AliorTrader - ECN.

Oferta brokererów rynku walutowego Forex oraz opinie użytkowników na ich temat.

Co myślisz na temat tego brokera?

Zdecydowanie polecam
2
6%
Poza paroma minusami są ok
13
41%
Przeciętny
7
22%
Mają wiele wad
5
16%
Stanowczo odradzam
5
16%

Liczba głosów: 32

mclair
Bywalec
Bywalec

Re: AliorTrader - ECN.

Nieprzeczytany post autor: mclair »

SuperFOREX pisze:Przeważnie CFDs uwzględniają dywidendę w formie dodania (pozycja długa) /odjęcia (pozycja krótka) odpowiedniej kwoty z depozytu. Jednak jest istotna róznica w stosunku do posiadania akcji, gdyż dostosowanie kursu CFD odbywa się w dniu ustalenia praw do dywidendy (ex-dividend date), który wypada wcześniej niz dzień wypłaty dywidendy z akcji.
Podejrzewam, że tu mogła nastapić taka sytuacja i dlatego w dniu wypłaty dywidendy z akcji, na CFD nie ma żadnego dodatkowego przepływu pieniężnego.
dobrze wiedzieć ;)

andrzej-sk
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: andrzej-sk »

SuperFOREX pisze:Przeważnie CFDs uwzględniają dywidendę w formie dodania (pozycja długa) /odjęcia (pozycja krótka) odpowiedniej kwoty z depozytu. Jednak jest istotna róznica w stosunku do posiadania akcji, gdyż dostosowanie kursu CFD odbywa się w dniu ustalenia praw do dywidendy (ex-dividend date), który wypada wcześniej niz dzień wypłaty dywidendy z akcji.
Podejrzewam, że tu mogła nastapić taka sytuacja i dlatego w dniu wypłaty dywidendy z akcji, na CFD nie ma żadnego dodatkowego przepływu pieniężnego.

Panowie dywidendy jako takiej nie ma ale musi być rekompensata w postaci dodania do rachunku róznicy jaka pojawia się dzień po ustaleniu dywidendy na danej akcji. Od kursu akcji dzień po ustaleniu dywidendy odejmuje sie bowiem jej wartość.Ponieważ kurs CFD na akcje jest dokładnie taki sam jak akcji(bo jest ona instrumentem bazowym) dzień pózniej jest on korygowany o wartość dywidendy-- czyli zawsze niższy(chyba że dywidenda miałaby wartośc ujemną :d ).
Gdyby nie robiono korekty doszłoby więc do paradoksalnej sytuacji.
Przykladowo: gdyby kurs np.CFD na TPS wynosił 10zł a dywidenda wynosiłaby np. 8 zł do po dniu ustalenia inwestor
straciłby aż 8zł na 1szt CFD.
Dlaczego???Ponieważ na drugi dzień kursem odniesienia dla TPSA a tym samym dla CFD TPSA jest kurs 10zl skorygowany o wartość dywidendy czyli 8zł co dałoby wartośc akcji i CFD 2zł. Biorąc pod uwagę dzwignię to jego rachunek na drugi dzień po ustaleniu dywidendy byłby wyzerowany a nawet ujemny .W innych biurach np. CityIndex czy XTB dodaje się do rachunku na drugi dzień wartość dywidendy(pomniejszoną o podatek 19%). W ten sposób nie dochodzi do absurdalnych sytuacji jak w powyższym przykładzie.
Gdyby było tak jak w aliorze to w dniu ustaleniea prawa do dywidendy obserwowalibyśmy paniczne zamykanie długich pozycji a lawinowe otwieranie krótkich.Na krótkich można by mieć w ciągu jednego dnia pewny zysk.
Tak sie nie dzieje bo wszystkie biura(wyjątek chyba alior) dodają inwestorom utrzymujacym długie pozycje wartość dywidendy a odejmują tym którzy mają krótkie pozycje.Teoretycznie i praktycznie nikt zatem nie traci ani nie zyskuje a tym samym nie ma panicznej wyprzedaży ani lawinowego otwierania pozycji krótkiej.

