[WIG20] Analizy, prognozy
"Byki świętowały w zeszły poniedziałek. Miały do tego pełne prawo. Rynek zaczął od luki hossy i osiągnął nowy, tegoroczny szczyt. Potwierdzone zostały więc rządy trwającego od lutego trendu wzrostowego. Kolejne sesje nie były już dla popytu równie udane. Wzrostowy impuls szybko wygasł, a do głosu doszła podaż. W pierwszej kolejności złamała krótkoterminowy, listopadowy trend wzrostowy, szybko też zapełniona została podszczytowa luka. To już były poważne symptomy słabości rynku i krótkoterminowy sygnał sprzedaży. Barierą, która mogła się panującej później przecenie przeciwstawić, było właśnie wsparcie pod 2340pkt. Pod koniec zeszłego tygodnia ta sztuka bykom się udała."
Konsekwencja i żelazne zasady to droga do sukcesu
Otwarcie na plus, trochę powyżej 2400. W ING Securities piszą ciągle jak ważny jest poziom 2400 - jak dla mnie to poprzednie wsparcie z tamtego tygodnia 2420-2430 jest ważniejsze to po przekształceniu się w opór już 2 razy powstrzymało byki. Dzisiejszy dzień jest ważny, bo jutro przez święto w Stanach będzie kiszenie i w piatek podobnie, bo brak istotnych danych makroekonomicznych.
Tak sobie narysowałem śmieszną formację (a raczej przypominającą tą formację) "diament. Dla mnie to śmieszna formacja i nie ma wielkiego znaczenia
[img]http://www.kondek_2007.republika.pl/w202511.gif[/img]
Tak sobie narysowałem śmieszną formację (a raczej przypominającą tą formację) "diament. Dla mnie to śmieszna formacja i nie ma wielkiego znaczenia

[img]http://www.kondek_2007.republika.pl/w202511.gif[/img]
Konsekwencja i żelazne zasady to droga do sukcesu
Panowie,
"Źle / dobrze" jest sprawą subiektywną i zależy od tego czego sami oczekujemy i jaką mamy pozycję na rynku. To co było widać na wigu20 od paru dni to było klasyczne ubieranie i podbijanie. Nie tylko AT mruczała o możliwych spadkach ale również AF daje coraz więcej sygnałów wskazujących że wcale nie jest tak dobrze jak mogło by wuglądać.
IMHO prawdziwą falę kryzysu mamy przed sobą. Aktualne odbicie na giełdach i surowcach to efekt pompowania szalenie drukowanego dolara we wszystko ci się rusza - pompują, pompują i pompują. Jak pęknie będzie auć !
Czysta spekulacja zasilana rzeką bezwartościowego pieniądza, nic więcej.
Pozdrawiam, J.
"Źle / dobrze" jest sprawą subiektywną i zależy od tego czego sami oczekujemy i jaką mamy pozycję na rynku. To co było widać na wigu20 od paru dni to było klasyczne ubieranie i podbijanie. Nie tylko AT mruczała o możliwych spadkach ale również AF daje coraz więcej sygnałów wskazujących że wcale nie jest tak dobrze jak mogło by wuglądać.
IMHO prawdziwą falę kryzysu mamy przed sobą. Aktualne odbicie na giełdach i surowcach to efekt pompowania szalenie drukowanego dolara we wszystko ci się rusza - pompują, pompują i pompują. Jak pęknie będzie auć !
Pozdrawiam, J.
Największy sukces jaki możesz osiągnąć w życiu to zwycięstwo nad własnymi słabościami.
chojnak pisze:Panowie,
Pozdrawiam, J.
Pierwsza mądra wypowiedź - ludzie tak podniecają się tymi wzrostami na giełdzie, przecież to czysta bańka spekulacyjna. Indeksy są przewartościowane o co najmniej 10 % - 20 % więc dalsze wzrosty to po prostu hardcore.
EUR/USD vs DJIA