AliorTrader - ECN.

Oferta brokererów rynku walutowego Forex oraz opinie użytkowników na ich temat.

Co myślisz na temat tego brokera?

Zdecydowanie polecam
2
6%
Poza paroma minusami są ok
13
41%
Przeciętny
7
22%
Mają wiele wad
5
16%
Stanowczo odradzam
5
16%

Liczba głosów: 32

kuchara23
Gaduła
Gaduła

Re: zaproszenie na szkolenie Alior Trader

Nieprzeczytany post autor: kuchara23 »

atinv pisze:„FORUM FOREX” w Poznaniu

W dniach 25 i 26 lipca Alior Bank we współpracy ze swoim Biurem Maklerskim organizuje w Poznaniu spotkanie szkoleniowe poświęcone platformie inwestycyjnej Alior Trader. Spotkanie przeznaczone jest dla każdego, kto:
- szuka alternatywnych form inwestowania,
- jest zainteresowany zmianą dotychczasowego brokera

Orientacyjny czas trwania całego forum to 2-3 godziny (w zależności od aktywności gości). Miejsce spotkania jeszcze nie jest ostatecznie ustalone.

Przewidywany plan Forum:
Start: 17.00-18.00,
Miejsce: sala konferencyjna w Poznaniu,
1-sza godzina – zagadnienia teoretyczne (prezentacja),
2-ga godzina - aktywne zapoznawanie się z platformą Alior Trader,
Ostatnie 20 minut - Wirtualna Gra Inwestycyjna - trzech klientów z najlepszymi wynikami otrzyma nagrodę-niespodziankę.

Zapewniamy catering oraz laptopy.

Osoby zainteresowane proszę o informację na prywatną skrzynkę.

Pozdrawiam
Ps. Czy ktos cos wiecej wie o tym spotkaniu na ten temat.
wielkie dzieki za pomoc

chetnie bym uczestniczyl w taki spotkaniu, prosze o kontakt - dziekuje

szpakv
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: szpakv »

patrosFX pisze:W takim razie już chyba nic mnie w AT2 nie zdziwi.

No ja oczywiście mam możliwość zmiany scroll'a ale jak to jest możliwe,

że u jednej osoby są inne ustawienia, niż u drugiej to chyba nawet twórcy tej

platformy nie wiedzą
No to ja w takim razie tym bardziej nie ogarniam... :( Przeinstalowałem platformę i dalej nie ma tego w opcjach. Jakoś nie mogę się przyzwyczaić do tego "zwykłego" paska przewijania. No ale cóż... ;)

Awatar użytkownika
patrosFX
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: patrosFX »

Daj sobie już spokój z tym Aliorem, przecież to w jaki sposób nas potraktowali to jest kpina.
Ja od kilku dni testuje WBK, platforma chodzi jak marzenie - przynajmniej w porównaniu do AT2. Czego można chcieć więcej, nie dość że ECN to MT4 !
Jean-Jacques Rousseau "Pieniądze, które mamy, są narzędziem wolności. Pieniądze, za którymi gonimy - narzędziem niewoli."

MOCKBA
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: MOCKBA »

patrosFX pisze:Daj sobie już spokój z tym Aliorem, przecież to w jaki sposób nas potraktowali to jest kpina.
Ja od kilku dni testuje WBK, platforma chodzi jak marzenie - przynajmniej w porównaniu do AT2. Czego można chcieć więcej, nie dość że ECN to MT4 !
Nie ma ECN na MT4.
W WBK także nie ma.
Poniżej cytat ze strony WBK http://forex.dmbzwbk.pl/oferta/model-ecn/model-ecn.html

Model ECN ogranicza konflikt między klientem, a domem maklerskim, gdyż dom maklerski nie jest stroną transakcji w takiej formie, jak to ma miejsce w modelu Market Maker. Pomimo tego, że DM jest drugą stroną transakcji (z uwagi na uwarunkowania rynku międzybankowego), nie ponosi on bezpośredniego ryzyka związanego z pozycją klienta

Awatar użytkownika
patrosFX
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: patrosFX »

To w takim razie w WBK co to jest MM, skoro bardzo często spready są zerowe :?:
Włączyłem dwie te platformy i obserwowałem wysokości spreadów w danej chwili i były tę same - ten sam dostawca, czyli Integral.
Owszem AT2 działał z lekkim poślizgiem ale zaraz się zrównywało.
Jean-Jacques Rousseau "Pieniądze, które mamy, są narzędziem wolności. Pieniądze, za którymi gonimy - narzędziem niewoli."

