DayTrading: Piątek 07.08.2015

Dyskusje na temat aktualnej sesji: komentarze, analizy, opinie.

Prognoza EURUSD na dzisiaj

Czas głosowania minął 08 sie 2015, 00:00

Wzrost
11
50%
Bez zmian
5
23%
Spadek
6
27%

Liczba głosów: 22

sainim
Uczestnik
Uczestnik

Re: DayTrading: Piątek 07.08.2015

Nieprzeczytany post autor: sainim »

Cześć,
Jestem tu na forum od około roku (chociaz głownie czytam, napisałem chyba jeden post ;)), chciałem się przywitać i powiedzieć trochę o swoich problemach związanych z forexem.
Na forex jestem już jakiś czas, mniejsza o to ile, początki jak możecie się domyślić były słabe :) teraz jest lepiej, natomiast może byście mieli dla mnie kilka rad odnośnie tego, co mi przeszkadza tak naprawdę zarabiać (czytajcie niżej).

Na ogół jestem cierpliwy, ale na forex jakoś nie potrafię być cierpliwy, często jak próbuję nie otwierać pozycji po cenie rynkowej tylko limit, to od razu myślę, że cena mi odjedzie i w ogóle nie zarobię. Poza tym ja wolałbym inwestować w troszkę dłuższym terminie niż 1 dzień - patrzę głównie na świece 30min, 1h, 4h i wyższe, jednak nie do końca mi to wychodzi. A chciałbym móc po prostu zostawić pozycję na dłużej i powstrzymać się od jej zmiany - ze względu też na to, że często nie mogę jej doglądać w ciągu dnia "na spokojnie" i potem podejmuję błędne decyzje.

Może opowiem na przykładzie. Powiedzmy że na początku tego tygodnia zainteresowało mnie wejście w ropę (Brent), była powyżej 51$, miałem target powiedzmy 48,7$ (czyli dziś by wszedł). Jednak po poniedziałkowym zjeździe, kiedy zaczeła się cofka ceny w górę, to nie potrafiłem utrzymać pozycji i zamknąłem ją, potem wchodząc ponownie w ropę, ponownie zamykając pozycje i tak kilkakrotnie.
W efekcie zamiast zarobić na ruchu 51->48,7 (a byłby to ładny pieniądz), wyszedłem ledwo na plus. Jak Wy sobie radzicie z takimi sytuacjami? Nawet jeśli ustawiam SL na BE, to potem cały czas myślę o tym, że mi po prostu wyrzuci SL i pojedzie z powrotem w dobra stronę, a mi pozostanie niesmak.

Dzisiaj miałem podobną sytuację na GBPUSD. Miałem pozycję short po danych z USA, bardzo ładnie pozycja zarobiona, zamknąłem jej większą część, resztę zostawiłem i odszedłem od komputera stwierdziłem, że dzis już kierunek się nie zmieni. No i pewnie wiecie że później się mocno zdziwiłem ;) w efekcie zamknąłem w połowie powrotu resztę pozycji GBPUSD.

To jeszcze nie byłoby takim problemem, tylko że po takiej nagłej zmianie na rynku zacząłem otwierać pozycje na różnych instrumentach (wspominałem wyżej, że mam wrażenie że cena mi odjedzie).. I w efekcie czegoś takiego zawsze tracę. Potem trafionymi pozycjami odrabiam to z lekką nadwyżką a potem znowu robię coś głupiego i trochę się czuję, jakbym się kręcił w kółko (słowem: widzę, że często mam rację co do ogólnego ruchu, ale nie wiem, jakoś nie ufam sobie i potem zmieniam decyzje, jestem niekonsekwentny). I tu również pytanie jak się od czegoś takiego powstrzymać? Od myślenia w stylu "Straciłem zysk na GBPUSD w wysokości X pipsów, które uznalem wcześniej za pewne, więc muszę odrobić to na innej pozycji."). Efekt jest taki że bardzo udany dzień (do godziny ~17) kończę na minimalnym ale jednak minusie.:)

Jakie macie rady na te problemy? Chciałem robić coś takiego, że raz dziennie doglądam pozycji i wtedy też ustawiam nowe zlecenia limit (ew. stop) na kolejny dzień, a potem w ciągu dnia w ogóle nie patrzę co się z nimi dzieje. Ale nie wychodzi mi to, głównie z tego względu że już kilka razy się naciąłem że mimo że dobrze przewidziałem ruch, to potem następuje korekta albo nawet większy odwrót i bez mojej interwencji cały zysk zostaje wspomnieniem. Albo omija mnie wtedy jakiś naprawdę klarowny setup.

Myślałem, żeby może tutaj na forum założyć dziennik. Może wizualizacja swoich pozycji oraz ich werbalne uzasadnianie pomoże mi lepiej nimi zarządzać.

