Brokerzy, Analizy, Wywiady, Newsy - Serwis Comparic

Reklamy oraz linki do ciekawych miejsc w sieci zajmujących się rynkiem Forex.
Awatar użytkownika
brother
Pasjonat
Pasjonat

Re: Brokerzy, Analizy, Wywiady, Newsy - Serwis Comparic

Nieprzeczytany post autor: brother »

admkowal pisze:
Rób swoje, wszystkim nie dogodzisz. Niektórzy widzą to co chcą widzieć - nie ważne czy to na wykresie czy w wywiadach.

Bardzo fajny serwis swoją drogą - ciekawe artykuły ;)
Adm kowal ja nie muszę udawać, że czegoś nie widzę. Nie wiem czy tradujesz czy też zajmujesz się szkoleniami i stąd twoja opinia, ale pewnie wszyscy, którzy na tym forum spędzili trochę czasu widzą to co ja. Świeżaki nie wiedzą, że wielu ludzi na tym forum żyje ze szkoleń, a nie z tradingu. Nie muszę udawać że białe to czarne, a czarne to białe, nie mam takiej potrzeby :mrgreen:
Certyfikaty i Zaświadczenia Potwierdzam rzetelność szkolenia każdy poziom. Dołącz do nas zostań autoryzowanym szkoleniowcem na terenie EU szczegóły na stronie http://piv.pivpiv.dk/

Awatar użytkownika
Akhh
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: Akhh »

sureshot pisze:ok wiadomo, kolega pierwszy nauczyciel itd, ale co z najwazniejszymi pytaniami, ilosc strat z rzedu, czy jesli juz dotrze przed monitor, to czy sledzi wykres na okraglo , czy np robi sobie przerwy, jesli przerwy to ile trwaja, jesli czeka na sygnal, to co robi w miedzyczasie, jak utrzymuje skupienie,czy jakos analizowal to, ze trudno mu sie zabrac do gry, zwykle lenistwo czy np niechec narazanie sie na stres itp, jakie pary walutowe sledzi, jedna czy wiecej, sesja europejska czy amerykanska, a moze jakas mieszanka, czy prowadzi statystyki, jakis dziennik, monitorowanie swojej gry, jesli tak to co tam sie znajduje, jesli nie to nie, w jaki sposob doszedl do swojej interpretacj pa, ile to trwalo, w jaki sposob odsiewal ziarno od plew, to tylko tak na szybko, inni mieliby napewno tez sporo pytan, te trudniejsze tez by sie przydaly, z iloma osobami po swoim szkoleniu utrzymuje kontakt, jaki procent z tych osob, zarabia , w miedzyczasie gdy pisalem brother dopisal swoj post, ja akurat reklamy szkolen nie widze za bardzo, Akhh go zna wiec z nim na poczatku przeprowadza wywiad co w tym dziwnego, ale nastepnym razem jesli bedzie robil wywiad z jakims innym daytraderem, to oczekiwalbym wiecej szczegolowych i konkretnych pytan, o widze , ze szkoleniowiec sd sie tez odezwal,nastepny wywiad z nim?;)
Jakby to powiedzieć, nie raz i nie 10prosiłem o podanie mi propozycji pytań. Dziękuję bardzo bo to pierwsze.

Co do samej komplikacji pytań - to taki zestaw jest dobry, ale na wywiad do książki. Ten wywiad zajmował 3 strony w Wordzie. Bardziej obszerny zająłby 10 - kto to przeczyta. Nawet w kwartalniku wywiady są krótsze.

Zgadzam się, że coś takiego może być ciekawe. I to jest świetny pomysł, żeby osoby raz ogólnie przepytane i poznane, zapytać o dokładne szczegóły.

Może właśnie forma propozycji od Was na takie szczegółowe wywiady to będzie dobry pomysł.

