1% Risk - czyli zarządzanie kapitałem
Nie wiem czemu ale większość ma problemy ze stop lossem. A to właśnie SL możemy tutaj manipulować do woli 
Przypominam:
1. Weź swój kapitał i wylicz z niego 1%
Np. 10000$ * 1% = 100$
2. Wynik podziel przez wartość SL w pipsach jaką chcesz grać
100$ / np. 30 SL = 3,33$
3. Wynik który otrzymasz jest wartością jaką powinieneś zainwestować na jednego pipsa, w dolarach (w tym przypadku nasze konto mamy w dolarach)
4. Zagraj taką wartością (3,33) ustawiając swój SL na 30 pipsów
Parę przykładów:
Gdyby SL = 50 pipsów obliczenie było by: 10000$*1%= 100$/50=2$
Gdyby SL = 70 pipsów obliczenie było by: 10000$*1%= 100$/70=1,43$
Gdyby SL = 1000 pipsów obliczenie było by: 10000$*1%= 100$/1000=0,1$
Gdyby SL = 2197 pipsów obliczenie było by: 10000$*1%= 100$/2197=0,045$
itd.

Przypominam:
1. Weź swój kapitał i wylicz z niego 1%
Np. 10000$ * 1% = 100$
2. Wynik podziel przez wartość SL w pipsach jaką chcesz grać
100$ / np. 30 SL = 3,33$
3. Wynik który otrzymasz jest wartością jaką powinieneś zainwestować na jednego pipsa, w dolarach (w tym przypadku nasze konto mamy w dolarach)
4. Zagraj taką wartością (3,33) ustawiając swój SL na 30 pipsów
Parę przykładów:
Gdyby SL = 50 pipsów obliczenie było by: 10000$*1%= 100$/50=2$
Gdyby SL = 70 pipsów obliczenie było by: 10000$*1%= 100$/70=1,43$
Gdyby SL = 1000 pipsów obliczenie było by: 10000$*1%= 100$/1000=0,1$
Gdyby SL = 2197 pipsów obliczenie było by: 10000$*1%= 100$/2197=0,045$
itd.
Zrozumcie jedno !!! Nie ustawia się stoplosa do wielkości pozycji, ale wielkość pozycji do określonego stoplosa. Rany... Tyle razy, o tym było, Hitman 2 posty wyżej o tym pisze, a niektórzy dalej swojeWiem ze jest idiotyzmem ale chodzi mi tylko o potwierdzenie moich przypuszczen. Majac 2000PLN i chcac ryzykowac tylko 1% na parze EUR/JPN stop mozesz ustawic max 9 pips ponizej

Probably my best technique is not picking up the phone to close out a winning trade. - Jerry Parker
mój Blog, szkolenia fx
guzik "www" poniżej 
mój Blog, szkolenia fx

Zalezy od mozliwosci platformy - np na oandzie gdzie grasz na unitsach mozesz ryzykowac 1% i ustawic sl nie na 9 a na 900pipsow - kwestia wielkosci pozycji. Ale Hitman juz to tak wyrazie wyjasnil ze ja nie mam nic do dodaniaBarthPL pisze:Wiem ze jest idiotyzmem ale chodzi mi tylko o potwierdzenie moich przypuszczen. Majac 2000PLN i chcac ryzykowac tylko 1% na parze EUR/JPN stop mozesz ustawic max 9 pips ponizejWilgeforc pisze:W każdym razie stawianie stopa 9 punktów poniżej ceny wejścia jest idiotyzmem
- hamilton11
- Stały bywalec
tez mialem kiedys ten sam problem,przeczytaj watek Hitmana jeszcze raz jak kolega wyzej napisal to 1% depo musisz dopasowac do odpowiedniego slBarthPL pisze:Wiem ze jest idiotyzmem ale chodzi mi tylko o potwierdzenie moich przypuszczen. Majac 2000PLN i chcac ryzykowac tylko 1% na parze EUR/JPN stop mozesz ustawic max 9 pips ponizej

Już Jesteś inteligentny jak wiesz .że jest ktoś inteligentniejszy od Ciebie.
Ale przecież ja nie przeczę, że tak jest, jak mówi Hitman i jak wy powtarzacie.
Tylko prawda jest taka, że wielu początkujących graczy czuje większy komfort u polskich brokerów. A ci oferując konta mini tak jak wspomniane przeze mnie IDMSA nie wspominają głośno, że z minimalną kwotą, która pozwala na otworzenie konta na ostrożne granie cię po prostu nie stać.
Tylko prawda jest taka, że wielu początkujących graczy czuje większy komfort u polskich brokerów. A ci oferując konta mini tak jak wspomniane przeze mnie IDMSA nie wspominają głośno, że z minimalną kwotą, która pozwala na otworzenie konta na ostrożne granie cię po prostu nie stać.
- Janek Trader
- Pasjonat
Taka prawda, można co najwyżej do wpłaconego depozytu doliczać inne środki np z lokaty i od tej całości ten 1%. I teraz szukasz logicznego poziomu do postawienia SL i jak go znajdziesz to przeliczasz odległość SL do ceny po której chcesz otworzyć pozycję z pipsów na złotówki x 0,1 lota i jeśli ta kwota oscyluje koło 1 procenta całego kapitału to wchodzisz, jak więcej to czekasz na następną okazję. Jak mniej np. 0,5% to wchodzisz za 0,2 lota.Noob pisze:Tylko prawda jest taka, że wielu początkujących graczy czuje większy komfort u polskich brokerów. A ci oferując konta mini tak jak wspomniane przeze mnie IDMSA nie wspominają głośno, że z minimalną kwotą, która pozwala na otworzenie konta na ostrożne granie cię po prostu nie stać.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Forex - wielka zmanipulowana szulernia
Jakby co, to jestem po spożyciu legalnych napojów........
http://www.youtube.com/watch?v=mOB-LTL4jjg
Forex - wielka zmanipulowana szulernia
Jakby co, to jestem po spożyciu legalnych napojów........
http://www.youtube.com/watch?v=mOB-LTL4jjg