http://www.fxweek.com/fx-week/news/2079 ... art-poland
regards,
woocash
AliorTrader - ECN.
źródło: http://www.fxweek.com/fx-week/news/2079 ... art-polandAlior Trader already seeing daily turnover of $100 million per day
A new electronic communications network (ECN) for retail foreign exchange investors in Poland has got off to a flying start, according to the platform’s operators at Alior Bank.
Alior Bank, which was established in Poland in late 2008 with an initial focus on equities for its brokerage operations, moved into the FX market earlier this year with the launch on April 28 of Alior Trader, an ECN designed specifically for retail FX trading within Poland.
After nearly eight weeks of operations, the platform is now seeing a turnover of more than $100 million per day and has attracted 900 Polish clients, beating a pre-launch target of 500 clients by the end of June, said Tomasz Wróblewski, head of financial risk at Alior Bank in Warsaw.
“This is the first FX trading platform in Poland to be offered by a bank rather than a brokerage house, with the unique feature of direct access to the liquidity of top-tier banks. We have been flooded with interest since the launch and had 300 clients wanting to try it out on day one,” said Wróblewski.
Alior Trader gives retail investors access to 40 currency pairs as well as more than 200 contracts for difference, and streams liquidity from 13 institutions including Bank of America Merrill Lynch, Nomura, Royal Bank of Scotland and Morgan Stanley. Prime-brokerage services are provided by Barclays Capital.
“Alior is an innovative bank that already had a desk relationship with Barclays Capital so it seemed a natural progression for us to become its prime broker for the new retail platform. As prime broker, we have given it a credit outlet so it doesn’t have to set up individual credit lines with all of its liquidity providers, which simplifies operational flow,” said Antony Brocksom, product manager for FX prime brokerage in Europe at Barclays Capital in London.
Barclays Capital has been involved in the launch of Alior Trader since the concept was first mooted in mid-2010, along with California-based FX technology vendor Integral and Ukrainian vendor PFSoft, which provided its ProTrader product as the basis of the platform. The ECN also leverages the technology of Barclays Capital’s Barx electronic commerce platform.
“Our prime-brokerage technology is built from Barx, so Alior can monitor its flow and see its trades come in and get matched. It is also able to see real-time reporting and roll positions within a very safe environment,” said Brocksom.
Looking forward, Alior plans to expand Alior Trader further to become a more cross-asset platform with direct access to equity trading on the Warsaw Stock Exchange and overseas exchanges. “In time we want to expand to include direct market access instruments and options on the platform, so that clients have access to all the products they need in one place,” said Wróblewski.
-
- Stały bywalec
Problemy cd
No dobra, to ja dalej z kłopotami.
1. Wczoraj wieczorem wielokrotnie próbowałem odpalić wykresy 1M i 3M - nic z tego. Zamykałem, otwierałem, restartowałem, odświeżałem itede - nic
2. Teraz widzę dziurę w notowaniach (screen), dotyczy 1M, 3M, 5M, 15M i 30M, innych już nie sprawdzałem.
??
1. Wczoraj wieczorem wielokrotnie próbowałem odpalić wykresy 1M i 3M - nic z tego. Zamykałem, otwierałem, restartowałem, odświeżałem itede - nic
2. Teraz widzę dziurę w notowaniach (screen), dotyczy 1M, 3M, 5M, 15M i 30M, innych już nie sprawdzałem.
??
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Patrząc w przyszłość, Alior planuje rozszerzyć Alior Trader dalej, aby stać się bardziej przekrojowym aktywów platformy z bezpośrednim dostępem do obrotów akcjami na GPW i giełdach zagranicznych. "W czasie chcemy rozszerzyć o bezpośredni dostęp do rynku instrumentów i opcje na platformie, aby klienci mieli dostęp do wszystkich produktów, których potrzebują w jednym miejscu", powiedział Wróblewski.////
Z polskiego na nasze oznacza to że poza idealnymi warunkami pracy na rynku walutowym będziemy mieć PRAWDZIWY i REALNY handel na światowych futures oraz akcjach.
No.... naprawdę...,jeszcze raz Wielki Szacun dla Alior Banku.
Wreszcie idzie normalność.
Pozdrawiam.
Dodano po 4 minutach:
PS Jeszcze to //"Jest to pierwsza platforma handlowa FX w Polska być oferowane przez bank, a nie domu maklerskiego, z unikalną cechą bezpośredni dostęp do płynności banków najwyższej klasy.///
Z polskiego na nasze oznacza to że poza idealnymi warunkami pracy na rynku walutowym będziemy mieć PRAWDZIWY i REALNY handel na światowych futures oraz akcjach.
No.... naprawdę...,jeszcze raz Wielki Szacun dla Alior Banku.
Wreszcie idzie normalność.
Pozdrawiam.
