Ceny mieszkań
witam 
rozmowa widze zeszla glownie na tematy warszawy, ale powiem wam jak to u mnie mniej wiecej wyglada...mieszkania male i "tanie" bo nigdzie nie pracuje na etacie i kredytu za duzego nie zorganizuje pomimo moich szczerych checi hehe..wiec glownie napisze wam o 1 i 2 pokojowych a nie o luksusowych domach
(zalozylem tez jakis czas temu temat o kredytach hipotecznych a dochodach z gieldy: http://www.forex.nawigator.biz/dyskusje ... hp?t=14426 jakby ktos mogl cos dodac do tematu bylo by naprawde fajnie
)
ogolnie to jestem z ELBLAGA (okolo 125tys). kawalerke 35m2 mozna tutaj znalesc za mniej wiecej 120.000zl. w stanie do malego remontu, ale tez taka ze mozna od razu tam zamieszkac bez obawy ze mieszkanie sie zawali lub ze dostaniemy jakiejs choroby hehe...po taniosci i w slabym stanie mozna cos wyrwac juz za okolo 90.000. problem jest tez taki ze w tym miescie nie dzieje sie kompletnie nic
niby nad morze blisko, nad jeziora blisko, lasy blisko...ale miasto jako miasto smutne i nudne..w dni powszednie po 23 na ulicach pusto jak po ataku kosmitow...wszyscy spia bo rano na 6 pewnie do pracy
aktualnie mieszkam sobie w TROJMIESCIE (wynajmuje)...miasto duze, calkiem sympatyczne, hale sportowe, stadiony sie buduja, imprezy sportowe na okraglo, zycie nocne jak najbardziej na + szczegolnie w sezonie, blisko do morza, lasy na okolo, wszelakie sklepy pod reka i ludzie chyba jacys tacy milsi, bardziej zadowoleni i usmiechnieci..korki niestety sa..jakby ktos chcial samochodem dojezdzac do pracy np z sopotu do gdanska glownego to w godzinach szczytu 1,5h spokojnie...szczegolnie teraz bo wszedzie remonty i objazdy. mozna tez SKM i ZKM no ale........
co do cen mieszkan to niestety elblag razy dwa....35-40m gdzies w GDANSKU to wydatek 230-250tys. chodzi o w miare normalna dzielnice "w miescie", tez niestety w stanie do remontu...oczywiscie mozna troche taniej na obrzezach, czy gdzies tam pod obwodnica ale to sie mija z celem kompletnie zeby do centrum dojezdzac 30min. w SOPOCIE gdzie aktualnie zamieszkuje i bardzo mi sie tu podoba ceny niestety jeszcze wyzsze. okolo 280tys za 38m w wiezowcu. nowsze lokale w lepszych dzielnicach potrafia kosztowac nawet 500tys za 35m2
decyzji jeszcze nie podjalem co wybiore...caly czas sie nad tym zastanawiam i jeszcze troche finansowo mi brakuje.
PS. i niestety wcale nie zauwazylem spadku cen przez ostatni rok

rozmowa widze zeszla glownie na tematy warszawy, ale powiem wam jak to u mnie mniej wiecej wyglada...mieszkania male i "tanie" bo nigdzie nie pracuje na etacie i kredytu za duzego nie zorganizuje pomimo moich szczerych checi hehe..wiec glownie napisze wam o 1 i 2 pokojowych a nie o luksusowych domach

ogolnie to jestem z ELBLAGA (okolo 125tys). kawalerke 35m2 mozna tutaj znalesc za mniej wiecej 120.000zl. w stanie do malego remontu, ale tez taka ze mozna od razu tam zamieszkac bez obawy ze mieszkanie sie zawali lub ze dostaniemy jakiejs choroby hehe...po taniosci i w slabym stanie mozna cos wyrwac juz za okolo 90.000. problem jest tez taki ze w tym miescie nie dzieje sie kompletnie nic

aktualnie mieszkam sobie w TROJMIESCIE (wynajmuje)...miasto duze, calkiem sympatyczne, hale sportowe, stadiony sie buduja, imprezy sportowe na okraglo, zycie nocne jak najbardziej na + szczegolnie w sezonie, blisko do morza, lasy na okolo, wszelakie sklepy pod reka i ludzie chyba jacys tacy milsi, bardziej zadowoleni i usmiechnieci..korki niestety sa..jakby ktos chcial samochodem dojezdzac do pracy np z sopotu do gdanska glownego to w godzinach szczytu 1,5h spokojnie...szczegolnie teraz bo wszedzie remonty i objazdy. mozna tez SKM i ZKM no ale........

