Człowiek vs Maszyna - Trading "uznaniowy"

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
LowcaG
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: LowcaG »

Songo89K pisze:Łowca,nazywają to tutaj doświadczeniem,bądź opatrzeniem z wykresami.
I rozumiem, nie da się tego przekazać na szkoleniu, na papierze itp? (to problem szkoleń z innego wątku chyba rozwiązany)

A co z patternami? To też jest nieopisywalne? Czuje, że ten pattern i to wszystko? (nie pytam z przekory, tylko z ciekawości)

[edit]
Songo89K pisze:Pamiętajmy,że po drugiej stronie są LUDZIE,nie maszyny,i widzą to samo co my,skoro ktoś widzi gartleya,inny trójkąt,a jeszcze inny coś innego,ale ma gdzieś zapisane że w 90% daje mu to zysk,to nikt mu nie wmówi że gra losowo,bo to jest nieprawda dopóki ktoś mu tego nie udowodni.
Czyli jednak ktoś coś tam widzi? , jakoś między sobą "uznaniowcy" argumentują. Przekażesz mi jakiś prosty pattern? taki prosty i najbardzije skuteczny ja spróboje znaleźć X takich patternów a ty mi powiesz, które to nie są TE patterny, a które są?
Ostatnio zmieniony 20 cze 2012, 14:48 przez LowcaG, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Esco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Esco »

Greenhaze pisze: To proste. Cena nigdy nie spedza tam duzo czasu.
Doskonale.

Jak to wyrazić ilościowo?

Awatar użytkownika
matka
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: matka »

Songo89K pisze:Dokładnie tak,jednak nie muszę umieć tego dokładnie napisać na kartce,żeby zarabiać,tylko p oto żeby ktoś to po mnie powtórzył.
Pod warunkiem, że sam po sobie również nie chcesz powtarzać, czyli każdy trade jest... ;)
A powiedz, jak wybrałeś metodę, skoro nie sprawdziłeś czy patterny (zwał jak zwał) i skuteczność się powtarzają?
Obrazek
Unfortunately, more to come

Greenhaze
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Greenhaze »

Esco pisze:
Greenhaze pisze: To proste. Cena nigdy nie spedza tam duzo czasu.
Doskonale.

Jak to wyrazić ilościowo?
'

Wyliczyc stosunek ilosci odbic do ilosci zamkniec po drugiej stronie i zwazyc to iloscia testow tego poziomu. ?

Po wyodrebnieniu poziomu mozna sprawdzic jego "ciasnosc" poprzez wyliczenie sredniej glebokosci penetracji przy odbiciach.
Ostatnio zmieniony 20 cze 2012, 14:51 przez Greenhaze, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: Ink. »

Slowo klucz to doświadczenie, i tyle w temacie, czy jesteś motorniczym, czy handlowcem, czy prezesem czy po prostu doisz krowy na pobliskiej farmie, nie ważne, najważniejsze jest doświadczenie, doświadczona osoba zawsze będzie lepsza od żółtodzioba, szybciej reaguje na zmiany, wie na czym stoi, czego się spodziewać itp

a pisanie że forex jest inny to bull shit ;) jest taki sam jak inne rzeczy których trzeba sie nauczyć a mowienie że jest inny to proba uzasadnienia sobie że FX to coś wyjatkowego dla nielicznych :D

system nieuznaniowy to mit ;)

poniżej przykład ambitnego zadania pod tytułem AE lepiej zinterpretuje DOM, upadło po 2 dniach ;)

http://www.forex-nawigator.biz/dyskusje ... hp?t=20402
Ostatnio zmieniony 20 cze 2012, 14:52 przez Ink., łącznie zmieniany 1 raz.

Songo89K
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Songo89K »

Łowca,
na szkoleniu można patern przedstawić 2 liniami.
Nie mam pojęcia jak to przedstawić w algorytm,bo czas,wahania cenowe,są prawie zawsze różne.

"A powiedz, jak wybrałeś metodę, skoro nie sprawdziłeś czy patterny (zwał jak zwał) i skuteczność się powtarzają?"

Jak zamiast samych "-" są głownie plusy.