Dodano po 4 minutach:
PS Jeszcze to //"Jest to pierwsza platforma handlowa FX w Polska być oferowane przez bank, a nie domu maklerskiego, z unikalną cechą bezpośredni dostęp do płynności banków najwyższej klasy.///
Bazylea III reforma finansowa staje się skuteczne,
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów
Znalazłem polski podmiot oferujący futures z dużych giełd światowych, jest nim IDM TRADER.Szwajcar pisze: Sposobem na te nieszczęsne CFD byłoby wprowadzenie futures z dużych giełd energii i towarów. Jeśli to by wprowadzili to idealnie by współgrało z aktualną ofertą ECN FX.
Sam z chęcią bym inwestował na popularnych futures przez polski podmiot.
A teraz to na prawdę razi takie zestawienie. Z jednej strony pełna przejrzystość ECN a z drugiej wciskanie CFD od jakiegoś brokera dodatkowo z prowizją.
Zorientowane osoby proszę o opinie n/t wysokości prowizji pobieranych przez IDM w porównaniu z konkurencją zagraniczną.
Zdaje się, że optymalnym rozwiązaniem dla osób, które nie chcą wysyłać pieniędzy za granicę będą dwa rachunki:
Alior - forex ECN i
IDM TRADER - kontrakty terminowe
(dopóki jedna z tych firm nie połączy obu ofert na swojej platformie).
Pozdrawiam
Obawiam się że Kolega nie ma racji.MOCKBA pisze:Zdaje się, że optymalnym rozwiązaniem dla osób, które nie chcą wysyłać pieniędzy za granicę będą dwa rachunki:
Alior - forex ECN i
IDM TRADER - kontrakty terminowe
(dopóki jedna z tych firm nie połączy obu ofert na swojej platformie).
Sprawdzałem osobiście w Saxobanku i nie jest już ich dostarczycielem płynności.
Obawiam się że IIDM nie ma PRAWDZIWYCH futures.
Jeżeli jestem w błędzie to mnie poprawcie.
Pozdrawiam.
PS na dzień dzisiejszy jedyna szansa aby były w Polsce PRAWDZIWE futures to tylko Alior Bank.
Poniżej wklejam informację ze strony IDM. Może się mylę ale raczej ani Saxobank ani żaden inny bank nie jest im potrzebny do składania zleceń na dowolnej giełdzie i tym samym oferowania, jak to mówisz, prawdziwych futures.zz pisze: Obawiam się że Kolega nie ma racji.
Sprawdzałem osobiście w Saxobanku i nie jest już ich dostarczycielem płynności.
Obawiam się że IIDM nie ma PRAWDZIWYCH futures.
Jeżeli jestem w błędzie to mnie poprawcie.
Pozdrawiam.
PS na dzień dzisiejszy jedyna szansa aby były w Polsce PRAWDZIWE futures to tylko Alior Bank.
http://www.edukacja.idmtrader.pl/futures.html :
"Na platformie IDM Trader dostępnych jest ok. 450 kontraktów terminowych na następujących giełdach: ECBOT, GLOBEX, CME, COMEX, CSCE, NYMEX, NYCE, LIFFE, IPE, EUREX, MONEP, LIFFE, MEFF, IDEM, OSAKA SX, TYO, SGX-DT, SFE, (za kwotowania w czasie rzeczywistym niektóre giełdy wymagają dodatkowej opłaty).
Prowizje różnią się w zależności od kontraktu, oscylują w przedziale 6-12 USD (EUR) za kontrakt. Prowizje spadają przy transakcjach na większą liczbę kontraktów. Przed zawarciem transakcji prowizję można zawsze sprawdzić w okienku transakcyjnym."
Czy ktoś się może orientuje czy podane prowizje to poziom akceptowalny w porównaniu z konkurencją?
Pozdrawiam
Witam.
Panowie ale nie róbcie OT z wątku.
Wątek na temat IDM Trader jest tu: http://www.forex.nawigator.biz/dyskusje ... php?t=3517
Pozdrawiam
Karol Marchewka
Panowie ale nie róbcie OT z wątku.
Wątek na temat IDM Trader jest tu: http://www.forex.nawigator.biz/dyskusje ... php?t=3517
Pozdrawiam
Karol Marchewka
Cytuję /// po prawie ośmiu tygodni od operacji, Platforma / Alior Banku // jest obecnie obserwujemy obrót ponad 100 milionów dolarów dziennie i przyciągnął 900 polskich klientów,////ramaso pisze:After nearly eight weeks of operations, the platform is now seeing a turnover of more than $100 million per day and has attracted 900 Polish clients,
Pamiętam czasy gdy na całym rynku międzybankowym w Polsce obroty wynosiły 250 mln $,.
Obrazuje to jaka jest skala potrzeb i w jakim buszu my zwykli inwestorzy żyliśmy....
Pozdro.