Bieda - dlaczego o tym się nie mówi?

Forum, na którym można do woli dyskutować nie tylko na tematy związane z Forexem.
Awatar użytkownika
Esco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Esco »

By_żyło_się_lepiej

To dlatego że "malarzom kominów" jest dobrze, dużo "zarabiają" a resztę mają w czarnej dupie.

Awatar użytkownika
RoLudlum
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: RoLudlum »

Każde państwo ma tyle ile mają jego obywatele. Przykład Rosja - 150 mln obywateli, państwo o kosmicznych wręcz zasobach naturalnych posiadające niemal wszystko od futer, drzewa po ropę gaz także metale ziem rzadkich.

Przy okazji aby obalić mit ich dotyczący to występują one niemal wszędzie na całej planecie, można śmiało napisać że ich ilość uzależniona jest od wielkości państwa, wyjątkiem są jedynie Chiny, USA i Australia ( w szczególności Chiny właśnie )
Dlaczego? Bo w tych państwach występują złoża których wydobycie jest opłacalne przy współczesnej technologii. Chiny kontrolują 97% wydobycia dlatego że od 20 lat kombinowali jak się do nich dobrać ale kontrolują jedynie 50% rezerw i to też dlatego że wcześnie zaczęły budować wpływy w Afryce która jest wyjątkowo bogatym kontynentem w czym zachód i tak ich teraz goni. Podobnie było z gazem i ropą ze skał łupkowych, amerykanie o swoich zasobach wiedzieli już od dawna nie znali jedynie sposobu jak się do nich dobrać dzisiaj eksportują gaz a do roku 2020 staną się eksporterami ropy.

KUMASZ?

Ta właśnie Rosja to bez dwóch zdań kraj biedy, kraj którego PKB jest zaledwie 3 razy większy od PKB Polski dodatkowo 1/4 tego PKB zlokalizowana jest w okręgu moskiewskim, mimo że jest krajem który biorąc pod uwagę wielkość, wpływy, bogactwa naturalne, i liczbę ludności ( zaledwie 2 razy mniejszą niż USA ) mógłby być jeśli nie najbogatszy to przynajmniej na 2 czy 3 miejscu. To wszystko przy ogromnym wpływie państwa na każdą gałąź gospodarki od rolnictwa po wydobycie.

KUMASZ?

Dla kontrastu do niedawna 2 gospodarka świata Japonia pozbawiona praktycznie całkowicie bogactw naturalnych. Gospodarka w której wpływ państwa ograniczony jest do minimum. Co nie znaczy że tak było w przeszłości ale nie znaczy też że po drugiej wojnie światowej Japonia socjalizowała swoją gospodarkę, nie jej interwencjonizm objawiał się głównie w budowie infrastruktury i łożeniu ogromnych sum na naukę i badania.

KUMASZ?

Gazu łupkowego nikt nie sprzedał ani nie oddał to jest po prostu kłamstwo - nie pierwsze. Na wydobycie i poszukiwania wydaje się jedynie koncesje gaz zawsze pozostanie własnością państwa teraz najważniejsze żeby jak najwięcej wyrwać z tego bogactwa. Na wydobycie komercyjne nie wydano jeszcze żadnej koncesji. ŻADNEJ.

KUMASZ?

Chińczycy w Polsce ze względu na niskie pensje? No nie rozbrajaj mnie, gdybyś napisał że z powodu jako takiej pewności naszego rynku i bliskości do europy zachodniej przyklasnąłbym. Pisanie że z powodu taniej siły roboczej to śmiech na sali. Chiny to kraj o ponad 1 000 mln ( tak piszę żebyś być może sobie wyobraził o czym mowa ) mieszkańców. To kraj w którym w tej chwili ponad połowa jest poza jakąkolwiek gospodarką wytwórczą, to kraj który sam w sobie jest rynkiem większym od EU i USA + kilka pomniejszych petów. Jakiej taniej siły roboczej szukają u nas skoro mają jeszcze kilkaset mln niewolników u siebie - śmiech na sali.