Dużo osób gra na pinbary,w obszarach na którym znajduje się S/R.Łatwo pokazać na rysunku,nie mam pojęcia jak przedstawić to w formie EA.
Czy przez to mój system nie działa?nawet jakbym grał nim od 10-20 lat?

Awatar użytkownika
alinoe
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: alinoe »

matka pisze:okresie. Udowodnienie, że żaden człowiek nie jest w stanie wychwycić schematów wyłącznie oglądając wykres i zbacktestować to w głowie jest banalne.
To ciekawe bo ja robię takie backtesty ręcznie właśnie bazując na schematach, które widzę na wykresie (oczywiście ich tu nie ujawnię). Gdy zrobię kilka razy ten sam test to mogę uzyskać rózne wyniki ale różnice nie są znaczące. Przykładowo jeśli profit factor liczony z R (risk/reward) w kolejnych testach wynosi 3,5-4,5 to dla mnie rozrzut jest akceptowalny. Krótko mówiąc moja gra opiera się na backtestach bardziej niż na doświadczeniu niemniej jeśli ktoś zarabia na doświadczeniu to nie widzę problemu, w końcu tu chodzi o pieniądze.

LowcaG
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: LowcaG »

Songo89K pisze:Łowca,
na szkoleniu można patern przedstawić 2 liniami.
Nie mam pojęcia jak to przedstawić w algorytm,bo czas,wahania cenowe,są prawie zawsze różne.
Spoko, może ty jednak się zgodzisz na eksperyment...
Mogą byc 2 linie, metoda jest prosta (choć czasochłonna)... narysujesz mi te " 2 linie" (coś prostego, nie musi być nawet sygnał, tylko jakiś pattern).. ja Ci pokarzę moje wg. tego co mi pokazałeś...jeżeli pokaże źle te linie, to powiesz mi, że są złe i dobrze by było powiedzieć np. dlaczego są złe...wtedy ja poprawie moje "doświadczenie" i znów Ci pokażę, a Ty znów ocenisz,, ok?

(oczywiście jeżeli to nie są tajne patterny, jakiś prosty poproszę, bo też szkoda czasu :) )

Awatar użytkownika
matka
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: matka »

Ink. pisze:Slowo klucz to doświadczenie, i tyle w temacie, czy jesteś motorniczym, czy handlowcem, czy prezesem czy po prostu doisz krowy na pobliskiej farmie, nie ważne, najważniejsze jest doświadczenie, doświadczona osoba zawsze będzie lepsza od żółtodzioba, szybciej reaguje na zmiany, wie na czym stoi, czego się spodziewać itp

a pisanie że forex jest inny to bull shit jest taki sam jak inne rzeczy których trzeba sie nauczyć a mowienie że jest inny to proba uzasadnienia sobie że FX to coś wyjatkowego dla nielicznych

system nieuznaniowy to mit
Przypuszczam, że takie właśnie treści serwowane są na tych słynnych szkoleniach "z systemów".
Ink. pisze:poniżej przykład ambitnego zadania pod tytułem AE lepiej zinterpretuje DOM, upadło po 2 dniach
A może nie dało się już wytrzymać Twojej obecności tam i projekt przeniósł się gdzie indziej? Myślisz, że jeśli czegoś nie widzisz, to tego nie ma?

alinoe pisze: ja robię takie backtesty ręcznie właśnie bazując na schematach, które widzę na wykresie (oczywiście ich tu nie ujawnię).
To po co o tym piszesz? Nie sądzisz, że to trochę groteskowe i dziecinne pisać "wiem, ale nie powiem"?
Obrazek
Unfortunately, more to come

Songo89K
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Songo89K »

Niestety jestem złym przykładem bo dopiero od miesiąca praktykuje "swój sposób gry".

Często gram w taki sposób:
cena przebija LL,bądź HH,w przeciągu paru minut wraca do ost HH/LL i leci dalej,tworząc nowe HH/LL,następnie wraca znowu do poprzedniego HH/LL(tego pierwotnego) i wtedy zajmuje pozycję,jednak z SL jest różnie.

Jednak nie gram tylko w ten sposób,ważne są dla mnie również inne głowne pary skorelowane.
Nie mam pojęcia jak to opisać,jeszcze nie teraz.

ODPOWIEDZ