Awatar użytkownika
InvestoronlineFX
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: InvestoronlineFX »

MOCKBA pisze:
Nie ma ECN na MT4.
W WBK także nie ma.
Poniżej cytat ze strony WBK http://forex.dmbzwbk.pl/oferta/model-ecn/model-ecn.html

Model ECN ogranicza konflikt między klientem, a domem maklerskim, gdyż dom maklerski nie jest stroną transakcji w takiej formie, jak to ma miejsce w modelu Market Maker. Pomimo tego, że DM jest drugą stroną transakcji (z uwagi na uwarunkowania rynku międzybankowego), nie ponosi on bezpośredniego ryzyka związanego z pozycją klienta
Witam,

Niechiałbym rozwodzić się na wątku dotyczącym naszego konkurenta, ale muszę wtrącić drobne wyjaśnienie, gdyż coraz więcej się tu o nas pisze. Tak jak Alior jesteśmy ECN ! Musimy rozgraniczyć model od platformy, gdyż platforma jest tak naprawdę końcówką dostarczaną klientowi. Nie wiem oczywiście co autor rozumie przez skrót ECN... Różnić nas mogą oczywiście drobne kwestie jak ta iż nie prezentujemy głębokości rynku, ale założenia modeli są takie same. Na rynku Forex nikt nie daje bezpośredniego dostępu do rynku. Forex w modelu ECN działa u wszystkich na zasadzie matchowania transakcji, a więc dwóch równoległych transakcji, gdzie po środku stoi Dom Maklerski. Jeśli ktoś miałby jakieś pytania to zapraszam na nasz wątek.

Pozdrawiamy,
Zespół Forex
Dom Maklerski BZ WBK

kuchara23
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: kuchara23 »

InvestoronlineFX pisze:
MOCKBA pisze:
zasadzie matchowania transakcji

Prosze o wyjasnienie tej zasaady, poniewaz nie rozumiem. Co to znaczy "matchowania transakcji"? Dziekuje

Awatar użytkownika
Jarpen
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Jarpen »

W Aliorze tak matchują ze zlecenia limit wchodza po innej cenie :|
Success lies on the far side of failure

Awatar użytkownika
tarfue
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: tarfue »

InvestoronlineFX pisze: Niechiałbym rozwodzić się na wątku dotyczącym naszego konkurenta, ale
I słusznie :) niema co się rozwodzić mój AT2 wisi a procesor przechodzi w stan płynny ... ( 250 stron w wątku i nadziei że coś się poprawi )

Awatar użytkownika
BM Alior Bank
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: BM Alior Bank »

Witam,

Poniżej odpowiem na kilka pytań/wątpliwości/zarzutów.
Jarpen pisze:Ehh prosze o dokładne wyjaśnienie, bo albo nie rozumiem ECNu Aliora albo Alior oszukuje....

Ustawilem wczoraj zlecenie kupna z limitem na 1,20087 na EUR/CHF, kurs oczywiscie byl powyzej tej wartosci. Jak rozumiem i wiem z doswiadczenia, zlecenie powinno zostac aktywowane gdy cena ASK znizy sie do tego poziomu. Jakim więc cudem moje zlecenie zostało otwarte po 1,20091 ?? Czy moze w Aliorze dziala to tak ze moje zlecenie kupna z limitem jest aktywowane gdy cena BID osiagnie wpisany przeze mnie poziom? i np wtedy gdy osiagnela 1,20087 to ASK = 1,20091 ??
Cena transakcji dla zleceń Limit/Stop może odbiegać od ceny ustanowionej w zleceniu. Dzieje się tak, ponieważ zlecenia Limit/Stop (oczekujące) są przechowywane po stronie serwera Alior Banku, aby w jak największym stopniu zagwarantować poufność zleceń naszych Klientów.
W momencie wystąpienia kwotowania (ticku) z ceną równą bądź przekraczającą cenę ustawioną w zleceniu następuje przesłanie zlecenia do Dostawcy Płynności (Liquidity Provider) za pośrednictwem Partnera Technologicznego (Integral). Średni czas realizacji zlecenia od wystąpienia kwotowania do zawarcia tranaskcji po najlepszej możliwej ofercie to ok 250 ms. W tym czasie może nastąpić zmiana najlepszej oferty Bid lub Ask co wpływa na wystąpienie poślizgu cenowego. Poślizgi cenowe mogą mieć skutek dodatni (na korzyść Klienta) jak i ujemny (na niekorzyść Klienta). Jest to normalna sytuacja rynkowa występująca na rynku ECN, u każdego brokera na świecie.
Dodam że na najbardziej płynnych parach walutowych ilość kwotowań (czyli zmian najlepszych ofert Bid/Ask) na sekundę może wynosić 10,a nawet więcej.
patrosFX pisze:Włączyłem dwie te platformy i obserwowałem wysokości spreadów w danej chwili i były tę same - ten sam dostawca, czyli Integral.
Owszem AT2 działał z lekkim poślizgiem ale zaraz się zrównywało.
W modelu ECN, Integral pełni funkcję Partnera Technologicznego, który pozwala na zintegrowanie kwotowań od wielu Dostawców Płynności w jeden strumień danych. Współpraca Aliora jak i BZWBK z tym samym Partnerem Technologicznym nie jest tożsama ze współpracą z tymi samymi Dostawcami Płynności oraz z posiadaniem identycznych ofert BID/ASK.
Jarpen pisze:W Aliorze tak matchują ze zlecenia limit wchodza po innej cenie
Transakcja jest potwierdzana Klientowi po cenie uzyskanej z Dostawcą Płynności. Dlaczego zlecenie Limit może być zrealizowane po cenie innej zostało wyjaśnione powyżej.
kuchara23 pisze:Prosze o wyjasnienie tej zasaady, poniewaz nie rozumiem. Co to znaczy "matchowania transakcji"? Dziekuje
Mechanizm działania transakcyjności w modelu ECN jest następujący:
- Klient składa zlecenie
- Zlecenie jest przekazywane na rynek, do Dostawcy Płynności który w momencie otrzymania zlecenia przez Partnera Technologicznego prezentuje najlepszą dla Klienta ofertę Bid lub Ask (w zależności od strony zlecenia)
- Dostawca Płynności potwierdza zawarcie transakcji i przekazuje potwierdzenie do BM Alior Bank
- Klient otrzymuje informację o zawarciu transakcji po cenie transakcji z LP

