AliorTrader - ECN.

Oferta brokererów rynku walutowego Forex oraz opinie użytkowników na ich temat.

Co myślisz na temat tego brokera?

Zdecydowanie polecam
2
6%
Poza paroma minusami są ok
13
41%
Przeciętny
7
22%
Mają wiele wad
5
16%
Stanowczo odradzam
5
16%

Liczba głosów: 32

MOCKBA
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: MOCKBA »

Pytanie do przedstawicieli Aliora.

Na Waszej stronie ( http://trader.aliorbank.pl/ ) są dwa filmiki reklamowe przedstawiające przewagę brokera ECN nad Brokerem MM.
Jedne z argumentów przeciwko korzystania z brokera MM to ingerowanie przez niego w kurs otwarcia pozycji (wysyłanie gorszej ceny klientowi niż rynkowa) oraz utrudnianie (opóźnianie) zamknięcia zyskownych transakcji. Wiadomo konflikt interesów - inwestor zarabia to broker traci.

Jak jest to rozwiązane jeśli chodzi o handel instrumentami CFD w AT?
Czy ten sam mechanizm utrudniania zyskownego tradingu pokazany na filmiku może mieć miejsce ze strony GFT?

Uprzejmie proszę o wyczerpującą informację.

Pozdrawiam.

Dodano po 20 minutach:
MaRCHeW pisze: Witam.
MOCKBA pisze:Dlaczego na wykresie typu Range świeczki mają różne wysokości?
Ustawiłem Range Height: 8.
Konto real.

Pozdrawiam
Range Height masz ustawione na 0.8 pipsa, także przy większych/szybszych ruchach, niektóre świeczki mogą być troszeczkę większe od pozostałych.

Pozdrawiam
Karol Marchewka
Nie bardzo rozumiem Twoje wyjaśnienie.
W wykresach typu Range ustawia się wysokość świeczki wyrażoną w tickach (pipsach) i po osiągnięciu zadanej wysokości zaczyna się rysować nowa świeczka.
W USA2000 minimalna zmiana to 0,1 USD. Chcę, żeby każda świeczka miała wysokość np. 8 takich zmian czyli ticków/pipsów. Natomiast wysokości świec są różne.
Nie twierdzisz chyba, że komputer przy szybkich ruchach nie nadąża liczyć pipsów i kończy świeczkę jak mu się uda :D .

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
MaRCHeW
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: MaRCHeW »

Witam.
MOCKBA pisze:
MaRCHeW pisze: Witam.
MOCKBA pisze:Dlaczego na wykresie typu Range świeczki mają różne wysokości?
Ustawiłem Range Height: 8.
Konto real.

Pozdrawiam
Range Height masz ustawione na 0.8 pipsa, także przy większych/szybszych ruchach, niektóre świeczki mogą być troszeczkę większe od pozostałych.

Pozdrawiam
Karol Marchewka
Nie bardzo rozumiem Twoje wyjaśnienie.
W wykresach typu Range ustawia się wysokość świeczki wyrażoną w tickach (pipsach) i po osiągnięciu zadanej wysokości zaczyna się rysować nowa świeczka.
W USA2000 minimalna zmiana to 0,1 USD. Chcę, żeby każda świeczka miała wysokość np. 8 takich zmian czyli ticków/pipsów. Natomiast wysokości świec są różne.
Nie twierdzisz chyba, że komputer przy szybkich ruchach nie nadąża liczyć pipsów i kończy świeczkę jak mu się uda :D .

Pozdrawiam
Wykres Range masz ustawiony na 8 ticków. Jak widzisz na swoim screenie praktycznie wszystkie świeczki mają te 8 ticków. Jednak w czasie większych ruchów te ticki są większe dlatego, niektóre z tych Range bars mają po 9 ticków. Algorytm zastosowany przez PFSoft poprostu tak podzielił ten tick i wyszło, że Range bar ma 9 zamiast 8 ticków.

