Zauważyłem, że bardzo lubię wykresy M30.
Nawet SMA na tym interwale daje czasem sporo sygnałów przecinając cenę.
To jest strategia, która chodzi mi po głowie także z myślą o manualnym tradingu.
Zasadniczo dobrze tutaj dopilnować momentu przesunięcia SL na BE samodzielnie, bo są różne warianty korekt po wejściu zawsze i trzeba się dopasować. A przesuwać lepiej, szczególnie w sytuacji gdy strategia ma dużo wejść i wymaga częstego uczestnictwa w rynku.
M30 nie wyzwala już takich emocji jak M1 i M5.
Zostaje kwestia TP, czy zadowalać się od razu % z depozytu, czy jednak celować w TP równe powiedzmy 2*SL.
Do końca tego tygodnia gram z trendem spadkowym, który obowiązuje na W1.
W przyszłym się zastanowię, czy w ogóle grać na XTB, ale jak znajdę motywację, to zacznę strategię M30 i pewnie wtedy zamnienię ten pamiętnik w miejsce publikacji zagrań (skoro będą występować rzadziej).
Z tego co widzę, mogą mieć rację ci którzy odradzają strategie o niskiej skuteczności. Czyli np te nakazujące brać tylko profity wielokrotnie wyższe od SL. Dłuższa konsolidacja i tracimy.
Takie strategie są ciężkie w momencie, gdy przechodzi się serie stratnych! Nie każdy potrafi to znieść.
Dogram jeszcze ten tydzień jak w kasynie, po prostu wrzucę wszystko w automat, a zostało niedużo - może odda.
Ale w dalszej perspektywie odpada taka gra, doprowadzi do niepotrzebnych nerwów i nie uszczęsliwi mnie nawet jeśli wyjdę na plus.
Nie wierzę w takie strategie i tyle. No dobra, może gdybym nie oglądał jej działania, a wykonywana by była przez EA bez mojej ingerencji, bo nie powiem: różne testy pokazywały, że się da.
Ale czy jest sens z perspektywy tradera, któy może sobie postawić jasny cel i go wykonać?
Bo w końcu narzędzia by to wykonać są!!!
A w perspektywie 200/300 transakcji i procentu składanego wynik może przejść najśmielsze oczekiwania!!!
Drugi temat, jak ninjaproject wcześniej wspomniałeś o kodowaniu i tradingu równocześnie: może to właśnie kwestia dostosowania swoich codziennych zajęć do takiej rzeczywistości: czyli mniej sygnałów niż na M1 i M5. I tutaj potzeba matką wynalazków. Po raz pierwszy skonfiguruję alert na MT4, żeby wysyłał mi sygnały na email

Skoro i tak codziennie dostaję mnóstwo maili, to dodam sobie jeszcze trochę. Taki Edek, Kabel, Gej, że o indeksach nie wspomnę!
I oduczę się gapienia w wykresy. A to może uzależnić i ostrzegam wszystkich początkujących.
Ale nie powiem, obserwacja wykresóww minutowych w realu to też wspaniała lekcja.
Ale na dzisiaj wystarczy