Dadas DayTrading Strategy

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Dadas

Re: Dadas DayTrading Strategy

Nieprzeczytany post autor: Dadas »

QTrader pisze:
Dadas pisze: ....
Aha!
Znaczy istnieje rzeczywista rzeczywistość w odróżnieniu od nierzeczywistej rzeczywistości?
To interesujące...
Jeśli dla Ciebie to takie trudne do zrozumienia:
Rożnica miedzy zarobkami z konta demo a konta rzeczywistego jest jak miedzy jednorożcem a koniem.
Konto demo istnieje w rzeczywistości wirtualnej i jedynie pieniędzy tam zarobionych nie można zrealizować.

Konto, na którym deponujesz twoje "realne" pieniądze jest tak samo wirtualne jak demo, z tą różnicą,
że istnieje większe prawdopodobieństwo, że zarobione tam kwoty będziesz mógł zamienić na dobra rzeczywiste,
ale nie na pewno.

Jednorożce istnieją w rzeczywistości bajek, filmów, internetu, programów komputerowych, wirtualnej.

Wynika stąd, że różnicy tutaj nie ma żadnej.

Emocje, które siedzą w tobie, to jedyna bariera.

Osobiście, miałem kiedyś 100 razy silniejsze emocje tredując na demo, ucząc się, niż mam teraz,
kiedy trejduję w tzw. realu.

Nie zmienia to faktu, że coś odkryłem, co pomaga dziesiątkom ludzi na całym świecie.

Radzenia sobie z własnym Ego i emocjami nie można nikogo nauczyć poprzez pisanie postów,
i potrzeba na to wielu, wielu lat treningu osobistego i doświadczenia.

Dadas

A tak wogóle, to bardzo, ale to bardzo interesujący jest fakt,
że najwięcej do powiedzenia mają ci,
którzy twierdzą, że to ich wogóle nie interesuje.

Tylko idiota zajmuje się tym, co go nie interesuje.

Albo ktoś, kto nie ma kontaktu z samym sobą i usilnie zaprzecza faktom.

Osobiście, jeżeli mnie coś nie interesuje, to nawet nie czytam tego.
A już na pewno nie zawracam sobie głowy pisząc jakieś bzdurne opinie!

To jest mój journal, a więc interesuje mnie co inni piszą na moim journalu.

Dlatego czytam te bzdury i na nie odpowiadam.

Tyle tylko, że coraz mniej mnie to "grzeje".

Dadas

Mały update co do mojej ewolucji w Tradingu.

Przestałem walczyć z rynkiem.
Teraz pozwalam rynkowi zabrać mnie z sobą.
W końcu, ja nic nie wiem, rynek zawsze wie.
Cena zawsze zrobi to co zrobi.
Moim zadaniem jest jedynie podstawić się pod najbardziej prawdopodobny scenariusz.
Wykorzystuję do tego zlecenia oczekujące typu Stop (Buy Stop, Sell Stop).
Czasami wchodzę po rynkowej, gdy sytuacja jest obiecująca, a nie ma miejsca na Stop Order.

Do Targetów wykorzystuję swój sposób obliczania rozsądnego ADR i szukam Potencjalnych S/R.
Czyli patrzę na historyczne PTECZ na poziomie moich Targetów.
Oraz wykorzystuję poziomy BO świec Trendowych.

Operuję w zakresie D1 - H1 w DT. Nie schodzę poniżej H1. Dla mnie niższe Tfy nie mają już sensu.
Mogę scalpować nawet D1, to nie ma znaczenia, PA jest PA.

I nie wierzę w żadne R/R, bo to po prostu jest bzdura.
Żadne R/R nie istnieje. To są jedynie wymysły pokryte jednym słowem : Strata.

Jedyne co ma sens, to Zarządzanie Pozycjami. Hedge i tym podobne techniki.

Jeżeli muszę stracić, po prostu wychodzę z tego trejdu.

Nie gonię za setkami Pipsów.
10 - 30 Pipsów dziennie w zupełności wystarczy.

Ci, którzy teoretycznie robią 500 - 700 Pipsów/tydzień powinni już dawno być milionerami albo lepiej.