KUMASZ?

Wycieczek osobistych w twoim stylu nie będę komentował to wyraz bezmyślnej i zadufanej w sobie desperacji aby tylko jeśli kogoś nie przekonać, to przynajmniej zaszczuć.

KUMASZ?

Oczywiście że mieliśmy szansę stać się drugą Koreą i tak jak pisałem nadal mamy choć możliwości nam się wyczerpują. Tak niestety nigdy nie będzie bo dochody z gazy być może ropy z łupków będą szły nie na rozwój tylko na kolejną pensję górników ( gdy ceny węgla spadną i konieczne będzie dopłacanie do biznesu ), trzeba będzie dopłacić do ZUSu zafundować rolnikom różnicę między KRUS a ZUS opłacić emerytury dla kilku set tysięcy ludzi którzy już są lub nabędą do niej prawo od 35 roku życia, opłacić pół miliona urzędników wykonujących pracę dla 250 tys................................

Mnożyć dalej?

KUMASZ?

Kiedy to się wszystko sypnie zjawie się ja i powiem idiotami byliście no cóż żyjcie w lepiankach i pracujcie za miskę ryżu aż do skończenia waszego nędznego żywota.

I wiesz co? Dobrze mi z tym bo wiem że targowicę ( strasznie modne ostatnio ) to wy uprawiacie, bo nie polega ona na tym że sprzedajemy się innym państwom ale na tym że drobne grupy interesu blokują wszelkie reformy bo nie chcą stracić swoich przywilejów i rozrywają to państwo na strzępy.

KUMASZ?

EOT
"Unia Europejska uznała apokalipsę 21.12.2012 za niezgodną z dyrektywą Parlamentu Europejskiego."
Deklaracja Niepodległości USA - 1337słów.
Dyrektywa UE o przewozie cukierków karmelkowych 25911 słów

Awatar użytkownika
Janek Trader
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Janek Trader »

Gdyby wszyscy narzekający i piszący o tym na forach założyli partię nazwijmy ją "dobrobytu" to z pewnością mieliby a raczej mielibyśmy ( bo też chętnie zapisałbym się) jakiś, może nawet znaczący wpływ na politykę.
Innego rozwiązania nie ma, ostatnio chyba Solidarność zgłosiła komplet podpisów pod referendum ws emerytalnej i co? rząd się tym specjalnie nie przejął i nie ma zamiaru tego organizować.
Bardzo łatwo na stukać na klawiaturze swoje żale, ale już coś zrobić dużo trudniej
Może lepiej nie zakładać, a przyłączyć się do którejś z istniejących :

