Czarny czwartek na franku (15.01.2015) a zachowanie brokerów

Oferta brokererów rynku walutowego Forex oraz opinie użytkowników na ich temat.
Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Re: Czarny czwartek na franku (15.01.2015) a zachowanie brok

Nieprzeczytany post autor: raposo »

Nie trzeba się wgryzać. Wystarczy przeczytać pierwsze dwa zdania :P
The loss on foreign currency positions amounted to CHF 29.3 billion. A valuation loss of
CHF 1.0 billion was recorded on the gold holdings.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Awatar użytkownika
MarioDM
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: MarioDM »

raposo pisze:Nie trzeba się wgryzać. Wystarczy przeczytać pierwsze dwa zdania :P
The loss on foreign currency positions amounted to CHF 29.3 billion. A valuation loss of
CHF 1.0 billion was recorded on the gold holdings.
Już rozumiem. Ta strata to stąd, że nakupili się sporo eurasów i jak kurs Eur/Chf zanurkował to na tym stracili.
Czy oni mają nas za idiotów ? Skoro zdecydowali się na złamanie bariery to wiedzieli, że tak będzie, a skoro wiedzieli to zabezpieczyli się. Jeśli tego nie zrobili tzn. , że zadziałali na szkodę banku, którym zarządzają. Kiedyś zarządowi działającemu na szkodę firmy groziło więzienie, ale zdaje się, że ten przepis zmieniono w wielu krajach. Na pewno w naszym.
Trust no bit**es.
Należy tępić ludzi o mentalności niewolników, okutych w powiciu.

NaviF
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: NaviF »

Oj Mario, to proste.
Bronili Franka. To wiadome. Wywaliali swój drukowany towar, bo każdy go chciał. Eksportowali więc to co dla świata wydawaćby się mogło najlepsze. Wydawali Franki na Euro. Skupowali wraz ze spadkiem a nawet podciągając kurs czasami by osłabiać swoją walutę (interweniując). I robili to,aż do ceny 1,20. :-0
Do momentu aż im się kasa nie skończyła lub policzyli, że się zagalopowali i nie stać ich na to, by zbierać coraz mniej warte Euro (dodrukowane w "nieograniczonej" podaży). Papier tochę kosztuje. :-)
Mają teraz dużo Euro (towru skupionego drożej, dużo drożej)
Dziś Euro kosztuje mniej. Prawda? Czyli można by powiedzieć. Przepłacili.
Dziś za tą samą walutę zapłaciliby mniej swoich franków. Teoretycznie mogliby do 15.01 poczekać i tą samą ilość towaru kupic taniej -wydać mniej CHF :-) A tak, wartość zakupionego towaru w "magazynach" SNB spadła bo spadł kurs Euro względem CHF, czyli CHF się umocnił. Towar (Euro) w tej samej ilości kupiony byłby taniej.
Stąd ta ujemna wycena ich "zapasów".
Działali, można powiedzieć jak Gierek w latach 70-tych. Chcieli dobrze ale im nie wyszło.
Idealnym prezesem SNB byłaby osoba, która chciałaby źle i też by jej nie wyszło.

-- 30 kwie 2015, 21:56 --

Tak z innej beczki ale w nurcie 15 stycznia roku pamiętnego.
Gdyby tak udało się udowodnić i zakwalifikować działania broków lub ich zaniechanie jako nieuczciwą praktykę rynkową, pozwalałoby to żądać (na podst. art. 12 ustawy o nieuczciwych praktykach rynkowych) unieważnienia umowy i zwrotu wzajemnych świadczeń, w tym wypadku uniewaznienia wszystkich transakcji klientów w wykonaniu umowy OTC. Może któryś z ekpertów prawnych by się szerzej wypowiedział. Może sugestie jak do tego podejść?

Swoją drogą obserwuję dziwny zanik aktywności w tym wątku i w tym temacie.
Albo wszyscy walczący skulili ogony gdyż sktecznie zostali przestraszeni - wpłacili całość debetów.
(Na wieść o sądowych i ostatecznych wezwaniach do zapłaty z kancelarii prawnych albo juź się dogadali z brokiem.
I tu widzę pewną niewdzięczność z ich strony bo nie dzielą się swoimi newsami.
Na okręcie są jeszcze ludzie którzy walczyć postanowili. Wspomóżcie ich swoją wiedzą!
Jak przebiegały "negocjacje". Jak na skargi Klientów reaguje KNF, UOKiK, czy sam broker?

openinvestment
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: openinvestment »

Jestem na pokładzie. Nie wiem jak wszyscy ale co najmniej cześć osób wciąż nie przystała na warunki oszustów.

andrzej-sk
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: andrzej-sk »

openinvestment pisze:Jestem na pokładzie. Nie wiem jak wszyscy ale co najmniej cześć osób wciąż nie przystała na warunki oszustów.
Tak trzymać, oszustów sie tępi a nie idzie z nimi na ugodę.

furex
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: furex »

Ja ze swoimi 5kzł "debetu" w mForex też na pokładzie. List z kancelarii dostałem, nie odpowiedziałem kanciarzom. Z oszustami się nie układam.

czarny.czwartek
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: czarny.czwartek »

