AliorTrader - ECN.

Oferta brokererów rynku walutowego Forex oraz opinie użytkowników na ich temat.

Co myślisz na temat tego brokera?

Zdecydowanie polecam
2
6%
Poza paroma minusami są ok
13
41%
Przeciętny
7
22%
Mają wiele wad
5
16%
Stanowczo odradzam
5
16%

Liczba głosów: 32

fajfas3
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: fajfas3 »

Ja mam pytanie odnośnie analizy technicznej. Jest możliwośc narysowania kanału cenowego? Potrafię narysowac jedynie linie trendu ale mam problem z narysowaniem kanału. Tylko pitchfork wchodzi w grę?

mattmct258
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: mattmct258 »

daromanchester pisze:
zz pisze:Temat jest ważny.U mnie ładnie wszysto śmiga,z kolei u kolegi w banku mimo że ma lepszy sprzęt,szybszy internet ciągłe zwiechy.
To mnie trochę teraz zaskoczyłeś.
Bo już sobie zacząłem snuć teorie na podstawie przejrzenia kilku adresów IP tych co im zrywa.
Bo jak na razie zauważyłem to Ci ze zmiennymi adresami IP mają największe problemy (przypadek?).
Na ale jak mówisz że kolega z banku też ma problemy a przypuszczam że nie jedzie tam na Neo lub czymś podobnym to już nie wiem.
Hmmmm.

Jeśli mógłbym coś zasugerować osobom, którym zrywa połączenia z tą platformą to poleciłbym testową zmianę routera na inny bądź jeśli w przypadku gdy korzystają one z usług takich jak internet po linii telefonicznej to po prostu zamiast routera podłączyć się za pomocą modemu USB, dodawanym kiedyś standardowo do Neostrady, internetu z Netii itp. itd...

Kiedyś miałem problem z notorycznymi zerwaniami połączenia co kilka-kilkadziesiąt minut w przypadku obsługi połączenia z serwerami innego typu, niezwiązanymi z Foreksem itp. Zrywało z powodu jakiegoś parametru, którego nie mogłem akurat zmienić w swoim prostym routerze i jego zamiana na modem USB eliminowała całkowicie problem.

Oczywiście wiadomo, że bez routera teraz ciężko żyć więc jeśli okazałoby się, że na modemach USB lepiej wszystko chodzi to trzeba będzie pogrzebać w ustawieniach takiego routera lub wymienić go na inny. Tutaj już specjalistą nie jestem, ale wiem, że wiele parametrów ustawień może wpływać na jakość połączania, szczególnie jeśli ktoś ma router WiFi. Też kolejna sugestia się nasuwa... Jeśli łączymy się do routera bezprzewodowo to spróbować, podłączyć komputer za pomocą kabla do routera a nie poprzez WiFi.

Pewnie jest też tak, że jeśli inne programy typu MT4 chodzą bez problemu to nie znaczy, że chodził będzie poprawnie na tych samych łączach/routerach ProTrader, albo konkretnie połączenie z serwerami Alior Banku.

Może w ten sposób metodą prób i błędów coś się wyjaśni w tym temacie
:? :roll:

Awatar użytkownika
BM Alior Bank
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: BM Alior Bank »

fajfas3 pisze:Ja mam pytanie odnośnie analizy technicznej. Jest możliwośc narysowania kanału cenowego? Potrafię narysowac jedynie linie trendu ale mam problem z narysowaniem kanału. Tylko pitchfork wchodzi w grę?
Obecnie nie ma narzędzia, dałoby możliwość narysowania kanału cenowego. Jednak można sobie z tym poradzić w ten sposób: narysować pierwszą linię ograniczenia, kliknąć na niej prawym przyciskiem i wybrać opcję Kopiuj. Drugą linię, która się pojawi przesunąć w ten sposób, aby linie tworzyły kanał cenowy
N_Tesla pisze:Załóżmy, że rynek forex to cały zbiór.
Z jakiej części tego zbioru są zlecenia widoczne w oknie matrix?
W Matrixie pokazywane są oferty wszystkich Dostawców Płynności, z którymi Alior Bank ma podpisaną stosowną umowę. Jaka to jest część rynku? W związku z tym, że jest to rynek OTC to trudno to sprecyzować, jednak wśród LP dla Alior Banku są wszystkie banki z TOP 10 pod względem udziałów na rynku FX, a razem jest ich w tym momencie 14.