Stronnictwo Demokratyczne
Polska Partia Socjalistyczna
Ruch Odbudowy Polski
Partia Demokratyczna-demokraci.pl
Unia Polityki Realnej
Polski Ruch Uwłaszczeniowy
Polskie Stronnictwo Ludowe
Polska Wspólnota Narodowa
Krajowa Partia Emerytów i Rencistów
Liga Polskich Rodzin
Narodowe Odrodzenie Polski
Unia Pracy
Forum Samorządowe
Ruch Katolicko Narodowy
Sojusz Lewicy Demokratycznej
Samoobrona Rzeczpospolitej Polskiej
Porozumienie Polskie
Przymierze Ludowo-Narodowe
Prawo i Sprawiedliwość
Platforma Obywatelska Rzeczypospolitej Polskiej
Unia Polskich Ugrupowań Monarchistycznych
RACJA Polskiej Lewicy
Liga Obrony Suwerenności
Komunistyczna Partia Polski
Partia Postępu Antyklerykalna Polska
Demokratyczna Partia Lewicy
Partia Zielonych Rzeczypospolitej Polskiej
Jedność Rzemieślniczo-Kupiecka
Chrześcijańska Demokracja III Rzeczypospolitej Polskiej
Polska Partia Narodowa
Zieloni 2004
Socjaldemokracja Polska
Stronnictwo Pracy
Przymierze dla Polski
Stronnictwo Narodowe
Polska Partia Pracy - Sierpień 80 7.
Związek Weteranów Wojny
Organizacja Narodu Polskiego - Liga Polska
Stronnictwo Narodowe im. Dmowskiego Romana
Ruch Odrodzenia Gospodarczego im. Edwarda Gierka
Unia Lewicy
Polski Ruch Monarchistyczny
Polskie Forum Osób Niepełnosprawnych i Specjalnej Troski
Ruch Patriotyczny
Stronnictwo Polska Racja Stanu
Polskie Porozumienie Przedsiębiorczości i Pracy
Sztandar Matki Boskiej Licheńskiej Bolesnej Królowej Polski
Porozumienie Pokoleń
Związek Słowiański
Obrona Narodu Polskiego
Ruch Ludowo-Narodowy
Partia Kobiet
Partia Zielonych
Konfederacja Polski Niepodległej
Prawica Rzeczypospolitej
Samoobrona Patriotyczna
Libertas
Stronnictwo „Odrodzenie Rzeczypospolitej”
Stronnictwo Konserwatywno-Ludowe
Stronnictwo „Piast”
Polska Lewica
Elektorat
Stronnictwo Ludowe „Piast”
Chrześcijańska Inicjatywa Społeczna
Partia Regionów
Polska Socjalistyczna Partia Robotnicza
Europa Wolnych Ojczyzn - Partia Polska
Przymierze Narodu Polskiego
Polska Patriotyczna
Samoobrona
III Forum Ogólnospołeczne Rzeczypospolitej Polskiej
Lepsza Polska
Ruch Przełomu Narodowego
Kongres Nowej Prawicy
Polska Jest Najważniejsza
Partia Rozwoju
Partia Kierowców - Bezprawiu Stop
Rch Palikota
Innowacyjna Polska
Stronnictwo Patriotyczne Polski i Polonii
Bezpieczeństwo i Spokój
Ostatnio zmieniony 15 lut 2012, 13:09 przez Janek Trader, łącznie zmieniany 3 razy.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Forex - wielka zmanipulowana szulernia

Jakby co, to jestem po spożyciu legalnych napojów........
http://www.youtube.com/watch?v=mOB-LTL4jjg

Awatar użytkownika
BOCZEK
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: BOCZEK »

rozwarstwienie klas społecznych moim zdaniem spowodowane jest takiem specyficznym podejściu pracodawców
mój przykład; zarabiałem dla firmy po około 15 tysięcy netto miesięcznie z czego firma płaciła mi 1600 brutto i gdzie tu sens gdzie logika? potm pracowałem w innej firmie, gosciu płacił swoim ludziom po 1800 netto zatrudniał 18 osób = 45k miesięcznie (kadra robotnicza, menadzerska (sztuk 1) i inzynierska (sztuk 2) oni robili dla niego instalacje suszarni czas wykonania 4 miesiące z instalacją u klijenta. najtańsza instalacja kosztowała 350.000 .... daje do myślenia.

teraz pracuje na maszynie której koszt godziny pracy wynosi 700 złotych, potrafię zrobić tak żeby urwać 10% czasu z tego który dadzą mi technolodzy na wykonanie detalu, łatwo policzyć ile zaoszczędzam dla firmy rocznie (myślicie ze klienta kasują za 10 czy za 9 realnych godzin pracy?), raz dostałem premię 200 złltych wiecej niż normalnie.... pier****lę nie robię! a panie z marketingu przyznają sobie premie po 4 tysie za załatwienie zlecenia .... i ja teraz mam na nie zapie***dalać....?