-- pt 12-07-2013, 16:20 --
mclair pisze:
dobrze wiedzieć ;)

Tą róznice inne normalne biura wypłacają oczywiście w pierwszy dzień po ustaleniu prawa do dywidendy.
Dlaczego?? ano właśnie dlatego, że w tym dniu kurs jest pomniejszany o jej wartość.
Nie ma zatem tu nic do rzeczy dzień wypłaty dywidendy.
Róznicę nalezy wypłacić w pierwszy dzień notowania instrumentu bazowego po ustaleniu prawa do dywidendy.

Dzień wypłaty dywidendy ma znaczenie dla posiadaczy akcjii np. Na GPW. Dostaja oni bowiem tą dywidendę pózniej bo w dniu w jakim zostało uchwalone przez WZA dla danej spółki. Praktycznie więc są trochę poszkodowani bo traca kasę na kursie już dzień po ustaleniu prawa a odzyskują ją np. za miesiąc. Ale odzyskują a w aliorze na CFD nie.

totomo
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: totomo »

Panowie,

miałem przed chwilą taką sytuację
długa pozycja na EUR/USD ze stop loss 1,30611 jednak stop zamknął się dopiero po kursie 1,30533 :!:
Wydaje mi się, że prawie 8 pipsowy poślizg przy realizacji stopa to duże odchylenie, czy to normalne na tej platformie?
Mogę to reklamować?
Ostatnio zmieniony 12 lip 2013, 20:00 przez totomo, łącznie zmieniany 1 raz.

buchcik
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: buchcik »

totomo pisze:Panowie,

miałem przed chwilą taką sytuację
długa pozycja na EUR/USD ze stop loss 1,30611 jednak stop zamknął się dopiero po kursie 1,30533 :!:
Wydaje mi się, że prawie 9 pipsowy poślizg przy realizacji stopa to duże odchylenie, czy to normalne na tej platformie?
Mogę to reklamować?
Nie liczyłbym na nic, miałeś za blisko stopa i już :)
Odpowiedź dostaniesz, że wszystko jest w porządku, Twój poziom stopa WYWOŁAŁ akcję zamykania pozycji, lecz ruch był pewnie gwałtowny i NAJBLIŻSZA oferta cenowa dla Twojego zamknięcia była już poniżej Twojego poziomu i po takiej cenie został stop ZREALIZOWANY - tak działa ECN.
Serdecznie pozdrawiam,
Maciej Buchta.

totomo
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: totomo »

buchcik pisze:Nie liczyłbym na nic, miałeś za blisko stopa i już :)
Odpowiedź dostaniesz, że wszystko jest w porządku, Twój poziom stopa WYWOŁAŁ akcję zamykania pozycji, lecz ruch był pewnie gwałtowny i NAJBLIŻSZA oferta cenowa dla Twojego zamknięcia była już poniżej Twojego poziomu i po takiej cenie został stop ZREALIZOWANY - tak działa ECN.

z tym reklamowaniem trochę się rozpędziłem, bo strata netto to zaledwie 8 zł :). Owszem, ruch był gwałtowny.
Ciekawy byłem czy na ECN albo w Aliorze takie rzeczy są normalne, z Twojej wypowiedzi wynika, że tak.
Jaki więc jest bezpieczny poziom SL? Wydawało mi się, że mój jest bezpieczny, normalnie zamknął by się z zyskiem 80zł...

Jestem ciekawski i tak się zastanawiam jaki jest algorytm, bo były ticki bliższe mojej pozycji SL.
Czy jest tak, że przy dynamicznym ruchu, cena przekracza poziom SL, uruchamia się jakiś algorytm, ale jest na tyle wolny, że zanim się przeliczy cena odjeżdża o kilka kolejnych ticków?
Wniosek byłby taki, że platforma jest za wolna? Mój komputer jest za wolny? Czy to opóźnienie może być "zaprogramowane" żeby tak zamykać pozycje?
Ostatnio zmieniony 12 lip 2013, 21:03 przez totomo, łącznie zmieniany 1 raz.

