shogomad pisze:pedro pisze:
kojarzysz Jacqua Fresco ? ... jego idea jest wg mnie idealna, chociaż utopijna, ale nie niemożliwa : )
No pewnie ,ze kojarzę. Pełno dokumentów o nim widziałem i wywiady. Piękna sprawa. Za piękna ,żeby byla prawdziwa. A raczej możliwa do realizacji. Jak nasze pra,pra wnuki tego doświadczą to będzie dobrze. Pozatym tam nie będzie pieniędzy w formie jaką znamy teraz...to i fx nie będzie. Nie mniej droga nieunikniona jak mamy sie stać cywilizacją typu 1-go

. Tylko najpierw trzeba wytępić socjalizm i keynesizm bo z niego sie tam nie przeszkoczy. Prędzej z dobrobytu wolnorynkowego i liberalizmu czy wręcz libertarianizmu ekonomicznego sie tam znajdziemy. No i demokracja jeszcze na przeszkodzie...to zło.
dużo pracy przed następnymi pokoleniami : ) ... wiesz, jakby fx nie było i chciwości też, i pieniędzy ... to świat naprawdę mógłby skupić się na tym co ważne czyli... na rozwoju cywilizacji ... bo zgadzam się, że wszelkie *izmy stoją na przeszkodzie tego ... : )
Piękna sprawa koncepcje Fresco, i niestety zgadzam się, że 2-5 pokoleń jeszcze, kila wojen realnych i walutowych, krachów, hoss aż w takiej Nowej Zelandii czy Australii nagle ... zniknie pieniądz, ludzie będą żyć w dostatku i szczęściu rozwijając cywilizację... a za nimi pójdą w ślady inni, którzy zrozumieją, że to kolejny etap rozwoju : )
-- Dodano: 20 cze 2016, 15:57 --
Cblondyn pisze:jkar pisze:Wystarczy reflektor...
I o ile więcej widac...
poza chęcią zysku

Bóg nigdy nikogo nie zabił ani nie przyzwolił...
Jesli tak uwazasz - to jest w tym wewnetrzna sprzecznosc.
Kabel na oporze z H4.
Bóg nie zabił ale w jego imieniu miliony pozbawiono życia. Bo podobno taka była jego wola.
Królowie też nie zabijali tylko rozkazy wydawali, prawda?
kto jest winny, król czy rycerz który w imieniu króla zabija?
pistolety też nie zabijają... tylko ludzie, którzy ich używają...
religie mamiły, mamią i będą mamiły ludzi jeszcze długo... ale trzeba mówić o tym, że to one są źródłem wielu, bardzo wielu problemów : )