Pomyślcie jeszcze o jednej rzeczy. Na ile mogę oczekiwać od osoby udzielającej wywiad, że mi poświęci czas. Taki wywiad to dobre kilka h pracy dla tej osoby. A bardzo szczegółowy to już w ogóle. Nawet nie chodzi o to jak obszerne wywiady można przedstawiać, żeby ktoś chciał to czytać. Chodzi o osoby udzielające ich.

-- Dodano: śr 05-12-2012, 16:47 --
brother pisze:
admkowal pisze:
Rób swoje, wszystkim nie dogodzisz. Niektórzy widzą to co chcą widzieć - nie ważne czy to na wykresie czy w wywiadach.

Bardzo fajny serwis swoją drogą - ciekawe artykuły ;)
Adm kowal ja nie muszę udawać, że czegoś nie widzę. Nie wiem czy tradujesz czy też zajmujesz się szkoleniami i stąd twoja opinia, ale pewnie wszyscy, którzy na tym forum spędzili trochę czasu widzą to co ja. Świeżaki nie wiedzą, że wielu ludzi na tym forum żyje ze szkoleń, a nie z tradingu. Nie muszę udawać że białe to czarne, a czarne to białe, nie mam takiej potrzeby :mrgreen:

Tylko co to ma akurat do tego wywiadu, oprócz tego, że MrYogi szkoli.

Jak dyskusja się rozwinie w takim, kierunku już widzę, jak pytam kogoś o wywiad, a ten mówi sorry, ale na nawi będą gadać.
Panie Balcerowicz czy mogę prosić o krótki wywiad? Nie bo mnie chłopaki na nawi zjadą... Mam nadzieję, że jeszcze teraz mi tego nie zrobicie? ;)
Comparic - Codzienne informacje z rynku Forex, GPW.
Analizy, wywiady, statystyki rynkowe, ciekawostki, Forex na Żywo.
Od Traderów dla Traderów

Awatar użytkownika
admkowal
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: admkowal »

Akhh pisze:
sureshot pisze:ok wiadomo, kolega pierwszy nauczyciel itd, ale co z najwazniejszymi pytaniami, ilosc strat z rzedu, czy jesli juz dotrze przed monitor, to czy sledzi wykres na okraglo , czy np robi sobie przerwy, jesli przerwy to ile trwaja, jesli czeka na sygnal, to co robi w miedzyczasie, jak utrzymuje skupienie,czy jakos analizowal to, ze trudno mu sie zabrac do gry, zwykle lenistwo czy np niechec narazanie sie na stres itp, jakie pary walutowe sledzi, jedna czy wiecej, sesja europejska czy amerykanska, a moze jakas mieszanka, czy prowadzi statystyki, jakis dziennik, monitorowanie swojej gry, jesli tak to co tam sie znajduje, jesli nie to nie, w jaki sposob doszedl do swojej interpretacj pa, ile to trwalo, w jaki sposob odsiewal ziarno od plew, to tylko tak na szybko, inni mieliby napewno tez sporo pytan, te trudniejsze tez by sie przydaly, z iloma osobami po swoim szkoleniu utrzymuje kontakt, jaki procent z tych osob, zarabia , w miedzyczasie gdy pisalem brother dopisal swoj post, ja akurat reklamy szkolen nie widze za bardzo, Akhh go zna wiec z nim na poczatku przeprowadza wywiad co w tym dziwnego, ale nastepnym razem jesli bedzie robil wywiad z jakims innym daytraderem, to oczekiwalbym wiecej szczegolowych i konkretnych pytan, o widze , ze szkoleniowiec sd sie tez odezwal,nastepny wywiad z nim?;)
Jakby to powiedzieć, nie raz i nie 10prosiłem o podanie mi propozycji pytań. Dziękuję bardzo bo to pierwsze.

Co do samej komplikacji pytań - to taki zestaw jest dobry, ale na wywiad do książki. Ten wywiad zajmował 3 strony w Wordzie. Bardziej obszerny zająłby 10 - kto to przeczyta. Nawet w kwartalniku wywiady są krótsze.

Zgadzam się, że coś takiego może być ciekawe. I to jest świetny pomysł, żeby osoby raz ogólnie przepytane i poznane, zapytać o dokładne szczegóły.