Cały proces odbywa się automatycznie, a od jego rozpoczęcia do zakończenia mija średnio 400 ms.
Jeszcze raz pragnę podkreślić, że Alior Bank nie ingeruje w żaden sposób w ceny po jakich zawierane są transakcje. Każda instytucja oferująca dostęp do rynku FX w modelu ECN postępuje w taki właśnie sposób.

Pozdrawiam,
Dariusz Wiśniewski

Dodano po 13 minutach:
epoxer pisze:Kolejna sprawa, mając Alior Tradera mamy wersje 2.3.12 z dnia 25.6.2012, natomiast pt2 oryginalny jest wersją 2.0.31 z dnia 13.7.2012.
Czyli pt2 od producenta bardziej poprawiony powinien być, niż sam AliorTrader2
Alior Bank przed udostępnieniem swoim Klientom najnowszej wersji PT2 opublikowanej przez PFSoft wykonuje szereg testów przede wszystkim ze względu na bezpieczeństwo środków swoich Klientów. Stąd wynikać mogą różnice w wersjach udostępnianych przez PFSoft i Alior Bank.
Dodam, że Alior Bank w żaden sposób nie ingeruje w kod aplikacji, a wszelkie zmiany/poprawki wykonywane są przez programistów PFSoft.
marcia pisze:Już jestem pewna ,że to nie wina internetu ,ani komputera.Własnie wróciłam ze sklepu gdzie z jakieś 2 miesiące temu kupiłam laptopa.Sprawdzili go podłączyli do swojego internetu i wszystko działało dobrze ,nic się nie zawieszało komp nie tracił połączenia z internetem ,wszytko działało prócz Aliora ,po włączeniu platformy było to samo co u mnie po połączeniu z platformą po chwili one się rozłączała ponownie tak miałam wczoraj od 8.15 do około 19 potem ładnie chodziło myślałam ,że będzie ok.,ale dziś to samo zaczęło się koło 11.Stwierdzili ,że jest to wina aplikacji ,bo wszystko działa dobrze ,płynnie prócz wlaśnie Aliora
Proszę o podanie specyfikacji komputera wraz ze specyfikacją łącza internetowego oraz urządzeń dostępowych (modem/router etc). We wszystkich przypadkach związanych z problemami z dostępem prosimy o kontakt z infolinią Biura Maklerskiego (19 503). Podanie specyfikacji użytkowanego sprzętu oraz aplikacji pozwoli nam szybciej zareagować i pomóc w rozwiązaniu problemu. Jednakże z analizy połączeń do systemu wynika iż problem rozłączeń dotyka niewielkiego ułamka naszych Klientów.
Przypomnę, ze od jakiegoś czasu możliwe jest wyłączenie autoryzacji SMS dostępu do AT, co w połączeniu z ustawieniem automatycznego odzyskiwaniem połączenia w AT może wyeliminować potencjalne szkody związane ze zbyt długim czasem ponownego logowania do platformy AT.

Pozdrawiam
Biuro Maklerskie Alior Banku
mail: kontakt.bm@alior.pl
tel: 19503

ODPOWIEDZ