Dodano po 10 minutach:
Janek Trader pisze: Bardzo łatwo na stukać na klawiaturze swoje żale, ale już coś zrobić dużo trudniej
możesz chodzić po podwyżki strać się, pokazać ze potrafisz, .... i co? i nie nic! dochodzisz do wisku ze latwiej sie nie starac, czasai coś zepsuć, bo pewnsje i tak dostaniesz tą samą.....
Przeczytanie powyższej wypowiedz może doprowadzić do błędnej oceny sytuacji, spowodować przecenienie własnych możliwości, czego konsekwencją mogą być błędnie podjęte decyzje. Ofiarami mogą paść początkujący jak i doświadczeni inwestorzy.
Tak myślę!

Awatar użytkownika
chojnak
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: chojnak »

Co ja paczę ?

Skoro na forum poświęconym forexowi zaczyna się ognista dyskusja na temat stanu ubóstwa, państwa, ekonomii oraz kiepskiego zarządzania majątkiem narodowym przez ostatnie 20 lat to mogę napisać tylko jedno:

wiosną będzie gorąca...

Poziom frustracji narósł do poziomu porównywalnego do czajnika na minutę przed wrzeniem wody. Odnosząc się do stanu Polski mogę napisać tylko jedno.

Jak wiecie doskonale w naszej zabawie w spekulację rynek możemy podzielić wedle uczestników na tych którzy są dawcami kapitału oraz tych, którzy ten kapitał przejmują.
Pewnie domyślacie się, że stosując tą analogię forexowo-giełdową do rzeczywistego świata to rola Polski i jej gospodarki jest jedna - dajemy się doić kapitałowo. Co ma do zaoferowania Polska? W chwili obecnej - tanią siłę roboczą, która gotowa jest dla związania końca z końcem pracować za ćwierć stawki. Większość zachodnich inwestycji w Polsce to, zwróćcie proszę uwagę, dreny-ssaki finansowe. Markety, banki etc. One wypompowują kasę z Polski i transferują ją do swoich macierzystych krajów. Jak mamy zakumulować cokolwiek, skoro nawet grosze które zarabia statystyczny Polak są zaraz zabierane za granicę.
Ilu znacie młodych ludzi z kredytami na karku na 20-30 lat ? To już są ekonomiczni niewolnicy. Niby wolni ale większość swoich dochodów karnie co miesiąc zaniosą w zębach do banku, banku który poza kilkoma, jest zachodni ! Nie wydadzą tych pieniędzy na kawę w Twojej kawiarni, obiad w czyjejść restauracji czy kupno kila jabłek u rolnika. Te pieniądze zostaną wytransferowane z Polski. A jak niewolnik zgłodnieje to zajrzy do zachodniego marketu. Market kasę wytransferuje na zachód, jeszcze sprytnie zaniżając podatek dochodowy kreatywną księgowością ze spółkami-córkami.

O klasie politycznej, całej, nie chcę nic pisać bo żyje w matrixie i jest kompletnie wyalienowana. Nieważne czy to PIS czy PO, PSL czy inny zbitek liter. Dba wyłącznie o wygraną i obsadzania stołków 'swoimi'. Robi tak każda ekipa. A 'demokracja' to tylko pusty slogan bo jako wyborca (już przestałem chodzić) na nic nie mam wpływu. Raz na 4 lata będą się mizdrzyć i kadzić by na nich postawić krzyżyk a potem przez 4 lata mają nas w nosie. Za to chętnie przyjmą wszelkiej maści lobbystów z różnymi propozycjami i obietnicami w zamian.

Kontekst problemów ekonomicznych w Polsce to miks negatywnych skutków gospodarki globalistycznej, gdzie taki kraj jak Polska robi za dawcę kapitału i dochodu oraz bardzo kiepskiego, korupcjogennego systemu politycznego z jakim mamy doczynienia od dwóch dekad (broń Boże nie zachwalam w tym miejscu realnego socjalizmu!).
Ostatnio zmieniony 15 lut 2012, 12:58 przez chojnak, łącznie zmieniany 1 raz.
Największy sukces jaki możesz osiągnąć w życiu to zwycięstwo nad własnymi słabościami.

