Budowa stanowiska pracy - Jeden komputer wiele monitorów

Wszystko co związane z zapleczem technicznym tradera, czyli m.in. komputery, smartfony, tablety, VPS'y itp.
Awatar użytkownika
eco89
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: eco89 »

dzieki za odp. Dalbym ci jakis punkt, sog lub pochwałe ale nie wiem jak to się robi na tym forum;]

Zrobione ;)
MrYogi

Ral1n
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Ral1n »

eco89 pisze:dzieki za odp. Dalbym ci jakis punkt, sog lub pochwałe ale nie wiem jak to się robi na tym forum;]

Zrobione ;)
MrYogi

SOG - to "na niebieskim forum" się daje. 8) 8) 8)

Ciekawi mnie tylko jak taki setup jest rozwiązany, bo chyba na dzień dobry wymagana jest odpowiednia konfiguracja kart graficznych - np quad SLI.

Awatar użytkownika
eco89
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: eco89 »

z tego co sie rozejrzałem w tych zestawach della są karty graficzne raczej nie pierwszej młodości, stad pytanie, czy lepiej dokupić drugą karte graficzną (chociażby używaną) czy może wystarczy rozdzielacz sygnału?

Awatar użytkownika
MrYogi
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: MrYogi »

Stanowisko tradera :D

Obrazek
Rzeczą, którą najtrudniej w świecie zrozumieć, jest podatek dochodowy.
Albert Einstein

Awatar użytkownika
Nievinny
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Nievinny »

W zasadzie postanowiłem się zapytać tutaj: kto dostarcza monitory, klawiatury i inne podzespoły do terminali Bloomberga?
Gdzieś słyszałem, że chyba NEC dostarcza monitory.
Pytanie z czystej ciekawości - skoro reklamują go jako the best to czy hardware też jest the best.
Trade what you see, NOT what you hear or think

Rejestrator
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: Rejestrator »

