Czarny czwartek na franku (15.01.2015) a zachowanie brokerów

Oferta brokererów rynku walutowego Forex oraz opinie użytkowników na ich temat.
aldona.sss
Stały bywalec
Stały bywalec

Re: Czarny czwartek na franku (15.01.2015) a zachowanie brok

Nieprzeczytany post autor: aldona.sss »

przemolb, tak ja też jestem bardzo ciekawa tematu

napisalam na fejscie do goscia ze szkolenia ktory mi o tym opowidal, jak bede cos wiecej wiedziala na pewno dam znac

Awatar użytkownika
MarioDM
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: MarioDM »

Oglądałem wczoraj serial "Dolina Krzemowa" , drugi sezon. W dzięsiątym, ostatnim odcinku była scena, w której sąd orzekał w postepowaniu arbitrażowym.W skrócie chodziło o to, że pewien informatyk był zatrudniony w firmie programistycznej i firma chciała przejąć jego oprogramowanie bo testował je w czasie pracy na sprzęcie firmowym.
Ponieważ faktycznie jeden raz tak postapił, więc sąd orzekł, że oprogramowanie jest własnością firmy.
Najciekawsza była druga część orzeczenia. Sąd dopatrzył się, że w umowie o pracę była dopisana klauzula, że informatyk nie może szukać zatrudnienia w podobnej firmie.
Sąd uznał, że w ten sposób informatyk nie miał mozliwości szukania pracy, przez co uznał klauzulę za nielegalną i samą umowę o pracę za niezgodną z przepisami, przez co orzekł, że umowa o pracę jest nieważna.

Nie wiem na ile fabuła serialu jest zbieżna z rzeczywistością amerykańską i jak to się ma do naszej rzeczywistości.
Przyszło mi jednak do głowy, że skoro brokerzy forexowi zmuszają klientów do podpisywania umów zawierających klauzule niezgodne z prawem lub z ustalonymi normami etycznymi to w przypadku straty, klient może dochodzić w sądzie do uznania umowy z brokerem za nieważną i wystąpić o zwrot wszystkich wpłaconych pieniędzy.

Jeśli ktoś ma znajomego prawnika to niech zapyta się go jakby to wyglądało w świetle naszego prawa i czy można by to uzyskać w sądzie. Wówczas sprawa przekrętu frankowego mogłaby nabrać innego koloru.
Trust no bit**es.
Należy tępić ludzi o mentalności niewolników, okutych w powiciu.

aldona.sss
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: aldona.sss »

ano właśnie podobnie było w mojej sprawie w ktorej broker nie wykonal mojego stop lossa w ogole i walnal mnie na niezla sumke. Brok sie tlumaczyl ze on niby ECNem jest i ze nie ponosi odpowiedzialnosci za realizacje zlecenia, on tylko niby przekazuje to do Londynu i tam w Londynie moje zlecenie jest realizowane :lol:

Mysmy argumentowali ze takie zapisy umowy sa niezgodne z prawem i razaco naruszajce zasady uczciwego obrotu i ze polski brok ponosi odpowiedzialnosc za dzialanie podmiotow zagranicznych ktorymi sie posluguje do realizacji zlecenia klienta.

I sedzia uznala te zapisy za klauzule niedozwolone, ponadto powiedziala ze skoro broker nie jest w stanie wykazac ze prawidlowo wykonal zlecenie i ze rzeczywiscie nie byl stanie wykonac mojego stop lossa ze wzgledu na rzekome wrunki rynkowe, a to na brokerze ciezar dowodu spoczywa w tej sytuacji, to moje powodztwo jest uzasadnione i zasadzil mi kase ktora zadalam z odsetkami ustawowymi.

fxwał
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: fxwał »

Czy dobrze zrozumiałem wypowiedź?
Już wygrałaś proces z brokerem?

-- 11 lip 2015, 15:25 --

Przeczytałem Twoje pozostałe posty, z których wynika, że jednak wygrałaś.
Gratulacje! 8)

Awatar użytkownika
daromanchester
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: daromanchester »

MarioDM pisze: Jeśli ktoś ma znajomego prawnika to niech zapyta się go jakby to wyglądało w świetle naszego prawa i czy można by to uzyskać w sądzie. Wówczas sprawa przekrętu frankowego mogłaby nabrać innego koloru.
https://uokik.gov.pl/rejestr_klauzul_ni ... onych2.php
http://www.kredytjakwbanku.pl/index.php ... ady-umowa/
"Ekspert to taki człowiek, który popełnił wszystkie możliwe błędy w bardzo wąskiej dziedzinie" - Niels Bohr
"Każdy głupi może wiedzieć. Sedno to zrozumieć" - Albert Einstein

ofiarasaxo
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: ofiarasaxo »

Ktoś napisał, że powstaje jakieś stowarzyszenie poszkodowanych przez brokerów. Mam prośbę o jakies namiary albo kontakt na priv. Zaczynam właśnie proces z brokerem o zagrabione pieniądze i chciałbym ewentualnie skonsultować parę spraw. Poza tym też czytałem na forum, że jest w W-wie jakiś prawnik , który specjalizuje się w tego typu tematach - jakby ktoś miał namiar to byłbym wdzięczny za podesłanie

z góry dziękuję

zbisow
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: zbisow »

http://antywindyk.pl/ zajrzyjcie na ta stronę może coś ciekawego znajdziecie, co przyda się w sprawach sadowych z brokerami

Mirandola
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Mirandola »

Dziś dostałem kolejne pismo, w którym mbank nadal twierdzi, że należycie wykonał zobowiązanie i straszy pozwem. Oczywiście zero odniesienia merytorycznego do zarzutów. Ciągle ta sama śpiewka. A co u Was w temacie?

alanFX
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: alanFX »

do mnie tez sie dobijaja ale ja tym oszustom grosza zlamanego nie oddam, chociaz spac juz nie moge przez te ich cholerne pisma a zona glowe mi ciagle suszy ze komornik, ze to ze tamto, ze mieszkanie, samochod... wspolnosc majatkowa itp itd... ehhh

w przyszlym tygodniu wybieram sie do tego mecenasa z w-wy co mi Aldona polecila, jestem ciekawy jak to wszystko wyglada z prawnego punktu widzenia i czy mam szanse na odzyskanie chociaz czesci pieniedzy ktore stracilem i czy rzeczywiscie ten komornik mi grozi , zobaczymy

ODPOWIEDZ