Dodano po 3 minutach:
daromanchester pisze:zz napisał:
Temat jest ważny.U mnie ładnie wszysto śmiga,z kolei u kolegi w banku mimo że ma lepszy sprzęt,szybszy internet ciągłe zwiechy.

To mnie trochę teraz zaskoczyłeś.
Bo już sobie zacząłem snuć teorie na podstawie przejrzenia kilku adresów IP tych co im zrywa.
Bo jak na razie zauważyłem to Ci ze zmiennymi adresami IP mają największe problemy (przypadek?).
Na ale jak mówisz że kolega z banku też ma problemy a przypuszczam że nie jedzie tam na Neo lub czymś podobnym to już nie wiem.
Hmmmm.
Ze swojej strony mogę powiedzieć, że jesteśmy świadomi faktu iż niektórzy Klienci doświadczają częstych rozłączeń z Alior Traderem co może być bardzo uciążliwe. Każdą informację, która może potencjalnie pomóc w rozwiązaniu tej kwestii przekazujemy do naszego działu IT, tak więc daromanchester dzięki za to info - sprawdzimy to.

Jeżeli ktoś z Was doświadcza częstych rozłączeń z platformą bylibyśmy wdzięczni za mailowe przekazanie informacji dotyczącej konfiguracji sprzętowej/połączenia z internetem - może wspólnie uda nam się znaleźć jakiś "wspólny mianownik". Takie informacje możecie wysyłać na at.kontakt@alior.pl

Pozdrawiam,
Dariusz Wiśniewski
Ostatnio zmieniony 25 maja 2011, 10:01 przez BM Alior Bank, łącznie zmieniany 1 raz.
Biuro Maklerskie Alior Banku
mail: kontakt.bm@alior.pl
tel: 19503

Awatar użytkownika
brodaty
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: brodaty »

witam

a czy możliwe jest jakies zoptymalizowanie wielkości transmisji jaka jest na włączonym Alior Traderze?
bo przy włączonych wykresach (bez wskażników) przez kilka (6-8 ) godzin dziennie to w/g moich wstępnych wyliczeń potrzebuje transferu miesięcznego w granicach -10-12Gb (a i to raczej na styk)
czy tak samo jest na platformie real?
przy takiej wielkości transmisji to Alior jest ofertą dla użytkowników Neostrady czy UPC czy innego "unlimited" :( , mobilny internet czy CP to już trzeba się zastanowić....
W czasie uczty nie opowiadaj, jak należy jeść, ale jedz, jak należy.

Awatar użytkownika
kingjaxe
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: kingjaxe »

popieram to co napisał brodaty
Też jak korzystam z internetu mobilnego tj. play'a olbo orange i mam włączony alior real to żre mi transfer z bardzo dużą prędkością.
Z taką samą jak np. oglądam mecz na sopcascie. Czyli w praktyce, jest to zupełnie nieopłacalne.
Dla porównania brokerzy MT4 czy dealbook nie żre prawie nic transferu.
Więc może da się to jakoś rozwiązać, żeby było tak jak u brokerów MT4?

Awatar użytkownika
BM Alior Bank
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: BM Alior Bank »

kingjaxe pisze:popieram to co napisał brodaty
Też jak korzystam z internetu mobilnego tj. play'a olbo orange i mam włączony alior real to żre mi transfer z bardzo dużą prędkością.
Z taką samą jak np. oglądam mecz na sopcascie. Czyli w praktyce, jest to zupełnie nieopłacalne.
Problem z dużą ilością danych jest pochodną ilości kwotowań jakie platforma pokazuje. W związku z tym, że w przypadku Alior Tradera mamy doczynienia z modelem ECN oraz agregacją ofert kilkunastu banków - najlepsze oferty Bid/Ask zmieniają się często (niejednokrotnie częściej niż 2-3 razy na sekundę). Stąd wynika duży transfer danych.
Częściowym rozwiązaniem takiego problemu dla osób, które mają ograniczony transfer danych jest nie włączanie paneli, do których pobierana jest znaczna ilość danych, np. Obserwowane instrumenty, Tabela FX, Monitor kwotowań.