Także, bzdury już mnie nie interesują.
Interesuje mnie systematyczny Profit, nic więcej.

Nadal jestem otwarty na chętnych, którzy chcą poznać bliżej moje metody.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
cajto
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: cajto »

O ile z pierwszą częścią Twojego posta się zgadzam, o tyle druga skłoniła mnie do napisania kilku słów, ponieważ uważam ją za nielogiczną.
Operuję w zakresie D1 - H1 w DT. Nie schodzę poniżej H1. Dla mnie niższe Tfy nie mają już sensu.
Mogę scalpować nawet D1, to nie ma znaczenia, PA jest PA.
Uwierz mi, że tak właśnie jest, niezależnie od TF schematy PA są jednakowe, dlatego twierdzenie o nieschodzeniu poniżej pewnych TF, bo to bez sensu ,uważam za ...bez sensu.
Rozumiem, że komuś może nie odpowiadać gra na jakichś TF, ale niech nie pisze że to jest bez sensu, bo on tam nic nie widzi!
I nie wierzę w żadne R/R, bo to po prostu jest bzdura.
Żadne R/R nie istnieje. To są jedynie wymysły pokryte jednym słowem : Strata.

Jedyne co ma sens, to Zarządzanie Pozycjami. Hedge i tym podobne techniki.
No, tutaj poszedłeś już grubo po bandzie :roll:
Skąd będziesz wiedział, czy system którym grasz jest dochodowy jeśli nie jesteś w stanie określić jego Zysku do Straty, co uważam za jeden z podstawowych elementów w MM?
Przykład: Zysk wynosi 3, Strata 1, statystycznie 50% sygnałów jest zakończonych osiągnięciem TP - dopóki nie zmienimy tych założeń, nie ma miejsca na porażkę, matma na to nie pozwala.
Co do "Hedge i tym podobne techniki" na tym samym instrumencie, to wg mnie brak zaakceptowania własnej pomyłki, a co za tym idzie straty. Ciągle jesteśmy w grze, "zarządzamy" naszą pozycją :lol: , oczywiście przy dobrze dobranym MM kiedyś zamkniemy to zlecenie z zyskiem, ale czy nie lepiej zamknąć zlecenie na SL i skupić się na kolejnych sygnałach?
Nie gonię za setkami Pipsów.
10 - 30 Pipsów dziennie w zupełności wystarczy.

Ci, którzy teoretycznie robią 500 - 700 Pipsów/tydzień powinni już dawno być milionerami albo lepiej.
To nie liczba pipsów decyduje o byciu lub nie milionerem na FX, to MM, a w nim między innymi R/R...
Nadal jestem otwarty na chętnych, którzy chcą poznać bliżej moje metody.
Reasumując, zanim zaczniesz uczyć innych uzupełnij swoje braki na poziomie podstawowym.

Dadas

cajto pisze: Uwierz mi, że tak właśnie jest, niezależnie od TF schematy PA są jednakowe, dlatego twierdzenie o nieschodzeniu poniżej pewnych TF, bo to bez sensu ,uważam za ...bez sensu.
Rozumiem, że komuś może nie odpowiadać gra na jakichś TF, ale niech nie pisze że to jest bez sensu, bo on tam nic nie widzi!
Ja nie napisałem, że tam nic nie widzę, tylko, że mnie to nie interesuje.
Widzę to samo, widzę wszystko co można zobaczyć.
Co mi Broker oferuje.
cajto pisze: No, tutaj poszedłeś już grubo po bandzie :roll:
Skąd będziesz wiedział, czy system którym grasz jest dochodowy jeśli nie jesteś w stanie określić jego Zysku do Straty, co uważam za jeden z podstawowych elementów w MM?
Przykład: Zysk wynosi 3, Strata 1, statystycznie 50% sygnałów jest zakończonych osiągnięciem TP - dopóki nie zmienimy tych założeń, nie ma miejsca na porażkę, matma na to nie pozwala.
Co do "Hedge i tym podobne techniki" na tym samym instrumencie, to wg mnie brak zaakceptowania własnej pomyłki, a co za tym idzie straty. Ciągle jesteśmy w grze, "zarządzamy" naszą pozycją :lol: , oczywiście przy dobrze dobranym MM kiedyś zamkniemy to zlecenie z zyskiem, ale czy nie lepiej zamknąć zlecenie na SL i skupić się na kolejnych sygnałach?
Odpowiedź jest prosta.
Nie istnieje żaden dochodowy lub niedochodowy system.
Dochodowy lub nie może być tylko Trejder.
Matematyka, niestety nie ma w FX żadnego skutecznego zastosowania.
Nawet duże banki, które mają dział Quantowy mają także dział ludzki.
A zyski przynoszą im nie Quanty, a ludzie trejdujący w sposób inny niż my, detaliści.
Oni nie używają SL. Oni zarządzają swoimi pozycjami.
Co więcej, 75% ich transakcji to transakcje stratne, tzw. scouty/testy.
25% to transakcje zyskowne, te wlaściwe, które generują zysk.