QTrader
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: QTrader »

totomo pisze:Jaki więc jest bezpieczny poziom SL?
Trudno powiedzieć. Najlepszym rozwiązaniem było by użycie statystyk wielkości poślizgów od brokera. Jednak jak łatwo sie domyślić mało kto publikuje takie dane.
Pozdrawiam

buchcik
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: buchcik »

totomo pisze:Jestem ciekawski i tak się zastanawiam jaki jest algorytm, bo były ticki bliższe mojej pozycji SL.
Czy jest tak, że przy dynamicznym ruchu, cena przekracza poziom SL, uruchamia się jakiś algorytm, ale jest na tyle wolny, że zanim się przeliczy cena odjeżdża o kilka kolejnych ticków?
Wniosek byłby taki, że platforma jest za wolna? Mój komputer jest za wolny? Czy to opóźnienie może być "zaprogramowane" żeby tak zamykać pozycje?
Nie szukałbym teorii spiskowych, po prostu tak działa rynek i WSZYSTKO na tym świecie wymaga czasu.
Możesz to porównać do ręcznego zamknięcia pozycji... rynek sobie "żyje" i się DYNAMICZNIE zmienia, Ty WIDZISZ że chcesz zamknąć, zanim zdążysz kliknąć w przycisk zamykania pozycji mija pewien czas i już na dynamicznej parze masz "rozjazd" pomiędzy pozycją "decyzyjną" a "wykonaną"... tutaj jest podobnie lecz w nieco krótszym czasie, kurs osiągnął Twój STOP, więc została wydana DYSPOZYCJA realizacji pozycji odwrotnej do Twojej i w ułamkach sekundy zostały przeanalizowane dane od dostarczyciela kwotowań i nastapiła REALIZACJA po najlepszej otrzymanej cenie... ale czas jakiś tam drobny minął i jeśli skok był gwałtowny, to po prostu najlepsza otrzymana cena w tym momencie jest już dalej niż Twój stop... bywa....

Na "edku" i tak jest spoko... spróbuj sobie na noc zostawić np. USD/PLN to się możesz zdziwić jeśli nigdy na niej nie inwestowałeś na ECNie :-) Bo potrafi sobie w okresach mniejszej płynności spread nagle przeskoczyć z powiedzmy 30 pipsów nawet na ponad 200... i po kilku sekundach wrócić... a po drodze wykosić trochę stopów ;)
Serdecznie pozdrawiam,
Maciej Buchta.

andrzej-sk
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: andrzej-sk »

QTrader pisze:
totomo pisze:Jaki więc jest bezpieczny poziom SL?
Trudno powiedzieć. Najlepszym rozwiązaniem było by użycie statystyk wielkości poślizgów od brokera. Jednak jak łatwo sie domyślić mało kto publikuje takie dane.

na ECN nie ma żadnych poslizgów.Stop ustawiony na konkretnym poziomie to aktywacja zlecenia a nie wykonanie.
Aktywacja a wykonanie to 2 rózne sprawy.
Obrazowo: ustalasz stop na poziomie 1.50 w momencie gdy na rynku najlepsze zlecenia masz K 1.60 S 1.61.
Rynek zaczyna spadać. W pewnym czasie dochodzi do sytuacji , że na arkuszu zleceń masz np. 3 najlepsze oferty na K:
1.50
1,46
1,45
Ponieważ kurs osiągnął 1,50 jest w tym czasie aktywowany Twój stop. Niestety po 1.50 wystawione są np. 3 loty danej pary a Ty sam chcesz zamknąc np. 10.
Teoretycznie gdybyś był na rynku sam to 3 loty zamknął byś po kursie aktywacji stop losa a resztę po 1.46 lub 1.45 w zależnosci od głębokości rynku.

rurid
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: rurid »

Co to dywidendy, ktoś wyżej wspominał o tym, że w xtb i gdzieś jeszcze od wartości wypłacanej dywidendy zabierają 19% (podatek belki). Jeśli ktoś myśli o poważnym inwestowaniu to nie lepiej założyc konta u brokera gdzie tego podatku można uniknąc (konta za granicą). Ja grając w markets com nie płacę niczego poza ich prowizjami

Awatar użytkownika
SuperFOREX
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: SuperFOREX »

rurid pisze:Co to dywidendy, ktoś wyżej wspominał o tym, że w xtb i gdzieś jeszcze od wartości wypłacanej dywidendy zabierają 19% (podatek belki).
W przypadku osób fizycznych każdy Dom Maklerski jest płatnikiem podatku od dywidendy wypłacenej z akcji. Jedynym sposobem uniknięcia tego podatku jest posiadanie akcji na rachunku IKE.
Natomiast CFDs nie wypłacają dywidendy w rozumieniu prawa podatkowego i przychód z tego tytułu powinien wchodzić do rozliczenia rocznego PIT-38.

ODPOWIEDZ