Ponieważ poza giełdą interesuję się nowoczesnymi technologiami przeczytałem ten wątek od deski do deski i postaram się troszkę podsumować i dorzucić wybierając raczej nowsze lub bardziej perspektywiczne rozwiązania.
1. Należy zadać sobie, pytanie czym się zajmujemy, czy stanowisko ma być do giełdy , pracy biurowej czy uniwersalne.
2. Czy komputer centralny dla tego zajęcia jest stacjonarny czy mobilny
3. Rozdzielczości jakie mamy , jakie planujemy zakupić i czy chcemy zostawić furtkę na większe.
4. Monitory . Ile ich planujemy ? Czy obecny zakup (w sztukach) to wartość docelowa. Jakość monitora - matryce i kąty.
5. Kwestia kart graficznych wewnętrznych lub zewnętrznych.
6. Biurko i stojaki.
Omówię tutaj budowę stanowisk od 2 do 8 monitorów i wszystko podłączone do 1 komputera. Pierwsze poruszane tu kwestie są z przed kilku lat i naprawdę nie będę tłumaczył dlaczego nie trzeba stawiać pod biurkiem farmy PC-tów ( choć jak się ma i chce to można ).
Najprostsze stanowisko 1 pc z kartą 2 wyjścia , totalny obecnie standard. Karty mają przeważnie wyjście DVI oraz VGA czyli sygnał analogowy i cyfrowy. Przy wyborze monitorów do tego zestawu należy tylko upewnić się co do wejść do monitora jakie są w monitorze a jakie w karcie. W takich rozważaniach często używamy przejściówki pasywnej z DVI na VGA i oba monitory łączymy przez VGA. Jeśli natomiast mamy kartę z wyjściami DVI i takie monitory to zdecydowanie należy wybierać cyfrowe a nie analogowe rozwiązania.
Najprostsze stanowisko mobilne. Do każdego laptopa możemy podłączyć przez VGA zupełnie podstawowy monitor , chyba ze mamy wyjście również na DVI lub HDMI to tez możemy podłączyć tym kanałem 1 wybrany wyświetlacz.
Najpopularniejszym systemem operacyjnym jest chcąc tego czy nie Windows i po podłączeniu obu monitorów , w panelu sterowania odszukujemy sekcje gdzie dostosowujemy rozdzielczości do takich na jakie nam pozwala sprzęt. Dodatkowy monitor jest widoczny i możemy je zidentyfikować który jest prawy który lewy i przestawić ewentualnie w programie , by nie zamieniać sprzętu fizycznie. Tak aby ruch myszka był płynny od jednej do drugiej strony poruszając się przez dwa ekrany.
Trzeci monitor.
Dla laptopów zaczynają się schody , bo tu dodatkowej karty wewnętrznej nie dopniemy. Pozostają rozwiązania zewnętrzne. Obecnie adaptery USB nie są już takie drogie początkowo kosztowały ok 500 zł , też już widziałem poniżej połowy tej ceny. Co potrafi taki adapter?
Jest ich ponad 10 rodzajów jednego dostawcy , omówię jeden, tu chyba najprzydatniejszy.
ADAPTER z jednej strony podłączamy do usb 2.0 , z drugiej dowolny wyświetlacz o rozdzielczościach od najmniejszych aż do 1920x1200 / 2048x1152 o następujących wejściach VGA , DVI , HDMI. ( tu uwaga nie kupować modeli ograniczonych do rozdzielczości z przed epoki …) zwrócić uwagę na sterowniki , by były aktualne do Windows 7/64bit lub MAC . Tu możemy podłączyć monitor , rzutnik lub nasz TV na ścianie. Ponieważ schody dla laptopów trwaja, a karty wewnętrznej już nie dołożymy , możemy dokładać tyko adaptery USB. Nawet do 6 sztuk. 1 adapter 1 monitor. Uwaga ostrożnie przy starych słabiutkich lapkach , karty zewnętrzne zużywają lekko zasoby procka i RAMu więc nie wyskakiwać do sklepu po 6 szt. od razu. Dla mobilnego urządzenia to wg mnie koniec rozwiązań.
Komputery stacjonarne. Pozostając przy USB, możemy je stosować do stacjonarnych , tu łatwo podrzucić ramu i niema się co przejmować ze 6- ciu nie pociągnie. Tak naprawdę to przy standardowej karcie grafiki pociągnie 8 wyświetlaczy , 2 z karty wewnętrznej i 6 przez USB.
Przy takim rozwiązaniu skalowanie 2-8 jest kwestia dokupowania zestawu adapter USB/VGA/DVI/HDMI + monitor.
Pomijając adaptery popatrzmy na karty , jest ich troszkę i generalnie na wyjściu mają 3,4 lub 6 połączeń do wyświetlaczy. Rozwiązania zaczynają się od 500zł. Mamy wszystkim znanego MATROXA , ale rozwiązania technologiczne ATI Radeon , szczególnie linia Eyefiniy stosowane przez wiele znanych marek wydają się bardzo interesujące. Czego potrzebujemy ? Miejsca. Co nam daje ta technologia ? Więcej miejsca niż prosimy. Eyefinity obsługuje rozdzielczości 2560x1600 i to na max 6 wyświetlaczach jednocześnie ( oczywiście na 3 tez :) ). Jednak nie jest to wszystko takie piękne bo kosztuje . Karta na 6 wyjść 1300-1800zł. I teraz też nie tak łatwo się podłączyć. Mamy 6 wyjść DisplayPort a tylko lepsze Monitory je mają. Zatem albo idziemy na całość i kupujemy np. Dell u2410 24 calowe cacko 1920x1200 , 16:10, matryca IPS , kąty dla nas bardzo istotne 178/178( zwykłe matryce 160/170stopni zmuszają nasz do szukania głową kąta pod którym dobrze widać) prawie 2000zł szt. trafiają się taniej na Allegro, albo zwykłe monitory HDMI 3-4 razy tańsze ale do nich o czym pisał kolega w jednym z postów trzeba dokupić przejściówkę z Display Port na np.; DVI. Kolega piszący tamtego posta podał nawet stronę z przejściówkami , ale zabrakło mu wiedzy że te przejściówki musza być aktywne ( z układem scalonym – zegar ) a nie zwykłe kabelki. Koszt nie sprawdzałem ale podobno ok 300zł szt. Kończąc temat karty na 6 monitorów , możemy poszukać do niej monitorów np. 30 calowych np: HP L3065 ( matryca TFT (IPS) , 178/178 ) , kosmiczne ceny , kosmiczne rozdzielczości , kosmiczne możliwości ale 6 x 30 cali robi wrażenie. Każdy z monitorów może być podłączony do 3 komputerów jednoczesne i klawiszem przełączamy się miedzy źródłami sygnału co mnoży naszą ogromną powierzchnie x 3 ( lecz w tle ).
Rozwiązania 3 monitorowe maja najczęściej 3 lub 4 różne wyjścia np. 2 x dvi , 1xHDMI , 1x Display port. Dla rozdzielczości do rozmiarów w okolicach HDMI , niema problemów. Gdy chcemy sięgać po rozdzielczości 2560x1600 lub zostawić sobie furtkę na przyszłość wybierajmy kartę, która da nam łącznie 3 wyjścia dające takie możliwości. Zatem wybieramy DVI tylko w wersji dual-link nalepiej 2x i Display Port. DVI single link nie puści tej rozdzielczości , HDMI też nie.
Zwracajmy tez uwagę na kabelki Dual link DVI.
Biurko i stojaki. Obecnie niema z tym problemu ,stojaki są we wszystkich konfiguracjach.
Do 4 monitorów, o ile mamy miejsce to zdecydowanie lecimy w szerokość (to może być bez stojaków), potem ustawienia już wg uznania.
Ja budując stanowisko na 8 szt mam dwa rzędy po 4. I tu wydawało by się że już jest super idealnie a tak nie jest. Zależy nam na miejscu na wykresy, więc jeśli wybieramy monitor i możemy wybrać 16:10 zamiast 16:9 to już mamy sporo miejsca przed oczami, a co za tym idzie górny monitor leci do góry. Jak trzeba patrzeć do góry nie jest fajnie. Zatem stojaki . Pozawalają opuścić dolny monitor do powierzchni blatu i pochylić, wtedy z górnym zjedziemy w dół i będzie to bardzo praktyczne. Jeśli ktoś zamawia stół to proszę rozważyć obniżenie tylnej części blatu o jakieś 15 cm. Zostawić sobie miejsce na klawiaturę myszkę , kawę i kanapki . Reszty blatu się pozbyć bo przeszkadza. Stojaki , moim zdaniem pionowe podwójne , obrotowe , bo ktoś może preferować ustawienie w pivocie. Ilość na szerokość wg uznania. Przy dużej szerokości mocowanie do krawędzi stołu tylko przy stole na zamówienie ( zaokrąglonym z tyłu) , inaczej stosujemy uchwyt gdzie wiercimy się na wylot przez blat , lub stojaki ze stopką do postawienia na blacie.
Nie omówiłem tematu łączenia kart graficznych 2-4 monitorowych , dla stacjonarek bo tego nie testowałem, rozwiązanie tanie ( n x 2 monitory ) i może mieć wzięcie u początkujących milionerów.
Jeśli nie usnęliście to życzę wam wielu pipsów. Pozdrawiam.

