Człowiek vs Maszyna - Trading "uznaniowy"

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Awatar użytkownika
Microbi
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Microbi »

matka pisze: Chodzi o to, że sami "uznaniowcy" nie znają tych szczegółów, sami nie wiedzą dlaczego weszli tu a nie tam, to jest niesamowite
a dla mnie niesamowite jest to jak idziesz w zaparte. Ta dyskusja dobitnie potwierdza że nie wszystko da się na EA przepisać. Bagatelizujesz doświadczenie, trader uczy się się podświadomie i też na tej płaszczyźnie dokonuje wyboru. Widzę dany setup i wchodzę bez żadnego ale, po prostu wiem. Nazywaj to jak chcesz, ale jak dla mnie Twoje podejście jest mocno ograniczone. Są różne rodzaje handlu i nie zawsze da się to jakimś kodem napisać. To tak jak by niewidomemu tłumaczyć czym jest zielony różni się od czerwonego, tak się Matka z Tobą dyskutuje.

Awatar użytkownika
matka
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: matka »

xmmm pisze:Żeby stwierdzić które rozwiązanie jest lepsze nie potrzeba znać zasady działania porównywanych rozwiązań biorąc pod uwagę wynik końcowy jako ilość zarobionych pieniędzy wniosek jest prosty - więcej zarobił czyli jest lepszy, tak jak w biegach na 100m na olimpiadzie, kryterium jest czas ten kto przebiegnie najszybciej wygrywa nikt nie docieka w jakich butach biegł, a może na bosaka, czy jest murzynem czy białym itp.
Rozumiem co masz na myśli, ale ja nie pracuje już nad systemami, które przyniosą dużą stopę zwrotu w ciągu jednego miesiąca, bez względu na pozostałe parametry. Uważam, że nie o to w grze na forexie chodzi. W zasadzie obecnie bardziej interesuje mnie nie czy a dlaczego coś zarabia.
xmmm pisze:Tego typu porównanie to nie porównanie EA i tradera a raczej programisty który wykonał dziesiątki obliczeń statystycznych, symulacji, testów przy użyciu odpowiednich programów aby wychwycić pewne powtarzające się schematy które dadzą mu statystyczną przewagę nad rynkiem, natomiast doświadczony trader także wychwycił pewne schematy jednak on zrobił to przy pomocy własnego mózgu oglądając wykresy. To która z metod okazała się lepsza pokazuje zwrot procentowy.
Moim zdaniem dużo ważniejsze są inne parametry, zwrot procentowy za określony czas tak naprawdę nic nie mówi, przyjmując że nie kończymy gry po tym okresie. Udowodnienie, że żaden człowiek nie jest w stanie wychwycić schematów wyłącznie oglądając wykres i zbacktestować to w głowie jest banalne. Próbuję to robić m.in. w tym wątku, ale gdy podmiot eksperymentu orientuje się, że traci grunt pod nogami kończy się to nieprzyjemnie i chyba dam sobie spokój. Paradoks polega na tym, że każdy trader musiał by to zrobić, żeby wiedzieć, jak przyjęte przez niego patterny na s/r czy cokolwiek, sprawdzały się na rynku w przeszłości. Na jakiej innej podstawie mógłby stwierdzić, że to może mieć szansę powodzenia i zacząć to stosować?
xmmm pisze:Gra na forex nie musi być sprowadzana do statystycznych i matematycznych rozwiązań jako jedynie słusznych, można do tego podejść jak do wbijania gwoździa bierzesz młotek, trochę gwoździ i się uczysz po kilku, kilkunastu czy kilkudziesięciu próbach umiesz wbić gwoździa nie wiedząc jakie siły działają na gwoździa, jakie na młotek a jakie na deskę, gdybyś był fizykiem to pewnie wszystko mógłbyś rozpisać wzorami i obliczyć, ale po co to robić skoro efekt jest taki sam.
Z perspektywy mojego doświadczenia forex bardziej należało by porównać do dokowania promu na stacji kosmicznej przy prędkości względnej 30m/s. Możesz to próbować robić ręcznie po zaledwie paru treningach albo włączyć autopilota. Prawdopodobieństwo powodzenia w pierwszym wypadku powiedzmy że wynosi 1:10000, populacja na forum twierdząca że "się da" to właśnie ten 0,01%. Oczywiście przy "drugiej próbie" wszystkich ich wykosi, jeśli rozumiesz co mam na myśli.

Gdy już spędziłeś swoje w symulatorze i przeżyłeś real, po jakimś czasie, być może z nudów, zaczynasz się zastanawiać dlaczego tak jest. Jak zwykle w wypadku bardzo skomplikowanych mechanizmów, które wybranym udaje się przez pewien okres czasu obsługiwać na czuja z niewytłumaczalną zręcznością, niektóre odkrycia są wręcz szokujące, na tyle kontrowersyjne, że prawie nikt nie jest w stanie ich przyjąć do wiadomości, pomimo że są udowodnionymi naukowo faktami. Taka karma homo sapiens.
Ostatnio zmieniony 20 cze 2012, 14:38 przez matka, łącznie zmieniany 3 razy.
Obrazek
Unfortunately, more to come

Awatar użytkownika
Esco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Esco »

Esco pisze: Pytam więc czym sie wyróżnia SR spośród nieskończonej ilości linii jakie można poprowadzić przez wykres?
ktoś mi potrafi odpowiedzieć na moje proste pytanie?

Obrazek
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 20 cze 2012, 14:28 przez Esco, łącznie zmieniany 2 razy.