Wiem to od kogoś, kto był Trejderem w kilku dużych bankach, a obecnie zarządza miliardowym funduszem prywatnym.

Jeden Trejder będzie generował zyski daną metodą, inny będzie dokładnie tą samą metodą tracił swoje pieniądze.
Trochę o tym wiem, ponieważ poznałem już sporą ilość Trejderów z całego świata i co raz to nowych poznaję.

Niektórzy Trejdują krótko, inni nawet 20 lat.

Owszem, zgadzam się, że jeżeli Trejder nie jest gotowy na ryzyko, to powinien zamykać straty szybko, ale i rozsądnie.
Tylko, nie na urojonej zasadzie R/R, ponieważ prawdopodobieństwo straty jest tak samo duże jak zysku, albo i większe.
O ile wogóle można tu mówić o jakimkolwiek prawdopodobieństwie, ponieważ tu mamy zbyt dużo zmiennych niekontrolowanych.

Masz całkowitą rację, matma nie daje miejsca na stratę, pod 1 warunkiem, że Trejder będzie systematycznie
generował co najmniej 50% zyskownych trejdów zgodnie z założeniem R/R, bezwzględnie.
I tu pojawia się ten zasadniczy problem, którego żadna matma nie przeskoczy!

Stąd, wszelkie próby matematycznego zdefiniowania jakegokolwiek systemu są skazane na porażkę,
a faktyczna skuteczność danego systemu nie zależy od systemu, tylko od człowieka, który go stosuje.
cajto pisze:To nie liczba pipsów decyduje o byciu lub nie milionerem na FX, to MM, a w nim między innymi R/R...
Ani liczba Pipsów, ani MM, ani R/R, tylko zamykanie pozycji na Proficie.
Pokaż mi jednego bankruta, który zawsze bierze Profit.
cajto pisze: Reasumując, zanim zaczniesz uczyć innych uzupełnij swoje braki na poziomie podstawowym.
Ja już to robię, nie od wczoraj, i moi uczniowie mają fantastyczne wyniki.
Przynajmniej ci, którzy są ze mną od co najmniej kilku miesięcy i nie przestają się rozwijać.
Ci, którzy nie wytrzymują, mają to co mają.

Masz, oczywiście prawo do swojego zdania, ale uważaj z wyciąganiem wniosków.

Ja ciebie nie namawiam do zmiany twoich poglądów ani do zmiany strategii.
Wierzysz w R/R i dobrze ci to wychodzi, brawo, tak trzymaj!

W innym wypadku, nie próbuj przerobić świata pod swoje poglądy i przekonania.

Rób swoje i pozwól innym robić swoje.
Ostatnio zmieniony 12 paź 2013, 18:56 przez Dadas, łącznie zmieniany 2 razy.

Dadas

Wyjaśnienie w kwestii Timeframów:

Ruch np. 80 Pipsowy, czy nawet 200 Pipsowy może się wydarzyć w przeciągu milisekundy
lub kilkunastu minut, lub trwać kilka godzin, albo dni nawet, dużo zależy od instrumentu.
Ja stawiam, obecnie, na te ruchy, które mogą potencjalnie się sfinalizować w kilkanaście, kilkadziesiąt minut.
Jeżeli cena się ślamaży i nie chce generować Pipsów, zamykam, choćby i na 1 Pipsie.