Pozdrawiam
Karol Marchewka

Awatar użytkownika
13Spekulant
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: 13Spekulant »

MOCKBA pisze:W wykresach typu Range ustawia się wysokość świeczki wyrażoną w tickach (pipsach) i po osiągnięciu zadanej wysokości zaczyna się rysować nowa świeczka.
W pipsach, nie tickach, tick może być np. na 10 pipsów i co wtedy?

zz
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: zz »

MOCKBA pisze: Na Waszej stronie ( http://trader.aliorbank.pl/ ) są dwa filmiki reklamowe przedstawiające przewagę brokera ECN nad Brokerem MM.
Jedne z argumentów przeciwko korzystania z brokera MM to ingerowanie przez niego w kurs otwarcia pozycji (wysyłanie gorszej ceny klientowi niż rynkowa) oraz utrudnianie (opóźnianie) zamknięcia zyskownych transakcji. Wiadomo konflikt interesów - inwestor zarabia to broker traci.

Jak jest to rozwiązane jeśli chodzi o handel instrumentami CFD w AT?
Czy ten sam mechanizm utrudniania zyskownego tradingu pokazany na filmiku może mieć miejsce ze strony GFT?

Uprzejmie proszę o wyczerpującą informację.
Spróbuję koledze odpowiedzieć.Plusem w Aliorze jest to że GFT nie widzi Twoich zleceń obronnych to jest plus.Minus jest taki że skoro Alior Bank stara się zapewnić idealne warunki na rynku SPOT , to po jakiego licha kombinować z CFD ?.
Ja bym się na Waszym miejscu dwa razy zastanowił czy bawić się CFD ponieważ w przypadku CFD to GFT dyktuje i kwotuje warunki,a nie rynek.

Pozdrawiam.

PS CFD to nic innego, jak umowa z drugą stroną kontraktu czyli brokerem w przypadku CFD wystawionych przez brokera jesteś całkowicie zdany na jego kwotowania.Moim zdaniem nie znaczy to wcale, że broker nie zarabia na handlu inwestora wprost przeciwnie prowizja brokera ukryta jest w spreadzie,a ten spred brokera może wynosić 0.5 pipsa jak i 10 pipsów w danym momencie podczas gdy na rynku spot miałbyś np. 0.5 pipsa.
Kilka razy to widziałem i dlatego wolę SPOT niż CFD.
Bazylea III reforma finansowa staje się skuteczne,
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów

Awatar użytkownika
Szwajcar
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Szwajcar »

zz
Sposobem na te nieszczęsne CFD byłoby wprowadzenie futures z dużych giełd energii i towarów. Jeśli to by wprowadzili to idealnie by współgrało z aktualną ofertą ECN FX.
Sam z chęcią bym inwestował na popularnych futures przez polski podmiot.
A teraz to na prawdę razi takie zestawienie. Z jednej strony pełna przejrzystość ECN a z drugiej wciskanie CFD od jakiegoś brokera dodatkowo z prowizją.

MOCKBA
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: MOCKBA »

zz pisze: ... to po jakiego licha kombinować z CFD ?.
Ja bym się na Waszym miejscu dwa razy zastanowił czy bawić się CFD ponieważ w przypadku CFD to GFT dyktuje i kwotuje warunki,a nie rynek.

... prowizja brokera ukryta jest w spreadzie,a ten spred brokera może wynosić 0.5 pipsa jak i 10 pipsów w danym momencie podczas gdy na rynku spot miałbyś np. 0.5 pipsa.
Kilka razy to widziałem i dlatego wolę SPOT niż CFD.
zz, też wolę SPOT niż CFD tylko powiedz mi gdzie, u polskiego brokera (mam alergię na wysyłanie pieniędzy za granicę) mogę handlować kontraktami na indeksy, towary czy też waluty? Oprócz WIG20 :)

Pozdrawiam

Dodano po 6 minutach:
Szwajcar pisze: Sposobem na te nieszczęsne CFD byłoby wprowadzenie futures z dużych giełd energii i towarów. Jeśli to by wprowadzili to idealnie by współgrało z aktualną ofertą ECN FX.
Sam z chęcią bym inwestował na popularnych futures przez polski podmiot.
A teraz to na prawdę razi takie zestawienie. Z jednej strony pełna przejrzystość ECN a z drugiej wciskanie CFD od jakiegoś brokera dodatkowo z prowizją.
Dokładnie tak jak piszesz!
Może Alior poszedłby za ciosem i nie zwlekając wprowadził kontrakty zamiast tych CFD przy okazji rozkładając potencjalnych konkurentów z wejścia na łopatki.
Knockout byłby totalny.