Sorry za przydługi post ;)

Awatar użytkownika
highend
Fanatyk
Fanatyk

Nieprzeczytany post autor: highend »

tomek123 pisze:Ropa pikuje nie będzie to miało przełożenia na edka ?

ropa - pisalem, że będzie rosła i d**a.
Natomiast 43.50 - 43.60 czyli tu gdzie jesteśmy.... walę Longa ;)
SL 43, a więc ciasno.
ale to dopiero w poniedziałek :)

a jeśłi puści - to lecim na 37 i nie ma zmiłuj wtedy. No trudno ;)
Ostatnio zmieniony 07 sie 2015, 21:04 przez highend, łącznie zmieniany 1 raz.
FB: highendforex - Tańczący z Wykresami

Awatar użytkownika
Jones
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: Jones »

karnak pisze:Pewnie boczniak między wsparciem, a oporem jeszcze "trochę" potrwa:
może ale najlepiej jak by close było wyżej od tej małej górki troszke jeszcze brakuje ?
a edzio usnął
Pamiętaj, że twoim celem jest grać dobrze, a nie grać często. Alexander Elder
http://www.forexfactory.com/jones_pl
https://www.myfxbook.com/members/Jones

Awatar użytkownika
shogomad
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: shogomad »

highend pisze:
Tomasz196407 pisze:...już sie wystrzelali na edku :?: , w lewo w prawo , góra dół, -> <-
powracamy do spadków,?
1...2...3... i świeca "jedziemy"
:)
Daj spokój...nikt tu tego nie zrozumie....hehehe :)

Awatar użytkownika
highend
Fanatyk
Fanatyk

shogomad pisze: Daj spokój...nikt tu tego nie zrozumie....hehehe :)
ja też nie rozumiałem o czym gadacie, obejrzałem filmiki i już wiem o co chodzi z 1...2..3..
przecież Dadas to wyjaśnił.

Ropa właśnie odbija ;) tak apropo.
ciekawe czy narysuje młotka ;d pół godziny to mało czasu ;)
nic nie robię - nie daję L.... w poniedziałek będę startował.
Ostatnio zmieniony 07 sie 2015, 21:27 przez highend, łącznie zmieniany 1 raz.

coolcov
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: coolcov »

Któryś z kolegów koło południa pisał mi że vsa to badziewie, nie pamiętam kto. Ja na edku znów w tym tyg zaronilem. Pomazywalem też tydzień temu. Ciekawe jak on. Podobno ma jakiś specjalistyczny wolumen. Więc go informuje że wolumen jest tylko jeden i nie ma gorszych czy lepszych wolumenow. Tylko tickowy i ulepszany tickowy nie nadają się do niczego.
Pozdrawiam wszystkich
VSA

Awatar użytkownika
highend
Fanatyk
Fanatyk

coolcov pisze:Któryś z kolegów koło południa pisał mi że vsa to badziewie, nie pamiętam kto. Ja na edku znów w tym tyg zaronilem. Pomazywalem też tydzień temu. Ciekawe jak on. Podobno ma jakiś specjalistyczny wolumen. Więc go informuje że wolumen jest tylko jeden i nie ma gorszych czy lepszych wolumenow. Tylko tickowy i ulepszany tickowy nie nadają się do niczego.
Pozdrawiam wszystkich
A pytałem żebyś wrzucił screena jak to wygląda u Ciebie ;) chyba, że tajemnica ;) LOL.
Freakout pisał, że VSA to bardziewie - że on ma coś lepszego....

i tyle.

tomek123
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: tomek123 »

Najgorzej jak edek otworzy się w poniedziałek tak na 1.07 i wszyscy powiedzą no tak miało spadać no ten piątek to tylko była taka pułapka no teraz wszystko widać niższy szczyt nie wyszli powyżej 1.1 no przecież wiedziałem trend spadkowy :roll:

flogopit2
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: flogopit2 »

coolcov pisze:Któryś z kolegów koło południa pisał mi że vsa to badziewie, nie pamiętam kto. Ja na edku znów w tym tyg zaronilem. Pomazywalem też tydzień temu. Ciekawe jak on. Podobno ma jakiś specjalistyczny wolumen. Więc go informuje że wolumen jest tylko jeden i nie ma gorszych czy lepszych wolumenow. Tylko tickowy i ulepszany tickowy nie nadają się do niczego.
Pozdrawiam wszystkich
od jakiegoś czasu słyszę hasło wolumen - warto zaznaczyć, że w mt4 i innych bezpłatnych platformach nie ma realnego wolumenu danego instrumentu - sprawa prosta: chcesz wolumen to zapłać a jak nie to żyj w przeświadczeniu, że masz wolumen hehe
... wyluzuj Zuza warkocze ...

Zablokowany