagrałeś tylko jedną wzrostową pozycje? czemu nie pocisnąłeś większej ilości?
Chwila, nie tak szybko. O ile pamiętam to wg zasad zarządzania kapitałem, te cztery stratne pozycje wyczerpały limt strat na jeden dzień. I właściwie nie powinien już grać tego dnia. Chyba, że coś się zmieniło w regułach strategii?
Jeśli nie to po prostu chciał się odegrać. A to zły znak niestety.
edit: Może jednak to było właśnie zgodne z MM. I dlatego tylko jedna L na koniec była grana.
Nie widzę tej czwartej straty, więc trudno tak oszacować. A może tylko ja nie widzę przez tę cholerną gorączkę, która mnie dopadła. :lol:

Awatar użytkownika
klonmarcin
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: klonmarcin »

Jestem w longu od 32440 z tp na 33130.
JAREK67 pisze:Chwila, nie tak szybko. O ile pamiętam to wg zasad zarządzania kapitałem, te cztery stratne pozycje wyczerpały limt strat na jeden dzień. I właściwie nie powinien już grać tego dnia. Chyba, że coś się zmieniło w regułach strategii?
Była i czwarta strata - z tego longa tylko jego zamknąłem ręcznie na około -4p. Także coś tam jeszcze z tego limitu zostało. :)
Nie prowadzę szkoleń - nie sprzedaję sygnałów
No pain - No gain
Czas to pieniądz - ile jesteś w stanie go poświęcić?

https://www.youtube.com/watch?v=FLqQPZaiHvs

Rób to co kochasz, kochaj to co robisz, a nigdy nie będziesz musiał pracować...

Awatar użytkownika
klonmarcin
Maniak
Maniak

Dołożyłem 1/4 L po 32419 tp bez zmian.
No pain - No gain

Awatar użytkownika
klonmarcin
Maniak
Maniak

Na razie mnie nie będzie - także nie będę mógł nadzorować pozycji.
No pain - No gain

Awatar użytkownika
Zephyr
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Zephyr »

jak zwykle nie doczekałem sie konkretnej odpowiedzi na postawione pytanie.

Awatar użytkownika
Darkey
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Darkey »

Masz problem :)
“Obstacles can’t stop you. Problems can’t stop you. Most of all, other people can’t stop you. Only you can stop you.”J. Gitomer
"Otwórz oczy, pajacu." Sokrates

Awatar użytkownika
Zephyr
Stały bywalec
Stały bywalec

Myśle ze to nie Twój interes :)

Awatar użytkownika
Darkey
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Darkey »

Bo się tak dziwię co Cię czyjaś pozycja obchodzi może po prostu przywalił w tej jednej pełną stawką z braku czasu czy coś w tym stylu. Czy to takie istotne? Radzę się skupić na swoich. :P
“Obstacles can’t stop you. Problems can’t stop you. Most of all, other people can’t stop you. Only you can stop you.”J. Gitomer
"Otwórz oczy, pajacu." Sokrates

Awatar użytkownika
klonmarcin
Maniak
Maniak

Dzisiejsze podsumowanie:

Obrazek
free image hosting

Obrazek
host images

Dzisiaj taki sporo procent na plus bo ryzyko było trochę większe - łączny sl dla obu pozycji wynosił 30p przy zakładanym tp łącznym 140p. Osiągnięty zysk 72p - wartości w dużym przybliżeniu. Inaczej mówiąc - ryzyko było rozłożone na dwie pozycje. Ładnie poszli - piękny bonus na święta. :D
Zephyr pisze:jak zwykle nie doczekałem sie konkretnej odpowiedzi na postawione pytanie.
Zephyr pisze:Marcin - mam pytanie. Dlaczego dzisiaj zagrałeś tylko jedną wzrostową pozycje? czemu nie pocisnąłeś większej ilości?
Tyczy się wczorajszego dnia:
Już konkretnie:
- w momencie wejścia w pierwszy L miałem już 3x sl z trzech pozycji S - jednak wcześniej sl ten został zmniejszony ręcznie w przybliżeniu na 12,5p dla każdej S - czyli dla trzech daje to 38p. Limit na dzień był rozbity na 4 pozycje po 1/4 z sl 16p - czyli max 48p.

Czyli wychodzi nam, że zostaje jeszcze 10p - czyli taką mogę zawrzeć pozycję - oczywiście można tutaj manewrować typu większa pozycja - mniejszy sl lub mniejsza pozycja - większy sl. Została wybrana opcja - 1/4 L z sl 10p - dokładnie 10,7p. Bowiem nawet strata tych 48p przy aktualnym kursie złotówki i mojej wielkości lota nie powoduje straty 5%konta pozwoliłem sobie na jeszcze jedną pozycję L z sl w tym samym miejscu co poprzednie - ale jako, że było to wejście trochę wyżej to sl wynosił 11,8p. W tym momencie w przypadku straty tych obu pozycji L stracił bym około 60,5p czyli około 4,7% konta.

Po prostu nie chciałem już się bardziej narażać tego dnia - choć jeszcze było trochę zapasu. I nie jest tak, że np. 4 straty kończą grę tego dnia - grę kończy (powinna kończyć) strata 5% konta początkowego. Te 5% może być rozbite nawet na 100 transakcji - ale nie ma sensu się rozdrabniać.

Niektórzy pewnie pamiętają jak zdarzało się tracić i 7% jednego dnia - niestety tutaj to już konkretnie moje wina i walczę z tym.

Dodatkowo - przecież skąd mam wiedzieć gdzie pójdzie cena ? :D Równie dobrze mogła iść w dół a ja byłbym zapakowany w pełnej stawce w longi - i co wtedy?....

I jeszcze jedna sprawa - o ile pierwszy wpis dzisiaj o wejściu w L był o 8:55 czyli ponad godzinę i 10 minut po wejściu to już drugi wpis o dołożeniu kolejnego longa był już dokładnie minutę po wejściu - a może nawet wcześniej - już szybciej nie potrafię :D

Obrazek
picture hosting

Wejście było dokładnie o 8:56 czasu polskiego po cenie 1.32419. Każdy na swojej platformie może sobie sprawdzić gdzie była wtedy cena.... i gdzie tu miejsce na kombinacje.
Wejście z cofką o 13p i maksymalnym ruchem na ponad 66p.

Kto skorzystał jego zysk :D :D

Ale i tak ktoś może się powiedzieć, że akurat dzisiaj się udało - powtórz to uwierzę:D

A tutaj aktualna sytuacja:

Obrazek
image sharing

8)
No pain - No gain

Awatar użytkownika
Zephyr
Stały bywalec
Stały bywalec

Bo się tak dziwię co Cię czyjaś pozycja obchodzi może po prostu przywalił w tej jednej pełną stawką z braku czasu czy coś w tym stylu. Czy to takie istotne? Radzę się skupić na swoich. :P
Jakbyś odrobił zadanie domowe to byś wiedział że MM w tradingu Marcina odgrywa bardzo istotną rolę - i decyzje które podejmuję - kiedy pocisnąĆ 1 pozycje a kiedy 4-5 ma istotne znaczenie. Radze przeczytać cały wątek od dechy do dechy wtedy pogadamy i może zrozumiesz skąd te pytanie.

Marcin dzięki bardzo za konkretną odp na postawione pytanie !

Pozdrawiam
Zephyr !

ODPOWIEDZ