DayTrading: Piątek 28.12.2012

Dyskusje na temat aktualnej sesji: komentarze, analizy, opinie.

Sentyment EURUSD na dzisiaj

Czas głosowania minął 28 gru 2012, 23:18

Wzrost
21
53%
Bez zmian
6
15%
Spadek
13
33%

Liczba głosów: 40

Asset
Gaduła
Gaduła

Re: DayTrading: Piątek 28.12.2012

Nieprzeczytany post autor: Asset »

@Mpapież

Dziś byłem w Berlinie po towar. Ceny paliwa takie same co u nas (Euro spadło). Zatem ceny to już dawno mamy europejskie.

Mpapiez

Nieprzeczytany post autor: Mpapiez »

pr7emo pisze:
Mpapiez pisze:Wprowadzenie euro, zniszczy cały export, bo będziemy po prostu niekonkurencyjni
jak zniszczy eksport, jesteś negatywnie nastawiony
jeżeli zniknie ryzyko walutowe to więcej firm zacznie sprzedawać za granicą bo będą mieli jasno jakie zyski
a teraz wdrażają inwestycję po to by eksportować (eur 4,10) i muszą bawić się w traderów czy się interes opłaci, bo np przy 3,85 poniosą straty, nikt nie zna kursu za rok, za dwa (no chyba tylko analitycy) a z chwilą wejścia do strefy eur nie będzie w ogóle tek kwestii (założę się że ryzyko walutowe jest największym ryzykiem chcą podjąć się działalności eksportowej)
energię mamy nawet droższą niż na zachodzie, gaz też

Wiesz, mamy firmę która konkretnie sprzedaje głownie do Niemiec i Szwecji wyroby dla motoryzacji. W momencie wprowadzenia Euro wzrosną koszty zatrudnienia ludzi. I już nie będziemy konkurencyjni wobec Anglików, Niemców czy Francuzów. I wytłumacz mi, dlaczego Niemiec maiłby kupywać coś w Polsce, jeżeli po tej samej cenie ma u siebie ?

Jak już bardzo chcesz wiedzieć, to my np. Euro liczymy 3.50 przy wycenie dla zachodniego klienta i takie robimy założenia. Tak robi wiele firm exportujących. Dodatkowo każda umowa jest odpowiednio zabezpieczana na wypadek zbyt gwałtownych wahnięć waluty - więc ten argument odnośnie ryzyka wahnięc waluty jest generalnie rzecz mówiąc słaby i widać że to wypowiedź człowieka który z prowadzeniem działalności gospodarczej ma raczenie niewiele wspólnego.

@Asset

Tak ? To że nam Paliwo dowalili takie jak mają u siebie to od dawna wiadomo. Popatrz ile tam kosztuje żywność, jedzenie w knajpach, głupia puszka coli, materiały budowlane i to co najdroższe- działki budowlane.

Chodzi mi cały czas o to, że reszta cen dojdzie do Europejskich, a nam dalej pensja zostanie na poziomie Polskim -> 500 euro.
Ostatnio zmieniony 28 gru 2012, 15:33 przez Mpapiez, łącznie zmieniany 1 raz.

Seti
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Seti »

Pierdoły, że aż żal dupe ściska. Pewnie grozi nam klepanie biedy i szalejące wykresy waluty jak w Szwajcarii, Szwecji, Wielkiej Brytanii i Norwegii. Szkoda, że Chiny nie chcą przyjąć ojro - wreszcie by ktoś u nich zaczął inwestować.

Awatar użytkownika
Nowy500
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Nowy500 »

Nowy123 pisze:E/j teraz opor 113 84 nastepny
gdzie masz dalej u siebie kreske? bo ja sobie postawilem na 114.52 nie wiem czy z nonszalancja nie przesadzilem
https://www.myfxbook.com/portfolio/lukaas78/10913797

snikers_m
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: snikers_m »

Siema, ja tak z innej beczki, orientuje się ktoś może w jakich godzinach w poniedziałek zamykają rynek a w jakich otwierają we wtorek ?
Nikt nie jest nie omylny, jestem tylko człowiekiem... więc się mną nie sugeruj...

andrzej_s
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: andrzej_s »

W poniedziałek (31.12.2012) rynek zostanie zamknięty o godzinie 18:00, natomiast handel zostanie wznowiony we wtorek (01.01.2013) o godzinie 23:00

snikers_m
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: snikers_m »

Dzięki
Nikt nie jest nie omylny, jestem tylko człowiekiem... więc się mną nie sugeruj...