Płoć
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Płoć »

BOCZEK pisze:możesz chodzić po podwyżki strać się, pokazać ze potrafisz, .... i co? i nie nic! dochodzisz do wisku ze latwiej sie nie starac, czasai coś zepsuć, bo pewnsje i tak dostaniesz tą samą.....
Ciekawe która to firma może sobie pozwolić na takie zachowanie. brrr,
Może warto pomyśleć, żeby przejść do konkurencji?

Trejdej-srejder
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: Trejdej-srejder »

Mnie zastanawia fakt w jaki sposob sklepy, lub hipermarkety na zachodzie moga wyplacic praownikowi okolo 1k E, skoro te same sieci w Polsce placa znacznie mniej - w jaki sposob ta sama praca na takim samym stanowisku jest bardziej oplacalna w innym kraju lub mniej w jeszcze innym.

Nie uwazacie, ze podnoszenie podatkow akcyz cel orac VATu i wydluzanie wieku emerytalnego przyczynia sie tylko do tego, ze coraz mniej malzenstw zaklada rodziny (choduje dzieci) a skoro ceny sa coraz wyzsze a pensje naprawde niskie to sie poprostu nie oplaca bo nie ma z czego tego malucha wyzywic. Mala ilosc dzeci to niz demograficzny a to oznacza, ze emeryci beda pracowli dluzej a ceny beda rosly, wiec gdzie tu logika bo dla mnie to bledne kolo. Chyba polityka panstwa powinna isc w druga strone, czyli albo umacnniania zlotowki do euro 1:1 albo do podwyzszenia plac.
Wódz mowi: została ostatnia próba, łaczutu krąg śmierci --- zabawne, bo to moja specialność

Awatar użytkownika
BOCZEK
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: BOCZEK »

Płoć, tylko u konkurencji jest gorzej jak nie tak samo, a tutaj sie az tak nie narobię ..... chyba ze by gdzieś dali 25 na umowie to spoko
Przeczytanie powyższej wypowiedz może doprowadzić do błędnej oceny sytuacji, spowodować przecenienie własnych możliwości, czego konsekwencją mogą być błędnie podjęte decyzje. Ofiarami mogą paść początkujący jak i doświadczeni inwestorzy.
Tak myślę!

Awatar użytkownika
Tig3r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Tig3r »

Płoć pisze:Może warto pomyśleć, żeby przejść do konkurencji?
Warto założyć konkurencje, a wtedy Ty będziesz płacił ludziom te 1800 brutto aby na Ciebie zasuwali. Skoro wydaje się to takie dochodowe..
======================================================
Nie głupi ten co nie wie, lecz ten który nie chce się nauczyć..

Awatar użytkownika
chojnak
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: chojnak »

Mnie zastanawia fakt w jaki sposob sklepy, lub hipermarkety na zachodzie moga wyplacic praownikowi okolo 1k E, skoro te same sieci w Polsce placa znacznie mniej - w jaki sposob ta sama praca na takim samym stanowisku jest bardziej oplacalna w innym kraju lub mniej w jeszcze innym
Bo sieć zaoszczędza w innych krajach - system naczyń połączonych. To co zaoszczędzi na kasjerce w Polsce może dorzucić kasjerce np. w Niemczech. To tak w dużym uproszczeniu.

Kilka dni temu oglądam TVN CNBC. Wiadomość - Pepsi będzie zwalniać 8tys pracowników bo tną koszta. W drugim zdaniu - zysk Pepsi był większy od poprzedniego roku o 14%. I to jest paranoja korporacyjnego kapitalizmu. Zarabiają więcej a mimo to wyrzucają ludzi. Jak znam życie to premii i kominowych wynagrodzeń na górze nawet nie tkną w ramach 'oszczędnosci'
Ostatnio zmieniony 15 lut 2012, 13:13 przez chojnak, łącznie zmieniany 2 razy.
Największy sukces jaki możesz osiągnąć w życiu to zwycięstwo nad własnymi słabościami.

ODPOWIEDZ