Edek czyli klasyczna zmiana jakiegoś tam trendu, nie wiemy czy to będzie na krócej czy na dłużej ale od tego momentu zaczęli iść w górę. Czy to na dłużej zmiana trendu czy na krócej zależy oczywiście od spojrzenia z D1, W1 (wszystko rozchodzi się o interwały). Jak ktoś wyczeka taką sytuację na wyższych interwałach to wiadomo że więcej do ugrania, itd chyba każdy to rozumie.
Druga sytuacja Eur/nzd klasyczna sytuacja na zżarcie profitu, w tym wypadku doszli aż do samego moementu początku ruchu (choć nie zawsze tak jest) ale pisałem ostatnio że po moim wyjściu mogą jeszcze ze 100pipek up iść i zrobili to a co teraz nie wiem jest szansa na sell ale zobaczymy co świece powiedzą. Ale nie o tym tytaj. Chodzi o to, że tam na górze jest masa kasy i poszli po nią. Ale tutaj również trzeba obserwować. Bo to nie jest tak, że zrobią BO (profit) i nagle jakieś FBO tam rynek zrobi i idą, trzeba zauważyć, że idą po ten profit i wtedy się dołączyć. Cześto jest tak, że zrobią BO mała kkorekta i dalej by się zesrali w dół tak więc trzeba ocenić sytuację czy idą po profit czy to tylko jakaś korekta.
I tak to wygląda poza tym nalezy pamiętać że tak robią na każdym interwale lub podobnie, wiadomo że na różnych inerwałach trochę różnie to wyglada ale ogólnie zasada jest właśnie taka.I mimo że wszystko zaczyna się na małych interwałach to trzeba pamiętać że ważniejsze są duże interwały. więc jeżeli wchodzimy to musimy wiedzieć co się dzieje na D1, W1, itd to nam pozwoli stwierdzić czy kasować zysk czy czekać i przetrzymać pozycję bo idziemy w zgodzie z wyższym interwałem.
A jeżeli chodzi o edka to ja nadal byłbym za up dzisiaj dopóki coś nie zrobią że chcą iść w dół. Dzisiaj pełno danych więc oczywiście należy bardzo uważać. A na dodatek wszystko może się zmienić wieczorem jeszcze bo od 20 ważne dane z USA więc jak ktoś gra z D1 to niech czeka na zamknięcie świeczki