NaviF pisze: Tak z innej beczki ale w nurcie 15 stycznia roku pamiętnego.
Gdyby tak udało się udowodnić i zakwalifikować działania broków lub ich zaniechanie jako nieuczciwą praktykę rynkową, pozwalałoby to żądać (na podst. art. 12 ustawy o nieuczciwych praktykach rynkowych) unieważnienia umowy i zwrotu wzajemnych świadczeń, w tym wypadku uniewaznienia wszystkich transakcji klientów w wykonaniu umowy OTC. Może któryś z ekpertów prawnych by się szerzej wypowiedział. Może sugestie jak do tego podejść?
Może warto wobec tego rozważyć utworzenie grupy zorientowanej na podjęcie kroków prawnych w kierunku unieważnienia umów z brokerami? Znikłaby tym samym bariera związana z niejednorodnym charakterem roszczeń poszkodowanych klientów względem swoich brokerów, należałoby zasięgnąć porady w wyspecjalizowanych kancelariach, być może któraś (w przypadku większej ilości osób/ kwot wchodzących w grę) zgodziłaby się nawet na wynagrodzenie uzależnione od wyniku.

NaviF
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: NaviF »

furex pisze:Ja ze swoimi 5kzł "debetu" w mForex też na pokładzie. List z kancelarii dostałem, nie odpowiedziałem kanciarzom. Z oszustami się nie układam.
Prawdopodobnie dobre posunięcie. Wczytaj się do czego własciwie mają ci dwaj Panowie pełnomocnictwo!
Piszą w liście, że mogą negocjować odnosnie warunków spłaty a fakt jest taki, że wykraczaliby poza zakres umocowania!
Moim zdaniem to ściema. Czekamy na kolejne "prezenty".

openinvestment
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: openinvestment »

Chciałbym pomóc ws. mForexu. Czy mógłbym prosić o kontakt i szczegóły do przeanalizowania?

przemoo
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: przemoo »

MarioDM pisze:Mam ciekawy news w temacie reklamacji dotyczących frankowego przekrętu.
Sprawa dotyczy mojego konta w GO4X.
W feralnym dniu na moim rachunku była otworzona długa pozycja na Eur/Chf.
15 stycznia pozycja ta (i wszystkie inne otworzone pozycje) została zamknięta przez tzw. MC .
Pozycja na Eur/Chf została zamknięta o godzinie 10:33:08 po kursie 0,9706 . Spowodowało to wyzerowanie mojego kapitału oraz utworzenie ujemnego debetu.
Złozyłem mailem reklamację do TMS. Pierwszą reklamację odrzucili tłumacząc się, że takie mieli kwotowania od dostawców płynności. Złożyłem drugą i powołałem się na ceny z Bloomberga, które o tej godzinie (10:33) wynosiły 1,11459 . Wskazałem również w reklamcji, że GO4X jest brokerem MM więc nigdzie nie przekazywał moich zleceń. Powoływałem się również na pismo z KNF, w którym KNF podnosił kwestię, ze klient również tak jak broker powinien mieć prawo do odstąpienia od transakcji w pewnych sytuacjach.
Zażądałem aby uznali kurs Bloomberga albo cofnęli transakcję otwarcia Eur/Chf.
W czwartek 2 kwietnia dostałem na maila odpowiedź na reklamację, którą GO4X ... tam dam ... uznał w całości. Czyli rozliczył mi zamknięcie pozycji po 1,11459.
Szczerze mówiąc jestem mocno zaskoczony takim załatwieniem sprawy. Pozytywnie zaskoczony. Nie tylko, że obecnie nie mam ujemnego debetu, ale odzyskałem 50% kapitału.
Niniejszym klienci XTB i Bossy również powinni zrobić to co ja. To też brokerzy MM więc być może macie szanse na podobne rozwiazanie sprawy jak ja.
Postawa GO4X zasługuje na pochwałę. Niestety nie wszystkie rachunki TMS są tak samo potraktowane. GO4X to broker MM, a pozostałe konta TMS to najprawdopodobniej STP do Saxo. Dopóki saxo przez sąd nie zostanie zmuszony do uczciwego rozliczenia klientów , dopóty TMS też pewnie tego nie zrobi. Przynajmniej klienci GO4X powinni być usatysfakcjonowani.
Taka to wyższość brokera MM na STP/ECN.
Pisze ten tekst dopiero dziś , gdyż czekałem na wypłatę z GO4X. Jestem z natury nieco nieufny i mimo maila uwzględniającego moją reklamację wolałem się przekonać naocznie. Kasa wpłynęła na mój rachunek bankowy wczoraj.
Czyli wzystko gra. GO4X odzyskał w ten sposób moje zaufanie. Szkoda tylko, że trwało to niemal 3 miesiące. Mimo wszystko jestem zadowolony.
Dowody, na które się powołałem w reklamacji, czyli notowania z Bloomberga zamieszczam w załącznikach. Pisma KNF nie mogę dołączyć bo załącznik jest zbyt duży.Chętnie go udostępnię - może jakieś sugestie jak to zrobić.
Klienci brokerów MM niech próbują !
Ciekawe jak się zachowaja brokerzy STP/ECN jak chociażby mForex czy Noble.

mam podobna sytuacje jak ty miales -tez wyzerowany rachunek w go4x-tylko ze niestety nie skladalem zadnej reklamacji bo zbyt bylem przybity,nawet mialem telefon od brokerow -z zapytaniem czy roszcze do nich jakies pretensje,o ile pamietam to odpowiedzialem ze zasadniczo nie ale mogli zablokowac transakcje feralnego dnia-jak niektorzy inni brokerzy.
Terz widze jakies swiatelko w tunelu-czy nadal mam jakies szanse to reklamowac po ponad 3 miesiącach?

ODPOWIEDZ