Pozdrawiam
Biuro Maklerskie Alior Banku
mail: kontakt.bm@alior.pl
tel: 19503

zz
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: zz »

Propozycja dla Panów z Alior Banku,dobrze że ruszyliście z informatykami sprawę którą poruszył daromanchester,dproszę jeszcze poruszyć sprawę o której pisał mattmct258 cytuję //
mattmct258 pisze:poleciłbym testową zmianę routera na inny bądź jeśli w przypadku gdy korzystają one z usług takich jak internet po linii telefonicznej to po prostu zamiast routera podłączyć się za pomocą modemu USB, dodawanym kiedyś standardowo do Neostrady, internetu z Netii itp. itd...

Kiedyś miałem problem z notorycznymi zerwaniami połączenia co kilka-kilkadziesiąt minut w przypadku obsługi połączenia z serwerami innego typu, niezwiązanymi z Foreksem itp. Zrywało z powodu jakiegoś parametru, którego nie mogłem akurat zmienić w swoim prostym routerze i jego zamiana na modem USB eliminowała całkowicie problem.
Może tutaj jest problem>?.Proponuję też Wam skontaktować się z Waszymi
kolegami z Barclays Bank oni też używają Pro tradera może coś Wam doradzą?.

teraz rada praktyczna dla Wszystkich,zauważyłem że jeżeli składa się zlecenia z klawiatury nie zdarzają się zawieszenia,natomiast z platformy zawieszenia się zdarzają,może komuś się przyda,może informatycy coś z tego wyciągną?.

Pozdrawiam.

Dodano po 3 minutach:

PS tz. dzieje się to w tym samym czasie,na platformie zwiecha,a z klawiatury wszystko ładnie i płynnie,

Dodano po 12 minutach:

ok. 14 20 platforma się zawiesiła na ok. minutę ,natomiast z klawiatury nie było problemu ok. 50 zleceń bezproblemowo złożyłem.
Bazylea III reforma finansowa staje się skuteczne,
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów

Awatar użytkownika
brodaty
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: brodaty »

Dariusz Wiśniewski pisze:
kingjaxe pisze:popieram to co napisał brodaty
Problem z dużą ilością danych jest pochodną ilości kwotowań jakie platforma pokazuje. W związku z tym, że w przypadku Alior Tradera mamy doczynienia z modelem ECN oraz agregacją ofert kilkunastu banków - najlepsze oferty Bid/Ask zmieniają się często (niejednokrotnie częściej niż 2-3 razy na sekundę). Stąd wynika duży transfer danych.
Częściowym rozwiązaniem takiego problemu dla osób, które mają ograniczony transfer danych jest nie włączanie paneli, do których pobierana jest znaczna ilość danych, np. Obserwowane instrumenty, Tabela FX, Monitor kwotowań.

Pozdrawiam
nie mam włączonych Obserwowane instrumenty, Tabela FX, Monitor kwotowań, itp.
Na Dukascopy jest mniejszy transfer jednak...
Na bitach, bajtach itd sie za dobrze nie znam, ale jakiej wielkości może być "paczka" jednorazowej zmiany ceny (w końcu to jeden , dwa parametry - łącznie z czasem, a ceny są przeważnie 6-cio cyfrowe) - u mnie schodzi na Aliorze 50-80MB na godzine przy otwartych 4-rech gołych wykresach :shock:
W czasie uczty nie opowiadaj, jak należy jeść, ale jedz, jak należy.

Awatar użytkownika
mariusz911
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: mariusz911 »

pomijając połączenie, zauważyłem że platformę najbardziej obciążają wskaźniki
czy może mieć to związek że są zaimportowane z MT4 czy poprostu dobijają ją wskaźniki?

zz
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: zz »

Mam trzy pytania do przedstawicieli Aliora.

1- Proszę się odnieś do tego
zważyłem że jeżeli platforma się zawiesza to na zleceniach z klawiatury nie zdarzają się zawieszenia,

dzieje się to w tym samym czasie,na platformie zwiecha,a z klawiatury wszystko ładnie i płynnie,Co o tym sądzić ?.

2- Czy na platformie jest // można stosować hedging ?.

3- czy czy przy większych kapitałach dżwignia się zmiejsza ?,jest na to jakiś podział/?.

Pozdrawiam.
Bazylea III reforma finansowa staje się skuteczne,
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów

ODPOWIEDZ