astra
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: astra »

Karty na 3 monitory można już kupić znacznie taniej, np. Radek 5450 Eyefinity 200-300zł brutto: http://astrafx.wordpress.com/2010/08/24 ... onitorowa/

Rejestrator
Bywalec
Bywalec

astra pisze:Karty na 3 monitory można już kupić znacznie taniej, np. Radek 5450 Eyefinity 200-300zł brutto: http://astrafx.wordpress.com/2010/08/24 ... onitorowa/
Fakt racja można już zacząć od tej , ja miałem namysli troszke wysze modele typu HD5770 1GB GDDR5 PCIE z wyjściami:
2 x Wyjście Dual-Link DVI ●
1 x Wyjście HDMI ●
1 x DisplayPort
co znacznie rozszerza możliwości rozdzielczości

dla 3 mniejszych monitorów ( do rozmiaru 1920x1200) jest to bardzo dobry wybór , a większych już nie obsłuży.

Tak czy inaczej, bardzo słuszna uwaga. Stanowisko z eyefinity można zbudować ze wspomnianą przez Ciebie kartą i taniej niż napisałem wyżej.

Roger27
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Roger27 »

Jeśli chodzi o rozdzielczość to nie polecam 1900x1080, mamy mniejszy obszar roboczy a on jest nam bardzo potrzebny. Rozdzielczość 1900x1200 jest OK ale do monitorów nie większych niż 21". Osobiście posiadam iiyame E26 sprawuje się znakomicie ale jej rozdzielczość 1900x1200 jak na tą przekątną jest za mała.Co do kątów i jasności to są to parametry najmniej ważne ponieważ stosująca monitor do forexu raczej ściemniamy kolory by nas oczy nie bolały i rzadko albo wcale nie obserwujemy wykresów pod dużymi kontami. Natomiast istotna jest duża przekątna, duża rozdzielczość oraz zużycie prądu!!!

Rejestrator
Bywalec
Bywalec

Jeśli ktoś ma wybierać pomiędzy 16:09 a 16:10 to zdecydowanie ta druga opcja i z tym się zgodzę. Ze względu na analizę techniczną i wiele narzędzi dodatkowych pod wykresem to pionu często brakuje.
Bywało tak , że przekręcałem monitor do pivota by analizować wzajemne potwierdzenia sygnałów przez wiele wskaźników jednocześnie pod jednym wykresem.
Wiele ustawień monitorów to kwestie subiektywne. Do pracy biurowej wystarczą 2-3 szt 24" 1620x1200 i więcej mi nie potrzeba. Do giełdy czasami mam wrażenie ze 8 monitorów jest mało.

Obecnie czekam na monitory ( są już w drodze ) 30cali 2560x1600. tylko 3 sztuki dadzą już super komfort ale, zastanawiam się jeszcze nad ich ustawieniem bo przyjedzie 6 szt i w w takiej konfiguracji to już się robi niezła ściana. wiec albo dwa rzędy po 3 albo 6 obok siebie w pivocie. i tu znów kwestia biurka , mimo, że szerokie zrobi się za wąskie i trzeba będzie się odsunąć i zabraknie blatu. :)

ODPOWIEDZ