Budowa stanowiska pracy - Jeden komputer wiele monitorów

Wszystko co związane z zapleczem technicznym tradera, czyli m.in. komputery, smartfony, tablety, VPS'y itp.
Largo
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Largo »

NiceFox pisze:Polecam monitory japońskiej firmy Eizo są również wersje dla traderów.
Które to wersje?

Awatar użytkownika
marmon
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: marmon »

Largo pisze:
NiceFox pisze:Polecam monitory japońskiej firmy Eizo są również wersje dla traderów.
Które to wersje?
Z opisu na stronie producenta wychodzi na to że to te:
http://www.eizo.com/global/iblick/compa ... 3W;EV2333W;
ale szczerze mówiąc nie widze w nich nic ciekawego, moniotry od eizo to są dobre dla grafików bo mogą tam kalibrować sobie kolory i takie tam różne ale taki monitorek kosztuje wtedy 5-6k + 1k na kalibracje
Ktoś robił sobie ostatnio taki panel monitorów? Dużo się tu rozwiązań pojawiało ale jak patrze na te gotowe zestawy za 5k € to coś czuje że da się zrobić to samemu o wiele taniej

astra
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: astra »

dla zainteresowanych:
jak wspominałem wcześniej (w tym wątku) sprzedaje jeden ze swoich monitorów: samsung w idealnym stanie (wykorzystywałem go tylko do forexu), 23", bardzo wysoka rozdzielczość 2048x1152, matowa matryca, matowa wąska ramka- polecam
http://www.allegro.pl/item991663276_sam ... _od1z.html
Monitor kupiony w lutym 2009 więc jest jeszcze na gwarancji. Do monitora dołączam gwarancje i dowód zakupu !
Ostatnio zmieniony 10 kwie 2010, 16:38 przez astra, łącznie zmieniany 1 raz.

lukasz90
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: lukasz90 »

Za jaką cenę chcesz go sprzedać ??

astra
Pasjonat
Pasjonat

jest wystawiony na allegro. Cena min. to 350zł, choć liczę na 400-450 ;-)
nowy kosztuje ok 800zł

swer
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: swer »

Dość ciekawy artykuł o Radeonie HD 5870 Eyefinity 6 Edition.
Jak podłaczyc 6 monitorkow i jak to wychodzi w praniu. Moze sie komus przyda.

http://pclab.pl/art41475.html

astra
Pasjonat
Pasjonat

ciekawy art. Ale niedługo pojawi się znacznie tańsza karta Radeon HD 5770 6 Eyefinity, do której też będzie można podłączyć 6 monitorów, ale to już tylko do pracy w 2D, bo procek grafiki 3D będzie znacznie słabszy, ale cena ok 500-600 zł brutto więc 3 x taniej !!!

Awatar użytkownika
ya_dunno
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: ya_dunno »

niedługo pojawią się w sklepach tańsze karty z technologia ATI Eyefinity. Karty te umożliwią jednoczesne podłączenie aż 5 monitorów- niestety tylko przez DP Sad Ale przynajmniej cena karty będzie zachęcająca- nie więcej niż 500zł Smile

zastosownie takiej przejsciowki powinno zlikwidowac problem dp

http://shop.ebay.co.uk/?_from=R40&_trks ... Categories
Obrazek

Ral1n
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Ral1n »

Chłopaki,

możecie mi pomóc zrozumieć następującą rzecz?

Posiadam laptopa Sony Vaio 11,1" 1366x768 - grafika to Intel GM4500MHD. Wyjścia do podłączenia zewnętrznych źródeł obrazu to jedno D-Sub oraz HDMI.

Rozważałem zakup Samsunga 2343BW 2048x1140 - vide monitor Astry, który chyba już go sprzedał. Intensywnie rozważam Della U2711 - rozdzielczość 2560x1440. W jednej z recenzji jest napisane, że "...doprowadzenie źródła sygnału odbywa się za pomocą podwójnego interfejsu DVI, portu HDMI lub portu DisplayPort, a dodatkowym atutem urządzenia jest wbudowany, czteroportowy hub USB..

Moje pytanie - czy wymagany podwójny port DVI, którego mój Vaio nie posiada - może zostać zastąpiony przez HDMI? Czy to nie jest tak, że HDMI obsługuje full HD lub 1920x1200???

Dzięki.

:)

astra
Pasjonat
Pasjonat

Hej :-)
Monitor już sprzedałem, ale sam model nadal polecam, bo to bardzo dobry monitor.
Co do podwójnego DVI- to oznacza po prostu dwa oddzielne gniazda DVI, do podłączeniach 2 różnych komputerów.
Twój lapek na HDMI, więc po prostu podłączysz ten monitor Della po HDMI i będzie hulać :-)
W monitorach komputerowych jest trochę inaczej. Większość monitorów komputerowych na wyższą rozdziałkę niż telewizory LCD/LED. Ale najważniejsze jest to, ze jeśli producent monitora umieścił złącze HDMI to spokojnie możesz podłączyć się tym złączem do monitora i monitor będzie działać w swojej natywnej rozdzielczości.
Co innego karta grafiki Twojego laptopa. Moim zdaniem najbezpieczniej będzie jak napiszesz do polskiego supportu sony z zapytaniem jakie maksymalne rozdzielczości obsługuje ta karta grafiki na wyjściu HDMI.

ODPOWIEDZ