Pozdrawiam

hugo-ml
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: hugo-ml »

zz pisze:
hugo-ml pisze:witam,
proszę o wskazówkę-pomoc,
spróbuj wpisać w polach:
Name: Alior Bank
URL: demo.aliortrader.pl
I zaznacz opcję: Secure
Być może to pomoże .
Pozdrawiam.
dzięki, poszło
albo my go, albo on nas....

mrk
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: mrk »

MOCKBA pisze:Dokładnie tak jak piszesz!
Może Alior poszedłby za ciosem i nie zwlekając wprowadził kontrakty zamiast tych CFD przy okazji rozkładając potencjalnych konkurentów z wejścia na łopatki.
Knockout byłby totalny.
Jak najbardziej popieram :) przydalby sie polski broker z bezsposrednim dostepem do eurex-u i nymex-u i dobrym softem, cqg lub cos z patsystems, ehh marzenia :roll:

Awatar użytkownika
kingjaxe
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: kingjaxe »

A skoro już jesteśmy przy tych CFD, to moglibyście wcześniej udostępniać nową serię na nowe miesiące. W tym samym czasie co robi to GFT, skoro od nich macie te kwotowania.
No bo na GFT jest już nowa seria na gaz ziemny i platynę, a u Was jeszcze nie.
Np. chcę teraz kupić platynę, ale tego nie zrobię, bo u was wygasa ona 29 czerwca i bym musiał za chwilę ją sprzedać i kupić nową serię, ponosząc znowu koszty spreadu i prowizji.
I na początku mówiliście o automatycznych rolowaniach, ale jak widzę nic z tego? Znowu będą dzwonić maklerzy dzień przed wygaśnięciem danej serii i przypominać o konieczności otwarcia pozycji na nowej serii.

Awatar użytkownika
BM Alior Bank
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: BM Alior Bank »

MOCKBA pisze:Jak jest to rozwiązane jeśli chodzi o handel instrumentami CFD w AT?
GFT jest jedynym dostawcą CFD dla Alior Tradera. Jednak przy wyborze partnera dostarczającego te instrumenty kierowaliśmy się panującą opinią o brokerze i mogę zapewnić, że mechanizmy utrudniania zyskownego Tradingu nie mają miejsca.

Dodano po 1 minutach:
MOCKBA pisze:Może Alior poszedłby za ciosem i nie zwlekając wprowadził kontrakty zamiast tych CFD
Nie wykluczamy takiej możliwości...

Dodano po 3 minutach:
kingjaxe pisze:I na początku mówiliście o automatycznych rolowaniach, ale jak widzę nic z tego? Znowu będą dzwonić maklerzy dzień przed wygaśnięciem danej serii i przypominać o konieczności otwarcia pozycji na nowej serii.
W przypadku CFD, które wygasają nie będzie dokonywane rolowanie na kolejną serię.
kingjaxe pisze:A skoro już jesteśmy przy tych CFD, to moglibyście wcześniej udostępniać nową serię na nowe miesiące. W tym samym czasie co robi to GFT, skoro od nich macie te kwotowania.
No bo na GFT jest już nowa seria na gaz ziemny i platynę, a u Was jeszcze nie.
Np. chcę teraz kupić platynę, ale tego nie zrobię, bo u was wygasa ona 29 czerwca i bym musiał za chwilę ją sprzedać i kupić nową serię, ponosząc znowu koszty spreadu i prowizji.
Nowe serie zostały dodane, jednakże jak można zaobserwować GFT nie kwotuje tego instrumentu tak płynnie jak serii wcześniejszych (brak nowych kwotowań od godz. 8.00 w dniu dzisiejszym)
Biuro Maklerskie Alior Banku
mail: kontakt.bm@alior.pl
tel: 19503

ODPOWIEDZ