co do cen mieszkan to niestety elblag razy dwa....35-40m gdzies w GDANSKU to wydatek 230-250tys. chodzi o w miare normalna dzielnice "w miescie", tez niestety w stanie do remontu...oczywiscie mozna troche taniej na obrzezach, czy gdzies tam pod obwodnica ale to sie mija z celem kompletnie zeby do centrum dojezdzac 30min. w SOPOCIE gdzie aktualnie zamieszkuje i bardzo mi sie tu podoba ceny niestety jeszcze wyzsze. okolo 280tys za 38m w wiezowcu. nowsze lokale w lepszych dzielnicach potrafia kosztowac nawet 500tys za 35m2

decyzji jeszcze nie podjalem co wybiore...caly czas sie nad tym zastanawiam i jeszcze troche finansowo mi brakuje.

^^^ tak tez moge napisac i ja o Warszawie. Ostatnio jakas propaganda w mediach o lecacych cenach w dol... co gdzie ???seba pisze:
na woli za dziure w ziemii 57m2 krzycza 520tys... poooooowalilo co niektorych. Najgorzej ze znajduja sie ludzie, ktorzy to kupuja

kupuj POLSKIE produkty
Być może są miasta / dzielnice gdzie cena jest stała. Ja rozglądałem się wstępnie za mieszkaniami już jakiś rok. Ostatnie miesiące z zamiarem kupna. I sam widzę że ceny jednak poszły w dół. Przykładowo standard mieszkania który rok temu chodził po 170-180 tyś, teraz mogłem kupić za 130-140. Więc jest taniej...
- Damian_GTK
- Pasjonat
Cyb czy możesz powiedzieć w jakim mieście ceny tak poszły w dół? Jeżeli rzeczywiście tak jest to ja w to wchodzęCyb pisze:Być może są miasta / dzielnice gdzie cena jest stała. Ja rozglądałem się wstępnie za mieszkaniami już jakiś rok. Ostatnie miesiące z zamiarem kupna. I sam widzę że ceny jednak poszły w dół. Przykładowo standard mieszkania który rok temu chodził po 170-180 tyś, teraz mogłem kupić za 130-140. Więc jest taniej...