Awatar użytkownika
ivan26
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: ivan26 »

Mpapiez pisze:Wprowadzenie euro, zniszczy cały export, bo będziemy po prostu niekonkurencyjni

wiecie nie wiem jak to bedzie w polsce ale moge powiedziec ze od kilkunastu lat mieszkam we francji. swojego czasu jak zarabialem we frankach i raptem wprowadzili euro ze strzalu stracilem prawie 20% kasy , nie wspomne juz o tym ze przykladowo kiedys glupia kawa w knajpie kosztowala 0.8 franka a obecnie taniej niz 1.2 Euro nie kupi sie . co daje jakies 7dmio krotnie przebicie ceny nie wspominajac o zywnosci i tekstyliach wszystko w gore. gospodarka fr. na chwile obecna kuleje bardziej niz to w TV pokazuja. kazdy kto ma troche rozsadku to zamyka biznes i goni na wschod. za jednego zatrudnionego pracownika we fr. na pelen najmniejszy mozliwy etat tzw SMIC (1113.10E) jest prawie 700euro skladek nie wspomne juz o podatkach dochodowym i od wzbogacenia. Padaja ogromne zaklady chocby RENAULT w AULNAY sosu BOIS , jedna z najwiekszych fabryk Renaut w stanie likwidacji dwie inne fabryki tej samej firmy zreszta tez , na bruk idzie ponad 4tys ludzi . wiadomo concern nie padnie bo znalezli sposub na produkcje w rumuni. bija renowki razem z dacia.....Zreszta to nie odosobniony przypadek . Kto ma troche oleju w glowie zwiewa do polski rumuni ,bulgari . przystepujac do EURO mysle ze nie zbyt na tym skorzystamy.... Ipopieram tu zdanie kolegi....ww. :D

pr7emo
Fanatyk
Fanatyk

Nieprzeczytany post autor: pr7emo »

Mpapiez pisze:W momencie wprowadzenia Euro wzrosną koszty zatrudnienia ludzi. I już nie będziemy konkurencyjni wobec Anglików, Niemców czy Francuzów. I wytłumacz mi, dlaczego Niemiec maiłby kupywać coś w Polsce, jeżeli po tej samej cenie ma u siebie ?
no ale wiecznie polak ma być gorzej opłacany niż zachodni pracownik? mamy ciągle sprowadzać złom z europy zachodniej?
jak płace choć trochę dorównają zachodnim (u nich również rosną) co się stanie za x lat, to jak myślisz popyt wewnętrzny w PL będzie zadowalający? poza tym nieruchomości, wiesz jaką zdolność trzeba mieć w Deutsche banku żeby kupić mieszkanie 50m2 w wyszukanym tanim polskim mieście? 3 średnie krajowe, to absurd dyskutować o kosztach płacy pracownika i mówić że ryzykiem jest jej wzrost

@mpapiez, to jak się hedżować przed zmiana kursu? kupujecie tyle samo za granicą??

Awatar użytkownika
Nowy123
Fanatyk
Fanatyk

Nieprzeczytany post autor: Nowy123 »

Nowy500 pisze:
Nowy123 pisze:E/j teraz opor 113 84 nastepny
gdzie masz dalej u siebie kreske? bo ja sobie postawilem na 114.52 nie wiem czy z nonszalancja nie przesadzilem
nie wiem czy tam dojada jakos mi to nie wyglada na koniec korekty ja dalej jedynie skalpuje teraz

ostatni korekta z 112 50 poszla na 110 62 to masz pod 200 pipsa korekty terasz poszla korekta z 114 67 na 113 30 to 140 pipsa czy to koniec korekty raczej sie nastawim na L miedzy 112 60 - 80 oczywiscie obserwuje E/U co kreca bo moze i po korekcie byc i teraz cel nastepny to poprawaszczytow 115 i zobaczymy co tuz robia pozniej 117 90

Zablokowany