Duży i szybki ruch będzie tak samo widoczny na dużym Tfie.

Poza tym, nie interesuje mnie wchodzenie na "najlepszym" poziomie, tylko podstawienie się pod ruch.
Jeżeli ten ruch wystąpi, to mój plan zostaje zrealizowany, szybko i skutecznie.

Nie obchodzi mnie, że świeca się zrobiła na 200 Pipsów.
Obchodzi mnie jedynie to, że mój TP 30 lub 60 Pipsów został zgarnięty przez cenę.

A jeżeli w danej akcji z innych względów zgarnąłem 10 Pipsów, to jestem tak samo zadowolony.

I 1-2 transakcje na dzień, i tyle.

Jeżeli się zdarzy, że nie zdążyłem, lub nie widziałem okazji i w danym dniu transakcji nie było,
to także nie ma żadnego znaczenia, po prostu jest następny dzień.

To jest mój obecny styl w realu.
Na demo mogę sobie pofantazjować.

Awatar użytkownika
cajto
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: cajto »

Kolejny raz mógłbym wypunktować bezsens Twoich wypowiedzi, nie zrobię tego jednak z prostego powodu - Ty nic z tego nie wyniesiesz, przez myśl Ci nawet nie przejdzie "może gość ma rację, może to ja się mylę", masz swój pogląd na FX który jest zamknięty na jakąkolwiek polemikę inną od niego.
Nie napisałem poprzedniego postu aby Ci tak po prostu dokopać, uważam że to to piszesz to brednie, a kolejny post mnie w tym utwierdził.
Mało tego, pierwszy raz po przeczytaniu jakiegoś posta ogarnęła mnie autentyczna zgroza... Uczniowie którzy odstępują od Ciebie mają to co mają :shock: :idea: :!: :!: :!:

Dadas

cajto pisze:Kolejny raz mógłbym wypunktować bezsens Twoich wypowiedzi, nie zrobię tego jednak z prostego powodu - Ty nic z tego nie wyniesiesz, przez myśl Ci nawet nie przejdzie "może gość ma rację, może to ja się mylę", masz swój pogląd na FX który jest zamknięty na jakąkolwiek polemikę inną od niego.
Nie napisałem poprzedniego postu aby Ci tak po prostu dokopać, uważam że to to piszesz to brednie, a kolejny post mnie w tym utwierdził.
Mało tego, pierwszy raz po przeczytaniu jakiegoś posta ogarnęła mnie autentyczna zgroza... Uczniowie którzy odstępują od Ciebie mają to co mają :shock: :idea: :!: :!: :!:
A, tu się akurat mylisz, bardzo.
Ja wiem, że ty masz rację.
Co nie onacza wcale, że ja nie mam racji.

Ty masz swoją rację, ja mam swoją.

Ani twoja racja nie jest tą jedyną, ani moja.

Ja bardzo często słucham innych racji i testuję je.

Dla mnie, twoja racja skutkuje jedynie rozwalaniem kolejnych kont.

Moja racja skutkuje potrajaniem kont w 2-3 tygodnie.

I nie twierdzę, że twoja racja jest lepsza czy gorsza.

Ona po prostu jest twoją racją, która działa dla ciebie, o ile działa.

Powtarzam, testowałem systemy tego typu, które ty proponujesz.
Jedyne co mnie z tego wychodzi, to rozwalanie kolejnych kont.

Trejdując według moich zasad, pomnażam kolejne konta, mając prawie 90% skuteczność.

Takie są moje fakty, moja rzeczywistość, moja racja.

Dadas

Pozatym, cajto, co ty wogóle wiesz o moim systemie,
skoro ani jednego posta o nim nie przeczytałeś,
a jest 165 stron po 20 postów na stronie?

Owszem, polemika jest mile widziana, pod warunkiem, że dyskutant jest obeznany z tematem.

JAREK67
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: JAREK67 »

Dadas,
Ja mam prośbę.
Jeśli chcesz pokazać, ze masz rację to pisz tu, nie na ff.
Tylko dowody w postaci konkretnych sukcesów mogą uciszyć krytykę.
Sam bardzo chętnie poczytam.

ODPOWIEDZ