Pozdrawiam
TRZYMAJ SIĘ PLANU ! ! !
------------------------------------
PRICE ACTION zapraszam na STRONĘ, www poniżej
------------------------------------
PRICE ACTION zapraszam na STRONĘ, www poniżej
W Szczecinie gdzie mieszkam cena mieszkania w centrum 4 pokojowego 90 m2 3 lata temu - niemal 400 000 zł ( wiem bo sąsiadka tyle wzięła ) - a ten co wziął wziął to z zamiarem zysku inwestycyjnego - no to zyskał .... sytuacja go przycisnęła i musiał sprzedać za 330 000 bo nie było żadnych innych chętnych
spójrzcie na allegro i inne serwisy - setki tysięcy chałup stoi do kupienia, działek - i jest tego coraz więcej - a skoro podaż przewyższa popyt to cena musi zacząć spadać
spójrzcie na allegro i inne serwisy - setki tysięcy chałup stoi do kupienia, działek - i jest tego coraz więcej - a skoro podaż przewyższa popyt to cena musi zacząć spadać
Damian miasto nie ma znaczenia. Tylko weź pod uwagę jeszcze jedną rzecz. Jak zaczniesz przeglądać ogłoszenia o mieszkaniach zauważysz że niektóre lokale stoją na ogłoszeniach dobre pół roku... Jeżeli taka osoba chce przykładowo 200.000 pln, a buja się pół roku, to jasne jest że wołasz jej nie więcej niż 150.000.
I teraz albo te mieszkanie stoi bo komuś nie zależy aby z ceny spuścić, albo stoi bo nie było chętnych. W tym drugim wypadku masz bardzo duże szanse powodzenia.
Więc nie oceniaj rynku tylko i wyłącznie po cenach wyjściowych.
Chociaż akurat te u mnie spadły...
Tak czy inaczej - myślę że 3500 za m2 ( mieszkanie po remoncie ) jest dobrą ceną...
A no i jeszcze jedna ważna kwestia. Jeżeli gdzieś średnia cena mieszkania wynosiła 130 tyś, to wiadomo że nie spadnie na 80. Natomiast tam gdzie średnia cena mieszkania wynosiła 300 tyś, jest duża szansa na spadek do 230-250.
Z małych cen zawsze gorzej zjechać bo nie ma praktycznie z czego...
I teraz albo te mieszkanie stoi bo komuś nie zależy aby z ceny spuścić, albo stoi bo nie było chętnych. W tym drugim wypadku masz bardzo duże szanse powodzenia.
Więc nie oceniaj rynku tylko i wyłącznie po cenach wyjściowych.
Chociaż akurat te u mnie spadły...
Tak czy inaczej - myślę że 3500 za m2 ( mieszkanie po remoncie ) jest dobrą ceną...
A no i jeszcze jedna ważna kwestia. Jeżeli gdzieś średnia cena mieszkania wynosiła 130 tyś, to wiadomo że nie spadnie na 80. Natomiast tam gdzie średnia cena mieszkania wynosiła 300 tyś, jest duża szansa na spadek do 230-250.
Z małych cen zawsze gorzej zjechać bo nie ma praktycznie z czego...
http://nieruchomosci.pb.pl/2440186,2515 ... ie-kredyty
poza tym chyba cos sie ruszylo na rynku... niektorzy deweloperzy juz czuja posuche i zaczeli obnizac cene... oczywiscie obnizki sa symboliczne, ale zaczynaja sie. Podobno.... podobno.... mozna kupic w wawie juz mieszkanie za 6K/m2 ale niesetety nie widac po ogloszeniach. Jutro sprawdze organoleptycznie udajac sie do biura sprzedazy...
Swoja droga z ogromna niecierpliwoscia czekam na wejscie nowelizacji ustawy dot programu "rodzina na swoim" gdzie cena za m2 nie bedzie mogla przekroczyc 7100pln w wawie. W K O N C U !!!!!!

poza tym chyba cos sie ruszylo na rynku... niektorzy deweloperzy juz czuja posuche i zaczeli obnizac cene... oczywiscie obnizki sa symboliczne, ale zaczynaja sie. Podobno.... podobno.... mozna kupic w wawie juz mieszkanie za 6K/m2 ale niesetety nie widac po ogloszeniach. Jutro sprawdze organoleptycznie udajac sie do biura sprzedazy...

Swoja droga z ogromna niecierpliwoscia czekam na wejscie nowelizacji ustawy dot programu "rodzina na swoim" gdzie cena za m2 nie bedzie mogla przekroczyc 7100pln w wawie. W K O N C U !!!!!!
kupuj POLSKIE produkty
Potwierdzam w Ostrołęce ceny nawet wyższe.Damian_GTK pisze:Cyb czy możesz powiedzieć w jakim mieście ceny tak poszły w dół? Jeżeli rzeczywiście tak jest to ja w to wchodzę Mam porównanie w swoim mieście wielkości ponad 60 tys mieszkańców - ceny to od 3300 - 3500 za metr kw (oczywiście w zależności od lokalizacji i jakości wykończenia). Szczerze mówiąc na dzień dzisiejszy nie zauważyłem takiego spadku cen o jakim Ty napisałeś (rzędu 20-25%). Jest oczywiście drobna korekta na tym rynku, ale rzędu 2-5% - nie więcej. Jak dojdzie do jakiegoś poziomu Fibo to czas kupować
Pozdrawiam
Miło,że kolega Damian_GTK z okolicy