BO & FBO

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
bfx
Pasjonat
Pasjonat

Re: BO & FBO

Nieprzeczytany post autor: bfx »

Ja czekam cierpliwie. Mam nadzieję że głupie posty Goofera nie zniechęciły Cię do pisania. Rozumiem że po kilku latach nauki może nie wierzyc że się da ale nie tłumaczy to bezczelności. Ignoruj, nie wdawaj się w dyskusje bo nie ma sensu. Pozdro
"Ty też jesteś Bogiem! Tylko uświadom to sobie, sobie"

Awatar użytkownika
czerwinek
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: czerwinek »

Thorez pisze:Nie mam żadnej formacji ani układu świec, albo inaczej - dla mnie jedyną formacją są zamknięcia na linii.
Wszystkie formacje świecowe sprowadzają się do zamknięć - kwesta TF, jeżeli jest inaczej to udowodnij mi to :D
Thorez miałbym prośbę abyś spróbował jakoś kiedyś napisać jak Ty rozumiesz formację zamknięcią na linii?
Może dałbyś radę jakimś czystym zrzutem z historii się posłużyć? Chciałbym zobaczyć jak to na wykresie wyglada wg Ciebie. TF nie ma znaczenia.
Pozdrawiam
„Istnieje różnica między znajomością drogi, a podążaniem nią” – Morfeusz

Awatar użytkownika
czerwinek
Maniak
Maniak

Thorez mam jeszcze pytanie.

Ja ogólnie staram się grać cały czas tak jak wykres tutaj pokazuje, czyli zrobili, BO i następnie u góry FBO. Problem jest czasami jak tutaj np, że te pierwsze FBO nie pociągnęło do BO, natomiast FBO 2 już ładnie doszło gdzie miało.
Masz jakąś wskazówkę jak uważać na takie sytuacje (oprócz stawiania SL :) ), żeby starać się wejść już w ruch, który prowadzi do BO?
Ewentualnie na tym przykładzie co ja podałem (może na innym intwrwale) byś mógł jakoś zaznaczyć linie o których pisałeś (o ile się da)?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

silverarrow
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: silverarrow »

ja z kolei chciałbym zadać pytanie tobie Czerwinek czy bo wyznaczasz na tym samym interwale na którym wchodzisz czy na którym jest fbo np. na h4 jest ekstremum od którego cena się odbija a ty wchodzisz na h1 to tp 2 jest najbliższe BO na h4 czy najbliższe na h1?
Niech nie umrze bohater zamieszkujący nasze dusze, niech nie zniszczy go wieczna wspinaczka na nieosiągalne szczyty.

Graj to co widzisz nie to czego oczekujesz

Awatar użytkownika
czerwinek
Maniak
Maniak

szczerze Ci przyznam, że nie zastanawiałem się nad tym, z regułu jeżeli jest BO na H4 to i również jest na H1 i M15. Jeżeli po FBO widzę że idą w kierunku BO to TP różnie mam ustawione staram się dojechać do samego początku ruchu, jednak często nie trzymam do TP i wychodzę z ręki jak zysk mnie zadowala ale w dużej ilości przypadków i tak dochodzą do tego początku ruchu.
Aktualnie staram się jeszcze raz zrozumieć co pisze Thorez w ostatnich postach i staram się obserwować rynek i tak dogłębnie zobaczyć jak cena się zachowuje. Staram się zrozumieć jak cena porusza się i szukać możliwie najlepszych wejść jednak nie jest to takie proste, jak naraize ... :)

Awatar użytkownika
czerwinek
Maniak
Maniak

Aj dzisiaj piekne układy jak dla mnie na EUR/CAD i GBP/CAD. Poza tym cały czas obserwuję i staram się to wszystko ogarnąć troszkę po nowemu. I że tak brzydko napiszę, nie ma chu..a w wsi albo cena idzie do góry albo na dół innej możliwości nie ma :)

Awatar użytkownika
Thorez
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Thorez »

Mogę spytac czym są linie poziome?
Obrazek
A czym innym mogłyby być? :D
Chyba chodzi o to:

Chociaż takie coś występuje na wykresie niemal cały czas, więc prawodopodobieństwo zysku nie jest aż takie duże, bo cena się waha. Używasz tego w bardziej strategicznych miejscach typu S/R, S/D, LT itp.?
Jeżeli masz za dużo zamknięć na wykresie to włącz większy wykres np. Y3, tam będzie mniej. Ewentualnie bierz pod uwagę kilka ostatnich świec.
Jeżeli wykres na twoim TF'ie waha się, czyli stoi w miejscu, to znaczy że... stoi w miejscu, więc i Ty stoisz w miejscu, a chyba chodzi o to aby "podążać" za wykresem nie?
Strategiczne miejsca, czyli te lepsze, bardziej bezpieczne, bardziej pewne - nie ma takich na wykresie, są tylko w głowie.
Ee, chyba o coś więcej. Zamknięcie świecy ponad lub pod zamknięciem poprzedniej świecy mówi nam tyle samo co kolor obecnej. Chyba chodzi o linie którą złamał BO. Ale to ma byc jakaś formacja po której Thorez otwiera pozycję a napisał, że ZL to metoda służąca do targetowania. Tak więc jest opcja że się mylę i linia pozioma to jeszcze coś innego.
Linia pozioma to linia pozioma, jeżeli pytasz gdzie powinna się znajdować - odpowiem tam gdzie Ci to w danym momencie na danym wykresie najbardziej odpowiada. To naprawdę nie ma większego znaczenia gdzie ją umieścisz ponieważ jeżeli cena do niej dojdzie to będzie reprezentowała jej aktualne zachowanie. ***Jeżeli cena idzie w górę to ciała zamykają się w górę a nie w dół i vice versa.
Oprócz aspektu technicznego ważny jest aspekt mentalny - psychologiczny, zarządzanie ryzykiem i plan.
To co tu przekazałeś zrozumiałem tak:

Są świece, jak wiadomo reprezentują zarówno kupujących jak i sprzedających. Pewnego razu jest tak, że jedną świecę np. czerwoną przewyższa świeca zielona, czyli kupujących. Po zamknięciu tej świecy jest pozioma linia zamknięcia( to jest ZL? ). Przekroczenie tej lini i zamknięcie się w obszarze tej lini, np. nad nią kolejnej świecy wzrostowej oznacza BO ( jeśli cena przekroczyła linię, a później się cofnęła to FBO ). BO jest tym profitem wzrostowych. Inni też zaczynają kupować i cena idzie w górę, a linia wyznacza " kondycję " tego profitu. I ten profit to akcja. I tak jak po wdechu musi być wydech, tak i tu po akcji, będzie reakcja, czyli korekta, strata dla kupujących. I tu się kończy moje rozumowanie.
Skąd masz taką dziwną definicję ZL? :D
Chyba już o tym mówiłem, ZL to BO, profit. Jeżeli mówię o *** ...na linii, to mam na myśli każdą linię, nie tylko ZL.
Całą resztę dobrze pojmujesz.
Thorez miałbym prośbę abyś spróbował jakoś kiedyś napisać jak Ty rozumiesz formację zamknięcią na linii?
Może dałbyś radę jakimś czystym zrzutem z historii się posłużyć? Chciałbym zobaczyć jak to na wykresie wyglada wg Ciebie. TF nie ma znaczenia.
Pozdrawiam
*** - ot cała filozofia. U mnie na wykresie nie ma żadnych linii, wszystko jest w głowie ;]
Thorez mam jeszcze pytanie.

Ja ogólnie staram się grać cały czas tak jak wykres tutaj pokazuje, czyli zrobili, BO i następnie u góry FBO. Problem jest czasami jak tutaj np, że te pierwsze FBO nie pociągnęło do BO, natomiast FBO 2 już ładnie doszło gdzie miało.
Masz jakąś wskazówkę jak uważać na takie sytuacje (oprócz stawiania SL :) ), żeby starać się wejść już w ruch, który prowadzi do BO?
Ewentualnie na tym przykładzie co ja podałem (może na innym intwrwale) byś mógł jakoś zaznaczyć linie o których pisałeś (o ile się da)?
Moja wskazówka to: nie daj się zabić w pierwszym przypadku i wykorzystaj jak najlepiej sytuację z drugiego. Jeżeli masz ciasny SL zejdź na M5 i ***.
"Do osiągnięcia ambitnych celów życiowych potrzeba mniej wysiłku niż do znoszenia ubóstwa i biedy"

Erykos
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Erykos »

Trochę to wszystko zagmatwane. Możesz odpowiedzieć na te pytania?
Piszesz, że gdy widzę czyjąś stratę- w tym przypadku stratę kupujących ( reakcję ), to jak dążę do niej?
W tym przypadku po tej linii daję longa, czy czekam na taką linię, tylko, że spadkową z poprzednich świec, jako odbicie od niej i wtedy daję shorta?
Czy jak widzę tą linię ( spadkową ), to tam umieszczam swój profit z longa?
Możesz wstawić jakiś screen z tym wszystkim, czyli linią, BO itd? Taki po prostu jeden trade. Myślę, że to wielu ludziom pomorze. Bo ja już w końcu nie wiem do czego się tu zabrać. Mówisz o dużej elastyczności, nie ma znaczenia gdzie taką linię postawić itp., ale musi być coś co mówi, gdzie taką linię postawić.

karp29
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: karp29 »

Thorez wrzucił juz bardzo duzo tu,wystarczy poszukac, jest masa rysunków itp, ktore sporo wyjasniaja, miedzy innymi mi wyjasnily, ale jednak, nie jest to takie łatwe, niby widac ze to dziala chodzi itp, ale czegoś brakuje, no i jednak tych pipsiorów nie przybywa ;)

Oto rys Thoreza , mam nadzieje ze nie bedzie mial za złe ;p

Awatar użytkownika
RoLudlum
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: RoLudlum »

Linie możesz narysować wszędzie tam gdzie pojawiła się cena poniżej wykres dwu-tikowy. Na każdej linii zawarte były jakieś transakcje więc tick później ktoś już jest na stracie a przeciwna strona na zysku.
"Unia Europejska uznała apokalipsę 21.12.2012 za niezgodną z dyrektywą Parlamentu Europejskiego."
Deklaracja Niepodległości USA - 1337słów.
Dyrektywa UE o przewozie cukierków karmelkowych 25911 słów

ODPOWIEDZ