Może właśnie forma propozycji od Was na takie szczegółowe wywiady to będzie dobry pomysł.

Pomyślcie jeszcze o jednej rzeczy. Na ile mogę oczekiwać od osoby udzielającej wywiad, że mi poświęci czas. Taki wywiad to dobre kilka h pracy dla tej osoby. A bardzo szczegółowy to już w ogóle. Nawet nie chodzi o to jak obszerne wywiady można przedstawiać, żeby ktoś chciał to czytać. Chodzi o osoby udzielające ich.
Sama idea wywiadów jest bardzo fajna ale to prawda, że pytania mogłyby być bardziej związane z tradingiem. Sam chętnie zobaczyłbym w wywiadzie jakieś wykresy pokazujące przybliżony sposób myślenia gościa. Nie chodzi o system ale osoby zarabiające mają fajne przemyślenia czy to odnośnie prowadzenia stopa, piramidowania, dzielenia pozycji itd. Jak Daytrading to w jakich godzinach gra i dlaczego, jak opiera się na AT to na czym i dlaczego. Jakieś statystyki. Tak żeby można było się czegoś nauczyć a nie powzdychać na ilość widzianych procentów;)
its not what you trade its how you trade it
trading is waiting
--
więcej info na temat tradingu - strona www w profilu

AK

Awatar użytkownika
Akhh
Maniak
Maniak

Z tym na pewno będzie trudniej.

Będę się starał namówić kilka osób do przedstawienia swoich systemów, w nowym dziale systemy, a później do pokazywania swoich analiz/pozycji co jakiś czas.

Na razie Comparic.pl nie ma 3 tygodni. Ja od miesiąca siedzę, po 12-14h na dobę, włączając weekendy i cały czas wiele pomysłów jest niezrealizowanych. Ale będą w większości i bardzo dziękuję za wszelkie uwagi.

-- Dodano: śr 05-12-2012, 19:10 --

Podsumowanie sytuacji na GBP/USD

Na dzisiejszą analizę podsumowującą wybrałem GBP/USD, nie nudnego ostatnio Eurodolara.

LINK
Od Traderów dla Traderów

Awatar użytkownika
xpep
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: xpep »

ten wywiad to taki odgrzewany kotlet, to juz bylo, takze bym oczekiwal wiecej pytan odnosnie tradingu a nie zycia w tajlandii :D

tak czy inaczej poral ciekawy mam nadzieje ze bedzie sie regularnie rozwijal ;)

Awatar użytkownika
Akhh
Maniak
Maniak

xpep pisze:ten wywiad to taki odgrzewany kotlet, to juz bylo, takze bym oczekiwal wiecej pytan odnosnie tradingu a nie zycia w tajlandii :D

tak czy inaczej poral ciekawy mam nadzieje ze bedzie sie regularnie rozwijal ;)

Całe szczęście, że nie zrobiłem tego jak chciałem na początku. Czyli głównie o Tajlandii. Jedzenie, wolność, życie bez zobowiązań w każdym miejscu na ziemi. Czyli to co mnie kręciło przed założeniem rodziny... ;)

Postaram się wypytywać bardziej o trading. Tylko, że trzeba to troszkę wypośrodkować. Również drążenie tematu do niczego może nie doprowadzić. Nie każdy chce, a wręcz może dokładnie opisywać swój system.
Duża też część zarabiających traderów prowadzi działalność poboczną. Typu sprzedaż wskaźników, książek etc. W wywiadzie po prostu nie mogę o to pytać. Zobaczcie nawet wywiady z chyba najlepszej książki - Market Wizards i New Market Wizards.
Nawet tam szczegóły nie są zdradzane, a nacisk kładziony jest raczej na "życiowe" aspekty. Te tak na prawdę wydają mi się najbardziej istotne. Graala nie ma. Jest praca nad sobą, dobry system i specyficzna osobowość/podejście.