LowcaG
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: LowcaG »

Microbi pisze: Widzę dany setup i wchodzę bez żadnego ale, po prostu wiem.
Greenhaze co prawda się nie podjął, ale Ty potrafisz mnie nauczyć jakiegoś prostego setupu (nawet nie całego tylko jakiś "kawałek") który bedę w stanie potwarzać? Czy da się go przekazać? (nie chcę być ządną ze stron, w dyskusji)

Songo89K
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Songo89K »

brother pisze: Porównanie sportu to tradingu akurat nie jest do końca trafione, tam liczy się przede wszystkim sprawność fizyczna, motoryka, a tu jedynie wiedza.
Znajdzie się się nie jeden który powie,że trafienie piłką w poprzeczkę z 30 metrów jest prawie że niemożliwe,z odpowiednimi obliczeniami sprawa wygląda inaczej.
Ale czy chłopak który gra w piłkę od dziecka i trafia 9/10 razy w poprzeczkę,który nie ma pojęcia o fizyce i matematyce ma farta,czy jednak po prostu ma doświadczenie,i "wie" jak uderzyć w zależności od butów,wiatru,wysokości poprzeczki...

Nie dojdziecie do porozumienia,bo są tu tacy który potrafili zrobić jednego miesiąca 200%,drugiego 300%,i oni mają gdzieś czy dla Nas/Was to jest uznaniowe czy nie.
System ma działać,jak działa przynosi efekty,a to czy ja/bądź ktoś inny potrafi to zmienić w program to mnie to nie interesuje panowie.

Nie muszę wiedzieć z czego składa się samochód żeby jeździć,kiedy uzupełniać płyny,czym grozi nieuzupełnienie.Mam od tego warsztat(SL) i jak coś jest nie tak,on się tym zajmuje.

EDIT:
Esco pisze:
Esco pisze: Pytam więc czym sie wyróżnia SR spośród nieskończonej ilości linii jakie można poprowadzić przez wykres?
Esco,jest tak jak mówisz,S/R jest tysiące,jednak kluczowe są te,na których cena reagowała dość gwałtownie w przeszłości.
Czy to dotkła i na miesiąc odleciała ,czy też przebiła,zrobiła retest i poleciała dalej.
Ok jest to uznaniowość,ale nie losowość...
Ostatnio zmieniony 20 cze 2012, 14:34 przez Songo89K, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
matka
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: matka »

Songo89K pisze:Znajdzie się się nie jeden który powie,że trafienie piłką w poprzeczkę z 30 metrów jest prawie że niemożliwe,z odpowiednimi obliczeniami sprawa wygląda inaczej.
Songo, dobry człowieku, trafiaj sobie piłką w poprzeczkę na jakiś forum sportowym, bardzo proszę.
Obrazek
Unfortunately, more to come

LowcaG
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: LowcaG »

Songo89K pisze:Ale czy chłopak który gra w piłkę od dziecka i trafia 9/10 razy w poprzeczkę,który nie ma pojęcia o fizyce i matematyce ma farta,czy jednak po prostu ma doświadczenie,i "wie" jak uderzyć w zależności od butów,wiatru,wysokości poprzeczki...
Jak ktoś ci to już napisał, to jest coś innego, to jest nazwijmy to pamięć/trening motoryczny... i ten chłopak nie ma dostępu do wiedzy dlaczego trafia...to zwykle dobrze wyćwiczona sieć neuronowa...maszyny to powtarzają...(i potrafią się wyuczyć)
Dlatego nie może tego wyjaśnić, nawet jak by chciał....

Tu raczej nie wystepuję(chociaż może) tego rodzaju wyćwiczenie... czyli trader nie ma jako tako systemu który może opisac i mówić, ze ma system, tylko "czuje" rynek, i reaguje na określone bodźce...
Ale wtedy nie mówmy o systemie, tylko na pytanie dlaczego akurat tak? odpowiedź powinna brzmieć, bo tak mi się wydaje (i może mu się dobrze wydawać)

No ale mówienie o jakiś patternach i pokazywanie ich innym, wskazuje, że to nie jest coś co się czuje tylko coś co jest do opisania...
Ostatnio zmieniony 20 cze 2012, 14:36 przez LowcaG, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
brother
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: brother »

Esco pisze:ktoś mi potrafi odpowiedzieć na moje proste pytanie?
Wsparcie zamieniło się w opór ?
Certyfikaty i Zaświadczenia Potwierdzam rzetelność szkolenia każdy poziom. Dołącz do nas zostań autoryzowanym szkoleniowcem na terenie EU szczegóły na stronie http://piv.pivpiv.dk/

Songo89K
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Songo89K »

Matka,skoro nie przyswajasz jak mówimy o tradingu,to próbowałem w prosty sposób zobrazować problem.

Łowca,nazywają to tutaj doświadczeniem,bądź opatrzeniem z wykresami.

"No ale mówienie o jakiś patternach i pokazywanie ich innym, wskazuje, że to nie jest coś co się czuje tylko coś co jest do opisania..."
Dokładnie tak,jednak nie muszę umieć tego dokładnie napisać na kartce,żeby zarabiać,tylko p oto żeby ktoś to po mnie powtórzył.

Pamiętajmy,że po drugiej stronie są LUDZIE,nie maszyny,i widzą to samo co my,skoro ktoś widzi gartleya,inny trójkąt,a jeszcze inny coś innego,ale ma gdzieś zapisane że w 90% daje mu to zysk,to nikt mu nie wmówi że gra losowo,bo to jest nieprawda dopóki ktoś mu tego nie udowodni.

Greenhaze
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Greenhaze »

Esco pisze:

Obrazek

To proste. Cena nigdy nie spedza tam duzo czasu. Stosunek odbic do zamkniec po drugiej stronie jest duzo wiekszy.
Ostatnio zmieniony 20 cze 2012, 14:47 przez Greenhaze, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