-- Dodano: czw 06-12-2012, 15:09 --

Aktualna sytuacja na EUR/USD

EUR/USD na dzisiejszej sesji nie było w stanie pokonać oporu na 1.3080. Dwukrotnie od niego odbiło i spadło w okolice wsparcia na 1.3020.

LINK

-- Dodano: czw 06-12-2012, 16:12 --

LMAX ogłosił, że przenosi się do Equinix data center.

„Przenosimy się do Equinix ponieważ dostarczą nam więcej niż tylko serwis typowy dla data center,” mówi Andrew Phillips, odpowiedzialny za przenosiny ze strony LMAX.

Powiem szczerze, że osobiście sceptycznie podchodzę do wszelkich zmian u brokerów. Często skutkuje to problemami związanymi z nowymi rozwiązaniami. Z LMAXem myślę, że tak nie będzie. Wygląda na to, że chcą podłączyć do siebie jeszcze większą ilość brokerów, banków żeby spready były jeszcze mniejsze a egzekucja szybsza.

Przypominam, że LMAX oferuje niższe wpłaty początkowe dla klientów podpisujących umowy za pośrednictwem Comparic.pl: LINK. Również 10% zniżki od prowizji!

LINK
Od Traderów dla Traderów

Awatar użytkownika
Akhh
Maniak
Maniak

Potwierdzenie, że poziomy S/R działają

Dzisiaj EUR/USD znowu spada. Zauważmy jak działają punkty wsparcia. Te nanoszone systematycznie na wykres od kilkunastu sesji, również dzisiaj pisałem o nich w analizie porannej: LINK

LINK
Od Traderów dla Traderów

Awatar użytkownika
Cyb
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Cyb »

Akhh pisze:

„Przenosimy się do Equinix ponieważ dostarczą nam więcej niż tylko serwis typowy dla data center,” mówi Andrew Phillips, odpowiedzialny za przenosiny ze strony LMAX.
ArmadaMarkets pisze:Całe data center zostanie przeniesione do Equinix LD4.
Czyli będzie jeszcze lepiej ? :)

Awatar użytkownika
Akhh
Maniak
Maniak

Cyb pisze:
Akhh pisze:

ArmadaMarkets pisze:Całe data center zostanie przeniesione do Equinix LD4.
Czyli będzie jeszcze lepiej ? :)

Ciekawy jestem bardzo. Tak jak napisałem mam złe doświadczenia ze zmianami na lepsze ;) Zwykle coś było nie tak, przez jakiś czas po zmianach.

Również ciekawy jestem jak będzie teraz z mostkiem. Z tego co wiem PrimeXM było w tym samym budynku co LMAX. Jeśli oni się nie przeniosą to grający na LMAX za pośrednictwem MT4 będą mieć gorzej.
Spróbuję się dowiedzieć w przyszłym tygodniu.

Zresztą PrimeXM podobno coś z serwerami mieszało w tym tygodniu. Egzekucja zleceń była wyraźnie gorsza.
Od Traderów dla Traderów

Awatar użytkownika
Akhh
Maniak
Maniak

Dzisiaj został dodany nowy dział do serwisu http://www.Comparic.pl:

Kalendarz Szkoleń

Na początek przedstawiam kalendarz szkoleń od dwóch polskich brokerów - Bossy i Noble Markets. W przyszłości będę go poszerzał oczywiście o innych brokerów również zagranicznych, jak również o szkolenia, webinary organizowane przez inne podmioty.

Celem tego będzie pokazanie możliwości wyboru w większości darmowych szkoleń. Również będę starał uczestniczyć się w przynajmniej jednym ze szkoleń w tygodniu, żeby dodatkowo pokazać o czym i dla kogo są dane szkolenia. To początek projektu, mam nadzieję, że z czasem kalendarz będzie się składał w większej części ze szkoleń już przez Comparic.pl opisanych.

Na razie proszę o uwagi, jak również sugestie nad którymi szkoleniami skupić się na początku.
Od Traderów dla Traderów

ODPOWIEDZ